2018-02-08 15:12:24
Φωτογραφία για Φοιτητές ζητούνπαρέμβαση για το κάπνισμα στα Πανεπιστήμια/ΤΕΙ - Πρύτανης αποφάσισε να κάνει την διαφορά
Φοιτητές, καθηγητές εντός αμφιθεάτρων ακόμα και το προσωπικό καθαριότητας καπνίζει μέσα στους κλειστούς χώρους των Πανεπιστημίων και ΤΕΙ οι οποίοι γίνονται αποπνικτικοί και βλαπτικοί για τη δημόσια υγεία, παρεμποδίζοντας την είσοδο και την παραμονή στους πολίτες με σοβαρές παθήσεις, παραβιάζοντας επίσης και τις διατάξεις περί υγιεινής και ασφάλειας φοιτητών και εργαζομένων.

Η απουσία αναμμένου τσιγάρου μέσα στους εσωτερικούς χώρους των Πανεπιστημίων και ΤΕΙ θα έπρεπε να είναι αυτονόητη από τη στιγμή που υπάρχει ο αντικαπνιστικός νόμος Νόμος 3730/2008.

Ο φοιτητής του ΑΕΙ Πειραιά ΤΤ, Ανδρέας Μπαρδάκης, πρόεδρος του υπό αναγνώριση Σωματείου «ΣΥΝΗΓΟΡΟΙ ΤΩΝ ΑΜΕΑ – ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ» και άλλοι φοιτητές, μέλη του σωματείου ζητούν την παρέμβαση του Υπουργείου Παιδείας για το θέμα του καπνίσματος στα Πανεπιστήμια-ΤΕΙ της χώρας.

Όπως αναφέρει ο Ανδρέας Μπαρδάκης στα Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr «Με αφορμή τη συγκρότηση της δωδεκαμελούς επιτροπής, αρμόδιας για την μελέτη ζητημάτων που αφορούν στην ακαδημαϊκή ελευθερία, την ειρήνη και την παραβατικότητα στους χώρους των ΑΕΙ, στείλαμε επιστολή-καταγγελία προς το Υπουργείο Παιδείας με σκοπό να θέσουμε υπόψη της επιτροπής το πρόβλημα που δημιουργείται από το παραβατικό κάπνισμα στους κλειστούς χώρους των Πανεπιστημίων και των ΤΕΙ, το οποίο εκτός του ότι προσβάλλει τον πολιτισμό μας, βάζει άμεσα σε κίνδυνο τη Δημόσια Υγεία ειδικά των πολιτών με σοβαρές παθήσεις, αφού είναι οι πιο ευάλωτοι όταν εκτίθενται σε παθητικό κάπνισμα».

Ο φοιτητής καταγγέλλει στα Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr, ως παράδειγμα, περίπτωση φοιτήτριας Πανεπιστημίου που έχει πάθει τρεις πνευμονικές εμβολές και κάνει τακτική χρήση οξυγόνου λόγω της ιδιαίτερης πάθησης που έχει
. Αναγκάστηκε να φτάσει στο σημείο να δείξει το πιστοποιητικό αναπηρίας της στον καθηγητή της, παρακαλώντας τον να μην καπνίζει μέσα στο αμφιθέατρο διδασκαλίας, προκειμένου να καταφέρει επιτέλους να τον πείσει να αλλάξει συμπεριφορά.

Ειδικά, για το ακαδημαϊκό έτος 2018-2019, προβλέπεται, βάσει Ν.3794/2009, εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση ατόμων που πάσχουν από 64 σοβαρές παθήσεις. Οι περισσότερες από αυτές τις 64 παθήσεις, αν όχι όλες, έχουν πολύ μεγαλύτερη ευαισθησία στις συνέπειες που προκαλεί το παθητικό κάπνισμα, όπως και στην έκθεσή τους σε κλειστούς χώρους όπου υπάρχει καπνός από τσιγάρο, καθώς το ανοσοποιητικό σύστημα των παθόντων είναι εξαιρετικά εξασθενημένο κι επειδή δεν είναι εφικτό να πρέπει να διατυμπανίζει ο παθών την πάθησή του κάθε φορά που διαπιστώνει κάποιον να καπνίζει παραβατικά, εντός του κλειστού χώρου, παρακαλώντας τον να περάσει έξω να συνεχίσει το τσιγάρο του, θα πρέπει ο καπνιστής να μεριμνά εκ των προτέρων ώστε να μην ενοχλεί, όπως άλλωστε έχει υποχρέωση να κάνει. 

Τα Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr οφείλουν να ενημερώσουν ότι με την πρόσφατη Εγκύκλιο που εξέδωσε ο Υπουργός Υγείας, στις 31/01/2018, προβλέπεται ότι ανάμεσα στους χώρους απαγόρευσης χρήσης προϊόντων καπνού, νέων προϊόντων καπνού, ηλεκτρονικών τσιγάρων και φυτικών προϊόντων για το κάπνισμα συμπεριλαμβάνονται ρητά τα «Πανεπιστήμια, Τεχνολογικά Ιδρύματα και γενικά Ιδρύματα Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης».

Δυνάμει της υπ. αρ. Υ1/Γ.Π./οικ.76017 (ΦΕΚ 1001/τ.Β`/2002) Απόφασης του Υπουργού Υγείας, ειδικότερα απαγορεύεται το κάπνισμα:

γ. Σε όλους τους χώρους που παρέχεται εκπαίδευση όπως:

Σχολεία Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (Δημόσια ή Ιδιωτικά),

Σχολεία Δευτεροβάθμιας και Μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (Δημόσια ή Ιδιωτικά), Πανεπιστήμια, Τεχνολογικά Ιδρύματα και γενικά Ιδρύματα Τριτοβάθμιας Εκπαίδευση, Φροντιστήρια.

Φοιτητές ΖΗΤΟΥΝ παρέμβαση για το κάπνισμα στα Πανεπιστήμια/ΤΕΙ

Τα Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr δημοσιεύουν την επιστολή-καταγγελία με θέμα «Άμεση ανάγκη να ληφθούν μέτρα απέναντι στο μόνιμο φαινόμενο παραβατικότητας με το κάπνισμα εντός των κλειστών χώρων των Πανεπιστημίων και των ΤΕΙ» που απεστάλη στην Επιτροπή για την μελέτη ζητημάτων ακαδημαϊκής ελευθερίας και ειρήνης στους χώρους των Α.Ε.Ι, που συστήθηκε από τον Υπουργό Παιδείας, Κ. Γαβρόγλου, με Πρόεδρο τον Ομότιμο Καθηγητή της Νομικής Σχολής του Α.Π.Θ, Νίκο Παρασκευόπουλο.

Αγαπητοί κύριοι,

Από μια απλή επίσκεψη σε οποιοδήποτε Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα είναι πολύ εύκολο για κάθε πολίτη να διαπιστώσει ότι, σε καθημερινή βάση, ελλείψει ελέγχου, αστυνομικής παρουσίας και επιστατών, καταπατάται το ανθρώπινο δικαίωμα στη δημόσια υγεία αφού κάθε καπνιστής μπορεί και καπνίζει ανενόχλητος στους κλειστούς χώρους των Πανεπιστημίων και των ΤΕΙ, με συνέπεια να εξαναγκάζονται σε παθητικό κάπνισμα ακόμα και τα άτομα που μπορούν να υποφέρουν από σοβαρές παθήσεις, που είναι και τα πιο ευάλωτα στο παθητικό κάπνισμα, όπως επίσης και οι εγκυμονούσες γυναίκες.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί και το ΑΕΙ Πειραιά ΤΤ, στο οποίο φοιτώ από τον περασμένο Σεπτέμβριο, ενώ έχω αναγκαστεί, μέχρι στιγμής, να προβώ τρεις φορές σε καταγγελία, αφού το πρώτο πράγμα που αντίκρισα, από την πρώτη μου κιόλας επίσκεψη, ήταν τα γκρουπ των φοιτητών που κάπνιζαν εντός των διαδρόμων, μέχρι και μπροστά από τις εσωτερικές πόρτες των αμφιθεάτρων, χρησιμοποιώντας τα σταχτοδοχεία-καλύμματα (!) των δοχείων απορριμμάτων, απουσία απαγορευτικών πινακίδων για το κάπνισμα και χωρίς κανένας από το Διοικητικό και Εκπαιδευτικό Προσωπικό να τους κάνει παρατήρηση αφού και πολλά άτομα που ανήκουν στο προσωπικό καπνίζουν κι εκείνα, πολλές φορές μέσα στα ίδια τους τα γραφεία, έχοντάς τα μετατρέψει σε χώρους ιδιοκτησίας τους. Έχω υποβάλει τρεις με τέσσερεις καταγγελίες, επώνυμα πάντα, καθώς υπήρχαν σταχτοδοχεία, απουσία απαγορευτικών πινακίδων, απουσία φύλακα-επιστάτη του χώρου (ενώ όμως προβλέπεται από τον κανονισμό του Εκπαιδευτικού Ιδρύματος) στις αρμόδιες υγειονομικές αρχές, στον Πρύτανη, στον Περιφερειάρχη της Περιφέρειας και στους Υπουργούς Υγείας και Παιδείας.

Το αποτέλεσμα είναι να εξακολουθεί το παραβατικό κάπνισμα στους κλειστούς χώρους του Ανωτάτου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος. Υπήρξε μικρή ανταπόκριση, αλλά μόνο από την υπηρεσία υγειονομικού ελέγχου της Περιφέρειας, η οποία όμως μου εξέφρασε, με επιστολή, την απροθυμία της να κάνει συστηματικούς ελέγχους επειδή θεωρεί ότι πρέπει να το κάνει σε καθημερινή βάση. Δυστυχώς, ο Έλληνας πολίτης συνηθίζει να συμπεριφέρεται στους δημόσιους χώρους σαν να είναι η ιδιοκτησία τους, χωρίς να σέβεται την υγεία των συμπολιτών του. Ως Δημιουργός της διαδικτυακής ομάδας «ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΤΩΝ ΑΜΕΑ», η οποία απαριθμεί περισσότερα από 35.000 μέλη, παράλληλα ως πρόεδρος του υπό αναγνώριση Σωματείου «ΣΥΝΗΓΟΡΟΙ ΤΩΝ ΑΜΕΑ – ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ» (εκκρεμεί το αίτημα αναγνώρισης του Σωματείου που έχει υποβληθεί στο Ειρηνοδικείο στις 22/01/2018), επιθυμώ να επιστήσω την προσοχή της δωδεκαμελούς Επιτροπής, ως προς τα εξής: Ειδικά, για το ακαδημαϊκό έτος 2018-2019, προβλέπεται, βάσει Ν.3794/2009, εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση ατόμων που πάσχουν από 64 σοβαρές παθήσεις.

Οι περισσότερες από αυτές τις 64 παθήσεις, αν όχι όλες, έχουν πολύ μεγαλύτερη ευαισθησία στις συνέπειες που προκαλεί το παθητικό κάπνισμα, όπως και στην έκθεσή τους σε κλειστούς χώρους όπου υπάρχει καπνός από τσιγάρο, καθώς το ανοσοποιητικό σύστημα των παθόντων είναι εξαιρετικά εξασθενημένο κι επειδή δεν είναι εφικτό να πρέπει να διατυμπανίζει ο παθών την πάθησή του κάθε φορά που διαπιστώνει κάποιον να καπνίζει παραβατικά, εντός του κλειστού χώρου, παρακαλώντας τον να περάσει έξω να συνεχίσει το τσιγάρο του, θα πρέπει ο καπνιστής να μεριμνά εκ των προτέρων ώστε να μην ενοχλεί, όπως άλλωστε έχει υποχρέωση να κάνει.

Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι ο καπνός εντός του κλειστού χώρου ΕΝΟΧΛΕΙ ακόμα και όταν οι μη καπνιστές παρευρισκόμενοι δεν διαμαρτύρονται, διότι ο καπνός πάντα συσσωρεύεται, κολλάει ακόμα και στους τοίχους, στα ρούχα, ακόμα και στα μαλλιά και καταλήγει να συσσωρεύεται στον οργανισμό μας μέσα από τα πνευμόνια μας, στο αίμα μας και στα κύτταρά μας κι εκεί μένει, εκεί συσσωρεύονται τα βλαπτικά του συστατικά και οι τουλάχιστον 60 καρκινογόνες ουσίες που βρίσκονται μέσα στο τσιγάρο, χωρίς να μπορούν να αποβληθούν. Ο μοναδικός τρόπος να μην ενοχλήσει ο καπνιστής είναι να περάσει έξω να καπνίσει και σε απόσταση αρκετών μέτρων από την είσοδο ή από τυχόν παράθυρα του χώρου. Παρ’ όλες τις καταγγελίες που έχω υποβάλει, παρ’ όλες τις προσπάθειες που κάνω με έντυπα, δημοσιεύσεις, ηλεκτρονικές επιστολές προς όλους τους φοιτητές κι άλλες δράσεις ενημέρωσης, προς ενημέρωση της Διοίκησης, του Εκπαιδευτικού Προσωπικού και των Φοιτητών, η παραβατική συμπεριφορά εξακολουθεί, οι φοιτητές καπνίζουν, οι καθηγητές καπνίζουν μέσα στα γραφεία τους, οι υπάλληλοι καπνίζουν, οι μεταπτυχιακοί φοιτητές καπνίζουν, ακόμα και το προσωπικό καθαριότητας καπνίζει μέσα στους κλειστούς χώρους, οι οποίοι γίνονται αποπνικτικοί και εν τέλει βλαπτικοί για τη δημόσια υγεία, παρεμποδίζοντας την είσοδο και την παραμονή στους πολίτες με σοβαρές παθήσεις, παραβιάζοντας επίσης και τις διατάξεις περί υγιεινής και ασφάλειας των εργαζομένων αφού υπάρχουν πολλά άτομα που εργάζονται πολλές ώρες μέσα στους κλειστούς χώρους των Πανεπιστημίων και των ΤΕΙ.

Ίσως δεν είναι περιττό να αναφέρω την επιστολή που έχω στείλει από την 27η Οκτωβρίου 2017, σχετικά με «Πρόταση για Πανεπιστήμια χωρίς καπνό» προς κάθε Πρύτανη και αναπληρωτή Πρύτανη των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων της Ελλάδας, καθώς και των Προέδρων Δ.Σ., http://www.foititikanea.gr/ατει/τει-πειραιά/10454-το-αει-πειραιά-τ-τ-δεν-καπνίζει-μέσα Δυστυχώς, δεν υπήρξε απάντηση, ούτε καν από τις ιατρικές σχολές, με μοναδική εξαίρεση τα συγχαρητήρια που δέχτηκα από τον κύριο Γιάννη Κουτεντάκη, τον Κοσμήτορα ΣΕΦΑΑ του Πανεπιστημίου Θεσαλλίας. Δεν είναι λιγότερο σημαντικό να αναφέρω, ως παράδειγμα, περίπτωση φοιτήτριας Πανεπιστημίου που έχει πάθει τρεις πνευμονικές εμβολές και κάνει τακτική χρήση οξυγόνου λόγω της ιδιαίτερης πάθησης που έχει.

Αναγκάστηκε να φτάσει στο σημείο να δείξει το πιστοποιητικό αναπηρίας της στον καθηγητή της, παρακαλώντας τον να μην καπνίζει μέσα στο αμφιθέατρο διδασκαλίας, προκειμένου να καταφέρει επιτέλους να τον πείσει να αλλάξει συμπεριφορά. Για όλους τους παραπάνω λόγους, παρακαλώ πολύ όπως προστεθεί στη μελέτη της δωδεκαμελούς Επιτροπής για τα ζητήματα που αφορούν στην ακαδημαϊκή ελευθερία, στην ειρήνη και στην παραβατικότητα στους χώρους των Α.Ε.Ι., η περίπτωση της αποτελεσματικής αντιμετώπισης της παραβατικότητας του καπνίσματος στους κλειστούς χώρους των Πανεπιστημίων. 

Τα Πανεπιστήμια πρέπει να είναι χώροι όπου το δικαίωμα στη γνώση και στη μάθηση πρέπει να προστατεύεται έναντι οποιουδήποτε επιχειρεί να το καταλύσει και όταν μια συγκεκριμένη κατηγορία πολιτών καπνίζει παραβατικά μέσα στους κλειστούς χώρους παρεμποδίζει την είσοδο και την παραμονή, ειδικά των ατόμων με σοβαρές παθήσεις και αναπηρία, αφού το κάπνισμα (ενεργητικό ή παθητικό) προκαλεί εγκεφαλικά επεισόδια και αναπηρία (ΟΔΗΓΙΑ 2014/40/ΕΕ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ της 3ης Απριλίου 2014). Προπάντων όμως χρειάζεται να προστατευθεί το δικαίωμα στην Υγεία των ατόμων με αναπηρία επειδή είναι τα περισσότερο ευάλωτα.

Καταγγελία Φοιτητητών Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών

Τι αναφέρει η Αντικαπνιστική Κίνηση ΑΣΚΤ (Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών) στα Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr: «Πολλά μπορεί να ακούγονται συχνά πυκνά με την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου, παρά τις εξαγγελίες, όμως ο νόμος δεν εφαρμόζεται. Το ίδιο συμβαίνει και στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας, που παρότι είναι μια Σχολή που έχει να κάνει με τον πολιτισμό και την τέχνη, φαίνεται πως ο σεβασμός στους γύρω μας βρίσκεται εκτός ύλης.

Αν και το κάπνισμα στη Νέα Βιβλιοθήκη της Σχολής απαγορεύεται αυστηρά, δεν συμβαίνει το ίδιο με τα εργαστήρια της σχολής, όπου οι φοιτητές των εικαστικών επιβάλλεται να περνάμε τον περισσότερο μας χρόνο. Σε όλα τα εργαστήρια, το κάπνισμα - παρά τη νομοθεσία - δεν απαγορεύεται, με κάποιους από τους καθηγητές να καπνίζουν ακόμα και κατά την ώρα διδασκαλίας ή την ώρα του γυμνού μοντέλου δίνοντας το παράδειγμα σε όλους τους καπνιστές φοιτητές να ακολουθήσουν. 

Το πρόβλημα θα ήταν σαφώς μικρότερο αν το κάπνισμα δεν συνδυαζόταν με υλικά που έχουν έντονη δυσοσμία, όπως το νέφτι, και τον ελλειπή αερισμό των αιθουσών κατά τους χειμερινούς μήνες που δημιουργούν μία αποπνικτική ατμόσφαιρα για τους μη καπνιστές. Έχουμε δεχθεί παράπονα από ανθρώπους με αναπνευστικά προβλήματα, φοιτητές που σπουδάζουν φωνητική ή υποκριτική και θέλουν να προστατέψουν τη φωνή τους ή ακόμα και από καπνιστές που ενοχλούνται από τον καπνό σε κλειστούς χώρους.

Παρά την επισήμανση του προβλήματος σε κάποιους καθηγητές, εκ των οποίων πολλοί καπνιστές, αυτοί μας ενημέρωσαν πως δεν μπορούν να απαγορεύσουν το κάπνισμα, διότι η Σχολή έχει ιδιαίτερο και φιλελεύθερο χαρακτήρα.  Απαντήσαμε με επίσημη επιστολή που ζητούσαμε να σταματήσει το κάπνισμα εντός των εργαστηρίων και να σημανθεί η απαγόρευση του καπνίσματος - όπως ορίζει ο νόμος - εντός των κλειστών χώρων της Σχολής, την οποία στείλαμε και στο Υπουργείο Παιδείας.

Παρά το γεγονός ότι μετά από έλεγχο διαπιστώθηκε η παράβαση, δεν υπήρξε καμία ουσιαστική βελτίωση, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, και το θέμα παραμένει ως έχει. 

Δεν είμαστε κατά των καπνιστών ούτε θέλουμε να τους επιβάλλουμε να κόψουν το κάπνισμα. Πιστεύουμε πως ο καθένας είναι ελεύθερος να κάνει ό,τι θέλει με το σώμα του. Η ελευθερία, όμως, σταματάει εκεί που αρχίζουν να θίγονται τα όρια της ελευθερίας του άλλου».

Ο Πρύτανης του ΑΕΙ Πειραιά Τ.Τ. αποφάσισε να κάνει την διαφορά

Ο φοιτητής που ανέλαβε την πρωτοβουλία για "ένα ίδρυμα χωρίς παραβατικό κάπνισμα", Ανδρέας Μπαρδάκης, είχε συνάντηση με τον Πρύτανη του ΑΕΙ Πειραιά Τ.Τ. (πρώην ΤΕΙ Πειραιά) για να συζητήσουν σχετικά με την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου εντός του Ιδρύματος, μετά την αποστολή τεσσάρων καταγγελιών από τον φοιτητή στην υγειονομική υπηρεσία. 

Ο Πρύτανης του ΑΕΙ Πειραιά Τ.Τ., καθηγητής Λάζαρος Βρυζίδης είναι ο πρώτος Πρύτανης που αποφάσισε να κάνει την διαφορά με στόχο την αποτροπή του καπνίσματος στους κλειστούς χώρους του ιδρύματος.

Ο φοιτητής αναφέρει στα Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr: «Η συνάντηση με τον Πρύτανη του ΑΕΙ Πειραιά Τ.Τ. εξελίχθηκε πολύ θετικά, καθώς συμφωνήσαμε σε μια συνεργασία για την καταπολέμηση του παραβατικού καπνίσματος. Ο Πρύτανης έθεσε στη διάθεσή μου τον Προϊστάμενο της Γενικής Διεύθυνσης Διοικητικής Υποστήριξης, με τον οποίο ξεκινήσαμε ήδη τις ενέργειες για να υλοποιήσουμε κάποιες προτάσεις που έχω, όπως σχεδιασμό και εκτύπωση αφισών με κοινωνικά μηνύματα και "έξυπνα" απαγορευτικά σήματα που αποτρέπουν το κάπνισμα στους κλειστούς δημόσιους χώρους, με το να καλέσουμε την Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία να δράσει με εκδηλώσεις, φυλλάδια και ενημερωτική εκστρατεία, κτλ.

Επίσης, με συνεχή επικοινωνία που θα έχω με τον Προϊστάμενο της Γενικής Διεύθυνσης θα φροντίσουμε να ενημερώσουμε τους φοιτητές με τη χρήση του διαδικτύου, μέχρι και με ενημερωτικές διαλέξεις που μπορώ να πραγματοποιήσω για τις συνέπειες του παθητικού καπνίσματος εντός των κλειστών δημοσίων χώρων, ειδικά  στα άτομα με σοβαρές παθήσεις που προβλέπονται από τον νόμο να εισέρχονται στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση χωρίς να συμμετέχουν στις Πανελλαδικές, των οποίωνν την υγεία οφείλουμε να σεβόμαστε με πολλαπλάσια προσοχή.

Καταλήγοντας, η συμφωνία ήταν το τέλος των καταγγελιών από την πλευρά μου και η έναρξη μιας αποτελεσματικής συνεργασίας, αφού όπως υποσχέθηκα στον Πρύτανη, θα αναλάβω να κάνω εντελώς "άκαπνο" το ΑΕΙ Πειραιά Τ.Τ. εφόσον μου προσφέρει όλες τις δυνατότητες και τα μέσα που χρειάζομαι».
Πηγή Tromaktiko
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ