2018-02-10 18:23:21
Φωτογραφία για Βελτιώστε τα συμπτώματα της ψωρίασης κάνοντας 6 διατροφικές αλλαγές!
Η ψωρίαση είναι μια χρόνια δερματοπάθεια με ποικίλα συμπτώματα.

Τα συνηθέστερα συμπτώματά της είναι οι τραχιές κόκκινες πλάκες με καλοσχηματισμένο περίγραμμα. Αυτές οι στρογγυλές ή οβάλ πλάκες ψωρίασης καλύπτονται από παχιά λευκή επιδερμίδα, που ονομάζεται φολίδα (λέπι). Τόσο το μέγεθος, όσο και ο αριθμός των βλαβών ποικίλει.

Αυτή η πολύ συνηθισμένη δερματοπάθεια μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία. Η ψωρίαση εμφανίζεται συνήθως σε σημεία του δέρματος που υπόκεινται σε τριβή, όπως τα γόνατα, οι αγκώνες, η κοιλιά και το κάτω τμήμα της πλάτης. Μπορεί επίσης να εμφανιστεί στο τριχωτό, τα χέρια και τα πόδια, τα νύχια και τις βλεννογόνους μεμβράνες.

Οι θεραπείες για την αντιμετώπιση της ψωρίασης μπορούν να βελτιώσουν τα συμπτώματα της δερματικής πάθησης.

Η 29χρονη Βρετανίδα διατροφολόγος Lily Soutter κατάφερε να θεραπεύσει την ψωρίαση κάνοντας μικρές αλλαγές στη διατροφή και τον τρόπο ζωής της.


Η πάθηση κάλυψε με φολίδες το πρόσωπο και το μεγαλύτερο μέρος του σώματός της.

«Η κατάστασή μου επιδεινωνόταν κατά τη διάρκεια του χειμώνα και έτεινε να υποχωρεί το καλοκαίρι λόγω της θεραπευτικής επίδρασης του ηλιακού φωτός», εξηγεί η Soutter στην express.co.uk.

«Όταν η κατάσταση του δέρματός μου ήταν στα χειρότερά του, συχνά αρνιόμουν να συμμετέχω σε κοινωνικές εκδηλώσεις και ένιωθα ότι η ψωρίαση έλεγχε την κοινωνική μου ζωή. Πιστεύω ότι η επίδραση των δερματικών παθήσεων στην ψυχική υγεία είναι υποτιμημένη. Μου χρειάστηκαν αρκετά χρόνια για να θέσω τα συμπτώματα υπό έλεγχο με αλλαγές στη διατροφή και τον τρόπο ζωής».

Η ψωρίαση της Soutter άρχισε όταν ήταν 14 ετών και δοκίμασε διάφορες θεραπείες για να απαλλαγεί από τη δερματική πάθηση. Δοκίμασε πίσσα από άνθρακα, στεροειδή, μαλακτικά προϊόντα, βελονισμό και ρεφλεξολογία, αλλά τίποτα δεν της πρόσφερε μακροπρόθεσμη ανακούφιση από τα συμπτώματα.

Ένας διατροφολόγος της εξήγησε το ρόλο του ήπατος, του ανοσοποιητικού και του στρες στην ανάπτυξη των δερματικών παθήσεων.

Η Soutter έκοψε την πολλή ζάχαρη στη διατροφή της, η οποία, όπως είπε, είχε το μεγαλύτερο αντίκτυπο στο δέρμα της. Αυτό το καταλάβαινε από τις εξάρσεις της ψωρίασης που εκδηλώνονταν κάθε φορά που έτρωγε μεγάλες ποσότητες ζάχαρης.

Αύξησε επίσης την ποσότητα του νερού που έπινε από 2-3 ποτήρια ημερησίως στα δύο λίτρα. «Έχω διατηρήσει αυτή τη συνήθεια και από τότε έχω δει τεράστιες βελτιώσεις στο δέρμα μου» τονίζει.

Ο διατροφολόγος τής σύστησε επίσης να αυξήσει την κατανάλωση λιπαρών ψαριών, που είναι πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Τα ωμέγα-3 λιπαρά συμβάλλουν στη λίπανση των κυττάρων του σώματος, γεγονός που μειώνει τη φλεγμονή. «Ξεκίνησα να καταναλώνω λιπαρά ψάρια, όπως ο σολομός και το σκουμπρί, σε τακτική βάση», ανέφερε η Soutter.

Έκοψε επίσης τις τροφές με πρόσθετα και χρωστικές, καθώς και τη ζάχαρη στο τσάι. Για να το πετύχει πιο εύκολα, αντικατέστησε το απογευματινό τσάι με ζεστό νερό με λεμόνι και μέντα.

Το άγχος είχε επίσης σημαντικό αντίκτυπο στην ψωρίασή της, όπως λέει. Αύξησε τα επίπεδα σωματικής δραστηριότητας και σταδιακά απέκτησε πάθος για το τρέξιμο, το οποίο έγινε το αγχολυτικό της.

Όμως, αυτό που μπορεί να έχει αποτέλεσμα σε έναν άνθρωπο, μπορεί να μη λειτουργεί το ίδιο καλά σε κάποιον άλλο, προειδοποιεί η διατροφολόγος. «Οι δερματικές παθήσεις μπορεί να είναι σύνθετες και η επίσκεψη σε ένα διατροφολόγο μπορεί να σας βοηθήσει να διαμορφώσετε μια κατάλληλη διατροφή για εσάς» διευκρινίζει.

Πηγές: express.co.uk, onmed.gr
_
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ