2018-02-11 23:43:45
Φωτογραφία για Το κέντρο της Αθήνας αλλάζει πρόσωπο
Σταδίου, Ακαδημίας και Ομόνοια. Έχοντας περάσει τα μύρια όσα τα τελευταία χρόνια, αλλά και προ κρίσης ακόμη, με πλήρη απαξίωση, υποβάθμιση και αμέτρητα άδεια καταστήματα,

οι δύο κεντρικές οδοί της ελληνικής πρωτεύουσας και η πολύπαθη πλατεία φαίνεται ότι έχουν τώρα μια δεύτερη ευκαιρία, με δέκα μεγάλες παρεμβάσεις σε εμβληματικά ακίνητα, με τη συνδρομή κυρίως ιδιωτικών κεφαλαίων.

Τα διατηρητέα του Μπαγκείου Ιδρύματος στην πλατεία Ομονοίας, τo Σαρόγλειο Μέγαρο, το Μέγαρο Αθηνογένους και το πρώην Ακρον Ιλιον Κρυστάλ στη Σταδίου, η εμπορική στοά του Αρσακείου Μεγάρου και της Στοάς του Βιβλίου, των 10.000 τ.μ. που εκτείνεται σε ολόκληρο οικοδομικό τετράγωνο, στην Ακαδημίας η Εθνική Λυρική Σκηνή και το κτίριο του Ναυτικού Απομαχικού Ταμείου στη συμβολή με την Ομήρου και στη συνέχεια, οδεύοντας προς το Σύνταγμα, πάλι στη Σταδίου, το πρώην «Εσπέρια» και τα κενά κτίρια όπου σχεδιάζονται επίσης νέα πολυτελή ξενοδοχεία είναι μερικά μόνο από τα ακίνητα που, εφόσον αποκτήσουν ζωή, θα μπορούσαν να αλλάξουν την εικόνα στο κέντρο, όπου οι αριθμοί της κρίσης είναι αποκαρδιωτικοί.


Μόνο στη Σταδίου, μία από τις πιο άσχημα χτυπημένες εμπορικές πιάτσες του κέντρου, τα ερειπωμένα καταστήματα από τα απανωτά λουκέτα έφτασαν να ξεπερνούν στην καρδιά της κρίσης το 40%, -με βάση τις έρευνες της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου αγγίζουν μάλιστα το 42%-, ενώ μόλις τους τελευταίους μήνες υπάρχει η... σταδιακή, δειλή επιστροφή αλυσίδων (βλ. όμιλος Φουρλή με την Intersport και Fais Group με τις Χαραλάς, Καλογήρου).

Η Ομόνοια

Στην Ομόνοια η μεγάλη -πρώτη- αλλαγή έρχεται μέσα στο 2018 από τη Βενέτης, που την τελευταία πενταετία παλεύει με τις άδειες και τις εγκρίσεις προκειμένου να αξιοποιήσει τμήμα ενός από τα πιο ιστορικά κτίρια του κέντρου της Αθήνας, του γνωστού Μπαγκείου στην πλατεία Ομονοίας, το οποίο έχει χαρακτηριστεί ως νεότερο μνημείο και βρίσκεται στη δικαιοδοσία του Μπαγκείου Ιδρύματος. Ως μισθώτρια, η γνωστή αλυσίδα, η οποία ήδη από το 2013 λειτουργεί το γειτονικό «Νέον», έχει σε πλήρη εξέλιξη τις εργασίες για τη λειτουργία στο ισόγειο καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος με το αρχικό χρονοδιάγραμμα να κάνει λόγο για το α’ εξάμηνο του τρέχοντος έτους, ωστόσο η δυσκολία του εγχειρήματος είναι δεδομένη, αφού θα πρέπει το μνημείο να κρατήσει βασικά αρχιτεκτονικά του στοιχεία, με διατήρηση και ανάδειξη τοιχογραφιών και οροφογραφιών, ανακαίνιση όψεων με βάση τα παλιά υλικά και σχέδια κ.ά.

Τόσο το Μπάγκειον όσο και το δίδυμό του «Μέγας Αλέξανδρος», παλιά ξενοδοχεία, είναι από τα κτίρια-τοπόσημα της πλατείας για τα οποία αυτή την περίοδο -μετά τις κατά καιρούς προσπάθειες αξιοποίησης που έπεσαν στο κενό, τα χαμένα κονδύλια και τις συνεννοήσεις που δεν προχώρησαν με τον Δήμο Αθηναίων- υπάρχει εκ νέου κινητικότητα: από πλευράς της Μπαγκείου Επιτροπής προωθείται η εκπόνηση συμπληρωματικής μελέτης (σ.σ.: η προηγούμενη μελέτη αποκατάστασης έγινε με δωρεά του Ωνάσειου Ιδρύματος ), η οποία θα πρέπει να εγκριθεί από το υπουργείο Πολιτισμού και θα αντιμετωπίζει τα δύο κτίρια με συνολικό τρόπο. Κατά τις πληροφορίες, οι πρώτες σκέψεις για τη χρήση τους, δεδομένου και του ενδιαφέροντος που έχει εκδηλωθεί, σχετίζονται με τη δημιουργία χώρων πολιτισμού και εκθέσεων (σ.σ.: υπάρχει ήδη η εμπειρία της διοργάνωσης της Bienale) και δευτερευόντως με τις παλιότερες χρήσεις ξενοδοχείου, ωστόσο το μεγάλο ζητούμενο είναι να μην υπάρχει αποσπασματική αλλά συνολική αξιοποίηση και προς αυτή την κατεύθυνση θα κινηθεί και η συμπληρωματική μελέτη, με στόχο να έχει ολοκληρωθεί έως το φθινόπωρο του 2018. Για την αξιοποίηση των δύο ιστορικών κτιρίων θα αναζητηθεί και η λύση της χρηματοδότησης από ευρωπαϊκά κονδύλια.

Συνωστισμός στη Σταδίου

Μία ακόμη προσπάθεια, η οποία βρίσκεται μάλιστα σε πλήρη εξέλιξη, έχει να κάνει με τον ανοιχτό διαγωνισμό για την επιλογή αναδόχου μακροχρόνιας μίσθωσης διάρκειας 35 ετών της Εμπορικής Στοάς του Αρσάκειου Μεγάρου, που βρίσκεται στο οικοδομικό τετράγωνο που ορίζεται από τις οδούς Πανεπιστημίου, Αρσάκη, Σταδίου και Πεσμαζόγλου. Το τμήμα που διατίθεται είναι οι εμπορικές στοές Αρσα­κείου - Ορφέως και Βιβλίου, συνολικής επιφάνειας 10.000 τ.μ., με ουκ ολίγα κενά ακίνητα αυτή τη στιγμή. Η εταιρεία NAI Hellas, ως σύμβουλος διαχείρισης της ακίνητης περιουσίας της ιδιοκτήτριας Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας Αρσάκεια - Τοσίτσεια Σχολεία έχει αναλάβει να τρέξει τον διαγωνισμό, με καταληκτική ημερομηνία υποβολής των φακέλων από τους ενδιαφερομένους στις 18 Απριλίου, ενώ στόχος είναι η επιλογή του πλειοδότη να έχει γίνει έως τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους.

Το Αρσάκειο Μέγαρο κατασκευάστηκε τμηματικά από το 1846 (όταν κτίστηκε το πρώτο κτίριο στη γωνία των οδών Πανεπιστημίου και Πεσμαζόγλου σε σχέδια του Λύσανδρου Καυταντζόγλου) έως το έτος 1925, οπότε το όλο κτιριακό συγκρότημα κατελάμβανε πλέον όλο το οικοδομικό τετράγωνο που ορίζεται από τις οδούς Πανεπιστημίου, Αρσάκη, Σταδίου και Πεσμαζόγλου σε σχέδια των αρχιτεκτόνων Μαρούδη, Τσίλλερ και Κριεζή. Το μέγαρο στέγαζε τα Αρσάκεια και Τοσίτσεια Σχολεία μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 1930, οπότε μεταφέρθηκαν στο Ψυχικό. Κατά τα επόμενα χρόνια το μέγαρο στέγασε το Ειρηνοδικείο, την Εισαγγελία και το Εφετείο Αθηνών. Τα δικαστήρια αποχώρησαν από αυτό περί τα τέλη της δεκαετίας του 1970, ενώ το 1984 αποφασίστηκε η μίσθωση των χώρων του Καυταντζόγλειου Μεγάρου και μέρος του όλου κτιρίου στο Ελληνικό Δημόσιο για τη στέγαση του Συμβουλίου της Επικρατείας. Για τον σκοπό αυτό ανακαινίστηκε το Αρσάκειο Μέγαρο μαζί με τη Στοά Αρσακείου και τα ισόγεια καταστήματα μετά από μελέτη του αρχιτέκτονα Παύλου Καλλιγά. Ας σημειωθεί ότι το 1937 κατεδαφίστηκε μια πτέρυγα του Καυταντζογλείου και στον αίθριο χώρο χτίστηκε το κινηματοθέατρο «Ορφέας», το οποίο στο δεύτερο μισό της δεκαετίας του 1980, στο πλαίσιο της αποκατάστασης του Μεγάρου, κατεδαφίστηκε και στη θέση του κατασκευάστηκε η Στοά του Βιβλίου. Οι μισθωμένοι στο Ελληνικό Δημόσιο χώροι για τη στέγαση του Συμβουλίου της Επικρατείας ρητά εξαιρούνται από το αντικείμενο του διαγωνισμού. Το όλο οικοδομικό τετράγωνο είναι χαρακτηρισμένο ως διατηρητέο κτίριο και το Καυταντζόγλειο Μέγαρο ως διατηρητέο μνημείο.

Εκτός του συγκεκριμένου διαγωνισμού, ένα ακόμη μεγάλο ακίνητο, άνω των 10.000 τ.μ., στην οδό Σταδίου 65 στο ύψος της Ομόνοιας οδεύει προς αξιοποίηση, αυτή τη φορά πιθανότατα για ξενοδοχειακή χρήση. Το οκταώροφο Σαρόγλειο Μέγαρο, το οποίο αποτελεί συνιδιοκτησία του Μετοχικού Ταμείου Στρατού και της Λέσχης Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων με ποσοστά 62% και 38% αντίστοιχα εξ αδιαιρέτου, είναι από τα λίγα μεγάλα κτίρια του κέντρου της Αθήνας και παραμένει κενό τα τελευταία χρόνια, παρά τις διαγωνιστικές διαδικασίες που έχει προκηρύξει κατά καιρούς το ΜΤΣ, με πιο πρόσφατη αυτή στο τέλος του 2017 και ενδιαφερόμενη και την εταιρεία ανάπτυξης Dimand.

Επίσης επί της οδού Σταδίου, στον αριθμό 50, είναι γνωστή η επενδυτική προσπάθεια, ύψους 10 εκατ. ευρώ, από την εφοπλιστική οικογένεια Προκοπίου για την ανάπλαση του Μεγάρου Αθηνογένους και την προσθήκη νέου κτιρίου με σκοπό τη δημιουργία, σε 10.000 τ.μ., της πρώτης μεγάλης θερμοκοιτίδας για επιχειρήσεις και χώρους πολλαπλών χρήσεων για εργασία, συνεργασία και αναψυχή. Το έργο βρίσκεται στο στάδιο των εγκρίσεων και έχει δρόμο μπροστά, ωστόσο μέσα στο 2018 θα παραδοθεί έτοιμο προς χρήση το έτερο διατηρητέο, ιδιοκτησίας του Γ. Προκοπίου, στον αριθμό 26 της οδού, που φιλοξενούσε κατά το μακρινό παρελθόν το κατάστημα Ακρον Ιλιον Κρυστάλ διατηρώντας την παλιά χρήση του πολυκαταστήματος.

Αντίθετα, στις «ανοιχτές πληγές» της ιστορικής οδού, μετά την πυρκαγιά του 2012, παραμένουν οι κινηματογράφοι «Αττικόν» και «Απόλλων», έστω και αν ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης ζήτησε προ ημερών να κηρυχθεί διατηρητέα η χρήση των δύο κινηματογραφικών αιθουσών προκειμένου, όπως αναφέρεται, «να ξεπεραστούν τα εμπόδια στην αποκατάσταση» του εμβληματικού κτιρίου στη συμβολή των οδών Σταδίου 19-21 και Χρήστου Λαδά. Το Ιδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» είχε αναλάβει να αποκαταστήσει τις εισόδους του κτιρίου -οι αίθουσες δεν είχαν υποστεί ζημιές- ωστόσο η αντιδικία περί της ενδεχόμενης δυνατότητας σε έναν επενδυτή να αλλάξει τη χρήση (π.χ. για πολυκινηματογράφο) ήταν από τις βασικές αιτίες που μπλόκαραν τις διαδικασίες οδηγώντας σε μια χαμένη ευκαιρία Στον αντίποδα, μια νέα ευκαιρία θα έχει το ιστορικό θέατρο «Ολύμπια» στην οδό Ακαδημίας, το οποίο παραμένει κενό μετά την αποχώρηση της Λυρικής Σκηνής και τη μεταστέγασή της στο Κέντρο Πολιτισμού του «Σταύρος Νιάρχος».

Το ακίνητο στον αριθμό 59, όπου στεγαζόταν εδώ και δεκαετίες η Εθνική Λυρική Σκηνή, πέρασε με ενοίκιο 20.000 ευρώ τον μήνα στον Οργανισμό Πολιτισμού Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ), στο πλαίσιο του διαγωνισμού που διενήργησε η Τράπεζα της Ελλάδος ως ιδιοκτήτρια του θεάτρου. Στην περίπτωση αυτή υπήρχε η διατηρητέα χρήση ως λυρικού θεάτρου και τώρα τα σχέδια του ΟΠΑΝΔΑ κάνουν λόγο για συγκέντρωση εκεί των μουσικών συνόλων και λοιπών δράσεων που είναι διάσπαρτες σήμερα ανά την Αθήνα, ενώ το θέατρο μπορεί να επαναλειτουργήσει άμεσα, δεδομένου ότι είναι σε πολύ καλή κατάσταση.

Τέσσερα ακόμη ξενοδοχεία

Από την κινητικότητα στην περιοχή δεν θα μπορούσε να μείνει εκτός ο ξενοδοχειακός κλάδος. Επίσης, στην οδό Ακαδημίας στη συμβολή της με την Ομήρου, η εταιρεία Yazbek προχωρά στη μίσθωση για 30 χρόνια του ακινήτου για τη μετατροπή του σε ξενοδοχείο 5 αστέρων. Στο τέλος Δεκεμβρίου το διοικητικό συμβούλιο του ΕΦΚΑ, ο οποίος πλέον έχει στη δικαιοδοσία του ουκ ολίγα ακίνητα ιδιοκτησίας των Ταμείων που έχουν ενταχθεί κάτω από την ομπρέλα του, αποδέχθηκε τη σχετική πρόταση της εταιρείας, η οποία θα πληρώνει ετήσιο μίσθωμα 100.000 ευρώ (θα αναπροσαρμόζεται κατά 1% ετησίως), με το συνολικό κόστος της ανακατασκευής να ξεπερνά τα 7 εκατ. ευρώ.

Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένει η αγορά και τον διαγωνισμό για το πρώην ξενοδοχείο «Εσπέρια» στη γωνία Σταδίου και Εδουάρδου Λω στην Αθήνα, για το οποίο, ως αρμόδιος φορέας, ο ΕΦΚΑ προχωρά τις διαδικασίες με τις σχετικές επιτροπές για τον προσδιορισμό της μισθωτικής αξίας του κτιρίου, συμπεριλαμβανομένου του κινητού εξοπλισμού του για την εκμίσθωσή του ως ξενοδοχείου, καθώς και για την εκμίσθωση των τεσσάρων ανεξάρτητων καταστημάτων που στεγάζονται στο ίδιο κτίριο.

Επίσης στη Σταδίου, προς το Σύνταγμα, αναμένεται η επόμενη κίνηση του ομογενούς από τη Βενεζουέλα Θεόδωρου Δουζόγλου, ο οποίος έχει αποκτήσει, μεταξύ άλλων, εδώ και καιρό το ιστορικό κτίριο του ΟTΕ στη Σταδίου 15 και προχωρά τις διαδικασίες για ένταξη των επενδυτικών του σχεδίων στο πρώτο κύμα του νέου αναπτυξιακού νόμου.

Κεφάλαια άνω των 7 εκατ. ευρώ θα απορροφήσει η έτερη επένδυση που σχεδιάζει η Intrakat σε πολύ κοντινή απόσταση, επί της οδού Κολοκοτρώνη 3-5, στο ακίνητο ιδιοκτησίας του Μετοχικού Ταμείου Στρατού.

Το ακίνητο θα ανακατασκευαστεί πλήρως ώστε να φιλοξενήσει ένα boutique ξενοδοχείο υψηλών προδιαγραφών με ορίζοντα λειτουργίας το 2019.

Της Στεφανίας Σούκη
anatakti
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ