2018-02-14 10:19:19
Φωτογραφία για 300 χρόνια κάθειρξης και 2.050.000 ευρώ πρόστιμο σε δύο δουλεμπόρους
Καθόλου δε μείωσε χθες το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Καλαμάτας τα δεκάδες χρόνια κάθειρξης που είχαν επιβληθεί από το Μονομελές Εφετείο Κακουργημάτων Καλαμάτας σε δύο

νεαρούς Τούρκους για την παράνομη μεταφορά δια θαλάσσης 30 Σύρων.

Σε καθέναν το δικαστήριο επέβαλε 150 χρόνια κάθειρξης (εκτιτέα τα 25 χρόνια) και χρηματική ποινή 2.050.000 ευρώ ως κυβερνήτες του ιστιοφόρου που εντοπίσθηκε ακυβέρνητο τον Ιούνιο του 2015.

Οι δύο κατηγορούμενοι αρνήθηκαν πως είναι δουλέμποροι και υποστήριξαν ότι ο πραγματικός καπετάνιος εγκατέλειψε το σκάφος, όταν σταμάτησαν στην Κύθνο για ανεφοδιασμό.

Μικρά παιδιά

Το σκάφος εντοπίσθηκε ακυβέρνητο με μηχανική βλάβη στις 28 Ιουνίου 2015, στην ευρύτερη περιοχή του Ακρωτηρίου Μαλέα. Επρόκειτο για ιστιοφόρο καταμαράν με το όνομα «Axakal» και σημαία Αμερικής. Οι λιμενικοί διαπίστωσαν ότι μετέφερε παράνομα 30 Σύρους, ανάμεσά τους πέντε παιδιά (το μικρότερο 4 ετών) και σκοπός τους ήταν να πάνε στην Ιταλία.


Οι Σύροι ήταν στοιβαγμένοι στην καμπίνα του ιστιοφόρου, ενώ οι λιμενικοί κατέθεσαν ότι δεν υπήρχαν σωσίβια. Όταν τους έβγαλαν στο λιμάνι, τους είπαν ότι είχαν επιβιβασθεί από την Κωνσταντινούπολη και καθένας είχε πληρώσει από 3.500 – 7.500 ευρώ.

Την ίδια στιγμή κάτοικοι ειδοποίησαν τις Αρχές ότι δύο άτομα στη στεριά ζητούν νερό και πληροφορίες. Οι αστυνομικοί βρήκαν τους δύο νεαρούς Τούρκους σε ένα σπίτι και, όπως τους εξήγησαν, είχαν βγει με το φουσκωτό του ιστιοπλοϊκού για να βρουν βοήθεια και όχι για να φύγουν.

Αρνήθηκαν

Στην απολογία του ο ένας νεαρός Τούρκος ανέφερε ότι στην πατρίδα του είχε στούντιο παραγωγής ταινιών, ενώ χρωστούσε στο Δημόσιο και σε ιδιώτες πάρα πολλά χρήματα και κάποιοι τον κυνηγούσαν να τον σκοτώσουν. Λόγω των χρεών του δεν μπορούσε να φύγει νόμιμα από τη χώρα και γνωστός τού είπε ότι μπορεί να τον βοηθήσει να φύγει με το συγκεκριμένο πλοίο, αλλά επειδή δεν είχε να πληρώσει τα ναύλα, ως αντάλλαγμα θα έβαζε το σκάφος στο όνομά του. Ο ίδιος είπε ότι είχε σκοπό από την Ιταλία να πάει στη Γερμανία, όπου η οικογένειά του έχει σπίτι.

Υποστήριξε πως άλλος ήταν ο καπετάνιος και όταν έφθασαν στην Κύθνο, αυτός κατέβηκε για προμήθειες και πετρέλαιο, αλλά δεν ξαναγύρισε. Τότε όλοι αποφάσισαν να συνεχίσουν το ταξίδι και όσοι γνώριζαν, βοηθούσαν στην πλοήγηση του σκάφους.

Μάλιστα, είπε ότι είχαν μαζί τους ένα tablet στο οποίο κατέβασαν πρόγραμμα που τους βοηθούσε για την πορεία τους και τις καιρικές συνθήκες.

Στην περιοχή όπου τους βρήκαν, έπαθαν μηχανική βλάβη. Προσπάθησαν, όπως είπε, να συνεχίσουν με το πανί, αλλά δεν είχε καθόλου αέρα. Στη συνέχεια προσπάθησαν να ζητήσουν βοήθεια και μέσω κινητών, αλλά δεν μπορούσαν να πουν στις Αρχές σε ποιο σημείο βρίσκονταν. Τότε, όπως είπε, είδαν απέναντι στη στεριά ένα σπίτι και πήραν το φουσκωτό για να ζητήσουν βοήθεια. Αρνήθηκε ότι αυτή ήταν ενέργεια για να φύγουν και να εγκαταλείψουν τους άλλους πάνω στο σκάφος αβοήθητους, ενώ αν ήθελαν κάτι τέτοιο, είχαν πολύ χρόνο να το κάνουν, ούτε θα περίμεναν εκεί στο σπίτι να πάει η Αστυνομία. Τέλος, είπε ότι αν πρέπει το δικαστήριο να βρει οπωσδήποτε έναν ένοχο, να καταδικάσει αυτόν και όχι τον 23χρονο, ο οποίος απλώς τον βοήθησε, όταν του το ζήτησε.

Ο δεύτερος νεαρός κατηγορούμενος είπε ότι δεν μπορούσε να φύγει νόμιμα από τη χώρα γιατί δεν είχε πάει στρατό, ενώ είχε πληρώσει χρήματα στους δουλέμπορους για τη μεταφορά του. Κατέθεσε τα ίδια με το συγκατηγορούμενό του και πως απλώς βοήθησε όταν του το ζήτησε.

Τελικά, το δικαστήριο τους έκρινε ενόχους για παράνομη μεταφορά λαθρομεταναστών με σκοπό το κέρδος, κατ’ επάγγελμα, κατά συρροή  και από κοινού και με τρόπο που θα μπορούσε να προκύψει κίνδυνος για ανθρώπους, καθώς και για παράνομη είσοδο στη χώρα.

Της Βίκυς Βετουλάκη

Πηγή: tharrosnews
_
bloko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ