2018-02-17 16:22:22
Φωτογραφία για Ψηφιακούς κινδύνους κρύβει το περιεχόμενο για ενήλικες
Μείζονα θέματα ασφαλείας εγείρει η χρήση ιστοσελίδων αυστηρών ακατάλληλου περιεχομένου, με το πορνογραφικό περιεχόμενο να λειτουργεί, συχνά, ως εργαλείο για το ψηφιακό έγκλημα.

Το 2017, το 25,4% των χρηστών mobile συσκευών, που αντιμετώπισαν κακόβουλα προγράμματα - πάνω από 1,2 εκατ. άτομα - δέχτηκαν επίθεση από προγράμματα, τα οποία χρησιμοποίησαν περιεχόμενο αυστηρά για ενήλικες. Η επίθεση είχε ως στόχο την εγκατάσταση κακόβουλου λογισμικού στις συσκευές των χρηστών.

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Kaspersky Lab, απ’ όπου προέρχονται τα παραπάνω ευρήματα, στην Ελλάδα οι μισοί (51%) ενήλικες περιηγούνται σε ιστοσελίδες πορνογραφικού περιεχομένου τουλάχιστον μία φορά την ημέρα. Ξοδεύουν δε 21 λεπτά ανά επίσκεψη, σερφάροντας σε τέτοιου είδους ιστοσελίδες, που ισοδυναμούν με πάνω από 4 ημέρες το χρόνο, κοιτάζοντας αυστηρώς ακατάλληλο περιεχόμενο.

Επιπλέον, όπως διαπιστώνει η έρευνα, τα 2/3 (66%) των ενήλικων στην Ελλάδα έχουν “κολλήσει” κάποιο “ψηφιακό σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα”, ενώ περιηγούνταν σε ιστοσελίδες με αυστηρώς ακατάλληλο περιεχόμενο
. Το 5% δήλωσε, μάλιστα, ότι δεν πραγματοποιεί ασφαλή πλοήγηση, καθώς δεν έχει εγκατεστημένη στον υπολογιστή του λύση διαδικτυακής ασφάλειας, ενώ το 7% σκέφτηκε ότι ήταν ασφαλές να κοιτάξει πορνογραφικό περιεχόμενο σε smartphones και tablets, καθώς θεωρεί ότι οι συσκευές αυτές δεν είναι δυνατό να “μολυνθούν”.

Όπως επισημαίνει η έρευνα της εταιρείας (“Οι ψηφιακοί κίνδυνοι που αντιμετωπίζουν χρήστες ιστοσελίδων και εφαρμογών με περιεχόμενο για ενήλικες”), το σεξ στον κυβερνοχώρο δεν εξυπηρετεί μόνο ως μέθοδος εξασφάλισης πωλήσεων, αλλά και ως εργαλείο για κακόβουλη δραστηριότητα.

“Μόλυνση”

Αναφορικά με τους πιθανούς τρόπους “μόλυνσης”, η έρευνα έδειξε ότι κατά το “κατέβασμα” μιας άγνωστης πορνογραφικής εφαρμογής, οι χρήστες διατρέχουν τον τεράστιο κίνδυνο να “μολυνθούν” με τα λεγόμενα clickers. Μετά τη “μόλυνση”, αυτό το κακόβουλο λογισμικό αρχίζει να κλικάρει μέσω ad-links ή προσπαθεί να εγγράψει τον χρήστη σε μία WAP συνδρομή για να αποστραγγίσει την προπληρωμένη mobile πίστωση του.

Τα banking Trojans μεταμφιεσμένα ως πορνό video players είναι ο δεύτερος πιο διαδεδομένος τύπος κακόβουλου λογισμικού, που τροφοδοτείται από το πορνογραφικό περιεχόμενο. Αυτό ακολουθείται από rooting κακόβουλου λογισμικού και ransomware. Το τελευταίο έρχεται, συχνά, με τη μορφή νόμιμων εφαρμογών γνωστών πορνογραφικών ιστοσελίδων.

Σε πολλές περιπτώσεις, το πορνογραφικό ransomware χρησιμοποιεί τις τακτικές του scareware: κλειδώνει την οθόνη της συσκευής και εμφανίζει ένα μήνυμα που δηλώνει ότι το παράνομο περιεχόμενο (συνήθως παιδική πορνογραφία) έχει ανιχνευθεί στη συσκευή και συνεπώς, η συσκευή έχει κλειδωθεί. Για να ξεκλειδώσει τη συσκευή, το θύμα πρέπει να πληρώσει λύτρα. Αυτό το μήνυμα, συνήθως, συνοδεύεται από στιγμιότυπα από πραγματικά βίντεο παιδικής πορνογραφίας.

Συνολικά, κατά τη διάρκεια της έρευνας, οι ειδικοί της Kaspersky Lab προσδιόρισαν 23 οικογένειες κακόβουλου λογισμικού, που χρησιμοποιούν πορνογραφικό περιεχόμενο για να αποκρύψουν την πραγματική τους λειτουργία.
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ