2018-02-18 16:30:17
Φωτογραφία για Άρθρο Αντγου ε.α Λάμπρου Τζούμη: Η άσκηση προσομοίωσης διάβασης στον Έβρο και τα τουρκικά σχέδια
Του Λάμπρου Τζούμη

Αντιστρατήγου ε.α

Πριν δύο μέρες, το πρακτορείο ειδήσεων «Anadolu» μετέδωσε εικόνες από στρατιωτική άσκηση που πραγματοποίησαν οι ένοπλες δυνάμεις της Τουρκίας στην περιοχή Σαράντα εκκλησιές, στην Ανατολή Θράκη κοντά στον Έβρο και περιελάμβανε την διέλευση ποταμού σε γείτονα χώρα. Στην άσκηση προσομοίωσης με σκοπό την επιχειρησιακή ετοιμότητα των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, μετείχαν άρματα μάχης, αμφίβια, πλωτά και δυνάμεις του στρατού.

Η άσκηση με τον τρόπο που παρουσιάστηκε από τα τουρκικά ΜΜΕ, ήταν άριστα σκηνοθετημένη και πρωτίστως είχε σκοπό την προβολή ισχύος και τη δημιουργία εντυπώσεων. Εκτός από ασκήσεις αυτής της μορφής, δύο φορές μέχρι σήμερα έχουν δει το φως της δημοσιότητας πληροφορίες για σχέδια της Τουρκίας, που αφορούν σε επιθετικές ενέργειες στην περιοχή του Έβρου. Ενδιαφέρον παρουσιάζει το στοιχείο ότι και τα δύο σχέδια επρόκειτο να εκδηλωθούν κατά την εκδήλωση πραξικοπήματος και τη διάρκεια πολιτικής αποσταθεροποίησης στη γείτονα. Συγκεκριμένα, το 2010 τουρκικά ΜΜΕ αποκάλυψαν ότι αξιωματικοί του τουρκικού στρατού είχαν καταστρώσει σχέδιο συνωμοσίας με την ονομασία «BALYOZ» (Βαριοπούλα) εναντίον της κυβέρνησης Ερντογάν που είχε στόχο την άμεση ανατροπή του με βίαιο τρόπο.


Σύμφωνα με το σχέδιο, προβλεπόταν αρχικά μια σειρά από προβοκατόρικες ενέργειες, οι οποίες θα οδηγούσαν σε ραγδαία όξυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Στο σχέδιο, περιλαμβανόταν ο βομβαρδισμός τζαμιών στην Κωνσταντινούπολη, με στόχο την πρόκληση χάους στη χώρα και τη δημιουργία κατάλληλων συνθηκών για εκδήλωση πραξικοπήματος. Προβλεπόταν επίσης και η πρόκληση που θα οδηγούσε στην κατάρριψη τουρκικού αεροσκάφους από ελληνικό, με στόχο της δημιουργία κρίσης. Αν δεν πετύχαινε το σχέδιο, τότε θα κατέρριπταν μόνοι τους το δικό τους αεροσκάφος ισχυριζόμενοι ότι το κατέρριψε ελληνικό.

Στη συνέχεια οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις θα επιχειρούσαν κατάληψη σε σύντομο χρονικό διάστημα τμήματος του βόρειου Έβρου από Ερυθροπόταμο και βορειότερα. Στη δεύτερη περίπτωση τουρκικά ΜΜΕ δημοσίευσαν ότι υποδιοικητής τουρκικής Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας της Αν. Θράκης, σε κατάθεσή του μετά την σύλληψή του στη διάρκεια του πραξικοπήματος της 16ης Ιουλ. 16, ομολόγησε τουρκικό επιθετικό σχέδιο, στο νότιο τμήμα της περιοχής. Σύμφωνα με αυτό προβλεπόταν αρχικά γεφύρωση του Έβρου και στη συνέχεια επιθετική ενέργεια με σκοπό τη διάρρηξη της ελληνικής αμυντικής τοποθεσίας και αποκοπή των ελληνικών δυνάμεων του κεντρικού και βόρειου Έβρου.

Τα σχέδια και οι ασκήσεις αυτής της μορφής στην Αν. Θράκη αφορούν σε μεγάλο βαθμό στον ποταμό Έβρο, αφού αποτελεί το σοβαρότερο υδάτινο κώλυμα που έχουν να αντιμετωπίσουν οι τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις στην περιοχή. Ο Έβρος ποτ. ανεξαρτήτως της στρατιωτικής του αξίας, οριοθετεί το εθνικό έδαφος, πλην της περιοχής ΚΑΡΑΑΓΑΤΣ, το οποίο παραχωρήθηκε στην Τουρκία με τη Συνθήκη της Λοζάνης το 1923 και αποτελεί τουρκικό προγεφύρωμα δυτικά του Έβρου. Αν εξετάσουμε το έδαφος της ευρύτερης περιοχής, θα διαπιστώσουμε ότι παρουσιάζει ιδιαιτερότητες που κατά τη διάρκεια των εποχών του χρόνου, διευκολύνουν ή δυσχεραίνουν ανάλογα αμυντικές ή επιθετικές επιχειρήσεις. Το έδαφος είναι πεδινό και καλλιεργήσιμο και δεν παρουσιάζει ιδιαίτερες δυσκολίες στην κίνηση τροχού και ερπύστριας εκτός της περιόδου από Νοε. έως Μαρ. λόγω βροχοπτώσεων και την περίοδο των αρδεύσεων. Κατά το χρονικό διάστημα από Ιουλ. έως Οκτ. οι εκτεταμένες φυτείες αραβοσίτου και ηλιοτροπίου περιορίζουν σημαντικά την παρατήρηση.

Η ύπαρξη αρδευτικών καναλιών, αναχωμάτων, αποστραγγιστικών τάφρων στην περιοχή, ιδιαίτερα στους πεδινούς διαδρόμους δυσχεραίνουν και περιορίζουν τις κινήσεις. Το ακάλυπτο και αναπεπταμένο έδαφος και από τις δύο πλευρές του ποταμού, εκτός των περιοχών κοντά στις όχθες, δυσχεραίνει την κάλυψη και την απόκρυψη των δυνάμεων. Οι προαναφερόμενες ιδιαιτερότητες της περιοχής και το κώλυμα του Έβρου, εξεταζόμενα σε συσχετισμό με τα σύγχρονα μέσα, δεν μπορούν να θεωρηθούν ότι δυσχεραίνουν τις επιθετικές επιχειρήσεις, εφόσον μάλιστα χρησιμοποιηθούν αεροκίνητες ή αερομεταφερόμενες δυνάμεις.

Σχετικά με τη διαρροή των πληροφοριών για τα σχέδια της Τουρκίας και τις ασκήσεις «υπερπαραγωγής» στην περιοχή του Έβρου, απαιτείται να λάβουμε υπόψη, ότι:

• Ενδέχεται να εντάσσονται στο πλαίσιο ψυχολογικών ή παραπλανητικών ενεργειών με σκοπό την εξαπάτηση σχετικά με τις προθέσεις των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων.

• Τα εν λόγω σχέδια δεν είναι «κεραυνός εν αιθρία», καθόσον όπως είναι φυσικό εντάσσονται στη γενικότερη αναθεωρητική στρατηγική της Άγκυρας, απέναντι στη χώρα μας.

• Η επιχειρηματολογία περί εφαρμογής των παραπάνω σχεδίων για επίτευξη του αντικειμενικού πολιτικού σκοπού των πραξικοπηματιών που ήταν η άμεση συσπείρωση του τουρκικού λαού και η εσωτερική νομιμοποίηση επιτυγχάνοντας μια γρήγορη και εύκολη νίκη, κινείται σε λογικό πλαίσιο.

Για ευνόητους λόγους, δεν είναι σκόπιμο να αναφερθούμε σε προτάσεις που αφορούν τη φύση και διεξαγωγή του αγώνα στον Έβρο. Σε άρθρο με τίτλο: «Η στολή εκστρατείας και η στρατηγική επιβίωσης και κυριαρχίας», αναφέρθηκαν βασικά σημεία της στρατηγικής για τον τρόπο επιβίωσης ενός μικρού κράτους όπως το Ισραήλ. Η ανάγκη διατήρησης συνεχούς ετοιμότητας, σε συνδυασμό με την επιλογή της επιθετικής πρωτοβουλίας και του πρώτου κτυπήματος, ήταν καθοριστικοί παράγοντες για την εξισορρόπηση της αντίπαλης αριθμητικής υπεροχής και πρέπει να μας προβληματίσουν για την υιοθέτηση της κατάλληλης στρατηγικής αντιμετώπισης των αναθεωρητικών σχεδίων της Άγκυρας.
staratalogia
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ