2012-05-29 20:57:04
Φωτογραφία για Η σημασία του Ωροσκόπου
Ο Ωροσκόπος, που δεν είναι παρά η ακμή του 1ου οίκου σχετίζεται άμεσα με τη φυσική παρουσία (την εμφάνιση και τη συμπεριφορά) του ατόμου αλλά και με την υγεία του.

Κάποτε, τότε που η κοινωνική δικτύωση γινόταν κυρίως εκ του σύνεγγυς, μια από τις πρώτες πληροφορίες που ανταλλάσσονταν μετά τα «χαίρω πολύ, Πόπη», ήταν το σε ποιό ζώδιο ανήκεις! Και βέβαια, το ερώτημα «τι ζώδιο είσαι» εξακολουθεί και σήμερα να είναι... δημοφιλέστατο στις παρέες, με την διαφορά πως πολύ συχνά πλέον συνοδεύεται «καπάκι» από το επόμενο: «Και με τι Ωροσκόπο»;

Ύστερα από την «εκπαίδευση» ετών, το κοινό έχει μάθει πως εκτός από το ζώδιο (την θέση του Ήλιου όταν γεννιόμαστε), υπάρχει και ο Ωροσκόπος που -όπως είναι πλέον κοινός τόπος- κάνει τη διαφορά ανάμεσα στους ομοζωδιακούς.

Φυσικά οι γνωρίζοντες μπορεί να κάνουν μερικά ακόμη βήματα χαρτογράφησης του «απέναντι», ρωτώντας για να μάθουν την θέση της Σελήνης, της Αφροδίτης, του Άρη ή του Βόρειου Δεσμού της Σελήνης. Αυτό το τελευταίο θεωρείται πολύ «προχώ» και συνήθως αναφέρεται ως «κάρμα», του τύπου «που έχεις το κάρμα σου», με την αυθόρμητη απάντηση «κάπου εδώ κοντά το έχω παρκάρει» να είναι προ των πυλών...


Η αλήθεια είναι πως όλα τελικά έχουν την σημασία τους και δεν ωφελεί να βγάζουμε «φιρμάνια» για την προσωπικότητα κάποιου, αν δεν ζυγίσουμε προσεκτικά όλες τις τάσεις. Ο κάθε άνθρωπος είναι ένα ζωντανό σύστημα, με τον παράγοντα του «απροσδόκητου», που δεν είναι τίποτε άλλο παρά η βούληση μας, να διαμορφώνει συχνά ένα πολύ ιδιαίτερο «εσωτερικό τοπίο».

Ας δούμε όμως τα περί Ωροσκόπου έτσι όπως περιγράφονται στο βιβλίο μου «Η Αστρολογία του 21ου αιώνα».

Και ως προοίμιο οφείλω να τονίσω πως ο αστρολογικός μύθος που θέλει τον Ωροσκόπο να «βγαίνει» μετά τα τριάντα, δεν είναι παρά ένας ...μύθος!

Ο 1ος οίκος

Ο 1ος οίκος αναφέρεται σε βασικά χαρακτηριστικά της προσωπικότητας του ατόμου αλλά και σε κεντρικές του επιλογές, στη σταδιοδρομία, τον τρόπο ζωής του η τις σχέσεις του.

Αν ο οίκος περιέχει κάποιο πλανήτη, τότε αυτός αναλαμβάνει ένα ρόλο ισότιμο του Ηλίου η της Σελήνης, έχοντας, μάλιστα, συχνά τον πρωταγωνιστικό ρόλο στον τρόπο εκδήλωσης της προσωπικότητας.

Στην περίπτωση που οι πλανήτες είναι περισσότεροι, τότε όλοι «δικαιούνται» μερίδιο στην έκφραση και δεν υπάρχει κάποιος ασφαλής κανόνας που να ορίζει ποιός προηγείται.

Πρακτικά υπάρχει το ενδεχόμενο είτε να εναλλάσσονται στην ...πρωθυπουργία, είτε να λειτουργούν ενιαία.

Ο Ωροσκόπος, που δεν είναι παρά η ακμή του 1ου οίκου, σχετίζεται άμεσα με τη φυσική παρουσία (την εμφάνιση και τη συμπεριφορά) του ατόμου αλλά και με την υγεία του.

Γι αυτό μας ενδιαφέρουν πάντα και οι όψεις που τυχόν σχηματίζει με τα Φώτα η τους πλανήτες.

Ο Ωροσκόπος, όπως και το Μεσουράνημα είναι ένας δείκτης των γενικότερων κατευθύνσεων του ατόμου, συμπεριλαμβανομένης και της επαγγελματικής.

Ο αστρικός Ωροσκόπος δεν αναφέρεται σε στοιχεία του χαρακτήρα αλλά αν έχει κύριες όψεις με κάποιον πλανήτη, τότε δίνει πληροφορίες για την εξωτερική εμφάνιση, την υγεία, τις επαγγελματικές επιλογές και τον τύπο των σχέσεων του ατόμου.

Αστρονομικά ο ωροσκόπος είναι το σημείο που ανατέλλει στον ορίζοντα τη στιγμή της γέννησης.

Αστρολογικά ο ωροσκόπος συγκροτεί μαζί με τον Ήλιο η τη Σελήνη τα θεωρούμενα ως βασικά δίπολα, που δίνουν στοιχεία τόσο για τον χαρακτήρα και τις βασικές επιλογές του ατόμου, όσο και για κάποια εξωτερικά χαρακτηριστικά του.

Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε το ζώδιο και τη μοίρα ενός ωροσκόπου αν δεν έχουμε μια ακριβή ώρα γέννησης και τις γεωγραφικές συντεταγμένες του τόπου γέννησης.

Η γενική αρχή είναι ότι τη στιγμή της ανατολής του Ήλιου ο ωροσκόπος βρίσκεται στο ίδιο ακριβώς σημείο με αυτόν. Από εκεί και ύστερα ο ωροσκόπος αλλάζει ζώδιο κάθε δύο ώρες περίπου.

Αυτό το «περίπου» όμως είναι που ...μπερδεύει όσους προσπαθούν να τον εντοπίσουν χωρίς μαθηματικούς υπολογισμούς.

Κι αυτό γιατί σε κάποια ζώδια, όπως οι Ιχθύες και ο Κριός (για το Β Ημισφαίριο) ο ωροσκόπος «τρέχει» πιο γρήγορα (short ascention) ενώ σε άλλα (Παρθένο και Ζυγό) πάει με το ...πάσο του (long ascention).

Στο Ν Ημισφαίριο τα ζώδια αντιστρέφονται. Έτσι, το «δίωρο» μπορεί κατά περίπτωση να είναι ...τρίωρο η αντίθετα να προσεγγίζει τη μια ώρα. Για τον ακριβή προσδιορισμό του λοιπόν, θα πρέπει να καταφεύγετε είτε στα υπολογιστικά προγράμματα, είτε στους απαιτούμενους αριθμητικούς υπολογισμούς με τη χρήση του «αστρικού χρόνου».

Σε ένα μεγάλο βαθμό ο Ωροσκόπος, ο Ήλιος και η Σελήνη συνθέτουν τις βασικές κατευθυντήριες γραμμές της προσωπικότητας του ατόμου. Ο τρόπος που μπορεί να συνδυάζονται, να συγκρούονται και να ισορροπούν μεταξύ τους δίνει και το βασικό περίγραμμα των επιλογών και του χαρακτήρα του ατόμου.

Συμπληρώνοντας και κλείνοντας δεν μπορώ να μην αναφερθώ σε κάποιες ακόμη ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες γύρω από τον Ωροσκόπο.

Αρκετές φορές παρατηρείται μια «περίεργη» τάση να εκδηλώνονται μέσω του Ωροσκόπου τα χαρακτηριστικά του απέναντι ζωδίου από αυτό που τον φιλοξενεί. Για παράδειγμα, ένας Ωροσκόπος στους Ιχθύες (ονειροπόληση, φαντασία, να λειτουργεί κατά το ...ήμισυ με Παρθενικά στοιχεία (ταξινόμηση, οργάνωση, έμφαση σε λεπτομέρειες) ή το αντίστροφο.

Όσον αφορά τον κυβερνήτη του Ωροσκόπου (ο πλανήτης που κυβερνά το ζώδιο που βρίσκεται), η θέση του σε κάποιο άλλο ζώδιο χρωματίζει την προσωπικότητα του ατόμου με επιπλέον τάσεις και χαρακτηριστικά του συγκεκριμένου ζωδίου. Για παράδειγμα, αν έχουμε έναν Ωροσκόπο στον Κριό και ο Άρης που κυβερνά τον Κριό βρίσκεται στον Τοξότη, τότε το άτομο θα έχει μια κλίση προς την συμπεριφορά και τις κεντρικές επιλογές του Τοξότη. Ανάλογη βαρύτητα αποκτά και ο οίκος που βρίσκεται ο συγκεκριμένος πλανήτης κι αυτό ισχύει τόσο για τους γρήγορους, όσο και για τους αργούς. Έτσι, για έναν Ωροσκόπο στο Σκορπιό, η θέση του Πλούτωνα ο οποίος κυβερνά το ζώδιο αποκτά για το άτομο μια προσωπική διάσταση, πέραν της «κοσμικής» που αναφέρεται σε γενιές.

Ιδιαίτερη και πιο καθοριστική σημασία έχει πάντως ένας πλανήτης που βρίσκεται στον Ωροσκόπο ή τον 1ο οίκο, αφού τα θέματα του οίκου που κυβερνά γίνονται main stream για το άτομο και μάλιστα υλοποιούνται ...ο κόσμος να χαλάσει!

Αν για παράδειγμα έχουμε στον 1ο οίκο τον κυβερνήτη του 10ου, τότε η κοινωνική-επαγγελματική διάκριση -ένα αντικείμενο του 10ου- θα πρέπει να θεωρείται περίπου δεδομένη.

astrology.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ