2018-02-20 17:01:08
Φωτογραφία για Υπόθεση Novartis: Με 10 κάλπες η ψηφοφορία παρά το «όχι» της αντιπολίτευσης
Παρά την άρνηση ΝΔ, ΔΗΣΥ, Ποταμιού και Ένωσης Κεντρώων - Προφορική γνωμοδότηση του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής, αναφέρει ότι δεν τίθενται ζητήματα ακυρότητας αν στηθούν δέκα κάλπες

Το άρθρο συνεχίζεται μετά τη διαφήμιση:

Την απόφαση να ληφθούν δέκα κάλπες στην αυριανή διαδικασία στη Βουλή κατά τη διάρκεια της οποίας οι βουλευτές θα τοποθετηθούν αν τάσσονται υπέρ ή κατά της παραπομπής σε προανακριτική δέκα πολιτικών προσώπων (Αντώνης Σαμαράς, Παναγιώτης Πικραμμένος, Ευάγγελος Βενιζέλος, Γιάννης Στουρνάρας, Ανδρέας Λοβέρδος, Άδωνις Γεωργιάδης, Ανδρέας Λυκουρέντζος, Γιώργος Κουτρουμάνης, Δημήτρης Αβραμόπουλος και Μάριος Σαλμάς) για την καταγγελόμενη εμπλοκή τους στην υπόθεση της Νοβάρτις λαμβάνει κατά πλειοψηφία η διάσκεψη των προέδρων της Βουλής.

Στην έκτακτη διάσκεψη των προέδρων της Βουλής -η οποία δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη-κατά πληροφορίες αποφασίζονται οι τελευταίες λεπτομέρειες για την οργάνωση της αυριανής συζήτησης στη Βουλή αναφορικά με την πρόταση της κυβερνητικής πλειοψηφίας να συγκροτηθεί επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης για την υπόθεση Novartis.


Στο ερώτημα αν πρέπει να στηθούν δέκα κάλπες, αρνητική είναι η τοποθέτηση της ΝΔ και επίσης της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, του Ποταμιού και της Ένωσης Κεντρώων.Οι εκπρόσωποι των συγκεκριμένων αντιπολιτευόμενων κομμάτων ζητούν να στηθεί μία κάλπη για όλα τα πολιτικά πρόσωπα.

Από την κοινοβουλευτική πλειοψηφία, ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ έχουν ζητήσει να στηθούν δέκα κάλπες.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι και το επιστημονικό συμβούλιο της Βουλής, σε προφορική γνωμοδότησή του τάχθηκε υπέρ των δέκα καλπών με το επιχείρημα ότι η διαδικασία των πολλαπλών καλπών δεν εγείρει ζητήματα ακυρότητας, ούτε και είναι παράνομη.

Τι αναμένεται στη συζήτηση

Κυβέρνηση και αντιπολίτευση υπόσχονται μια εβδομάδα «κόλαση» με επίκεντρο την υπόθεση Novartis και με κορύφωση της αυριανή συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής, όπου θα γίνει συζήτηση και ψηφοφορία για τη σύσταση προανακριτικής (προκαταρκτικής) επιτροπής.

Δεν θα είναι μία συνηθισμένη συζήτηση, καθώς το κλίμα είναι πολεμικό ανάμεσα στις αντιπαρατιθέμενες δυνάμεις, ενώ η ρητορική είναι βέβαιο ότι θα ξεπεράσει κάθε προηγούμενο, με δεδομένο τα όσα έχουν λεχθεί για τους μάρτυρες με τις κουκούλες και άλλα συναφή.

Η κυβέρνηση επιμένει να μιλά για τεράστιο σκάνδαλο με εμπλοκή πολιτικών προσώπων, αν και έχει σχετικά χαμηλώσει τους τόνους, μετά από ένα διάστημα κατά το οποίο δεν υπήρξαν οι αποκαλύψεις που υποσχόταν, ενώ η αντιπολίτευση και κυρίως οι φερόμενοι ως εμπλεκόμενοι έχουν σηκώσει το γάντι και επιμένουν να κατηγορούν το Μαξίμου ότι έχει ουσιαστικά στήσει μία σκευωρία σε βάρος των πολιτικών του αντιπάλων.

Η πρόταση της κυβέρνησης για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής αναμένεται να εγκριθεί, πιθανόν και με ψήφους από την αντιπολίτευση, η οποία δεν αρνείται την έρευνα της υπόθεσης από τη Βουλή. Ωστόσο οι διαφωνίες για τη διαδικασία είναι σημαντικές και είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσουν επιπλέον συγκρούσεις. Η κυβέρνηση επιμένει (δια της απόφασης της Διάσκεψης των προέδρων της Βουλής) να στηθούν δέκα κάλπες, μία για κάθε εμπλεκόμενο. Η αντιπολίτευση θεωρεί ότι από τη στιγμή που δεν υπάρχει συγκεκριμένο κατηγορητήριο για τον καθένα δεν έχει νόημα η διαδικασία με τις δέκα κάλπες και αντιπροτείνει να στηθεί μία για όλους.

Η αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση ότι με την πρότασή της επιδιώκει να επιστρέψει ο φάκελος της υπόθεσης, μετά από πολύ σύντομη και άνευ ουσίας ενασχόληση της προανακριτικής επιτροπής, στη δικαιοσύνη, ώστε να συνεχιστεί η ομηρία των πολιτικών της αντιπάλων, και ζητά διερεύνηση σε βάθος, ώστε είτε να αποδοθούν συγκεκριμένες κατηγορίες, εφόσον η κυβερνητική πλειοψηφία έχει στοιχεία, είτε να λήξει αυτή η ιδιότυπη ομηρία των φερόμενων ως εμπλεκομένων προσώπων.

Έτσι ή αλλιώς η σύγκρουση θα είναι σφοδρή. Η συνεδρίαση άλλωστε θα γίνει υπό τη σκιά και της μήνυσης που έχει καταθέσει ο Αντώνης Σαμαράς σε βάρος του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου και της εισαγγελέως που ερευνά την υπόθεση.

Το λόγο αναμένεται να λάβουν οι εννέα εκ των δέκα πολιτικών, που αναφέρονται στο φάκελο, ενώ ο κοινοτικός επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος θα στείλει υπόμνημα, καθώς θα απουσιάζει στις Ηνωμένες Πολιτείες στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών καθηκόντων του.

Πηγή: protothema.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ