2012-05-29 23:15:02
Φωτογραφία για Έφαγαν σχεδόν μισό εκ. ευρώ από Ελληνίδα δικηγόρο με νιγηριανή απάτη
Εξιχνιάστηκε υπόθεση κακουργηματικής απάτης μέσω του διαδικτύου από την Υπηρεσία Οικονομικής Αστυνομίας και Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, σε συνεργασία με την αντίστοιχη Ισπανική Υπηρεσία, μέσω της Europol, η οποία διαπράχθηκε σε βάρος 46χρονης Ελληνίδας δικηγόρου. Συνελήφθη για την υπόθεση αυτή, πριν από τρεις μήνες περίπου, από τις Αστυνομικές Αρχές της Ισπανίας, στη περιοχή Alcorcon της Μαδρίτης, ένας Ισπανός υπήκοος Αφρικανικής καταγωγής, μέλος της σπείρας. Αναλυτικότερα, η διερεύνηση της υπόθεσης ξεκίνησε όταν η 46χρονη δικηγόρος κατήγγειλε στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, ότι άγνωστα άτομα, με τα οποία είχε επικοινωνία, από τα τέλη Οκτωβρίου 2011 έως τις αρχές Φεβρουαρίου 2012, μέσω ηλεκτρονικών μηνυμάτων (e-mails), αλλά και τηλεφωνικών επαφών, την είχαν πείσει, ότι ήταν κληρονόμος πολύ μεγάλης κληρονομιάς ύψους 12.500.000 δολαρίων.

Συγκεκριμένα, με διάφορα τεχνάσματα, είχαν καταφέρει και τους είχε καταβάλει, συνολικά το χρηματικό ποσό των 415.000 ευρώ, μέσω εταιρείας ταχυμεταφορών αλλά και μιας Ισπανικής Τράπεζας
. Από τη διαδικτυακή αστυνομική έρευνα που διεξήγαγε η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και ψηφιακή ανάλυση των στοιχείων, αλλά και κατόπιν της συστηματικής συνεργασίας που υπήρξε με την αντίστοιχη Ισπανική Αστυνομική Υπηρεσία, μέσω της Europol, εντοπίστηκε και συνελήφθη στις αρχές Μαρτίου, από τις Ισπανικές Αρχές, ένα μέλος της σπείρας.

Στον τραπεζικό λογαριασμό του βρέθηκαν και άλλα χρηματικά ποσά ύψους 500.000 ευρώ περίπου, που προέρχονταν από παρόμοιες απάτες. Η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος βρίσκεται σε συνεργασία με τις Ισπανικές Αρχές, για την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης, ενώ εξετάζεται η συμμετοχή του συλληφθέντα και σε άλλες ανάλογες παράνομες πράξεις. Επισημαίνεται, ότι η συγκεκριμένη μέθοδος, αποτελεί έναν από τους πλέον γνωστότερους τρόπους εξαπάτησης σε διεθνές επίπεδο, που είναι γνωστός ως «Νιγηριανές Απάτες», με μεγάλο αριθμό θυμάτων και στη χώρα μας.

Το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας προτρέπει τους χρήστες του διαδικτύου να:

- Είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί σε μηνύματα που τους υπόσχονται ότι θα κερδίσουν χρήματα

- Μην απαντούν στα μηνύματα αυτά και να μην δίνουν τα προσωπικά τους στοιχεία

- Ενημερώνουν άμεσα τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος στο τηλέφωνο 11012 ή στο 11012@ hellenicpolice.gr

Οι συνηθέστερες μορφές διαδικτυακής απάτης είναι οι ακόλουθες:

α) Χρεώσεις της πιστωτικής κάρτας πολιτών μέσω του διαδικτύου για αγορές, οι οποίες δεν πραγματοποιήθηκαν από τους ίδιους.

- Στις περιπτώσεις αυτές, κάποιος κακόβουλος χρήστης του διαδικτύου δημιουργεί μια πλασματική ιστοσελίδα και με αυτόν τον τρόπο καταφέρνει να συγκεντρώνει στοιχεία κι αριθμούς πιστωτικών καρτών χρηστών του διαδικτύου, οι οποίοι έχοντας εξαπατηθεί, νομίζουν ότι πρόκειται για κάποιο διαδικτυακό κατάστημα και κάνουν τις αγορές τους.

- Επιπλέον, αρκετές είναι οι περιπτώσεις όπου επιτήδειοι καταφέρνουν να αποκτούν φυσική πρόσβαση στα στοιχεία πιστωτικών καρτών πολιτών τα οποία εν συνεχεία χρησιμοποιούν σε διαδικτυακές αγορές, καθώς για τις αγορές αυτές δεν είναι απαραίτητη η φυσική κατοχή της πιστωτικής κάρτας, παρά μόνο τα στοιχεία αυτής.

- Επιπροσθέτως, σε αρκετές περιπτώσεις οι χρήστες του διαδικτύου δίνουν οι ίδιοι άθελά τους τα στοιχεία σε κακόβουλους χρήστες του διαδικτύου ( phishing ). Ειδικότερα, ο ανυποψίαστος πολίτης λαμβάνει μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από Πιστωτικό Ίδρυμα, στο οποίο τηρεί λογαριασμό, με το οποίο του ζητείται να συμπληρώσει τα στοιχεία του (ονοματεπώνυμο, αριθμό λογαριασμού και πιστωτικής κάρτας κλπ.), για λόγους πχ. ενημέρωσης των αρχείων της τράπεζας. Το μήνυμα, μέσω υπερσυνδέσμου, τους οδηγεί σε μια πλασματική ιστοσελίδα της τράπεζας, με αποτέλεσμα ο πολίτης να πείθεται και να χορηγεί τα επίμαχα στοιχεία.

β) Διακίνηση μηνυμάτων με απατηλό περιεχόμενο, που επιδιώκουν την εξαπάτηση ανυποψίαστων πολιτών.

- Ειδικότερα, ο τρόπος δράσης των κακόβουλων δραστών στην εν λόγω μορφή απάτης, που περιγράφεται υπό τον όρο «Ισπανικό Λόττο», είναι η μαζική αποστολή μηνυμάτων ηλεκτρονικής αλληλογραφίας σε τυχαίους χρήστες του διαδικτύου, με τα οποία τους ενημερώνουν ότι έχουν κερδίσει ένα μεγάλο χρηματικό ποσό της τάξεως των εκατομμυρίων δολαρίων σε ηλεκτρονική κλήρωση του διαδικτύου.

- Οι δημιουργοί των μηνυμάτων αυτών, για να γίνουν πιστευτοί, χρησιμοποιούν παραπλήσια ονόματα μεγάλων εταιρειών (πχ. Microsoft , Yahoo κλπ) και συνοδεύουν τα μηνύματα που αποστέλλουν με πλαστά πιστοποιητικά όσον αφορά στην υποτιθέμενη ηλεκτρονική κλήρωση.

- Η απάτη έγκειται στο γεγονός ότι ζητούν από τους υποτιθέμενους νικητές την προπληρωμή κάποιων φόρων ή/και εξόδων εκταμίευσης των χρημάτων, ποσό που συνήθως είναι της τάξης των μερικών χιλιάδων δολαρίων.

γ) «Απάτες 419» ή «Νιγηριανές Απάτες»

- Στις περιπτώσεις αυτές αποστέλλονται, μηνύματα σε τυχαίους χρήστες του διαδικτύου, με τα οποία τους πληροφορούν ότι κάποιος κάτοχος ιδιαίτερα μεγάλης περιουσίας έχει αποβιώσει και είτε δεν υφίσταται κανείς κληρονόμος και ο παραλήπτης του μηνύματος έχει επιλεγεί ούτως ώστε να κληρονομήσει αυτός την περιουσία, είτε για να καταστεί δυνατό να αποδεσμευτεί η περιουσία, χρειάζεται αυτή να μεταφερθεί σε τραπεζικό λογαριασμό του εξωτερικού και ο παραλήπτης του μηνύματος ενημερώνεται ότι εάν διαθέσει το λογαριασμό του, θα αποκτήσει κάποιο ποσοστό επί της περιουσίας αυτής.

- Σε άλλες περιπτώσεις, άτομα από τη Νιγηρία αναζητούν τη βοήθεια επιχειρηματιών ή ελεύθερων επαγγελματιών με σκοπό να μεταφέρουν τα κεφάλαιά τους, τα οποία προέρχονται από εγκληματικές πράξεις (λαθρεμπόριο, απάτες, δωροδοκία κλπ.), υποσχόμενοι για τη συνεργασία αυτή υψηλό ποσοστό αμοιβής. Για το σκοπό αυτό, κάνουν χρήση τίτλων επίσημων φορέων της χώρας τους (Υπουργεία, Κεντρική Τράπεζα, Εθνική Εταιρεία Πετρελαίων Νιγηρίας κλπ.), χρησιμοποιούν τίτλους κυβερνητικών ή στρατιωτικών παραγόντων με υπαρκτά και ψεύτικα ονόματα ή προφασίζονται σχέση τους με «διάσημα» ή «σημαντικά» πρόσωπα.

- Η απάτη έγκειται στο γεγονός ότι οι αποστολείς των μηνυμάτων ζητούν από τους παραλήπτες να τους αποστείλουν τα προσωπικά τους στοιχεία, τα στοιχεία των τραπεζικού λογαριασμού και πιστωτικής κάρτας κλπ. προκειμένου επιτευχθεί η συνεργασία τους και η αποκόμιση των χρηματικών ποσών.

prionokordela.gr
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Τα... γαλανόλευκα νούμερα!
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Τα... γαλανόλευκα νούμερα!
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ