2018-02-22 22:46:31
Φωτογραφία για Αντωνάκου (Microsoft): Δωρεάν ψηφιακά μαθήματα για ανέργους και πρόσφυγες
υ

Φεβρουάριος 20, 2018 - 11:57

Print

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη

Προσθήκη σχολίου

Σε ένα ιστορικό κτίριο, το σπίτι της Λέλας Καραγιάννη στο κέντρο της Κυψέλης, η Microsoft σε συνεργασία με τον Δήμο Αθηναίων θα εκπαιδεύσει πάνω από 10.000 νέους σε ψηφιακές δεξιότητες την επόμενη διετία

Της Μαριάννας Τζάννε

Η θέα από το γραφείο της κυρίας Πέγκυς Αντωνάκου στον τρίτο όροφο της Microsoft είναι μαγευτική. Ενα καταπράσινο φυσικό τοπίο στο Kτήμα Συγγρού, πραγματική όαση στη βόρεια απόληξη της Κηφισίας, καθηλώνει το βλέμμα του επισκέπτη, σχεδόν τον ξελογιάζει
. Το γραφείο της διευθύνουσας συμβούλου του διεθνούς κολοσσού στην Ελλάδα, η οποία βρίσκεται στο τιμόνι του για έξι συναπτά χρόνια, διαθέτει την άνεση, τη ζεστασιά και τον δυναμισμό της οικοδέσποινας. Στη Microsoft ακολουθείται η φιλοσοφία των ανοιχτών χώρων, γι’ αυτό και γύρω από το δικό της γραφείο επικρατεί μια ζωντανή, θορυβώδης ατμόσφαιρα με την πλειονότητα των εργαζομένων να είναι νέοι και νέες που πηγαινοέρχονται, συζητούν και δουλεύουν στους υπολογιστές τους. «Η ζωή στη Microsoft είναι έντονη και δεν παύει να είναι ενδιαφέρουσα. Νιώθεις ότι ζεις στο επίκεντρο των εξελίξεων σε παγκόσμιο επίπεδο», σχολιάζει. Ντυμένη casual, ανεπιτήδευτη, με τα μαλλιά της πιασμένα σε κλασικό κότσο, περιγράφει με ενθουσιασμό το νέο πρότζεκτ της Microsoft Hellas.

Την 1η Μαρτίου, σε συνεργασία με τον Δήμο Αθηναίων και τη ΜΚΟ Social Innov, ξεκινά μία από τις πιο εμβληματικές πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει στην ιστορία της. Το διατηρητέο κτίριο της Λέλας Καραγιάννη στην Κυψέλη θα μετατραπεί σε κόμβο δωρεάν εκμάθησης ψηφιακών δεξιοτήτων για νέους και ευπαθείς ομάδες (πρόσφυγες, ανέργους) με υπερτοπικό χαρακτήρα, που φιλοδοξεί να δώσει το στίγμα της Microsoft αλλά και της εποχής μας. Η πρωτοβουλία της εταιρείας στηρίζεται στην ανάγκη εκπαίδευσης ατόμων σε ψηφιακές δεξιότητες αφήνοντας μεγάλο κοινωνικό αποτύπωμα. «Οταν ο κόσμος αντιμετωπίζει τόσο μεγάλα ποσοστά ανεργίας και όταν υπάρχει στη χώρα μας όλο αυτό το κύμα προσφύγων, πολλοί από τους οποίους έχουν πτυχία, επαρκή εκπαίδευση και μιλούν ξένες γλώσσες, δεν μπορείς να μείνεις αμέτοχος στην προσπάθεια για μια υγιή κοινωνική ένταξη», εξηγεί στο «business stories» η επικεφαλής της αμερικανικής εταιρείας. Η κυρία Αντωνάκου επικαλείται διεθνείς μελέτες σύμφωνα με τις οποίες σε όλη την Ευρώπη υπάρχουν 1 εκατομμύριο κενές θέσεις που δεν μπορούν να καλυφθούν λόγω έλλειψης δεξιοτήτων! Η οικία της Λέλας Καραγιάννη, που συμβολίζει το πνεύμα και την αντίσταση στη ναζιστική κατοχή, μεταμορφώθηκε με την υποστήριξη του Δήμου Αθηναίων σε υπερσύγχρονο κέντρο εκμάθησης ψηφιακών δεξιοτήτων που φιλοδοξεί να εκπαιδεύσει 4.500 πολίτες την πρώτη χρονιά και 10.000 την επόμενη διετία. Με βάση τον σχεδιασμό του δήμου, θα εξοπλιστούν δύο αίθουσες διδασκαλίας, 10 θέσεων η καθεμία, με ηλεκτρονικούς υπολογιστές και οθόνες προβολής. Επιπλέον, θα δημιουργηθούν αίθουσα καινοτομίας και τεχνολογίας, lab με τεχνολογικό εξοπλισμό (3D printer, programmable platforms κ.ά.) και αίθουσα ομιλιών και σεμιναρίων. Τα εκπαιδευτικά προγράμματα προβλέπεται να είναι δύο ειδών: εισαγωγικά, τα οποία θα στοχεύουν να εξοικειώσουν μεγάλο αριθμό ανθρώπων με την τεχνολογία, και πιο μακροπρόθεσμα, με στόχο την παροχή συγκεκριμένης υψηλού επιπέδου πιστοποίησης υπολογιστών (πιστοποίηση IC3). Το κέντρο θα φιλοξενεί ομιλίες και ημερίδες τεχνολογικών θεμάτων και θεμάτων επιχειρηματικότητας και θα παρέχει συμβουλευτικές υπηρεσίες ψηφιακών τεχνολογιών και επιχειρηματικότητας. Οι νέοι και οι νέες που θα διαβούν το κατώφλι του τις επόμενες εβδομάδες (σύντομα οι λεπτομέρειες θα ανέβουν στην ιστοσελίδα www.startproject.gr) θα έχουν τη δυνατότητα να εκπαιδευτούν σε πληθώρα δεξιοτήτων όπως power point, excel, κατασκευή ιστοσελίδων, εγγραφή κώδικα, συγγραφή βιογραφικού, αναζήτηση εργασίας μέσα από τα social media.

Γιατί στην οικία Καραγιάννη

«Η επιλογή της Κυψέλης είναι σημειολογική, όχι μόνο γιατί αποτελεί μία από τις πιο παραδοσιακές γειτονιές του κέντρου της Αθήνας, αλλά και γιατί είναι ίσως η πιο πολυπολιτισμική», αναφέρει το στέλεχος της πολυεθνικής εταιρείας.

Καθισμένη αναπαυτικά στην πολυθρόνα της και κρατώντας μια κούπα τσάι, τονίζει με έμφαση ότι η μείωση του ψηφιακού χάσματος είναι απόλυτη προτεραιότητα για τη Microsoft. Η ψηφιακή γνώση πρέπει να διαχυθεί. «Στο Start, όπως λέγεται το καινούριο μας πρόγραμμα, θέλουμε να επιμείνουμε στην ιδέα ότι κανείς δεν πρέπει να είναι αποκλεισμένος από τη γνώση σε σχέση με την πρόοδο και την τεχνολογία». Το σημαντικό, όπως αναφέρει, στοιχείο δεν είναι τα εγκαίνια που προγραμματίζονται για τις 27 Φεβρουαρίου όσο «να αγκαλιαστεί από την κοινωνία και να αποτελέσει ένα ζωντανό κύτταρο για τη γειτονιά αλλά και για το κέντρο της πόλης γενικότερα». Η Microsoft έχει προσφέρει όλη την τεχνολογική υποδομή του κτιρίου και σε συνεργασία με τη Social Innov θα στελεχώσει το εκπαιδευτικό δυναμικό του κέντρου. Αλλωστε η επαφή της εταιρείας με την κοινωνία δεν έχει μόνο μέλλον, αλλά παρόν και παρελθόν.

Η οικία Καραγιάννη

Η εταιρεία συμμετέχει ενεργά στο Digital Council του δήμου και μόλις πρόσφατα εντάχθηκε στο πρόγραμμα «Ανοιχτά Σχολεία» με την υποστήριξη του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος». Το πρόγραμμα «Ανοιχτά Σχολεία» αξιοποιεί 25 σχολικά κτίρια τα απογεύματα και τα Σαββατοκύριακα και φιλοξενεί μια σειρά δωρεάν δράσεων πολιτισμού, εκπαίδευσης, τεχνολογίας, άθλησης και ψυχαγωγίας για άτομα όλων των ηλικιών. Τα προγράμματα αυτά επεκτείνονται σε συνεργασία με ιδιωτικούς φορείς και σε λιγότερο προνομιούχες ομάδες, όπως οι φτωχοί και οι άστεγοι. Η κυρία Αντωνάκου υποστηρίζει ότι υπάρχουν περιπτώσεις απόρων που μέσα από αντίστοιχες δράσεις επενεντάχθηκαν στην κοινωνία: «Υπάρχει άστεγος που μέσα από την κατάλληλη εκπαίδευση επανήλθε στην ενεργό δράση αναλαμβάνοντας ρόλο εκπαιδευτή». Η δίψα του κόσμου για γνώση και μάθηση είναι μεγάλη. Οπως η ίδια μας αποκαλύπτει, κατά τη διάρκεια εθελοντικής φιλανθρωπικής δράσης που συμμετείχε η εταιρεία την πλησίασε ένας άστεγος. «Δεν μας ζήτησε ούτε χρήματα, ούτε δουλειά, αλλά ένα αντίγραφο των Windows 10»!

«Στην τεχνολογία με εντυπωσιάζει περισσότερο η φαντασία των ανθρώπων»

Ρωτήσαμε την κυρία Αντωνάκου, αν υπάρχουν επιτεύγματα στον κόσμο της τεχνολογίας που την έχουν εντυπωσιάσει. «Με εντυπωσιάζει περισσότερο η φαντασία των ανθρώπων που χρησιμοποιούν τη γνώση και την ικανότητά τους για να λύνουν προβλήματα και να βελτιώνουν τη ζωή μας», απαντά. Εχει την άποψη ότι ακόμη και απέναντι στις ανησυχίες πολλών τεχνοφοβικών που βλέπουν την τέταρτη βιομηχανική επανάσταση ως απειλή για την ανθρωπότητα «ο άνθρωπος δεν διαθέτει μόνο “υπολογιστική ισχύ” και ικανότητα σχεδιασμού. Εχει επίσης συναίσθημα, φαντασία, ακόμη και αδυναμίες που καθιστούν τις πράξεις του μοναδικές και όχι επαναλαμβανόμενες όπως των μηχανών». Ενα πολύ πρόσφατο παράδειγμα που μας αποκαλύπτει ότι την εντυπωσίασε ήταν το «Project Emma». Μια συσκευή που ανέπτυξε η ερευνητική ομάδα της Microsoft για να αντιμετωπίσει τα συμπτώματα της νόσου του Πάρκινσον, μια ιστορία τόσο ανθρώπινη που έγινε ντοκιμαντέρ στο BBC.

H Emma Lawton, γραφίστρια και designer προϊόντων, διαγνώστηκε στα 29 της χρόνια με Πάρκινσον. Ενα ήταν σίγουρο: δεν θα μπορούσε να ξανασχεδιάσει ποτέ πια. Η Haiyan Zhang, επίσης σχεδιάστρια και ερευνήτρια του ερευνητικού κέντρου της Microsoft, συνάντησε την Emma και η μεταξύ τους επαγγελματική συνάφεια αλλά και χημεία, που έμελλε να εξελιχθεί σε μια δυνατή φιλία, την ώθησε να θέλει να τη βοηθήσει και να ξεπεράσει το πρόβλημά της. Η Zhang και η ομάδα της δημιούργησαν μια πρωτότυπη συσκευή η οποία φοριέται στο χέρι σαν ρολόι. Χάρη στην τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης που χρησιμοποιεί, ουσιαστικά «μεταφράζει» τις δονήσεις που προκαλεί η ασθένεια και εκπέμπει άλλες που τις εξουδετερώνουν αλλάζοντας το πρότυπο στη διαδρομή μεταξύ χεριού και εγκεφάλου. Με τον τρόπο αυτό το χέρι σταματάει να τρέμει και η Emma μπορεί να γράφει και να σχεδιάζει. «Μπορεί να μη θεραπεύσαμε την ασθένεια», «όμως σίγουρα αλλάξαμε τη ζωή της Emma. Και αυτό από μόνο του είναι σημαντικό, γιατί δείχνει ξεκάθαρα πόσο μπορεί να βελτιώσει τη ζωή των ανθρώπων η τεχνολογία»!

Η επικεφαλής της Microsoft φοίτησε στο Πανεπιστήμιο Πειραιά και το 2000 μετέβη στις ΗΠΑ για το μεταπτυχιακό της (ΜΒΑ) στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν. Η καριέρα και η ζωή της ήταν διαρκώς μέσα στην τεχνολογία. Στην αρχή βρέθηκε στα γραφεία της Dell στην Αμερική και στη συνέχεια στη Μicrosoft όπου από τη θέση της εμπορικής διευθύντριας αναβαθμίστηκε σε διευθύνουσα σύμβουλος το φθινόπωρο του 2012. Από το 2016 έχουν προστεθεί στο χαρτοφυλάκιό της η Κύπρος και η Μάλτα.

«Προέρχομαι από μια ‘‘αναλογική’’ γενιά που είδε τη ζωή της να γίνεται “ψηφιακή” μέσα σε λίγα χρόνια. Μεγάλωσα σε ένα περιβάλλον όπου δεν υπήρχαν ηλεκτρονικοί υπολογιστές, κινητά τηλέφωνα και Internet! Είναι φυσικό να μένω με το στόμα ανοιχτό μπροστά σε όλα όσα άλλαξαν τον κόσμο μας τις τελευταίες τρεις δεκαετίες. Πώς μπορούσα να φανταστώ ότι με έναν 3d printer θα έφτιαχνα παιχνίδια για το παιδί μου; Ως παιδί όνειρό μου ήταν να κατασκεύαζα τα δικά μου παιχνίδια, και να που έγινε πραγματικότητα».

«Η Microsoft έχει επαναπατρίσει Ελληνες του εξωτερικού»

Από το 2008, που επισκέφτηκε τη χώρα μας ο Μπιλ Γκέιτς και ανακοίνωσε τη δημιουργία κέντρου καινοτομίας, έχει κυλήσει πολύ νερό στο αυλάκι. Τα τελευταία δέκα χρόνια υπολογίζεται ότι πέρασαν από το κέντρο της Microsoft περίπου 500 startups εταιρείες, από τις οποίες οι 30 πήραν τον δρόμο τους αποτελώντας εδώ και πολύ καιρό ξεχωριστές επιχειρηματικές οντότητες, με επιτυχημένα success stories όπως η Kinems και η Quizdom. Στις εταιρείες αυτές προσφέρθηκαν δωρεάν cloud resources μέσα από το πρόγραμμα διάθεσης δωρεάν λογισμικού BizSpark, συνολικής αξίας 5 εκατ. ευρώ. Πραγματοποιήθηκαν σεμινάρια και εκπαιδεύσεις που έχουν υποστηρίξει περισσότερους από 20.000 νέους.

«Απαντες συμφωνούν με την άποψη ότι το brain drain είναι τεράστιο πρόβλημα για τη χώρα. Στη συντριπτική τους πλειονότητα, όσοι συμμετέχουν στον δημόσιο διάλογο μένουν στη διαπίστωση. Εμείς στη Microsoft αποφασίσαμε ότι μπορούμε, στο μέτρο του δυνατού, να κάνουμε πράξη αυτό που πιστεύουμε, και γι’ αυτό τον λόγο προχωρήσαμε στον επαναπατρισμό σημαντικών νεαρών επιστημόνων που ήθελαν να επιστρέψουν στη χώρα». H κυρία Αντωνάκου αναφέρει ότι η Microsoft έδωσε στους Ελληνες την ευκαιρία αυτή και το αποτέλεσμα είναι παραπάνω από ελπιδοφόρο.

«Οχι μόνο για τους νέους που αποτελούν ένα πρώιμο δείγμα reverse brain drain αλλά και για την ίδια την εταιρεία που απολαμβάνει τις υπηρεσίες ανθρώπων πολύ καλά καταρτισμένων και με ιδιαίτερο πάθος, διότι επιχειρούν να αποδείξουν σε όλους και πρωτίστως στον εαυτό τους ότι μπορούν να τα καταφέρουν στη χώρα τους. Οτι μπορούμε να τα καταφέρουμε όλοι μαζί». Η Microsoft απασχολεί σήμερα 220 εργαζομένους, από τους οποίους οι 80 διαμένουν στην Αθήνα αλλά βρίσκονται σε θέσεις ευθύνης για 26 χώρες διεθνώς.

Η κυρία Αντωνάκου ανήκει στην ηγετική ομάδα της Μicrosoft Hellas την οποία η μητρική εταιρεία βράβευσε προ διετίας ως την καλύτερη θυγατρική στον κόσμο στην κατηγορία της. Εν μέσω capital controls, η ελληνική εταιρεία διακρίθηκε πληρώντας και τα 26 κριτήρια, όπως μερίδια αγοράς, ικανοποίηση συνεργατών και εργαζομένων κ.ά.

«Ας φτιάξουμε το ηλεκτρονικό ΚΕΠ»

Η περίοδος της κρίσης δεν ήταν εύκολη για τη Microsoft Hellas, ωστόσο η εταιρεία εκτιμά ότι εξέρχεται πιο δυνατή. Η ελληνική οικονομία, όπως σημειώνει η κυρία Αντωνάκου στηρίχθηκε από τον ιδιωτικό τομέα και τις εξωστρεφείς επιχειρήσεις που επενδύουν στην καινοτομία για να γίνουν ανταγωνιστικότερες. Ο δημόσιος τομέας υπήρξε υποτονικός, ωστόσο. Οπως αναφέρει, υπάρχουν κοινοτικοί πόροι που όταν αξιοποιηθούν θα αλλάξουν το επίπεδο αλλά και την ποιότητα των υπηρεσιών.

«Θα μπορούσαμε, για παράδειγμα, να υιοθετήσουμε ένα ηλεκτρονικό ΚΕΠ προσφέροντας ηλεκτρονικά όλες τις υπηρεσίες των φορέων του δημόσιου τομέα, αξιόπιστα και με τη μέγιστη ασφάλεια».

Η Microsoft στον τομέα της ψηφιακής στρατηγικής στηρίζει την προσπάθεια για κατάργηση του χειρόγραφου τρόπου λειτουργίας και επικοινωνίας και την ψηφιοποίηση όλων των υπηρεσιών. Μια επιτυχής και καθολική υλοποίηση θα έδινε σημαντικά επιχειρησιακά (ταχύτερες και καλύτερες υπηρεσίες προς πολίτες και επιχειρήσεις) αλλά και οικονομικά οφέλη, που υπολογίζονται σε 380 εκατ. από το πρώτο κιόλας έτος, σύμφωνα με μελέτες του IOBE, αλλά και με στοιχεία των συναρμόδιων υπουργείων.

To επόμενο στοίχημα είναι η παροχή ηλεκτρονικών υπηρεσιών από οποιαδήποτε συσκευή ή οθόνη (με έμφαση στα smartphones στα οποία έχει πρόσβαση η πλειονότητα των πολιτών στη χώρα μας, αλλά και πρόβλεψη για τις συσκευές επόμενης γενιάς που τα επόμενα χρόνια θα διαδοθούν ευρύτατα) με την ύψιστη ασφάλεια από όλους τους φορείς. Τέλος, η ανάπτυξη των ψηφιακών δεξιοτήτων και της καινοτομίας στους πολίτες (σπουδαστές, φοιτητές, εργαζόμενοι κ.λπ.) και τις ελληνικές επιχειρήσεις. Η κυρία Αντωνάκου θα είναι μεταξύ των κεντρικών ομιλητών του Διεθνούς Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών (www.delphiforum.gr), το οποίο θα πραγματοποιηθεί από την 1η έως τις 4 Μαρτίου.
anatakti
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ