2018-02-28 14:11:48
Φωτογραφία για Διάσπαρτα τα προσωπικά δεδομένα του ασθενούς στην Ελλάδα
Της Νικολέτας Ντάμπου - Healthweb

Τα προσωπικά δεδομένα του ασθενούς στην ελληνική πραγματικότητα είναι διάσπαρτααφού βρίσκονται παντού στο κάθε ένα νοσοκομείο που έχει επισκεφτεί όπου υπάρχει και ένας φάκελος του , τον οποίο έχει ο γιατρός που τον ανέλαβε αλλά και στα κέντρα Υγείας που πήγε και εξετάστηκε καθώς και στα ιατρεία των ιδιωτικών γιατρών που έχει επισκεφτεί αλλά και στην ΗΔΙΚΑ καθώς και στο ΕΟΠΥΥ μέχρι και στο συρτάρι του σπιτιού του …!

Το χειρότερο; Στα δημόσια νοσοκομεία ο κάθε ασθενής μεταφέρει μόνος από την μία κλινική στην άλλη τον χάρτινο φάκελο του προκειμένου να ενημερωθεί μέσα στο ίδιο νοσοκομείο ο επόμενος γιατρός , γεγονός που απαγορεύεται. Θα πρέπει επιτέλους στην χώρα μας να δημιουργηθεί αυτός ο πολυπόθητος ηλεκτρονικός φάκελος του ασθενούς .

‘’Στο κέντρο του φακέλου του ασθενούς βρίσκεται ο οποιοσδήποτε άνθρωπος και αφορά στην προσωπική του υγεία. ‘’ είπε ο κ. Σπύρος Παζιάνας Chief Operating Officer computer Solutions στο συνέδριο Health IT. 


Τι γνωρίζουμε;

Γνωρίζουμε ότι τα δεδομένα μας βρίσκονται παντού. Σκεφτείτε τα δεδομένα που γνωρίζει το νοσοκομείο, ο γιατρός σας, αυτά που έχετε στο συρτάρι σας, στο μυαλό σας, όσα γνωρίζουν οι πρώτου βαθμού συγγενείς σας για εσάς και όλα αυτά αποτελούν στοιχεία για τη δική σας υγεία και είναι σε ξεχωριστές νησίδες, είναι διάσπαρτα.

Τι θέλω σαν πολίτης, σαν άνθρωπος, σαν ασθενής;

Να έχω πρόσβαση σε αυτά και να δώσω πρόσβαση σε αυτά. Η όλη ανάλυση κατέληξε σε ένα αρκετά απλοϊκό σχεδιάγραμμα, το οποίο περιλαμβάνει το σύνολο των εννοιών που καλύπτει ένας προσωπικός φάκελος υγείας και αναφέρομαι στους παρόχους υγείας, στις συσκευές και στις εφαρμογές που μπορεί να χρησιμοποιήσει οποιοσδήποτε για τα δεδομένα της υγείας του, ακόμα και για τα δεδομένα της άθλησης του (ρολόγια που μετρούν καρδιακούς ρυθμούς). Όπως επίσης τα προσωπικά δεδομένα που έχω στο συρτάρι από ιστορικά αρχεία. Και δεν είναι μόνο αυτό.. Θέλω αυτά τα στοιχεία να μπορώ να τα συνθέσω και να τα αναλύω.

Πώς; Με ασφάλεια, με κανόνες, με σύγχρονες τεχνολογίες και όλα αυτά να επικοινωνούν μεταξύ τους. Κοινώς; Το χάος. Αυτό ήταν στην αρχή. Πέρασαν πολλά στάδια, ανασχεδιασμοί ειδικά στο κομμάτι της ασφάλειας για να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε σε κάτι τόσο μεγάλο και φιλόδοξο.

Καταλήγοντας στο ότι θέλουμε να δώσουμε μια βιώσιμη λύση.Και αυτή τη στιγμή το med info book είναι παραγωγικό, τόνισε ο κ. Σπύρος Παζιάνας Chief Operating Officer computer Solutions, έχει έκδοση στο διαδίκτυο και είναι διαθέσιμο σε android συσκευές, χρησιμοποιώντας όλη την τεχνογνωσία που εξελίξαμε σαν εταιρεία εδώ και 30 χρόνια στο κομμάτι της πληροφορικής υγείας, με app για διασύνδεση παρόχων υγείας ή ακόμα και συσκευών και εφαρμογών, κρυπτογραφία και ειδικούς κανόνες ασφάλειας, ώστε ακόμα και εμείς να μην έχουμε πρόσβαση σε δεδομένα άλλων που έχουν προσωπικό φάκελο υγείας.

Οι Εφαρμογές αυτές απαιτούν πολλά περισσότερα, δοκιμάζουν το κομμάτι της έρευνας και ανάπτυξης που έχουμε σαν εταιρία, στόχος μας είναι να μπορούμε να δίνουμε προοπτικές και λύσεις στους ασθενείς. Σημαντικό κομμάτι βεβαίως είναι η ασφάλεια. Πως μπορεί να πιστοποιείται η μη πρόσβαση σε άλλους και η μη δυνατότητα πιθανής αλλοίωσης τους. Όλα αυτά δείχνουν το μέλλον και έχουμε ήδη ξεκινήσει συνεργασίες για την περαιτέρω εξέλιξη της εφαρμογής.

Το GTPR βάζει στο κέντρο τον πολίτη, του δίνει τη δυνατότητα για πρώτη φορά να διεκδικήσει και να έχει έλεγχο και πρόσβαση στα δεδομένα του με ασφάλεια.
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ