2018-03-01 17:03:28
Φωτογραφία για Οι ώρες που περνάμε στην τηλεόραση φέρνουν ένα βήμα πιο κοντά τη φλεβική θρόμβωση
Η φλεβική θρόμβωση αφορά το σχηματισμό θρόμβου σε κάποια φλέβα.

Μία μορφή της είναι η εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση που αφορά το σχηματισμό θρόμβων αίματος στις εν τω βάθει φλέβες, σε αντίθεση με τις επιφανειακές φλέβες που βρίσκονται αμέσως κάτω από το δέρμα. Ο θρόμβος μπορεί να μετακινηθεί από την αρχική θέση του και μέσω της κυκλοφορίας του αίματος να φθάσει σε άλλο σημείο του σώματος. Οι περισσότερες περιπτώσεις φλεβικής θρόμβωσης αφορούν τα κάτω άκρα (γάμπες, μηρούς) και τις φλέβες της λεκάνης.

Περίπου ένας στους 20 ανθρώπους παθαίνει φλεβική θρόμβωση στη διάρκεια της ζωής του. Η καθιστική ζωή και ειδικότερα η πολλή τηλεόραση, αυξάνει τον κίνδυνο θρόμβωσης. Μάλιστα, ακόμη και αν κάποιος προσπαθήσει να αντισταθμίσει τις πολλές ώρες καθιστικής ζωής μέσω άσκησης, δεν θα έχει όφελος, σύμφωνα με μελέτη ερευνητών του Πανεπιστημίου της Μινεσότα.

Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία για 15.158 Αμερικανούς ηλικίας 45-64 ετών που συμμετείχαν στην πληθυσμιακή μελέτη ARIC (Atherosclerosis Risk in Communities Study).


Στην αρχή της μελέτης οι συμμετέχοντες ρωτήθηκαν σχετικά με την κατάσταση της υγείας τους, αν ασκούνταν ή αν κάπνιζαν, καθώς και με το αν ήταν υπέρβαροι ή όχι. Έκτοτε, οι επιστήμονες βρίσκονται σε τακτική επαφή με τους συμμετέχοντες προκειμένου να καταγράψουν πιθανή νοσηλεία τους. Μέσω των αναλύσεων των ιατρικών φακέλων των ασθενών οι ερευνητές εντόπισαν 691 περιστατικά φλεβικής θρόμβωσης ως το 2011.

Σύμφωνα με τα ευρήματα, οι συμμετέχοντες που έβλεπαν πολύ συχνά τηλεόραση, είχαν 70% μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης φλεβικής θρόμβωσης σε σύγκριση με εκείνους που δεν έβλεπαν καθόλου τηλεόραση ή έβλεπαν σπάνια.

Ο κίνδυνος παρέμενε υψηλός ακόμη και όταν ελήφθησαν υπόψη παράγοντες όπως το σωματικό βάρος ή τα επίπεδα άσκησης. Πάντως, το αυξημένο σωματικό βάρος φάνηκε να αυξάνει τη συσχέτιση κατά 25%.

«Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι ακόμη και τα άτομα που ασκούνται τακτικά δεν πρέπει να αγνοούν τον πιθανό κίνδυνο από τις παρατεταμένες καθιστικές συμπεριφορές όπως η τηλεθέαση» ανέφερε ο κύριος συγγραφέας της μελέτης Yasuhiko Kubota.

Ο Kubota είπε ότι πρέπει να αποφεύγει κανείς την πολλή τηλεόραση, να αυξήσει τη σωματική δραστηριότητά του και να ελέγχει το βάρος του προκειμένου να μειώσει τον κίνδυνο για θρόμβωση.

Αυτή ήταν η πρώτη μελέτη που έγινε ποτέ για τη σχέση της τηλεθέασης με τη φλεβική θρόμβωση. Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of Thrombosis and Thrombolysis.

Πηγή: onmed.gr
_
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ