2018-03-01 18:34:18
Φωτογραφία για Μάχη Ε.Ε. - ΗΠΑ για τους φόρους τεχνολογικών εταιρειών
Η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για φορολόγηση των τεχνολογικών εταιρειών είναι μια χοντροκομμένη λύση σε μια υπαρκτή αδικία. Θέτει, επίσης, την Ευρωπαϊκή Ενωση σε πορεία σύγκρουσης με την αμερικανική κυβέρνηση που επιθυμεί διακαώς οι αμερικανικές εταιρείες να επαναπατρίσουν περισσότερα από τα κέρδη τους.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες υποστηρίζουν εδώ και καιρό πως πρέπει να ληφθούν έκτακτα μέτρα ώστε να αποσπάσουν περισσότερα φορολογικά έσοδα από εταιρείες όπως οι Google και Facebook. Σύμφωνα με προσχέδιο πρότασης της Κομισιόν που έχει περιέλθει σε γνώση του Reuters, προτείνεται η επιβολή δασμού με βάση το πού έχουν την έδρα τους οι πελάτες και όχι οι εταιρείες. Το ύψος του δασμού θα κυμαίνεται μεταξύ του 1% και του 5% των «συνολικών ακαθάριστων εσόδων». Η ιδέα της φορολόγησης των εσόδων στην πηγή αντί των κερδών όπου είναι η βάση της εταιρείας έρχεται αντιμέτωπη με πολλαπλές ενστάσεις.


Οι εταιρείες θα μπορούσαν απλώς να μετακυλίσουν το κόστος στους πελάτες. Εταιρείες με χαμηλότερο περιθώριο κέρδους καταλήγουν να πληρώνουν δυσανάλογα μεγάλο ποσοστό των κερδών τους, ενώ ζημιογόνες εταιρείες όπως η Uber θα έρθουν αντιμέτωπες με οικονομικές απαιτήσεις που ενδεχομένως να μην είναι σε θέση να καλύψουν. Η πρόταση της Κομισιόν θα εμπλέξει τις Βρυξέλλες στη δημόσια συζήτηση για το τι είναι ενεργός χρήστης για υπηρεσίες όπως το Facebook και το Twitter. Μικρές ευρωπαϊκές χώρες που έχουν όμως χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές, όπως η Ιρλανδία και το Λουξεμβούργο, θα υποφέρουν. Η Κομισιόν προτείνει το μέτρο ως προσωρινή λύση μέχρι να εγκριθούν οι νέοι διεθνείς κανόνες για το πώς θα πρέπει να φορολογούνται τα κέρδη των τεχνολογικών εταιρειών. Με βάση την ισχύουσα φορολογική νομοθεσία οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο Ιντερνετ φορολογούνται, κατά μέσον όρο, με λιγότερο από τον μισό φορολογικό συντελεστή που ισχύει για τις υπόλοιπες εταιρείες. Αυτό επιτυγχάνεται εν μέρει μέσω της μεταφοράς πνευματικής ιδιοκτησίας σε χώρες με χαμηλότερους φορολογικούς συντελεστές. Υπό ένα νέο αναθεωρημένο σύστημα, που οι συναλλαγές των καταναλωτών με εταιρείες παροχής υπηρεσιών όπως η Google θα συμβάλλουν στο να καθορίζεται σε ποια χώρα θα πρέπει να αποδοθούν οι φόροι, θα είναι δυσκολότερο για τις τεχνολογικές εταιρείες να μεταφέρουν τα κέρδη τους. Το πρόβλημα είναι πως η αμερικανική κυβέρνηση φιλοδοξεί να φάει το ίδιο κομμάτι πίτας.

Σύμφωνα με την πρόσφατη φορολογική μεταρρύθμιση όχι μόνο μειώθηκε ο συντελεστής φορολογίας επιχειρήσεων στο 21% από 35%, αλλά τα κέρδη που επιτυγχάνονται στο εξωτερικό, είτε από πωλήσεις είτε από χρήση πνευματικών δικαιωμάτων, φορολογούνται με 13%. Ενας από τους βασικούς στόχους της νέας φορολογικής νομοθεσίας που κατάφερε να περάσει η κυβέρνηση Τραμπ από το Κογκρέσο τον περασμένο Δεκέμβριο είναι να αναγκάσει αμερικανικές εταιρείες να καταβάλλουν περισσότερους φόρους στις ΗΠΑ αντί να αποταμιεύουν τα κέρδη στο εξωτερικό. Πράγμα που σημαίνει πως τα σχέδια της Κομισιόν δεν αποτελούν απλώς πλήγμα κατά των τεχνολογικών εταιρειών και χωρών με χαμηλό φορολογικό συντελεστή, όπως η Ιρλανδία. Υπάρχει ο κίνδυνος να οδηγούν σε διπλή φορολόγηση των εταιρειών από τις οποίες η Αμερική επιθυμεί να αποσπάσει περισσότερα φορολογικά έσοδα. Πολύ δύσκολα θα το δεχθεί αυτό η αμερικανική κυβέρνηση.
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ