2018-03-03 01:46:56
Φωτογραφία για Απίστευτο Πογκρόμ λογοκρισίας στο διαδίκτυο Στην Κίνα
Στη «μαύρη λίστα» και λέξεις όπως «διαφωνώ», «αδιάντροπος», «αυτοανακυρηγμένος βασιλιάς» και «ισόβιος» - «Μαύρο» και για τα δύο σημαντικότερα έργα του Τζορτζ Όργουελ, το 1984 και τη Φάρμα των Ζώων

Σε μπαράζ λογοκρισίας στο διαδίκτυο που έφτασε μέχρι την απαγόρευση του γράμματος «ν» έχουν προχωρήσει τα τελευταία 24ωρα οι Κινέζοι λογοκριτές προκειμένου να προστατεύσουν από επικριτικά σχόλια τον νέο παντοδύναμο ηγέτη της χώρας, Σι Τζινπίνγκ.

Μαζί με το γράμμα «ν», θύματα της λογοκρισίας έπεσαν επίσης λέξεις όπως «διαφωνώ», «αδιάντροπος», «Σι Τσεντόνγκ» (μια μίξη των ονομάτων του Σι και του προέδρου Μάο Τσεντονγκ), «αυτοανακηρυγμένος βασιλιάς», «ισόβιος» και «δέκα χιλιάδες χρόνια» (μια φράση που στα κινέζικα χρησιμοποιείται για να πει κανείς "ζήτω ο αυτοκράτορας").

Στη λίστα των λογοκριτών περίοπτη θέση έχουν επίσης τα δύο σημαντικότερα έργα του συγγραφέα Τζορτζ Όργουελ, το 1984 και η Φάρμα των Ζώων.


Το πογκρόμ αυτό ξεκίνησε μετά την αλλαγή στο Σύνταγμα της Κίνας που επιτρέπει απεριόριστες θητείες στον εκάστοτε πρόεδρο της χώρας.

Μια εξήγηση για το «ψαλίδι» στο «ν» έχει να κάνει με την παραπομπή στον όρο «ν=ν θητείες στην εξουσία όπου ενδεχομένως ν>2» με τον τον συνιδρυτή της ιστοσελίδας GreatFire.org που βοηθάει τους χρήστες να παρακάμπτουν την κινεζική λογοκρισία να υποστηρίζει, πάντως, ότι μάλλον ήταν παράπλευρη απώλεια.

«Αμφιβάλλω ότι το σκέφτηκαν. Πιθανώς να έκριναν ότι ήταν επικίνδυνο και στη συνέχεια το πρόσθεσαν στη "μαύρη λίστα" ώστε κανείς να μην μπορεί να αναρτήσει κάτι παρόμοιο. Πιστεύω ότι ήταν παράπλευρη απώλεια» δήλωσε χαρακτηριστικά ο «Τσάρλι Σμιθ» (σ.σ. ο συνιδρυτής της σελίδας GreatFire.org χρησιμοποιεί αυτό το ψευδώνυμο).

Το Πεκίνο από την πλευρά του, πάντως, απαντά ότι όσα ακούγονται εντάσσονται στις «υστερικές» αντιδράσεις για την επίμαχη αλλαγή στο Σύνταγμα.

www.protothema.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ