2018-03-04 07:46:19
Φωτογραφία για «Βέτο» των Ευρωπαίων στο ενδεχόμενο αναβολής μείωσης των συντάξεων από 1/1/2019
Η προειδοποίηση των δανειστών ότι «αν ο ένας αρχίσει να ξηλώνει το πουλόβερ το ίδιο θα κάνει και η άλλη πλευρά» - Τι λένε για τις δηλώσεις Τσίπρα περί τήρησης των δεσμεύσεων 

Σύμφωνα με πληροφορίες που προέκυψαν στο περιθώριο του φόρουμ των Δελφών, οι δανειστές δεν αφήνουν περιθώριο για μετάθεση των προ-νομοθετημένων μέτρων, όπως επιδιώκει η ελληνική κυβέρνηση.

Αντιθέτως, κατά τις ίδιες πληροφορίες, οι Βρυξέλλες σημείωσαν με ενδιαφέρον τις οκτώ αναφορές του πρωθυπουργού στη χθεσινή ομιλία του στους Δελφούς ότι οι δεσμεύσεις θα τηρηθούν, δηλώσεις που ερμηνεύονται ως «ρήτρα μη αναστρεψιμότητας των μεταρρυθμίσεων».

Ανάλογες επισημάνσεις περί τήρησης των δεσμεύσεων «γιατί αν αρχίσει ο ένας να ξηλώνει το πουλόβερ θα κάνει το ίδιο και η άλλη πλευρά» (σσ. υπονοώντας πιθανώς υπαναχώρηση των δανειστών στο ζήτημα της ελάφρυνσης του χρέους της Ελλάδας) ακούστηκαν στους Δελφούς και για τη δυνατότητα της κυβέρνησης να αυξήσει τον κατώτατο μισθό μετά τη λήξη του Μνημονίου στις 20 Αυγούστου.


Πιο απλά, το πνεύμα των τοποθετήσεων ήταν ότι η άμεση αύξηση στον κατώτατο μισθό αυτή τη στιγμή δεν φαίνεται εφικτή, με ανοιχτό όμως το ενδεχόμενο να συμβεί στο μέλλον και αναλόγως του ρυθμού ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες στο περιθώριο του Οικονομικού Φόρουμ Δελφών, οι Βρυξέλλες θα περιμένουν την επιστροφή των τεχνικών κλιμακίων των δανειστών στην Αθήνα και στην καλύτερη περίπτωση θα έχουν μια ολοκληρωμένη εικόνα στις αρχές Μαϊου ώστε να υπάρχει το χρονικό περιθώριο για να εξεταστούν όλες οι εκκρεμότητες της τέταρτης και τελευταίας αξιολόγησης. Το ιδανικό σενάριο προβλέπει μια συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο, εκείνη ακριβώς την εποχή, καθώς στις 28 Αυγούστου τελειώνει το πρόγραμμα στήριξης προς την Ελλάδα.

Οι Βρυξέλλες θα εξετάσουν επίσης την πορεία της ελληνικής οικονομίας εκείνη ακριβώς την περίοδο, ώστε να γνωρίζουν τις πραγματικές ανάγκες της χώρας μας και την κατάσταση των διεθνών αγορών. Σύμφωνα με πληροφορίες, το «μαξιλάρι ρευστότητας» που επιθυμεί και η ελληνική κυβέρνηση είναι το σενάριο που προωθούν και οι Βρυξέλλες, με το συνολικό ποσό να κυμαίνεται στα 16-20 δισ. ευρώ.

Η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές χωρίς την ύπαρξη πιστοληπτικής γραμμής, κάτι το οποίο σημαίνει πως οι ελληνικές τράπεζες δεν θα εντάσσονται στον μηχανισμό της κατ’ εξαίρεσης αποδοχής των ομολόγων (waiver) από την ΕΚΤ, αλλά θα πρέπει να δανείζονται από τον ακριβότερο ELA, δεν πρέπει να προκαλεί ανησυχία, σύμφωνα με πληροφορίες των Βρυξελλών, καθώς ο βασικός σκοπός είναι η γενικότερη ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. 

Η ΕΕ νίκησε την Ρωσία στα Δυτικά Βαλκάνια

Αναφορικά με την περιοδεία Γιούνκερ στις έξι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, πληροφορίες από τις Βρυξέλλες στο περιθώριο του Φόρουμ των Δελφών, την χαρακτηρίζουν ως εξαιρετικά επιτυχημένη καθώς επιβεβαιώθηκε η σημαντικότατη ευρωπαϊκή επιρροή στην περιοχή η οποία ενισχύεται έναντι της Ρωσίας και της Τουρκίας και από το γεγονός ότι το 74% των επενδύσεων στην περιοχή προέρχεται από την Ε.Ε, το 4% από την Ρωσία και το 2% από την Τουρκία. Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ