2018-03-05 08:51:28
Φωτογραφία για ΙΟΒΕ: Απώλειες θέσεων εργασίας και αποδοχές στη φαρμακοβιομηχανία εν μέσω ύφεσης
Posted By: Βασιλική Αγγουρίδη

Προσπάθειες διατήρησης του ανθρώπινου δυναμικού και των μισθολογικών αποδοχών μέσα στην ύφεση, επιχείρησε η Φαρμακοβιομηχανία στη χώρα μας, όπως διαφαίνεται από τα στοιχεία της μελέτης του ΙΟΒΕ, που συντάχθηκε σε συνεργασία με την Επιτροπή Τεκμηρίωσης του ΣΦΕΕ. Όπως, μάλιστα, τονίζεται στη μελέτη τα ωρομίσθια είναι διπλάσια του ελληνικού μέσου όρου.

Διαβάστε επίσης: Ακόμη πιο ...βαθιά τσέπη χρειάστηκαν οι πολίτες για το Φάρμακο το 2017

Όπως τονίζεται , στην Ελλάδα η απασχόληση στο στενό πυρήνα της εγχώριας παραγωγής φαρμακευτικών προϊόντων, διαμορφώθηκε στα 15,5 χιλ. άτομα στο πρώτο εξάμηνο του 2017, μειωμένη κατά -6,3% σε σχέση με το αντίστοιχο εξάμηνο του 2016. Η εξέλιξη του αριθμού αυτού παρουσιάζει ενδιαφέρον, αφού συγκριτικά με το αμέσως προηγούμενο 6μηνο (δεύτερο εξάμηνο 2016) φαίνεται μια μείωση κατά 1.700 θέσεις εργασιας, αλλά συγκριτικά το δεύτερο 6μηνο του 2015 η αγορά φαίνεται να έχει αυξήσει τις θέσεις κατά 2.100.


Το εκπαιδευτικό υπόβαθρο των εργαζομένων στον κλάδο παραγωγής φαρμακευτικών προϊόντων ήταν πολύ υψηλό, με το 64% να είναι πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, όταν στον κλάδο της μεταποίησης το ποσοστό ήταν 35,0% και στο σύνολο της οικονομίας 22,7%, γεγονός που αναδεικνύει την υψηλή εκπαιδευτική κατάρτιση των εργαζομένων στον κλάδο παραγωγής φαρμακευτικών προϊόντων. Το 2016, οι απασχολούμενοι στον κλάδο παραγωγής φαρμακευτικών προϊόντων αντιστοιχούν στο 0,5% της συνολικής απασχόλησης στην ελληνική οικονομία, ενώ αποτελεί το 4,9% της συνολικής απασχόλησης στον κλάδο της μεταποίησης, ποσοστό υψηλότερο από το μέσο όρο της ΕΕ25 (2,5%).

Σε ό,τι αφορά το συνολικό μισθολογικό κόστος την περίοδο 2010-2016, τα στοιχεία δείχνουν μείωση του κατά -7% έναντι πολύ μεγαλύτερης υποχώρησης στον κλάδο της μεταποίησης όπου διαμορφώθηκε την εν λόγω περίοδο στο -36,6%. Την ίδια στιγμή για το σύνολο της οικονομίας η υποχώρηση στο μέσο ωρομίσθιο διαμορφώθηκε -30,9%. Ακόμη, ο κλάδος παραγωγής φαρμακευτικών προϊόντων κατέγραψε κάμψη της απασχόλησης σε ΙΠΑ (Ισοδύναμα Πλήρους Απασχόλησης), την περίοδο 2010 – 2016 κατά -2,8%, έναντι ισχυρής κάμψης στον κλάδο της μεταποίησης κατά -25,5%, ενδεικτικό της ανελαστικότητας στον κλάδο παραγωγής φαρμακευτικών προϊόντων .

“Το υψηλό εκπαιδευτικό υπόβαθρο, το πλήρες ωράριο καθώς και αλλά χαρακτηριστικά των εργαζομένων στον κλάδο παραγωγής φαρμακευτικών προϊόντων έχουν διαμορφώσει το μέσο ωρομίσθιο στα 10,5 ευρώ που είναι σχεδόν διπλάσιο επίπεδο από το σύνολο της οικονομίας που υπολογίζεται στα 5,3 ευρώ, και πολύ υψηλότερο από τον κλάδο της μεταποίησης (στα 6,7 ευρώ)”, εξηγεί η μελέτη.
medispin
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ