2018-03-06 14:02:18
Φωτογραφία για Και ο Παρασκευόπουλος πήρε επίδομα ενοικίου €7.000
Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη

Παρά τις διαβεβαιώσεις πως κανένας άλλος πέραν των τεσσάρων υπουργών που γνωστοποιήθηκαν δεν έκανε χρήση του προνομιακού νόμου του 2015, ο τέως υπουργός Δικαιοσύνης έλαβε ποσό 7.000 ευρώ ως «δαπάνη εξόδων διαμονής»

Αυξάνεται η λίστα των εξωκοινοβουλευτικών υπουργών που έλαβαν το επίδομα ενοικίου που η κυβέρνηση θεσμοθέτησε με διάταξη στην 973η σελίδα του Γ’ Μνημονίου τον Αύγουστο του 2015.

Αν και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος ανακοίνωνε την περασμένη εβδομάδα πως δεν υπάρχουν άλλοι υπουργοί που έλαβαν το επίδομα πέραν των τεσσάρων (Δημήτρης Μάρδας, Παναγιώτης Σγουρίδης, Κώστας Φωτάκης και φυσικά Ράνια Αντωνοπούλου), η περίπτωση του τέως εξωκοινοβουλευτικού υπουργού Δικαιοσύνης και νυν βουλευτή Α’ Θεσσαλονίκης Νίκου Παρασκευόπουλου επιβεβαιώνει πως τελικά η χρήση αυτού του προνομίου ήταν κανόνας για τους υπουργούς εκτός Βουλής και όχι εξαίρεση.


 Συγκεκριμένα, όπως φαίνεται από τη Διαύγεια, στις 11 Απριλίου 2016 ο υπουργός έλαβε «επίδομα διαμονής» ύψους 7.000 ευρώ. Πρόκειται για την απόφαση με αριθμό πρωτοκόλλου 19774 (ΑΔΑ 7Κ9ΣΩ-Ψ5Κ) που υπογράφηκε από το Τμήμα Οικονομικής Διαχείρισης του υπουργείου Δικαιοσύνης και τον προϊστάμενο του τμήματος αυτού. Μάλιστα αναγράφεται ξεκάθαρα πως «μετά από έλεγχο και επεξεργασία των δικαιολογητικών πληρωμής σας προωθούμε για ενταλματοποίηση στο όνομα του δικαιούχου Παρασκευόπουλος Νικόλαος τη δαπάνη των 7.000 ευρώ».

Θα πρέπει να επισημανθεί ότι ο κ. Παρασκευόπουλος στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου 2015 δεν ήταν βουλευτής με το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ. Για την ακρίβεια, μαζί με τον επίσης Βορειοελλαδίτη συνάδελφό του καθηγητή Δημήτρη Μάρδα ορίστηκαν ως εξωκοινοβουλευτικοί υπουργοί στην πρώτη κυβέρνηση και συχνά - πυκνά μοιράζονταν το ίδιο αεροπλάνο από και προς τη Θεσσαλονίκη, την ιδιαίτερη πατρίδα τους. Σχεδόν κάθε Σαββατοκύριακο μετέβαιναν στην πόλη τους δηλώνοντας πως ταξιδεύουν υπηρεσιακά προκειμένου να δικαιολογηθούν οι σχετικές δαπάνες των εισιτηρίων. Αν και ο κ. Παρασκευόπουλος έγινε για πρώτη φορά βουλευτής με λίστα στις εκλογές της 20ής Σεπτεμβρίου του 2015, φέρεται να διεκδίκησε και να πήρε το ποσό των 7.000 ευρώ αργότερα, δηλαδή περίπου έξι μήνες μετά. Κι αυτό, παρά το γεγονός πως ως βουλευτής έχαιρε πλέον από τον Σεπτέμβριο του 2015 του προνομίου της καταβολής αποζημίωσης για στέγαση στην Αθήνα, όπως και οι υπόλοιποι συνάδελφοί του. Η αναδρομική χρήση όμως του πλεονεκτήματος που ο νόμος του Αυγούστου του 2015 έδινε στους εξωκοινοβουλευτικούς υπουργούς δείχνει πως ο κ. Παρασκευόπουλος ήθελε να αποζημιωθεί για τις δαπάνες που έκανε όσο δεν ήταν μέλος του Κοινοβουλίου. Δηλαδή να εισπράξει χρήματα για έξοδα που είχε κάνει προγενέστερα. 

Οπως φαίνεται από τη Διαύγεια, στις 11 Απριλίου 2016 ο υπουργός έλαβε επίδομα διαμονής ύψους 7.000 ευρώ

Θα θυμίσουμε επίσης ότι ο κ. Παρασκευόπουλος έμεινε στη θέση του υπουργού Δικαιοσύνης έως τον Νοέμβριο του 2016 και πως σήμερα είναι βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης, όπως και ο κ. Μάρδας, που υπήρξε και ο εισηγητής του νόμου και... έλυσε ένα πρόβλημα κοινό που απασχολούσε και τους δύο Βορειοελλαδίτες καθηγητές. Στο σημείο αυτό να αναφέρουμε ότι ο κ. Μάρδας, όταν έγινε γνωστό (όχι από τον ίδιο φυσικά) ότι είχε εισπράξει το ποσό των 3.900 ευρώ, δήλωσε πως θα τα επιστρέψει στο Δημόσιο, όπως και η κυρία Αντωνοπούλου. Μένει να δούμε αν το ίδιο πράξει και ο κ. Παρασκευόπουλος για τα 7.000 ευρώ. Να θυμίσουμε ότι με βάση τη δήλωση «πόθεν έσχες» του κ. Παρασκευόπουλου, ο ίδιος το 2015 είχε ετήσια έσοδα 77.000 ευρώ και περίπου 50.000 ευρώ η σύζυγός του, καταθέσεις 70.000 ευρώ, ενώ διαθέτουν από κοινού μονοκατοικία στη Θεσσαλονίκη 250 τ.μ. συν βοηθητικούς χώρους και εξοχική κατοικία στη Θάσο 110 τ.μ. συν βοηθητικούς χώρους.

Στις αρχές της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝ.ΕΛ., τον Απρίλιο του 2015, η σύντροφός του Ιφιγένεια Καμτσίδου ανέλαβε κι αυτή δημόσια καθήκοντα ως πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης. Τον διορισμό διεκπεραίωσε τότε ο αρμόδιος υπουργός Γιώργος Κατρούγκαλος, δεχόμενος τότε πυρά από την αντιπολίτευση για μια ακόμη ευνοϊκή επιλογή συζύγου πολιτικού του ΣΥΡΙΖΑ. Κι αυτό διότι μετά το ζεύγος Τασία Χριστοδουλοπούλου - Θοδωρής Δρίτσας, για δεύτερη φορά ο ΣΥΡΙΖΑ παρουσίαζε σε θέσεις ευθύνης άλλο ένα ζευγάρι στη ζωή. Η κυρία Καμτσίδου είναι δικηγόρος στο επάγγελμα και αναπληρώτρια καθηγήτρια Συνταγματικού Δικαίου στη Νομική Σχολή του ΑΠΘ και με αυτή της την ιδιότητα ανέλαβε τη συγκεκριμένη θέση ευθύνης. Αργότερα μας προέκυψε και το ζεύγος Παπαδημητρίου - Αντωνοπούλου, το οποίο απεπέμφθη την περασμένη εβδομάδα.

Ταξιδάκια στη Θεσσαλονίκη με έξοδα του Δημοσίου

Κάθε weekend και αργίες για το σπίτι τους ταξίδευαν ο Νίκος Παρασκευόπουλος και ο Δημήτρης Μάρδας.  Επικαλούνταν υπηρεσιακούς λόγους και χρέωναν τον λογαριασμό στον κρατικό προϋπολογισμό.

Η επιδότηση ενοικίου σε υπουργούς άνοιξε τον ασκό των αποκαλύψεων για τα χρυσά προνόμια των βουλευτών και υπουργών, και δη των εξωκοινοβουλευτικών, τα οποία «τρύπωσαν» μάλιστα με ένα άρθρο και σε έναν νόμο, αυτόν του μνημονίου. Εκτός όμως από τη δωρεάν στέγαση, οι εξωκοινοβουλευτικοί υπουργοί είχαν βρει το «παραθυράκι» για να πηγαίνουν και τσάμπα στο σπίτι τους.

Ενδεικτική των παραπάνω είναι η περίπτωση του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης Νίκου Παρασκευόπουλου, ο οποίος διετέλεσε πρώτη φορά υπουργός από τις 27 Ιανουαρίου μέχρι τις 28 Αυγούστου 2015. Τότε, ο καθηγητής Ποινικού Δικαίου της Νομικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης δεν ήταν εκλεγμένος βουλευτής, αλλά εξωκοινοβουλευτική επιλογή του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, με αποτέλεσμα να μην απολαμβάνει τα προνόμια των εκλεγμένων βουλευτών, όπως είναι τα δωρεάν αεροπορικά εισιτήρια.

Ο κ. Παρασκευόπουλος κατέβηκε από τη Θεσσαλονίκη στην Αθήνα για να αναλάβει τα νέα του καθήκοντα, έπρεπε όμως να βρει τρόπο ώστε κάθε Σαββατοκύριακο να επιστρέφει στη συμπρωτεύουσα, όπου βρίσκεται και η μόνιμη κατοικία του. Από τις 31 Ιανουαρίου μέχρι και τις 18 Οκτωβρίου του 2015 ο κ. Νίκος Παρασκευόπουλος πραγματοποίησε 13 αεροπορικά ταξίδια από την Αθήνα στη Θεσσαλονίκη με επιστροφή, τα οποία ενέκρινε είτε ο ίδιος, είτε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Κωνσταντίνος Κοσμάτος, με τον οποίο είχαν συνεργαστεί και πριν από την υπουργοποίησή του, συγγράφοντας επιστημονικά βιβλία για τα ναρκωτικά και τον αναγκαστικό εγκλεισμό ασθενή σε ψυχιατρείο.

Σύμφωνα με τα έγγραφα που έχει στη διάθεσή του το «ΘΕΜΑ», και τα 13 ταξίδια έγιναν για «υπηρεσιακούς λόγους», όπως σημειώνεται, με αποτέλεσμα «η προκαλούμενη δαπάνη να βαρύνει τις πιστώσεις του Κρατικού Προϋπολογισμού Ειδικού Φορέα» στον οποίο είναι εγγεγραμμένη. Θα μπορούσε ο κ. Παρασκευόπουλος να ισχυριστεί ότι πράγματι οι μετακινήσεις αυτές έγιναν λόγω υποχρεώσεων που είχε ως υπουργός. Ομως πόσο πειστική θα ήταν αυτή η απάντηση όταν τα ταξίδια γίνονταν αποκλειστικά τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες, ενώ σχεδόν όλα ήταν Αθήνα - Θεσσαλονίκη, όπου βρίσκεται η μόνιμη κατοικία του; Η αναχώρηση γινόταν πάντα Σάββατο ή Κυριακή, οπότε και επέστρεφε, ενώ κάποιες φορές παρέτεινε τη διαμονή του μέχρι τη Δευτέρα. Εξαίρεση αποτελεί η απόφαση του Αυγούστου 2015, οπότε και ταξίδεψε στις 11 του μηνός, ημέρα Τρίτη, ενώ επέστρεψε ανήμερα του εορτασμού της Κοιμήσεως της Θεοτόκου.

Είναι ενδεικτικό μάλιστα το γεγονός ότι μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015, στις οποίες ο κ. Παρασκευόπουλος εξελέγη βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης με τον ΣΥΡΙΖΑ μέσω λίστας, δεν δημοσιεύτηκε άλλη σχετική δαπάνη με ταξίδια του στη συμπρωτεύουσα. Αυτό φυσικά δεν σημαίνει ότι ο υπουργός έκοψε τις μετακινήσεις. Πλέον, ως εκλεγμένος βουλευτής δικαιούνταν αεροπορικά εισιτήρια και δεν χρειαζόταν να εγκριθεί η μετακίνησή του για «υπηρεσιακούς λόγους». Εξαίρεση αποτελεί ένα ταξίδι που πραγματοποίησε στις 18 Οκτωβρίου, το οποίο χρέωσε στον κρατικό προϋπολογισμό.

Τα ταξίδια του Δημήτρη Μάρδα

Πιο «προσεκτικός» από τον συνάδελφό του Νίκο Παρασκευόπουλο φαίνεται πως ήταν ο καθηγητής Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας στο ΑΠΘ, ο οποίος ως εξωκοινοβουλευτικός διετέλεσε αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών την πρώτη περίοδο της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝ.ΕΛ., από τις 27 Ιανουαρίου 2015 έως τις 28 Αυγούστου 2015, ενώ στη συνέχεια μετακινήθηκε στη θέση του υφυπουργού Εξωτερικών - από τον Σεπτέμβριο του 2015 έως τον Νοέμβριο του 2016.

Ο κ. Μάρδας ταξίδευε στη Θεσσαλονίκη, όπου επίσης βρίσκεται η μόνιμη κατοικία του, όμως πάντα είχε έναν καλό λόγο. Σύμφωνα με απόφαση που υπέγραψε μάλιστα ο ίδιος, χρειάστηκε να μεταβεί στη Θεσσαλονίκη από τις 19 έως τις 21 Ιουνίου 2015 προκειμένου να συναντηθεί με τον πρόεδρο των ανθοπωλών.

Μία εβδομάδα πριν είχε πάει και πάλι στην ιδιαίτερη πατρίδα του, αυτή τη φορά για να συμμετάσχει «στις εκδηλώσεις εορτασμού της επετείου για τη θυσία του Καπετάν Χάψα και των παλικαριών του στη Φονική Μάχη των Βασιλικών, καθώς και για το ολοκαύτωμα της Ι. Μονής της Αγίας Αναστασίας Νομού Χαλκιδικής», όπως έγραφε στην απόφαση. Τα διαστήματα 24 με 26 Ιουλίου 2015, καθώς και 1 με 2 Αυγούστου 2015 μετέβη ξανά στη Θεσσαλονίκη για συναντήσεις του με τοπικούς φορείς. Σύμπτωση: όλα τα παραπάνω ταξίδια είχαν ημέρα αναχώρησης την Παρασκευή (εκτός από ένα που έγινε Σάββατο) και επιστροφή την Κυριακή.

Οδοιπορικά των €20 έπαιρνε ο Παπαδημητρίου

Εικοσάευρα ως οδοιπορικά καταδεχόταν να παίρνει από το Δημόσιο ο πιο πλούσιος υπουργός της κυβέρνησης.

Ο  πρώην υπουργός Οικονομίας Δημήτρης Παπαδημητρίου, με προσωπικά ετήσια εισοδήματα της τάξης των 450.000 δολαρίων και επενδυτικό χαρτοφυλάκιο άνω των 3εκατ. δολαρίων,  φιγουράρει στις οικονομικές καταστάσεις του υπουργείου του, βάσει των οποίων καταβάλλονταν στον ίδιο, στους συνεργάτες του και στην ασφάλειά του οι εκτός έδρας αποζημιώσεις των 20 ευρώ.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, όπως έχουν αναρτηθεί στη Διαύγεια, στο πρώην κυβερνητικό στέλεχος πιστώνονταν έξοδα μετακίνησης για τις ανά την Ελλάδα επισκέψεις του. Ειδικότερα, στις 22 Ιανουαρίου 2017 ο κ. Παπαδημητρίου ταξίδεψε υπηρεσιακά στα Τρίκαλα και στο πλαίσιο αυτό εγκρίθηκε πίστωση 20 ευρώ στο όνομά του. Αντίστοιχα, στις 5 Μαρτίου 2017 παραβρέθηκε στο 2ο Ετήσιο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, με τον σύζυγο της κυρίας Ράνιας Αντωνοπούλου να πληρώνεται με επίσης 20 ευρώ. Το ίδιο και την 1η Ιουνίου 2017 όταν βρέθηκε στη Λαμία με αφορμή την πανελλήνια έκθεση της πόλης για να συναντήσει παραγωγικούς φορείς. 

Μ.Γ.

Δημήτρης Μαρκόπουλος, Παναγιώτης Σουρέλης
anatakti
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ