2018-03-07 10:29:59
Φωτογραφία για Πάτρα: Πρόστιμα και διώξεις κατά Αγ. Ανδρέα και Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου- Ανειδίκευτοι σε ακτινολογικά εργαστήρια
Αναλυτικά η απόφαση για μια υπόθεση που κρατάει χρόνια

Με ακατάλληλο προσωπικό – ακόμα και τραπεζοκόμους ή καθαρίστριες σύμφωνα με τις καταγγελίες- λειτουργούν μέχρι και σήμερα τα ακτινολογικά εργαστήρια μεγάλων νοσοκομείων της χώρας, όπως ο Άγιος Ανδρέας και το ΠΓΝ Πάτρας, με ό, τι κινδύνους αυτό συνεπάγεται, για την υγεία χιλιάδων ασθενών που ακτινοσκοπούνται ή ακτινοβολούνται καθημερινά από εργαζόμενους χωρίς απαραίτητα προσόντα και για σφάλματα που μπορούν να προκαλέσουν (ή να έχουν προκαλέσει) ανεπαρκείς διαγνώσεις και ιατρικά λάθη!

http://www.thebest.gr/

Το Reportplus.Gr αποκαλύπτει ότι η Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας, έχει κινήσει διαδικασίες, με συστάσεις, πρόστιμα, πειθαρχικές διώξεις και προειδοποιήσεις για προσφυγή σε εισαγγελικές αρχές και στο Σώμα Επιθεωρητών Υγείας, στο οποίο ήδη “οδεύει” ο σχετικός φάκελος για δυο μεγάλα νοσοκομεία που δεν συμμορφώθηκαν, παρά τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν προ τριμήνου και τις σχετικές προειδοποιήσεις.


Το πρόβλημα είχε αναδειχθεί την προηγούμενη δεκαετία, αλλά το 2009, δόθηκε παράταση στο μπάχαλο που επικρατούσε σε πολλά νοσηλευτικά ιδρύματα –με τη λογική ότι δεν γίνεται να κλείσουν τα ακτινολογικά των νοσοκομείων- με προϋπόθεση εντός επτά ετών να έχει αντιμετωπιστεί ριζικά το ζήτημα. Για το σκοπό αυτό, απαγορεύτηκε (κοινή λογική) να έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο σε ακτινολογικές πράξεις… άσχετοι (τραπεζοκόμοι, καθαρίστριες κλπ). Παράλληλα θεσπίστηκαν εξετάσεις επάρκειας της Ελληνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας για τους αποφοίτους ΙΕΚ, που για άγνωστο λόγο εξακολουθούν να μην έχουν θεσπισμένα επαγγελματικά δικαιώματα ως «βοηθοί», ούτε βέβαια την κατάλληλη πιστοποίηση για να διενεργούν κάποιες ακτινολογικές πράξεις.

«Εμείς ήμασταν αντίθετοι μ` αυτήν την λογική της επταετούς προθεσμίας, επειδή ακριβώς, κανείς δεν μπορεί να πιστοποιήσει ή να εγγυηθεί ότι στη διάρκεια αυτής της επταετίας, δεν έχουν γίνει λάθη, μικρά ή σοβαρά, στην καθημερινότητα των ακτινολογικών εργαστηρίων», εξηγεί στο Reportplus.gr o πρόεδρος της Ομοσπονδίας Τεχνολόγων Ακτινολόγων Ελλάδος (ΟΤΑΕ) κ. Κωνσταντίνος Γεωργιάδης. «Και βέβαια, ενώ έχει παρέλθει από το 2016 η επταετία, το πρόβλημα εξακολουθεί να παραμένει. Τραπεζοκόμοι, καθαρίστριες διεξάγουν μέχρι σήμερα ακτινολογικές πράξεις σε νοσοκομεία της χώρας, ενώ και οι απόφοιτοι ΙΕΚ, χωρίς καθορισμένα επαγγελματικά δικαιώματα, συχνά βρίσκονται εκτεθειμένοι σε διαδικασίες για τις οποίες δεν έχουν την απαραίτητη επάρκεια.»

Όπως πιστοποιούν τα έγγραφα που αποκαλύπτει το ReportPlus.gr, σε δύο τουλάχιστον μεγάλα νοσοκομεία, έχουν επιβληθεί τους τελευταίους μήνες πρόστιμα από την Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας, που αποφάσισε «να μην ανασταλεί η λειτουργία για λόγους δημοσίου συμφέροντος» και λαμβανομένης υπόψη της «κοινωνικής διάστασης υπό την έννοια ότι οι πολίτες δεν πρέπει να στερηθούν τις υπηρεσίες, έστω και κάτω απ` αυτές τις συνθήκες»!

Αυτό βέβαια, όπως επισημαίνει μιλώντας στο ReportPlus.gr και ο πρόεδρος της ΟΤΑΕ, έρχεται σε ευθεία αντίθεση με το γεγονός ότι καταπατούνται κανονισμοί που υπάρχουν για την προστασία του δημοσίου συμφέροντος –συμπεριλαμβανομένης της υγείας εργαζόμενων και ασθενών- από κακή χρήση του εξοπλισμού και υπερβολική ακτινοβολία ή ενδεχόμενη διαρροή, η οποία μπορεί να προκαλέσει άμεσα ή μακροπρόθεσμα σοβαρά προβλήματα!

«Είναι μια λεπτή γραμμή», εξηγεί ο κ. Γεωργιάδης. «Το δημόσιο συμφέρον προφανώς επιβάλλει να λειτουργούν σωστά τα ακτινολογικά εργαστήρια των νοσοκομείων. Το δημόσιο συμφέρον όμως, επιβάλλει να λειτουργούν σωστά. Στα ακτινολογικά εργαστήρια βασίζεται άλλωστε σε μεγάλο βαθμό, ολόκληρη η λειτουργία κάθε νοσοκομείου. Αν δεν λειτουργούν μικροβιολογικά εργαστήρια και ακτινολογικά εργαστήρια, δεν υπάρχει διάγνωση, άρα δεν υπάρχει θεραπεία. Και βέβαια, το δημόσιο συμφέρον δεν υπηρετείται με την διαιώνιση ενός προβλήματος που θέτει σε κίνδυνο ιατρικές πράξεις, προσωπικό και ασθενείς.»

Τα πρόστιμα

Οι συστάσεις και τα πρόστιμα επιβλήθηκαν από την Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας, στα νοσοκομεία «Άγιος Ανδρέας» και «Παναγία η Βοήθεια», αμφότερα της Πάτρας, μετά από μια διαδικασία, κατά την οποία οι διοικήσεις των ελεγχόμενων νοσοκομείων, απαξίωσαν τη θεσμική αρμοδιότητα της ΕΕΑΕ.

Τα πρόστιμα, ύψους 5.000 ευρώ, μπορούν να χαρακτηριστούν μάλλον «συμβολικά», με δεδομένη τη σοβαρότητα της κατάστασης, όμως συνοδεύονται από προθεσμία τριών μηνών που έδωσε η ΕΕΑΕ στις διοικήσεις των δύο νοσοκομείων να συμμορφωθούν, πριν παραπέμψει την «καυτή πατάτα» στο Σώμα Επιθεωρητών Υγείας του Υπουργείου Υγείας «για τις δικές του νόμιμες ενέργειες».

Από τον επιτόπιο έλεγχο της ΕΕΑΕ και από την εξέταση σχετικών παραστατικών που αφορούν το προσωπικό που εργάζεται στα ακτινολογικά εργαστήρια των δύο νοσοκομείων, διαπιστώθηκε ότι «εργαζόμενοι δεν κατείχαν τα κατά τη νομοθεσία απαιτούμενα τυπικά προσόντα και τους σχετικούς τίτλους σπουδών, συνεπώς η απασχόλησή τους, δεν ήταν συμβατή με τις σχετικές απαιτήσεις των Κανονισμών Ακτινοπροστασίας και μόνο η ανάθεση βοηθητικών καθηκόντων θα έπρεπε να τους επιτραπεί».

Όπως προκύπτει από τα έγγραφα που φέρνει στο φως της δημοσιότητας το Reportplus.gr, τόσο ο διοικητής του Νοσοκομείου «Άγιος Ανδρέας» Θεόδωρος Σερεμέτης, όσο και ο διοικητής του Νοσοκομείου «Παναγία η Βοήθεια» Θεόδωρος Πεσιμίσης αγνόησαν τις κλήσεις της ΕΕΑΕ να παραστούν και να δώσουν εξηγήσεις στην ακροαματική διαδικασία που πραγματοποιήθηκε.

Εναντίον των νόμιμων εκπροσώπων των δύο νοσοκομείων έχει κινηθεί και διαδικασία πειθαρχικών διώξεων από την ΕΕΑΕ, στα δε έγγραφα, υπάρχει σαφής προειδοποίηση, για παραπομπή του θέματος και στις εισαγγελικές αρχές, «εφόσον διαπιστωθεί η τέλεση αξιόποινων πράξεων».

Και στις δύο περιπτώσεις, η τρίμηνη προθεσμία συμμόρφωσης έχει παρέλθει και σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος της ΕΕΑΕ “η επιτροπή θα τηρήσει τη προβλεπόμενη διαδικασία, μεταβιβάζοντας τους φακέλους των υποθέσεων στο Σώμα Επιθεωρητών Υγείας του Υπουργείου Υγείας, ζητώντας δικές του ενέργειες”.

Το Υπουργείο Υγείας είναι ενήμερο για την κατάσταση εδώ και πολύ καιρό, βέβαια, τη δε ερχόμενη εβδομάδα πρόκειται να έχουν συνεργασία οι νομικοί σύμβουλοι της ΟΤΑΕ και της ΕΕΑΕ για ενδεχόμενες ενέργειες πέραν της προσφυγής στο Σώμα Επιθεωρητών Υγείας.
medispin
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ