2018-03-08 08:55:28
Φωτογραφία για «Μετεξεταστέα» η Ελλάδα στην αντιμετώπιση της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας
Σοβαρό κίνδυνο να υποβαθμιστεί για τις επιδόσεις της στην αντιμετώπιση της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας αντιμετωπίζει η Ελλάδα Αυτό καταδείχθηκε κατά τη Σύνοδο της Ομάδας Χρηματοοικονομικής Δράσης για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες (Financial Action Task Force - FATF) που έλαβε χώρα προ ημερών στην έδρα του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) στο Παρίσι.

Η Ελλάδα από το 2011 είναι στην πρώτη κατηγορία της FATF, κάτι που το πέτυχε με το ειδικό του βάρος ο πρώην επικεφαλής της Αρχής για το Ξέπλυμα του Βρώμικου Χρήματος Παναγιώτη Νικολούδη, ο οποίος επιτελούσε το ρόλο του εθνικού συντονιστή στα ζητήματα αυτά και εκπροσωπούσε τη χώρα με επιτυχία στα διεθνή φόρα.

Πρακτικά η κατάταξη στη λευκή λίστα της FATF επιτρέπει στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της Ελλάδος να οδεύουν εντολές και να συναλλάσσονται διεθνώς χωρίς τις επιφυλάξεις και τους ελέγχους που συνοδεύουν τις συναλλαγές χωρών που θεωρούνται προβληματικές στην αντιμετώπιση του ξεπλύματος χρήματος και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας.


Την τελευταία διετία και ειδικά μετά την ανάδειξη του προβλήματος του ISIS τα πρότυπα ελέγχων για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες έχουν καταστεί ακόμη πιο αυστηρά. Αυτό φάνηκε ιδιαιτέρως στη σύνοδο της FATF στο Παρίσι, όπου υπό αξιολόγηση χώρες όπως η Ισλανδία -που ομοιάζει σε επίπεδο και υποδομές με την Ελλάδα- βρέθηκε πως δεν είχε λάβει αρκετά μέτρα στο μέτωπο της αντιμετώπισης της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας.

Η Ελλάδα θα τεθεί υπό αξιολόγηση τον Οκτώβριο και θα εξεταστεί κατά την αμερικανική προεδρία τον Ιούνιο του 2019. Και τα νέα σήμερα δεν είναι καλά. Μπορεί η πρώτη μονάδα της Αρχής για το Ξέπλυμα Χρήματος, η οποία ασχολείται με τη διερεύνηση χρηματοοικονομικών πληροφοριών, να θεωρείται εξαιρετικά επαρκής στην αντιμετώπιση του ξεπλύματος χρήματος και να έχει να επιδείξει πολύ καλές επιδόσεις, ωστόσο η δεύτερη μονάδα που επιλαμβάνεται των οικονομικών κυρώσεων κατά υπόπτων τρομοκρατίας δεν έχει να επιδείξει έργο.

Προς το σκοπό αυτό η Γενική Γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών Έλενα Παπαδοπούλου συγκρότησε ομάδα με σκοπό να εκπονηθεί άμεσα η προβλεπόμενη έκθεση για την Εθνική Εκτίμηση Κινδύνου (National Risk Assessment-NRA) στην αντιμετώπιση του ξεπλύματος χρήματος και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας, βάσει της μεθοδολογίας της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Η Παγκόσμια Τράπεζα παρέχει στην Ελλάδα ένα εργαλείο αξιολόγησης κινδύνου που συστηματοποίει τη διαδικασία ελέγχου των αδυναμιών στην αντιμετώπιση του ξεπλύματος χρήματος και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας, με την ευρεία συμμετοχή φορέων του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα. Η ανάπτυξη του εργαλείου της Παγκόσμιας Τράπεζας ξεκίνησε το 2007 και ενσωματώνει την εμπειρία του Οργανισμού στην παροχή βοήθειας σε περισσότερες από 40 χώρες για την εκπόνηση εθνικών εκτιμήσεων κινδύνου.

Έργο της ομάδας εργασίας είναι η οριστική σύνταξη της έκθεσης εκτίμησης κινδύνου, προκειμένου να εγκριθεί από την Επιτροπή Επεξεργασίας Στρατηγικής και Πολιτικών για την αντιμετώπιση του ξεπλύματος χρήματος και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας και εν συνεχεία να μεταφραστεί και αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της FATF.

Ωστόσο, η παραγωγή εκθέσεων δεν θα φτάσει προκειμένου η χώρα μας να αποφύγει τις αρνητικές συστάσεις στην επικείμενη αξιολόγηση. Αυτό που έχει ιδιαίτερη σημασία είναι να υπάρξουν προς παρουσίαση περιπτώσεις αντιμετώπισης της χρηματοδότησης υπόπτων για τρομοκρατία μέσω επιβολής οικονομικών κυρώσεων. Παραλλήλως, θα ήταν χρήσιμο να υπάρξει εθνικός συντονιστής για το ζήτημα αυτό με εμπειρία και κύρος παρόμοια με αυτό του πρώην επικεφαλής της Αρχής για το Ξέπλυμα του Βρώμικου Χρήματος Παναγιώτη Νικολούδη.

Πρέπει να σημειωθεί πως το ρόλο του εθνικού συντονιστή τον επιτελούσε μέχρι προσφάτως ο πρώην αναπληρωτής διευθυντής της Διεύθυνσης Επιτόπιων Ελέγχων της Τράπεζας της Ελλάδος Θέμης Αντωνίου, χωρίς ωστόσο να έχει επιδείξει κάποιο έργο, παρά το ότι θεωρητικά διέθετε την εμπειρία για τα σχετικά καθήκοντα.

Το ζητούμενο είναι να μην χαθεί πολύτιμος χρόνος με «μαθητευόμενους μάγους» και η Ελλάδα βρεθεί σε ένα χρόνο από σήμερα αντιμέτωπη με μια υποβάθμιση που θα παρατείνει τη διεθνή της ανυποληψία.
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ