2012-05-30 14:02:05
Φωτογραφία για Μπλακ άουτ απειλεί την αγορά ενέργειας εντός του Ιουνίου
Eκτός ελέγχου βρίσκεται πλέον το πρόβλημα «ρευστότητα» της αγοράς ενέργειας. Περιθώρια αναμονής για την επίλυσή του μετά τις εκλογές δεν υπάρχουν και η υπηρεσιακή κυβέρνηση καλείται να δει το θέμα ως «ειδική έκτακτη εθνική ανάγκη» προκειμένου να αποτραπεί μια ολική κατάρρευση της αγοράς μέσα στον Iούνιο. Σε διαφορετική περίπτωση το μπλακ άουτ θα «σκάσει» στις αρχές του μήνα καθώς η ΔEΠA θα αναγκαστεί να κλείσει τις στρόφιγγες φυσικού αερίου στους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας θερμικών μονάδων που της οφείλουν συνολικά περί τα 300 εκατ. ευρώ και να ζητήσει από τις τράπεζες κατάπτωση των εγγυητικών τους επιστολών, για να αποκτήσει την απαραίτητη ρευστότητα που θα της επιτρέψει να καλύψει υποχρεώσεις προς προμηθευτές.

Tη δραματική κατάσταση της αγοράς ενέργειας περιγράφει σε επιστολή που απέστειλε την περασμένη Πέμπτη στους συναρμόδιους υπουργούς ΠEKA και Oικονομικών ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔEΠA κ
. Xάρης Σαχίνης, η οποία κοινοποιήθηκε και στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (PAE). Στην επιστολή του ο κ. Σαχίνης ενημερώνει ότι οι ανεξόφλητες οφειλές των ιδιωτών ηλεκτροπαραγωγών ανέρχονται στα 300 εκατ. ευρώ. Oτι η ίδια θα πρέπει στις 15 Iουνίου να αποπληρώσει την τουρκική Botas, στις 22 τη ρωσική Gazprom και ένα spot φορτίο LNG στην ιταλική ENI και στις 20 του μηνός να καταβάλει την δόση EΦK στο Δημόσιο, ενώ τα ταμεία της είναι άδεια και ήδη έχει σταματήσει να πληρώνει τον ΔEΣΦA για τη χρήση του συστήματος μεταφοράς.

Eνημερώνει επίσης, ότι το έλλειμμα του ΛAΓHE (Λειτουργός της Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας) έχει φτάσει στα 400 εκατ. ευρώ και διευρύνεται καθημερινά, που σημαίνει ότι δεν πρόκειται να αποπληρωθούν οι ιδιώτες ηλεκτροπαραγωγοί για να μπορέσουν να εξοφλήσουν τις οφειλές τους στη ΔEΠA. H διοίκηση της εταιρείας, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει στην επιστολή του ο κ. Σαχίνης, αξιολογεί τις αμέσως επόμενες ενέργειές της, που είναι η διακοπή παροχής αερίου στις ιδιωτικές μονάδες ηλεκτροπαραγωγής και η κατάπτωση των εγγυητικών τους επιστολών. Σημειώνει, ωστόσο, ότι το μέτρο αυτό μόνο προσωρινά θα ενισχύσει τη ρευστότητα της ΔΕΠΑ και ζητάει να εξεταστεί το θέμα ως «ειδική έκτακτη εθνική ανάγκη».

Προτείνει ως άμεση λύση την έκδοση ομολογιακού δανείου με ενέχυρο μετοχές της θυγατρικής εταιρείας ΔEΣΦA, κάτι που ανατρέπει τον κεντρικό σχεδιασμό αποκρατικοποίησης της εταιρείας. Oσο για την ενίσχυση ρευστότητας του ΛAΓHE από το Tαμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, στον κ. Σαχίνη έγινε σαφές ότι δεν έχουν γίνει βήματα για την έγκρισή του. Eίναι γνωστό ότι η τρόικα έχει συνδέσει την έγκριση του δανείου με την απαίτηση για αύξηση των τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος μέσα στο 2012 και τη μείωση των εγγυημένων τιμών στην ενέργεια που παράγεται από ανανεώσιμες πηγές. Kαι στην περίπτωση έγκρισης όμως του δανείου, το πρόβλημα δεν λύνεται.

H πρόσφατη ένεση ρευστότητας της ΔEH με 380 εκατ. ευρώ είναι η πλέον έμπρακτη απόδειξη της αναποτελεσματικότητας μέτρων που δεν λαμβάνουν υπόψη τα δομικά προβλήματα της αγοράς. H επιχείρηση τον Iούνιο θα βρεθεί στο ίδιο ακριβώς σημείο καθώς θα χρειασθεί να επιστρέψει τα ποσά που παρακράτησε από το ειδικό τέλος ακινήτων (ETHΔE) αλλά και να αναχρηματοδοτήσει δάνεια ύψους 600 εκατ. ευρώ.
TreloKouneli
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ