2018-03-09 21:51:42
Φωτογραφία για Οι διατροφικές ανάγκες της γυναίκας σε κάθε δεκαετία της ζωής της
Ποιες διατροφικές επιλογές θα πρέπει να κάνουμε οι γυναίκες ώστε να διασφαλίσουμε ότι θέτουμε καθημερινά τη διατροφική μας ισορροπία στην πρώτη θέση όλων των to do list μας;

Κάθε δεκαετία στη ζωή μίας γυναίκας έχεις άλλες διατροφικές ανάγκες.

Στα 20 Η δεκαετία αυτή σηματοδοτεί τη μετάβαση από το πανεπιστήμιο στην έναρξη της επαγγελματικής πορείας. Η φοιτητική και η επαγγελματική ζωή συχνά χαρακτηρίζονται από πολλά γεύματα εκτός σπιτιού, βόλτες για καφέ και βραδινές εξόδους με αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ, επηρεάζοντας αρνητικά τη διατροφή σου.

• Υιοθέτησε υγιεινές συνήθειες τώρα. Οι διατροφικές συνήθειες που έχεις τώρα πολύ πιθανό να διατηρηθούν και για το υπόλοιπο της ζωής σου, άρα αυτή η δεκαετία είναι η καλύτερη για να τις αλλάξεις. Βάλε σαν στόχο να κάνεις τις καλύτερες δυνατές επιλογές σε κάθε γεύμα και σνακ σου.

• Αύξησε την πρόσληψη ασβεστίου. Όταν βρίσκεσαι στη δεκαετία των 20, είσαι στην αιχμή της οστικής δόμησης. Εξασφάλισε το απαραίτητο για τα οστά σου ασβέστιο, από τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά ή μέσω κάποιου συμπληρώματος διατροφής αν δεν μπορείς να φτάσεις την συνιστώμενη πρόσληψη μέσω της διατροφής σου.


• Απόφυγε τις εξαντλητικές δίαιτες. Σε αυτή την ηλικία συνήθως ξεκινάς κάποια εξαντλητική δίαιτα με σκοπό την απώλεια μερικών κιλών. Ωστόσο, η απότομη απώλεια βάρους συχνά έχεις ως αποτέλεσμα την επανάκτηση του χαμένου βάρους – ίσως και αύξησή του. Έτσι ξεκινάει ένας φαύλος κύκλος με δίαιτες «yo – yo».

• Πρόσεχε τις θερμίδες από το αλκοόλ. Τα αλκοολούχα ποτά μπορούν να σε «βαρύνουν» με πολλές κενές θερμίδες. Αν οι έξοδοι σου συμπεριλαμβάνουν πολύ συχνά αλκοόλ, μείωσε τη θερμιδική πρόσληψη αλλάζοντας το με κρασί, ανθρακούχο νερό ή χυμό.

• Επαρκής πρόσληψη σιδήρου. Πολλές νεαρές γυναίκες δεν προσλαμβάνουν την απαραίτητη ποσότητα σιδήρου. Το άπαχο κόκκινο κρέας, τα όσπρια, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά και τα εμπλουτισμένα δημητριακά αποτελούν πηγές σιδήρου. Και σε αυτή την περίπτωση τα συμπληρώματα μπορούν να βοηθήσουν αν δε γίνεται επαρκής πρόσληψη μέσω της διατροφής.

Στα 30…

Είναι η δεκαετία που μπορεί να είναι εξαιρετικά πολυάσχολη. Ενδεχομένως είναι η δεκαετία που είσαι απασχολημένη με την καριέρα σου ή/και την οικογένεια σου και το να προσέξεις τον εαυτό σου δεν αποτελεί πάντα το πρώτο σου μέλημα.

• Κατανάλωνε τακτικά γεύματα για να διατηρήσεις υψηλά τα επίπεδα ενέργειας. Μέσα σε μία καθημερινότητα γεμάτη με meetings, δραστηριότητες με τα παιδιά και άλλες υποχρεώσεις, είναι πολύ εύκολο να παραλείψεις παραπάνω από ένα γεύματα, ενώ οι ενεργειακές ανάγκες είναι υψηλές.

• Βρες λίγο χρόνο για άσκηση. Το να βρεις ελεύθερο χρόνο, αποτελεί πρόκληση, όμως είναι τόσο σημαντικό για την υγεία σου. Η ενασχόληση με κάποια φυσική δραστηριότητα θα σε βοηθήσει να κρατάς το βάρος υπό έλεγχο αλλά και να απελευθερώνεις το άγχος σου.

Στα 40…

Σε αυτή τη δεκαετία, ο ρυθμός της καθημερινότητας αρχίζει να γίνεται πιο διαχειρίσιμος και αρχίζεις να εφησυχάζεσαι με τη διατροφή και την φυσική σου δραστηριότητα.

• Έλεγξε τις θερμίδες. Καθώς ο μεταβολισμός σταδιακά μειώνεται, σε αυτή τη δεκαετία παρατηρείς ότι έχεις πάρει μερικά παραπανίσια κιλά. Για τον λόγο αυτό δώσε περισσότερη προσοχή στις προσλαμβανόμενες θερμίδες, ιδίως αυτές που προέρχονται από το λίπος και τους υδατάνθρακες.

• Διατήρησε μύες. Με την πάροδο του χρόνου εκτός του μεταβολισμού, αρχίζει να μειώνεται και η μυϊκή μάζα, κάτι που μπορεί να εξισορροπηθεί με την άσκηση με αντιστάσεις αλλά και με την επαρκή πρόσληψη πρωτεϊνών από τη διατροφή.

Στα 50 και άνω…

Καθώς ο μεταβολισμός και η μυϊκή μάζα μειώνονται, περιορίζονται και οι ενεργειακές απαιτήσεις. Για τις γυναίκες, αυτή η δεκαετία φέρνει αλλαγές που συνδέονται με την εμμηνόπαυση συμπεριλαμβανομένης εκτός των άλλων και της αύξησης βάρους.

• Κατανάλωσε τρόφιμα υψηλής θρεπτικής πυκνότητας. Είναι τα τρόφιμα εκείνα που έχουν την μεγαλύτερη θρεπτική αξία με τις χαμηλότερες θερμίδες. Καθώς οι θερμιδικές ανάγκες μειώνονται, κάθε προσλαμβανόμενη θερμίδα μετράει, γι’ αυτό επίλεξέ τις έξυπνα σε κάθε γεύμα.

• Επαρκής πρόσληψη ασβεστίου. Στη δεκαετία των 50 οι απαιτήσεις για ασβέστιο αυξάνονται, ιδίως μετά την εμμηνόπαυση. Εκτός από το ασβέστιο, είναι εξίσου σημαντική η επαρκής πρόσληψη βιταμίνης D, η οποία βοηθάει την απορρόφηση του ασβεστίου από τον οργανισμό.
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ