2018-03-12 07:34:21
Φωτογραφία για Λειτουργικός μέχρι το 2033 o αντιδραστήρας πυρηνικής σύντηξης του ΜΙΤ
Η πυρηνική σύντηξη είναι το Άγιο Δισκοπότηρο των επιστημόνων για την παραγωγή ενέργειας, αφού είναι σαφώς ανώτερη, ασφαλέστερη και πιο “καθαρή” από τις συμβατικές μεθόδους παραγωγής, καθώς και από την πυρηνική σχάση.

Δυστυχώς η υλοποίησή της μέχρι τώρα κινείται μόνο σε ερευνητικό επίπεδο, αφού η διαδικασία παράγει εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες και καταναλώνει – ακόμα – μεγαλύτερα επίπεδα ενέργειας από αυτά που παράγει.

Τώρα, επιστήμονες από το MIT δημιούργησαν μία spinoff εταιρία, την Commonwealth Fusion Systems και υπόσχονται πως η πυρηνική σύντηξη θα γίνει πραγματικότητα στα επόμενα 15 χρόνια. Τελικός στόχος είναι η δημιουργία ενός εργοστασίου που θα παράγει 200 megawatt, με την ιταλική εταιρία ενέργειας ENI να έχει επενδύσει ήδη $50 εκατομμύρια στο project, με ακόμα $30 εκατομμύρια να προβλέπονται για τα επόμενα 3 χρόνια.

Οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες της διεργασίας λοιπόν δεν επιτρέπουν τη χρήση στερεών υλικών για τον περιορισμό του καυτού πλάσματος στο οποίο λαμβάνουν χώρα οι αντιδράσεις της πυρηνικής σύντηξης και αντί αυτού χρησιμοποιούνται μαγνητικά πεδία.


Το MIT σκοπεύει να χρησιμοποιήσει νέα υπεραγώγιμα υλικά για να αναπτύξει ηλεκτρομαγνήτες οι οποίοι μπορούν να παράγουν τετραπλάσιας ισχύος πεδία από αυτά που χρησιμοποιούμε τώρα. Τα ισχυρότερα μαγνητικά πεδία θα επιτρέψουν περισσότερη παραγόμενη ενέργεια, ανατρέποντας το μέχρι τώρα αρνητικό ισοζύγιο ενέργειας και περνώντας στο θετικό πρόσημο. Η μέθοδος αυτή θα επιτρέψει την κατασκευή φθηνότερων και μικρότερων αντιδραστήρων.

Αυτή είναι μια σημαντική ιστορική στιγμή. Ανάπτυξη στο χώρο των υπεραγώγιμων μαγνητών έχουν φέρει την πυρηνική σύντηξη σε απόσταση αναπνοής, προσφέροντας την προοπτική ενός ασφαλούς, ελεύθερου από άνθρακα μέλλον.

Καθώς η ανθρωπότητα αντιμετωπίζει τα ρίσκα της κλιματικής αλλαγής, είμαι ενθουσιασμένος που το MIT συνεργάζεται με συμμάχους του χώρου, τόσο παλιούς όσο και νέους, για να τρέξει με πλήρη ταχύτητα προς το όραμα αναδιαμόρφωσης του κοινού μας μέλλοντος στη Γη. – Rafael Reif, Πρόεδρος MIT
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ