2018-03-12 11:30:51
Φωτογραφία για Τράπεζες: Πρόταση για κούρεμα δανείων σε όσους έχουν ενταχθεί στο νόμο Κατσέλη.
Νέα ρύθμιση για τους "κόκκινους" δανειολήπτες, οι οποίοι έχουν αιτηθεί προστασίας από τον νόμο Κατσέλη, ετοιμάζουν για το προσεχές διάστημα οι τράπεζες.

Παρά το γεγονός ότι ο επίμαχος νόμος θα παύσει, ουσιαστικά, να ισχύει από τα τέλη του χρόνου, μιας και η κυβέρνηση δεν φαίνεται διατεθειμένη να νομοθετήσει για την παράτασή του, οι τράπεζες, πιεζόμενες και από το εξωτερικό, αποφασίζουν να αναλάβουν δράση για την τακτοποίηση των συγκεκριμένων προβληματικών χαρτοφυλακίων.

Υπενθυμίζεται ότι με βάση πρόσφατα στοιχεία, που παρουσιάστηκαν στο πλαίσιο του ετήσιου συνεδρίου της Information Management Network (IMN), με θέμα τα ελληνικά και κυπριακά μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα, υπό νομική προστασία βρίσκονται σήμερα δάνεια, ύψους 18 δισ. ευρώ, με περίπου 220.000 κόκκινους οφειλέτες να έχουν αιτηθεί ένταξης.

Τι θα προσφέρουν

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με σχέδιο, που φέρεται να έχουν επεξεργαστεί υψηλόβαθμα στελέχη των τεσσάρων συστημικών ομίλων, παρουσία και εκπροσώπου της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών (ΕΕΤ), μέσα στο επόμενο δίμηνο οι οφειλέτες εκείνοι, που αναζήτησαν νομικό καταφύγιο, θα δεχθούν προτάσεις για συνολική ρύθμιση των δανείων τους και δη, αντίστοιχης με αυτή, που προσφέρουν οι δικαστικές αρχές.


Με βάση τα όσα προβλέπει ο νόμος, το δικαστήριο, λαμβάνοντας υπόψη τα πάσης φύσεως εισοδήματα του οφειλέτη, ιδίως εκείνα από την προσωπική του εργασία, τη δυνατότητα συνεισφοράς του συζύγου και σταθμίζοντας αυτά με τις βιοτικές ανάγκες του ιδίου και των προστατευόμενων μελών της οικογένειάς του, τον υποχρεώνει να καταβάλει μηνιαίως και για χρονικό διάστημα τριών έως πέντε ετών κατά την κρίση του ορισμένο ποσό για ικανοποίηση των απαιτήσεων των πιστωτών του, συμμέτρως διανεμόμενο. Με την απόφαση μπορεί να οριστεί ότι το ποσό αυτό αναπροσαρμόζεται ανά διαστήματα, ενώ σε περίπτωση, που κατά τη διάρκεια της περιόδου ρύθμισης περιέλθουν στον οφειλέτη περιουσιακά στοιχεία αιτία θανάτου, αυτός υποχρεούται να διαθέσει για την ικανοποίηση των πιστωτών το ήμισυ της αξίας αυτών.

«Κούρεμα»

Η ρύθμιση, που προτίθενται να προτείνουν οι τράπεζες, θα αφορά σε haircut, τόσο για καταναλωτικά, όσο και για στεγαστικά, καλύπτοντας το σύνολο των οφειλών, που διατηρεί ο εκάστοτε δανειολήπτης στο εγχώριο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Σύμφωνα με πηγές με γνώση επί του θέματος, στην πρώτη κατηγορία το «κούρεμα» ενδέχεται να αγγίξει ακόμη και το 80%, ενώ στη δεύτερη το ύψος του δεν δύναται να ξεπεράσει το 50%. Επισημαίνεται ότι, όπως αναφέρει η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) στην τελευταία έκθεσή της, τα στεγαστικά, που βρίσκονται στον προθάλαμο του Κατσέλη είναι περίπου εννέα δισ. ευρώ, ενώ τα καταναλωτικά κυμαίνονται στα 3,3 δισ. ευρώ.

Στρατηγικοί κακοπληρωτές

Σε άμεση αποπληρωμή του δανείου τους… μέχρι κεραίας θα υποχρεωθούν όσοι από τους δανειολήπτες έχουν μεν αιτηθεί ένταξης στον νόμο Κατσέλη, διαθέτουν δε κινητή και ακίνητη περιουσία. «Πρόκειται για περιπτώσεις, οι οποίες γνωρίζουν ότι δεν πληρούν τα κριτήρια, που απαιτούνται, παρά ταύτα στρέφονται σε αυτόν, με μόνο στόχο να κερδίσουν χρόνο και άρα να μπλοκάρουν τις όποιες ενέργειες από πλευράς των ιδρυμάτων», σχολιάζουν στον Ελεύθερο Τύπο αρμόδιες πηγές.

Όπως, άλλωστε, δήλωσε στο συνέδριο της ΙΜΝ ο γενικός διευθυντής διαχείρισης προβληματικών δανείων λιανικής της Eurobank, κ. Τάσος Πανούσης, «το 40% με 45% των αιτήσεων απορρίπτεται από τα δικαστήρια, γεγονός που δείχνει την κατάχρηση του νόμου από στρατηγικούς κακοπληρωτές», ενώ η γενική γραμματέας της ΕΕΤ, κυρία Χαρά Απαλαγάκη, ανέφερε πως ο νόμος Κατσέλη υπονόμευσε την πρόθεση πληρωμών, με τον όγκο των αιτήσεων που σωρεύτηκε στα δικαστήρια να μπλοκάρει το δικαστικό σύστημα και να δημιουργεί «κύμα» στρατηγικών κακοπληρωτών.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η αυστηροποίηση του νόμου αναμένεται να «φρενάρει» τις παραπάνω πρακτικές. Υπενθυμίζεται ότι, όπως προκύπτει από το σχετικό σχέδιο της ΕΕΤ, τα ιδρύματα εισηγούνται, μεταξύ άλλων, κατάργηση της δυνατότητας αναστολής των καταδιωκτικών μέτρων με την υποβολή και μόνο της αίτησης υπαγωγής στον νόμο, έλεγχο του αριθμού των αιτήσεων που μπορούν να υποβληθούν από έκαστο δανειολήπτη, καθώς, επίσης, και άρση του τραπεζικού απορρήτου.

Πηγή: Ελεύθερος Τύπος
olalathos
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ