2018-03-12 13:29:17
Έχουν περάσει ήδη 12 ημέρες από το θλιβερό περιστατικό της “σύλληψης” των δύο Ελλήνων
στρατιωτικών, από τουρκικές δυνάμεις εντός της περιοχής του Δάσους Καστανέων.
Η παράνομη κράτηση των Ελλήνων στρατιωτικών από τις τουρκικές αρχές και μάλιστα σε φυλακή υψίστης ασφαλείας για τρομοκράτες, όπου κρατείται και ο συμπρόεδρος του φιλοκουρδικού κόμματος HDP Σελαχατίν Ντεμιρτάς, όπως δείχνουν όλες οι ενδείξεις, υπάρχει αλλαγή πολιτικής της Τουρκίας στα χερσαία σύνορα μας, προκαλώντας ένα προσχεδιασμένο συνοριακό επεισόδιο που το εκμεταλλεύεται πολιτικά πλέον, κάνοντας το μείζον.
Σε προηγούμενο άρθρο του militaire.gr, αναφέρθηκε και δεν διαψεύτηκε ότι «τους τελευταίους δύο μήνες, η τουρκική πλευρά τοποθέτησε με άκρα μυστικότητα εντός του Δάσους Καστανέων κυνηγετικές κάμερες, δηλαδή καμουφλαρισμένες κάμερες που χρησιμοποιούν οι κυνηγοί για να παρατηρούν την κίνηση των θηραμάτων τους». Εάν αληθεύει αυτή η πληροφορία, αποτελεί σαφέστατη ένδειξη ότι οι Τούρκοι κάτι ετοίμαζαν και κατέγραφαν όλες τις κινήσεις, τις συνήθειες και τις τυχόν αδυναμίες της ελληνικής πλευράς, χωρίς αυτό να θορυβήσει την δική μας πλευρά, ώστε να ληφθούν μέτρα για την ασφάλεια του προσωπικού και την αποφυγή ενός εθνικού κάζου όπως εξελίχθηκε.
Αξιοσημείωτη είναι μετά την αρχική “άστοχη” ανακοίνωση, η αφωνία του ΓΕΣ σχετικά με το περιστατικό, με αποτέλεσμα να μην έχουμε μάθει μετά από 10 ημέρες πότε ακριβώς (ΩΡΑ) και πού (ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ) έγινε το περιστατικό.
Το γεγονός αυτό (της σιωπής της ελληνικής πλευράς ή της άγνοιας) έχει οδηγήσει τα τουρκικά ΜΜΕ, αλλά και μέλη της τουρκικής Κυβέρνησης να μιλάνε ανοικτά για παραβίαση των τουρκικών συνόρων από τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς, αφήνοντας παράλληλα και υπόνοιες κατασκοπείας, ωσάν η κατασκοπεία να γίνεται φορώντας στολές παραλλαγής, εξάρτηση και οπλισμό.
Επιπρόσθετα, τις τελευταίες ημέρες γίναμε δέκτες δηλώσεων και δημοσιευμάτων με πομπώδεις τίτλους, όπως «Σφραγίζεται ο Έβρος», «Αυξάνονται τα άτομα των περιπόλων από 2 σε 7» και άλλα παρόμοια που προσφέρουν ωραίους τίτλους και τίποτα παραπάνω.
Αναμένοντας λοιπόν την επιστροφή των δύο στρατιωτικών μας, θα πρέπει να αρχίσουμε να εστιάζουμε σε μερικά γεγονότα, καθώς επίσης και σε διατύπωση κάποιων προτάσεων από στρατιωτικούς, που μπορεί να φανούν χρήσιμες στους αρμοδίους, μιας και η επιφόρτιση/καταπόνιση του προσωπικού με επιπλέον υπηρεσίες δεν μπορεί να τραβήξει για πολύ.
Η σύνθεση του ελληνικού περιπόλου δημιουργεί ερωτηματικά.
Σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, ο επικεφαλής είναι Αξιωματικός του Μηχανικού βαθμού Ανθυπολοχαγού, ενώ το άλλο μέλος είναι Υπαξιωματικός του Πυροβολικού, παρά το γεγονός ότι συνήθως τα σύνορα φυλάσσονται από Μονάδες του Πεζικού.
Ακόμη το γεγονός ότι Αξιωματικός της Σχολής Ευελπίδων εκτελεί καθήκοντα περιπολάρχη, όπου όσοι έχουν υπηρετήσει γνωρίζουν ότι εκτελεί στρατεύσιμος οπλίτης βαθμοφόρος (Λοχίας ή Δεκανέας).
Οπότε, και με δεδομένη την έλλειψη πληροφόρησης, κάνουμε την εκτίμηση ότι λόγω έλλειψης προσωπικού, όλες οι Μονάδες της 3ης Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας, στην ευθύνη της οποίας υπάγεται η φύλαξη των συνόρων στο προγεφύρωμα του ΚΑΡΑΑΓΑΤΣ, συνδράμουν με προσωπικό για την εκτέλεση περιπολιών στην Ζώνη της Προκάλυψης, αφού τα χερσαία σύνορα μας, τουλάχιστον στο τομέα του Έβρου, δεν φυλάσσονται πλέον από τα Ειδικά Τάγματα Προκαλύψεως τα οποία είχαν συσταθεί στο παρελθόν. Σε αντίθεση με τα τουρκικά σύνορα, που φυλάσσονται από τα Τάγματα Συνόρων, τα οποία είναι απλά Τάγματα Πεζικού με αποκλειστική αρμοδιότητα και αποστολή την φύλαξη των συνόρων.
Αυτό σημαίνει ότι οι Μονάδες 1ης γραμμής αποψιλώνονται από προσωπικό για να εκτελεστούν υπηρεσίες Προκάλυψης, με αποτέλεσμα να έρχονται σε δεύτερη μοίρα η εκπαίδευση του προσωπικού και η επάνδρωση των Μονάδων αυτών σε καθημερινή βάση, λόγω μεγάλου αριθμού απουσιών (πρόωρες αποστρατείες τα προηγούμενα χρόνια, μειωμένη επάνδρωση από στρατεύσιμο προσωπικό λόγω 9μηνης θητείας, μειωμένο μόνιμο στελεχιακό δυναμικό λόγω δραματικής μείωσης εισακτέων στις παραγωγικές σχολές των Ε.Δ. αλλά και μη πρόσληψης πλέον Επαγγελματιών Οπλιτών από το 2010 και μετά, με οτιδήποτε αυτό συνεπάγεται για το επίπεδο επιχειρησιακής δυνατότητας των Μονάδων κρούσεως και των τριών Όπλων.
Συνοψίζοντας τα παραπάνω, δημιουργούνται αμείλικτα ερωτηματικά τα οποία όσο δεν απαντώνται θα δημιουργούν χώρο για κάθε λογής άποψη που θα εκφράζεται από τον καθένα.
Οι προτάσεις στρατιωτικών που θα μπορούσαν να συζητηθούν:
Ø Σύσταση Ειδικών Ταγμάτων Προκάλυψης, με πλήρη επάνδρωση, τα οποία θα αναλάβουν την φύλαξη των συνόρων στον Έβρο και παράλληλη αποδέσμευση Μονάδων κρούσης από τα παραπάνω καθήκοντα.
Ø Επέκταση του φράχτη του προγεφυρώματος του ΚΑΡΑΑΓΑΤΣ και εντός του Δάσους Καστανέων (μέχρι τα 215 μέτρα, όπως προβλέπει το πρακτικό της μικτής επιτροπής για την χάραξη των συνόρων-1926).
Ø Με δεδομένο ότι οποιαδήποτε πρόταση για παράταση της θητείας δεν θα βρει ανταπόκριση από την πολιτική ηγεσία και τα κόμματα της Βουλής, ΑΜΕΣΗ επαναφορά του θεσμού των Επαγγελματιών Οπλιτών (ΕΠ.ΟΠ) και για τα τρία Όπλα, Σταδιακή αύξηση εισακτέων στις Παραγωγικές Σχολές Υπαξιωματικών και εκπόνηση σχεδίου επιτήρησης των συνόρων (σε πρώτη φάση στον Έβρο και επέκταση στο σύνολο της Επικράτειας) με ηλεκτρονικά μέσα.
Ειδικότερα στον τομέα του ΚΑΡΑΑΓΑΤΣ, εκμετάλλευση των υφισταμένων παρατηρητηρίων νέου τύπου, τα οποία μπορούν να μετατραπούν σε μικρούς πύργους ελέγχου (μη επανδρωμένους) με κάμερες ημέρας-νύκτας και προβολείς πλήρως τηλεχειριζόμενους από 2-3 φυλάκια (από 10 που είναι σήμερα) τα οποία θα μετατραπούν σε μικρά στρατόπεδα και θα διαθέτουν τμήμα άμεσης επέμβασης με όχημα, το οποίο θα μπορεί να επέμβει άμεσα σε οποιοδήποτε σημείο απαιτηθεί.
Σε περίπτωση που απαιτείται η εκπομπή περιπόλου, να εξοπλιστεί με κάμερα στην οποία να καταγράφονται τα πάντα.
Ø Προμήθεια και διάθεση σε κάθε φυλάκιο ειδικού διασκευασμένου οχήματος με ραντάρ, κάμερες ημέρας και θερμικές κάμερες που θα μπορούν να επιτηρούν σε πραγματικό χρόνο όλη την μεθόριο καταγράφοντας τα πάντα. Με αυτό τον τρόπο θα επιτευχθεί η αποτελεσματική επιτήρηση των συνόρων, η καταγραφή σε πραγματικό χρόνο και η άμεση επέμβαση όποτε και όπου απαιτηθεί.
α. Με το Ν. 3448/2008 απαγορεύτηκε η εισαγωγή υποψηφίων ως επιλαχόντων για πλήρωση τυχόν κενών θέσεων, οι οποίες δημιουργούνται λόγω μη παρουσιάσεως, παραιτήσεως ή απομακρύνσεως των υποψηφίων που έχουν κριθεί εισακτέοι στις Σχολές αυτές. Επομένως ο αριθμός των εισακτέων που τελικά παρέμειναν στις Στρατιωτικές Σχολές είναι μικρότερος των αναγραφομένων κατά τα έτη 2008-2015 κατά 10% περίπου.
β. Το 2016 με τον Ν. 4361/2016 τροποποιήθηκαν οι διατάξεις του Ν. 3648/2008 και εισήχθησαν υποψήφιοι ως επιλαχόντες για πρώτη φορά μετά από 9 έτη.
γ. Το 2013 αποφασίστηκε η μείωση των εισακτέων σε ΑΣΕΙ-ΑΣΣΥ κατά 30%.
δ. Στον Στρατό Ξηράς από το 2013 εισάγονται περισσότεροι στη ΣΣΕ από όσους εισάγονται στη ΣΜΥ, γεγονός παράδοξο λαμβάνοντας υπόψη τις ειδικότητες, τα καθήκοντα και τις προβλεπόμενες θέσεις, βάσει των Πινάκων Οργάνωσης και Υλικού των Μονάδων και Υπηρεσιών του ΣΞ.
militaire.gr
_
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Όλες οι πληροφορίες για τη μεγάλη επιστροφή...
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ