2012-05-30 16:51:31
Φωτογραφία για Τα δόντια είναι ο καθρέφτης της υγείας μας
Πώς η στοματική μας υγιεινή μας προειδοποιεί για σοβαρές παθήσεις Τα υγιή και καθαρά δόντια είναι ένα πολύ βασικό κομμάτι όχι μόνο της εμφάνισής μας αλλά και γενικότερα της υγείας μας. Η φράση που λέει ότι τα δόντια είναι ο καθρέφτης της υγείας δεν είναι σε καμία περίπτωση υπερβολή, καθώς η κακή στοματική υγιεινή, εκτός από τα διάφορα προβλήματα που μπορεί να προκαλέσει στα δόντια, είναι υπαίτια και για πολλά άλλα προβλήματα όπως πονοκέφαλοι, δυσκολίες στην πέψη, αύξηση των τιμών του σακχάρου ακόμα και προβλήματα στις αρθρώσεις. Ας δούμε, λοιπόν, ποιες ενοχλήσεις μπορεί να ξεκινούν από τα δόντια ή τα ούλα και πώς μπορείτε να τις αντιμετωπίσετε.

Επίμονοι πονοκέφαλοι:

Ξυπνάτε μονίμως με πονοκέφαλο, πόνους στον αυχένα, στο στόμα ή ακόμα και στα αυτιά; Όλα οφείλονται στο τρίξιμο των δοντιών κατά τη διάρκεια του ύπνου. Σύμφωνα με έρευνες 1 στους 10 ενήλικες έχει αυτή την κακή συνήθεια, η οποία εμφανίζεται πιο συχνά σε αγχώδεις ανθρώπους αλλά και σε άτομα των οποίων τα δόντια δεν έχουν καλή «σύγκλειση». Ο ίδιος ο πάσχων δεν είναι σε θέση να το αντιληφθεί και συνήθως διαπιστώνεται από τον οδοντίατρο ή το σύντροφό σας κατά τη διάρκεια της νύχτας.


Λύση:

Συνήθως οι οδοντίατροι συστήνουν να φοράτε έναν μικρό νάρθηκα (μασελάκι) κατά τη διάρκεια του ύπνου για 4-6 μήνες.

Πονοκέφαλοι επίσης μπορούν να προκληθούν και από τους φρονιμίτες που προσπαθούν να βγουν στην επιφάνεια αλλά δεν έχουν τον απαιτούμενο χώρο με αποτέλεσμα φλεγμονή των ούλων και αντανακλαστικό πόνο στο κεφάλι.

Λύση:

Ναι καλά μαντέψατε... Η αφαίρεση του φρονιμίτη! Οπλιστείτε με θάρρος και μη συνεχίσετε να το αναβάλετε!

Ενοχλήσεις στο στομάχι:

Δεν μασάτε καλά; Μπορεί το γεγονός αυτό να μην οφείλεται αποκλειστικά στη... λαιμαργία αλλά σε κάποιο πρόβλημα της οδοντοστοιχίας σας. Μπορεί κάποιο δόντι για παράδειγμα να πονάει, ή στο πίσω μέρος της γνάθου να λείπουν αρκετά δόντια, με αποτέλεσμα να μη μπορείτε να μασήσετε καλά την τροφή σας.

Λύση:

Φυσικά επίσκεψη στον οδοντίατρο ώστε να διαπιστωθεί ποιο είναι το αίτιο της κακής μάσησης και να διορθωθεί.

Αποστήματα:

Πρόκειται για φλεγμονές στα ούλα ή στο οστό της γνάθου γύρω από την ρίζα του δοντιού όπου συσσωρεύεται πύον. Μπορούν να προκαλέσουν πόνο, πρήξιμο των ούλων ακόμα και πυρετό. Τα αποστήματα είναι ιδιαιτέρως επικίνδυνα για τα άτομα που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου ( άτομα με βαλβιδοπάθειες ή τεχνητές βαλβίδες στην καρδιά καθώς και όσοι πέρασαν έμφραγμα προσφάτως), καθώς υπάρχει σοβαρός κίνδυνος ενδοκαρδίτιδας, η οποία μπορεί να αποβεί ακόμα και μοιραία για τη ζωή τους. Συγκεκριμένα, κάποιο από τα μικρόβια του αποστήματος μπορεί να μεταφερθεί μέσω της κυκλοφορίας του αίματος στις βαλβίδες της καρδιάς και να τις μολύνει.

Λύση:

Ο οδοντίατρος αναλαμβάνει να ανοίξει το απόστημα ώστε να φύγει το πύον. Σε περίπτωση που έχει μολυνθεί και το νεύρο προχωρά σε απονεύρωση. Αν ο ασθενής είναι καρδιοπαθής, θα πρέπει να ενημερώσει άμεσα για την εμφάνιση του αποστήματος και σε συνεννόηση με τον καρδιολόγο να προχωρήσει στην κατάλληλη θεραπεία.

Περιοδοντίτιδα

Πρόκειται για μία μορφή προχωρημένης ουλίτιδας , όπου τα ούλα υποχωρούν και τα δόντια σταδιακά χάνουν τη στήριξή τους με αποτέλεσμα ακόμα και να πέσουν. Σύμφωνα με έρευνες, η περιοδοντίτιδα συνδέεται στενά με τα καρδιαγγειακά νοσήματα, το διαβήτη, και την ρευματοειδή αρθρίτιδα. Επίσης θεωρείται ότι αυξάνει τον κίνδυνο για στεφανιαία νόσο ενώ η σχέση της με το διαβήτη είναι αμφίδρομη. Οι διαβητικοί ασθενείς συχνά εμφανίζουν τη συγκεκριμένη πάθηση, ενώ όσοι υποφέρουν από περιοδοντίτιδα, εμφανίζουν υψηλά επίπεδα γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης. Τέλος, τα βακτήρια της περιοδοντίτιδας μπορούν να εισέλθουν στο αναπνευστικό σύστημα και να προκαλέσουν μικροβιακή πνευμονία.

Λύση:

Ο οδοντίατρος ή ο περιοδοντολόγος απομακρύνει τα μικρόβια από τα ούλα με βαθύ καθαρισμό, σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να χρειαστεί και χειρουργική επέμβαση. Σε ορισμένες περιπτώσεις χορηγείται και αντιβίωση, ενώ απαγορεύεται διά ροπάλου το κάπνισμα καθώς θεωρείται βασική αιτία της εμφάνισης της συγκεκριμένης πάθησης.
queen.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ