2018-03-13 23:01:02
Φωτογραφία για 6 πράγματα που δε σου είπε ποτέ κανείς για τη ζωή σου, αφού πάρεις πτυχίο!
Όταν αποφοιτά κανείς και παίρνει το πτυχίο του έχει έρθει ήδη ένα βήμα πιο κοντά στην επιτυχία (εντάξει, μπορεί όχι στην Ελλάδα, αλλά γενικά το πτυχίο έχει αξία).

Αν το καλοσκεφτείς, είναι το πρώτο σου μεγάλο επίτευγμα. Επί 4+ χρόνια έδινες τον καλύτερό σου εαυτό (λέμε τώρα), με ατελείωτες ώρες διαβάσματος και ξενυχτιού (λέμε τώρα) και τελικά ανταμείβεσαι για τους κόπους σου. Τώρα πάμε στα δύσκολα. Άγχος, αβεβαιότητα, αγορά εργασίας και φτου κι απ' την αρχή.

Με το που πάρεις το πτυχίο σου, πραγματικά θα εύχεσαι να μην σταματούσες να σπουδάζεις ποτέ. Η σκληρή πραγματικότητα που θα αντιμετωπίσεις δε θα έχει καμία σχέση με όλα όσα ονειρευόσουν και φανταζόσουν. Αλλά, ας μη λέω μόνο τα κακά. Το πολύ θετικό πλέον, είναι ότι έχεις όλο το χρόνο να κυνηγάς τα όνειρά σου και να καταπιαστείς με ό,τι απολύτως θες.

Το μόνο σίγουρο βέβαια, είναι ότι κανείς μα κανείς δε σε ενημέρωσε ποτέ για το τι ακριβώς θα αντιμετωπίσεις αφού τελειώσεις το πανεπιστήμιο, όπως είναι τα εξής:


1. Η αναζήτηση εργασίας είναι από μόνη της εργασία

Βιογραφικά, συστατικές επιστολές, συνεντεύξεις κι Άγιος ο Θεός! Και μόνο όλος αυτός ο χρόνος που σπαταλάς να ψάχνεις για θέση εργασίας από δω κι από κει, πραγματικά είναι εργασία από μόνη της. Θα προσπαθήσεις πολύ, δε θα έχεις αποτελέσματα, θα σκεφτείς να τα παρατήσεις, αλλά μετά θα πεισμώσεις και θα προσπαθήσεις ξανά κι ούτω καθεξής, ώσπου να βρεις πραγματικά μία χρυσή ευκαιρία και να νιώσεις ότι οι κόποι σου επιτέλους πιάνουν τόπο. Τα εμπόδια είναι για να τα ξεπερνάμε, επομένως κάθε φορά που συναντάς κάποιο/α στο δρόμο σου, προσπέρασέ το/τα και προχώρα.

2. Η επιστροφή στο πατρικό είναι σκληρή και δύσκολη

Επί 4+ χρόνια ζούσες σε μία διαφορετική πόλη, είχες την ανεξαρτησία σου σε κάποια επίπεδα και γενικότερα κανόνιζες μόνος/η τη ζωή σου (αυτό αφορά τα παιδιά που σπουδάζουν/σπούδασαν μακριά από την πόλη καταγωγής τους). Τώρα πήρες το πτυχίο και κάπου εκεί η χρηματοδότηση των γονιών σου τελειώνει κι είτε πρέπει να μείνεις στην πόλη που σπούδασες να βρεις δουλειά και να πληρώνεις το νοίκι και τους λογαριασμούς σου ή να γυρίσεις πίσω να ψάξεις δουλειά, αλλά να έχεις μία στέγη for free τουλάχιστον. Ε, τι θα επιλέξεις;

Βέβαια, η επιστροφή θα είναι απίστευτα δύσκολη κι αρχικά θα σου κακοφανεί, αλλά όλα μία συνήθεια είναι. Ψάξε να βρεις δουλειά όσο πιο σύντομα γίνεται για να ανεξαρτητοποιηθείς και πάλι.

3. Δεν είναι και τόσο εύκολο πια να κάνεις φίλους

Ξέχνα όσα ζούσες όσο σπούδαζες. Πλέον με τα άγχη της καθημερινότητας και την αναζήτηση εργασίας, θα χάσεις μερικούς από τους φίλους σου ή τέλος πάντων δε θα βρίσκεστε τόσο συχνά όσο θα ήθελες. Από την άλλη, θα συνειδητοποιήσεις ότι η αγορά εργασίας είναι τόσο σκληρή που είναι σπάνιο να κάνεις φίλο - καρδιακό έναν συνάδελφο. Τα συμφέροντα είναι πολλά και η ζήλια για επαγγελματική ανέλιξη υπερνικά τα πάντα. Η απόκτηση φιλιών πλέον απαιτεί μεγάλη προσπάθεια και σχεδιασμό.

4. Θα είσαι συνέχεια στα τηλέφωνα με τους γονείς σου

Επειδή η μαμά κι ο μπαμπάς πάντα καταλαβαίνουν καλύτερα όσα νιώθουμε, αλλά δεν μπορούμε να εκφράσουμε σε άλλους. Πλέον θα χρειάζεσαι τη βοήθειά τους πολύ συχνά και θα απευθύνεσαι σ' αυτούς για να σου προσφέρουν στήριξη ή να σε βοηθήσουν να λύσεις τυχόν προβλήματα που αντιμετωπίζεις κι αδυνατείς να βρεις λύση μόνος/η σου. Αυτά είναι επίσης μερικά από τα πράγματα που δε μας διδάσκουν στο πανεπιστήμιο. Πώς δηλαδή να είμαστε ανεξάρτητοι, να σκεφτόμαστε έξω από το κουτί και να βασιζόμαστε στις δικές μας δυνατότητες.

5. Ο ελεύθερος χρόνος είναι πολύτιμος τελικά

Βρε θα ψάχνεις να βρεις λίγες ώρες για τον εαυτό σου και δε θα βρίσκεις! Θα τρέχεις πιο γρήγορα κι από το Βέγγο και πάλι δε θα προλαβαίνεις να κάνεις πολλά πράγματα. Έτσι είναι η ενήλικη ζωή καλώς ή κακώς. Οι σκοτούρες κι οι έγνοιες, δυστυχώς, είναι περισσότερες από τις χαρές. Γι' αυτό κι όταν βρίσκεις κανένα τριημεράκι μπροστά σου ή τέλος πάντων μερικές ώρες που ενδείκνυνται για χαλάρωση και γέμισμα των μπαταριών, τότε θα τις κρατάς τόσο σφιχτά λες κι είναι θησαυρός.

6. Είναι σημαντικό να έχεις ενδιαφέροντα και να βρεις μία ισορροπία σε όλα

Βέβαια, πριν λίγο είπα ότι δύσκολα θα έχεις ελεύθερο χρόνο. Ε, δημιούργησέ τον! Μην αφήνεις τον εαυτό σου. Προσπάθησε να κάνεις πράγματα για σένα, κάνε ένα άθλημα ή πήγαινε γυμναστήριο, μάθε μία νέα γλώσσα, μάθε μία τέχνη ή οτιδήποτε άλλο μπορεί να σε κάνει χαρούμενο/η και να σε βοηθήσει έστω για λίγο να ξεχάσεις την καθημερινότητα και τις δυσκολίες της. Δε θα είναι εύκολο να τα συνδυάσεις όλα, αλλά στο τέλος θα βρεις τη χρυσή τομή και θα αποκτήσεις την ισορροπία που τόσο αναγκαία είναι για τη ζωή σου.

Μοιράστηκα όλα αυτά μαζί σου για να σου δείξω τι περίπου θα αντιμετωπίσεις μετά το τέλος των σπουδών σου. Έχοντας αυτά στο μυαλό σου, το πέρασμα από τη φοιτητική ζωή στη δύσκολη φάση της εργασίας και του άγχους θα γίνει αρτιότερα και σίγουρα θα ξέρεις πλέον με τι έχεις να κάνεις. Για όλα τα παραπάνω είναι αναγκαίο να πιστεύεις απόλυτα στον εαυτό σου και στις δυνατότητές σου και να μην αμφιβάλλεις για τίποτα. Η επιτυχία είναι μπροστά σου!

 

Πηγή

ΤΡΕΛΟ ΓΑΙΔΟΥΡΙ

https://trelogaidouri.blogspot.gr/
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ