2018-03-15 03:07:55
Φωτογραφία για Ακόμα τρία δισ. ευρώ από την Κομισιόν στην Τουρκία για τους πρόσφυγες
  Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε σήμερα το πράσινο φως για την εκταμίευση του δεύτερου

οικονομικού πακέτου βοήθειαςΤη δεύτερη δέσμη χρηματοδότησης προς τη Τουρκία ενέκρινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έτσι ώστε να συνεχιστεί η υποστήριξη των προσφύγων εντός των Τουρκικών συνόρων, όπως ανακοίνωσε σήμερα η Επιτροπή ως μέρος του Ευρύτερου πακέτου.

Η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας εξακολουθεί να παράγει αποτελέσματα με τις παράτυπες αφίξεις μεταναστών και προσφύγων να έχουν μειωθεί κατά 97% σε σχέση με τη περίοδο πριν από την έναρξη λειτουργίας της συμφωνίας. Η Επιτροπή σήμερα κινητοποιεί τη δεύτερη δόση ύψους 3 δισεκατομμυρίων ευρώ του Μηχανισμού για τους Πρόσφυγες στη Τουρκία μετά την ολοκλήρωση του πρώτου μέρους της χρηματοδότησης που διήρκεσε μέχρι το τέλος του 2017.

Την απόφαση ανακοίνωσε μέσω Twitter και ο Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο οποίος υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, οτι η Ε.Ε. έχει εκπληρώσει στο έπακρο την δέσμευσή της.


Ο Δημήτρης Αβραμόπουλοςδήλωσε επίσης πως «Συνεχίζουμε στην ίδια φόρμουλα όπου θα δοθεί 1 δισ. από την ΕΕ και 2 δισ. από τα Κράτη Μέλη, αυτό σημαίνει πως δεν θα μειωθεί η χρηματοδότηση από άλλα όργανα». Τα χρήματα αυτά, όπως επανέλαβε και ο Επίτροπος δεν δίνονται στο Τουρκικό κράτος αλλά στο ταμείο που διαχειρίζεται τους πόρους για τους πρόσφυγες που φιλοξενούνται στη Τουρκία.

Πάντως αξίζει να σημειωθεί πως αρκετά πρότζεκτ στο τέλος δίδονται σε Τουρκικούς οργανισμούς ιδιαίτερα σε θέματα παιδείας.

Αναφορικά με τις τεταμένες Ευρω-Τουρκικές σχέσεις, η Συμφωνία για τη Μετανάστευση για τον Επίτροπο Αβραμόπουλο ισχύει πλήρωσε και δεν επηρεάστηκε ακόμη από τις αρκετές δύσκολες στιγμές στις σχέσεις των δύο πλευρών. «Οι αριθμοί έχουν πέσει κάθετα, από 13 χιλιάδες διελεύσεις, έχουμε πέσει σε πολύ μικρούς αριθμούς. Παράλληλα η Τουρκία φιλοξενεί πάνω από 3 εκατομμύρια πρόσφυγες, αντιλαμβάνεστε τι θα μπορούσε να συμβεί αν η συμφωνία κατέρρεε».

Επικαιροποίηση και βελτίωση των κανόνων για τις θεωρήσεις ΒΙΖΑ

Η μεταρρύθμιση της κοινής πολιτικής θεωρήσεων ΒΙΖΑ  της ΕΕ στοχεύει στην προσαρμογή των κανόνων που στοχεύουν να παρέχουν απαντήσεις στις εξελισσόμενες ανησυχίες για την ασφάλεια, στις προκλήσεις που συνδέονται με τη μετανάστευση και στις νέες ευκαιρίες που προσφέρουν οι τεχνολογικές εξελίξεις.

Οι προτεινόμενες αλλαγές στον κώδικα θεωρήσεων θα διευκολύνουν τους νόμιμους ταξιδιώτες να αποκτήσουν θεώρηση εισόδου στην Ευρώπη, διευκολύνοντας τον τουρισμό, το εμπόριο και τις επιχειρήσεις, ενισχύοντας ταυτόχρονα την ασφάλεια και περιορίζοντας τους κινδύνους παράνομης μετανάστευσης - επικαιροποιώντας τους κανόνες ώστε να γίνουν πιο αποτελεσματικοί και κατάλληλοι για σκοπό να ανταποκριθούν σε νέες και αναδυόμενες προκλήσεις.

Μεταξύ των αλλαγών περιλαμβάνονται: ταχύτερες και πιο ευέλικτες διαδικασίες, συμπεριλαμβανομένης της δυνατότητας υποβολής αίτησης θεώρησης 6 μήνες πριν από προγραμματισμένο ταξίδι, μείωσης του χρόνου επεξεργασίας των αιτήσεων θεώρησης σε 10 ημέρες, ηλεκτρονικής συμπλήρωσης και υπογραφής της αίτησης, εναρμονισμένων κανόνων και μεγαλύτερη διάρκεια ισχύος των θεωρήσεων πολλαπλών εισόδων.

Η Επιτροπή θα προτείνει επίσης να εντατικοποιήσει τις κοινές προσπάθειες της ΕΕ για την επιστροφή και την επανεισδοχή, αξιοποιώντας καλύτερα τη μόχλευση της κοινής πολιτικής θεωρήσεων της ΕΕ. Οι τροποποιήσεις του κώδικα θεωρήσεων είναι το πρώτο βήμα της μεταρρύθμισης της κοινής πολιτικής θεωρήσεων της ΕΕ - μια πρόταση για την επικαιροποίηση του Συστήματος Πληροφοριών για τις Θεωρήσεις (VIS) θα ακολουθήσει την άνοιξη του τρέχοντος έτους

Ευρωπαϊκή Ατζέντα για τη Μετανάστευση

Σχετικά με την Ευρωπαϊκή Ατζέντα για τη Μετανάστευση, ο Επίτροπος Αβραμόπουλος υποβάλει έκθεση σχετικά με την πρόοδο που σημειώθηκε και τις βασικές ενέργειες που πρέπει ακόμη να αναληφθούν, όπως ορίστηκε στον οδικό χάρτη της Επιτροπής από το Δεκέμβριο του 2017 για μια ολοκληρωμένη συμφωνία για τη μετανάστευση μέχρι τον Ιούνιο του 2018.

Η έκθεση επικεντρώνεται σχετικά με τις εργασίες κατά μήκος της κεντρικής μεσογειακής οδού, την πρόοδο στη διαχείριση των εξωτερικών συνόρων, την επιστροφή και την επανεισδοχή, καθώς και τη μετεγκατάσταση και την επανεγκατάσταση.

Ο Επίτροπος Αβραμόπουλος δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου πως “Οι παράτυποι μετανάστες θα επιστραφούν στις χώρες τους, είμαστε έτσι σε συνεργασία με χώρες όπως το Μπαγκλαντές, τη Κίνα, και άλλα κράτη.
anatakti
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ