2018-03-17 07:19:52
Με τη φράση «κηρύσσουμε ανένδοτο αγώνα για την αλλαγή της ποιότητας ζωής των Ελλήνων πολιτών και την ισχυροποίηση της θέσης της Ελλάδας στον κόσμο» η Φώφη Γεννηματά κήρυξε την επίσημη έναρξη των εργασιών του ιδρυτικού συνεδρίου του Κινήματος Αλλαγής. Σύμφωνα με την επικεφαλής του νέου φορέα το στρατηγικό δίλημμα είναι πρόοδος ή συντήρηση καθιστώντας σημαντικό ορόσημο τις Ευρωεκλογές του Μαίου του 2019, όπου, όπως τόνισε, θα είναι εκ των πραγμάτων μια πανευρωπαϊκή μάχη των σοσιαλιστών απέναντι στη συντήρηση και τον λαϊκισμό.
Αναφορικά με τα εθνικά θέματα, η Φώφη Γεννηματά διαπίστωσε πως ποτέ στο παρελθόν η χώρα μας δεν αντιμετώπισε συσσωρευμένα τόσες προκλήσεις μαζί επισημαίνοντας πως το πρώτο μέλημα και έγνοια είναι να γυρίσουν με ασφάλεια οι δύο αξιωματικοί, «που κρατούνται έξω από κάθε λογική και αίσθηση δικαίου στις φυλακές της Τουρκίας».
Παράλληλα, η κ. Γεννηματά άσκησε δριμεία κριτική στην κυβέρνηση, η οποία, «δεν ξέρει, που πατά και που πηγαίνει», κάνοντας λόγο για διγλωσσία και απουσία ενιαίας γραμμής ανάμεσα στους δύο κυβερνητικούς εταίρους
. Σημείωσε δε πως η Τουρκία αντιπροσωπεύει αυτήν τη στιγμή τη σοβαρότερη απειλή για την χώρα μας, ελέω της όξυνσης της επιθετικότητας της και σημείωσε: «Υπάρχει αδήριτη ανάγκη για την διαμόρφωση εθνικής γραμμής και αυτή είναι αναγκαία για την προστασία των εθνικών μας συμφερόντων και προϋπόθεση για να αφήσει η χώρα πίσω της την κρίση».
Επιπλέον, κατηγόρησε το Μέγαρο Μαξίμου πως γυρίζει την χώρα πολλές δεκαετίες πίσω, οικονομικά πίσω στην Ελλάδα ψωροκώσταινα, εθνικά πίσω από το Ελσίνκι και την ενδιάμεση συμφωνία και θεσμικά πολύ πιο πίσω, όταν δεν ήταν κεκτημένο ο σεβασμός στους θεσμούς και η ανεξαρτησία της δικαιοσύνης. «Προοδευτική διακυβέρνηση δεν είναι η πολιτική του κ. Τσίπρα, ο οποίος μιλά δήθεν για έξοδο από τα Μνημόνια, την ώρα, που έχει ήδη δεσμεύσει την χωρά σε 4ο άτυπο μνημόνιο και διαρκή επιτροπεία και όταν έχει ήδη ψηφίσει περικοπές στις συντάξεις και μείωση του αφορολόγητου ορίου», τόνισε η κ. Γεννηματά.
«Θέλουμε την δύναμη για να τσακίσουμε τον κακέκτυπο δικομματισμό των ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ και της ΝΔ, που κρατά την χώρα στο χθες», διεμήνυσε η κα Γεννηματά και διαβεβαίωσε πως προχωρούμε μπροστά με αυτόνομο λόγο και στρατηγική, χωρίς να εγκλωβιζόμαστε σε διχαστικά μέτωπα.
Η κ. Γεννηματά εξέφρασε την αισιοδοξία της το Κίνημα Αλλαγής θα λάβει την τρίτη διερευνητική εντολή στις προσεχείς εκλογές επιδιώκοντας τη συγκρότηση μίας προοδευτικής προγραμματικής συμφωνίας. «Απευθύνω από τώρα το ερώτημα στο ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ: Είστε διατεθειμένοι να συμβάλλετε στην πολιτική σταθερότητα στη βάση μιας προοδευτικής ατζέντας. Αναμένω καθαρές απαντήσεις», είπε χαρακτηριστικά η κα Γεννηματά επιχειρώντας να βάλει η ίδια το πλαίσιο μιας συζήτησης, που πιθανόν να μην είναι πολύ μακριά.
Κυρ. Μητσοτάκης από το συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής: Ευρεία πολιτική συναίνεση μετεκλογικά
Για μία ευρεία πολιτική συναίνεση την οποία θα επιδιώξει αμέσως μετά τις επόμενες εκλογές η Ν.Δ. έκανε λόγο ο αρχηγός του κόμματος, Κυριάκος Μητσοτάκης, στο ιδρυτικό συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής. Στην έναρξη της ομιλίας του ο κ. Μητσοτάκης τόνισε, αστειευόμενος, «Θα αποφύγω να σας αποκαλέσω συντρόφους και συντρόφισες όπως έκανε ο Πάνος Καμμένος στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ».
Σύμφωνα με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «είναι πολλά τα σημεία που αξίζει να συναντηθούμε. Είναι η προστασία των θεσμών, η εύρυθμη λειτουργία του πολιτεύματος και η ανάπτυξη ενός νέου πατριωτισμού με συγκλίσεις στα μεγάλα εθνικά θέματα».
Επιπλέον, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξαπέλυσε επίθεση στην κυβέρνηση σημειώνοντας ότι «η τριετής λαίλαπα των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχει μειώσει τη σημασία των ιδεολογικών διαφορών, καθώς αυτό που διακυβεύεται σήμερα η ίδια η ποιότητα της Δημοκρατίας μας. Γιατί όταν υπονομεύονται ανοιχτά η Δικαιοσύνη, οι ανεξάρτητες Αρχές, η κοινοβουλευτική λειτουργία και ο Τύπος».
«Όταν το κράτος αλώνεται χυδαία από χιλιάδες κομματικούς πελάτες, η οικονομία σκοντάφτει σε παιχνίδια νέας διαπλοκής και ο δημόσιος διάλογος δηλητηριάζεται από κυνισμό και προπαγάνδα, τότε οι εύλογες διαφωνίες μας υποχωρούν. Και όταν, βεβαίως, τα εθνικά θέματα γίνονται -στα κρυφά και υπογείως- φτηνά ερασιτεχνικά παιχνίδια μικροκομματισμού, τότε οι διαφορές μας αμβλύνονται μπροστά στον μεγάλο κίνδυνο για την πατρίδα», υπογράμμισε.
Τέλος, αναφερόμενος στη συμμετοχή των πολιτών στην εκλογή αρχηγού του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς ο πρόεδρος της Ν.Δ. ανέφερε ότι το ΠΑΣΟΚ, «Κίνημα Αλλαγής σήμερα», και η Ν.Δ. «υπήρξαμε αντίπαλοι σχεδόν για σαράντα χρόνια. Υπήρξαν στιγμές σύγκλισης όταν το εθνικό συμφέρον το επέβαλλε. Και μπορώ να πω ότι οι στιγμές αυτές, παλαιότερα ή πιο πρόσφατα, χαρακτηρίστηκαν από πολιτική εντιμότητα και προσωπική ειλικρίνεια. Γιατί σε μια Δημοκρατία υπάρχουν -και πρέπει να υπάρχουν -διαφορετικές ιδεολογίες, που οδηγούν συχνά και σε πολιτικές συγκρούσεις, αλλά το εθνικό συμφέρον προέχει».
Γ . Δραγασάκης: Συνασπισμός πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων για την ανασυγκρότησης της χώρας
Κατά την τοποθέτησή του στο ιδρυτικό συνέδριο του Κινήματος Αλλαγή ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Γιάννης Δραγασάκης, θύμισε στιγμές συνεργασίας του ΠΑΣΟΚ με την Αριστερά και σημείωσε ότι στην Ευρώπη συγκρούονται τρία σχέδια για το πώς θα προχωρήσουμε από εδώ και πέρα:
«Το πρώτο είναι να μείνουν όλα ίδια, σαν να μην υπήρξε κρίση, σαν να μην υπήρξε Brexit. Είναι το σχέδιο που υπονομεύει τους ιδρυτικούς σκοπούς της Ευρώπης και απειλεί τη συνοχή και το μέλλον της. Το δεύτερο σχέδιο είναι αυτό του ακροδεξιού λαϊκισμού, που βασίζεται στη λογική της περιχαράκωσης, και σε ξενοφοβικές και αντιδραστικές αντιλήψεις. Και το τρίτο σχέδιο το οποίο διαμορφώνεται και, χαίρομαι που η κ. Γεννηματά κατέθεσε μερικές ενδιαφέρουσες ιδέες, είναι σχέδιο για μια προοδευτική και κοινωνική Ευρώπη, για την Ευρώπη της δημοκρατίας, που στόχο της έχει την καταπολέμηση των ανισοτήτων».
Επιπλέον, ο κ. Δραγασάκης σημείωσε ότι τα βασικά ερωτήματα που τίθενται, είναι «με ποιούς όρους θα πετύχουμε τη ρήξη με το παρελθόν που γέννησε την κρίση, με ποιές πολιτικές θα απαντήσουμε άμεσα, κυρίως σε αυτούς που επλήγησαν περισσότερο από την κρίση και με ποιές δυνάμεις θα δημιουργήσουμε εκείνη την προοπτική που ζητά η κοινωνία και η νέα γενιά».
Τέλος, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης υποστήριξε ότι «η στρατηγική θέση του ΣΥΡΙΖΑ από τότε που ήταν μικρό κόμμα, δεν ήταν πώς θα γίνει μεγάλο κόμμα που θα κυριαρχήσει και θα καλύψει όλο το χώρο. Η στρατηγική ήταν ότι πρέπει να υπάρξει ένας αστερισμός, μια μεγάλη παράταξη με πολλά και διάφορα πολιτικά υποκείμενα. Ένας τέτοιος λοιπόν συνασπισμός πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων, μπορεί να αναλάβει το μεγάλο έργο της ανασυγκρότησης της χώρας. Και αυτό αποτελεί μια ειλικρινή απάντηση στρατηγικού χαρακτήρα».
Κ. Σημίτης: Ειλικρίνεια προς τους πολίτες - Τα μνημόνια δεν σκίζονται σε μια μέρα
Η νέα παράταξη πρέπει να είναι απόλυτα ειλικρινής στην επικοινωνία της με τους πολίτες τόνισε ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, μιλώντας στην έναρξη του συνεδρίου του Κινήματος Αλλαγής. «Τα μνημόνια δεν σκίζονται σε μια μέρα. Στο μέλλον η κάθε κυβερνητική πολιτική θα συγκαθορίζεται από τις συμφωνίες που ήδη υπάρχουν με την Ε.Ε. και τις υποχρεώσεις στους δανειστές. Απραγματοποίητες υποσχέσεις θα δίνονται αναμφίβολα από τα άλλα κόμματα. Θα πρέπει να καταγγελθούν αποφασιστικά. Γιατί ο πολίτης συνεργάζεται, αν ενημερώνεται σωστά», πρόσθεσε χαρακτηριστικά. Όπως τόνισε ο κ. Σημίτης «μεταρρύθμιση σημαίνει μάχη, γιατί η κάθε μεταρρύθμιση θίγει προνόμια και πελατειακές σχέσεις, συναντά άρα αντιδράσεις και απαιτεί επιμονή και αντιπαράθεση».
Παράλληλα, ο πρώην πρωθυπουργός τόνισε ότι πρέπει να προσελκυστούν πρόσωπα ικανά στο νέο φορέα «που θα ενισχύσουν τη δυναμική της αλλαγής». Διότι, υπογράμμισε, «η νέα παράταξη δεν θα πρέπει να είναι άθροισμα μηχανισμών, ή πεδίο φιλοδοξιών κάποιων ομάδων. Το Κίνημα Αλλαγής δεν δημιουργήθηκε για να μοιράσει πόστα, εξουσίες ή να ικανοποιήσει προσωπικές φιλοδοξίες. Το Κίνημα Αλλαγής δημιουργήθηκε για να γίνει ένα ρεύμα ανανέωσης».
«Εμείς που επιδιώκουμε μια κοινωνία με αυξανόμενη κοινωνική αλληλεγγύη, πρέπει να πιάσουμε τον παλμό της νέας εποχής και να ανοίξουμε αξιόπιστες προοπτικές» επισήμανε χαρακτηριστικά.
Γ. Παπανδρέου: Να χαράξουμε ένα νέο δρόμο για την παράταξη με όπλο την αλήθεια
Για τους συνεχείς αγώνες προκειμένου η Ελλάδα να απαλλαγεί από κάθε είδους εξάρτηση, μίλησε μεταξύ άλλων ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου στην ομιλία του στο ιδρυτικό συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής. «Να απαλλαγεί από δανειστές, αλλά και από ντόπιους ή ξενόφερτους σωτήρες και μεσσίες. Και αυτό απαιτεί μια Ελλάδα, επιτέλους, απαλλαγμένη από αντιλήψεις, νοοτροπίες και συμπεριφορές, που εξέθρεψαν τον παρασιτισμό και τον πελατειασμό», σημείωσε χαρακτηριστικά. Παράλληλα, ο κ. Παπανδρέου έθεσε το δίλημμα «συντήρηση και διαχείριση της εξουσίας ή ένας νέος δρόμος με όπλο την αλήθεια», για την προοπτική της παράταξης.
Όπως είπε το διακύβευμα για την Ελλάδα είναι ξεκάθαρο: «Αφορά κυριαρχικά μας δικαιώματα. Αφορά στο δικαίωμά μας να στήσουμε ένα σωστό κοινωνικό κράτος. Αφορά στο δικαίωμά μας να επενδύσουμε σε μια νέα πορεία πράσινης ανάπτυξης. Το δίλημμα είναι απλό: Θέλει ο Έλληνας και η Ελληνίδα μια κυβέρνηση, που θα είναι απλά εκκαθαριστής των υποχρεώσεών μας προς τρίτους; Ή θέλει μια κυβέρνηση, που θα κάνει τη μεγάλη ανατροπή ανασυγκρότησης της χώρας και θα πάει την Ελλάδα σε μια νέα, διαφορετική αλλά βιώσιμη πορεία;».
Παράλληλα, ο πρώην πρωθυπουργός επανέφερε το προεκλογικό δίλημμα του 2009 σημειώνοντας ότι «το σύνθημά μας ή αλλάζουμε ή βουλιάζουμε, είναι όσο ποτέ επίκαιρο και η πρόκληση για όλους μας είναι ν’ αλλάξουμε». «Σε αυτές τις συνταρακτικές αλλαγές που δημιουργούν ανησυχία στις κοινωνίες μας, υπάρχουν δύο δρόμοι: Ο ένας καλλιεργεί το φόβο. Επιστρέφει σε έναν άγονο εθνικισμό, αναζητά νέους σωτήρες, από μηχανής θεούς, βρίσκει στέγη στον θρησκευτικό φονταμενταλισμό, το ρατσισμό και την ξενοφοβία. Ο άλλος δρόμος, ο δύσκολος, είναι η πολιτική της ελπίδας. Απάντησή μας: Ο νέος πατριωτισμός. Η απάντησή μας στα κηρύγματα μισαλλοδοξίας και διχασμού, δεν μπορεί να είναι άλλη, από την καθημερινή παρουσία και δράση ανθρώπων που εκφράζουν έναν νέο πατριωτισμό», υπογράμμισε ο κ. Παπανδρέου.
Τέλος, ο πρώην πρωθυπουργός επισήμανε πως για αυτόν τον λόγο πρέπει να αποφασίσουμε: «ή θα ακολουθήσουμε το δρόμο, της συντήρησης και της διαχείρισης της εξουσίας ή θα χαράξουμε, με όπλο μας την αλήθεια, έναν νέο δρόμο που θα αξίζει σε όλους τους Έλληνες;».
«The New Daily Mail»
TheNewDailyMail
Αναφορικά με τα εθνικά θέματα, η Φώφη Γεννηματά διαπίστωσε πως ποτέ στο παρελθόν η χώρα μας δεν αντιμετώπισε συσσωρευμένα τόσες προκλήσεις μαζί επισημαίνοντας πως το πρώτο μέλημα και έγνοια είναι να γυρίσουν με ασφάλεια οι δύο αξιωματικοί, «που κρατούνται έξω από κάθε λογική και αίσθηση δικαίου στις φυλακές της Τουρκίας».
Παράλληλα, η κ. Γεννηματά άσκησε δριμεία κριτική στην κυβέρνηση, η οποία, «δεν ξέρει, που πατά και που πηγαίνει», κάνοντας λόγο για διγλωσσία και απουσία ενιαίας γραμμής ανάμεσα στους δύο κυβερνητικούς εταίρους
Επιπλέον, κατηγόρησε το Μέγαρο Μαξίμου πως γυρίζει την χώρα πολλές δεκαετίες πίσω, οικονομικά πίσω στην Ελλάδα ψωροκώσταινα, εθνικά πίσω από το Ελσίνκι και την ενδιάμεση συμφωνία και θεσμικά πολύ πιο πίσω, όταν δεν ήταν κεκτημένο ο σεβασμός στους θεσμούς και η ανεξαρτησία της δικαιοσύνης. «Προοδευτική διακυβέρνηση δεν είναι η πολιτική του κ. Τσίπρα, ο οποίος μιλά δήθεν για έξοδο από τα Μνημόνια, την ώρα, που έχει ήδη δεσμεύσει την χωρά σε 4ο άτυπο μνημόνιο και διαρκή επιτροπεία και όταν έχει ήδη ψηφίσει περικοπές στις συντάξεις και μείωση του αφορολόγητου ορίου», τόνισε η κ. Γεννηματά.
«Θέλουμε την δύναμη για να τσακίσουμε τον κακέκτυπο δικομματισμό των ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ και της ΝΔ, που κρατά την χώρα στο χθες», διεμήνυσε η κα Γεννηματά και διαβεβαίωσε πως προχωρούμε μπροστά με αυτόνομο λόγο και στρατηγική, χωρίς να εγκλωβιζόμαστε σε διχαστικά μέτωπα.
Η κ. Γεννηματά εξέφρασε την αισιοδοξία της το Κίνημα Αλλαγής θα λάβει την τρίτη διερευνητική εντολή στις προσεχείς εκλογές επιδιώκοντας τη συγκρότηση μίας προοδευτικής προγραμματικής συμφωνίας. «Απευθύνω από τώρα το ερώτημα στο ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ: Είστε διατεθειμένοι να συμβάλλετε στην πολιτική σταθερότητα στη βάση μιας προοδευτικής ατζέντας. Αναμένω καθαρές απαντήσεις», είπε χαρακτηριστικά η κα Γεννηματά επιχειρώντας να βάλει η ίδια το πλαίσιο μιας συζήτησης, που πιθανόν να μην είναι πολύ μακριά.
Κυρ. Μητσοτάκης από το συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής: Ευρεία πολιτική συναίνεση μετεκλογικά
Για μία ευρεία πολιτική συναίνεση την οποία θα επιδιώξει αμέσως μετά τις επόμενες εκλογές η Ν.Δ. έκανε λόγο ο αρχηγός του κόμματος, Κυριάκος Μητσοτάκης, στο ιδρυτικό συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής. Στην έναρξη της ομιλίας του ο κ. Μητσοτάκης τόνισε, αστειευόμενος, «Θα αποφύγω να σας αποκαλέσω συντρόφους και συντρόφισες όπως έκανε ο Πάνος Καμμένος στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ».
Σύμφωνα με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «είναι πολλά τα σημεία που αξίζει να συναντηθούμε. Είναι η προστασία των θεσμών, η εύρυθμη λειτουργία του πολιτεύματος και η ανάπτυξη ενός νέου πατριωτισμού με συγκλίσεις στα μεγάλα εθνικά θέματα».
Επιπλέον, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξαπέλυσε επίθεση στην κυβέρνηση σημειώνοντας ότι «η τριετής λαίλαπα των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχει μειώσει τη σημασία των ιδεολογικών διαφορών, καθώς αυτό που διακυβεύεται σήμερα η ίδια η ποιότητα της Δημοκρατίας μας. Γιατί όταν υπονομεύονται ανοιχτά η Δικαιοσύνη, οι ανεξάρτητες Αρχές, η κοινοβουλευτική λειτουργία και ο Τύπος».
«Όταν το κράτος αλώνεται χυδαία από χιλιάδες κομματικούς πελάτες, η οικονομία σκοντάφτει σε παιχνίδια νέας διαπλοκής και ο δημόσιος διάλογος δηλητηριάζεται από κυνισμό και προπαγάνδα, τότε οι εύλογες διαφωνίες μας υποχωρούν. Και όταν, βεβαίως, τα εθνικά θέματα γίνονται -στα κρυφά και υπογείως- φτηνά ερασιτεχνικά παιχνίδια μικροκομματισμού, τότε οι διαφορές μας αμβλύνονται μπροστά στον μεγάλο κίνδυνο για την πατρίδα», υπογράμμισε.
Τέλος, αναφερόμενος στη συμμετοχή των πολιτών στην εκλογή αρχηγού του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς ο πρόεδρος της Ν.Δ. ανέφερε ότι το ΠΑΣΟΚ, «Κίνημα Αλλαγής σήμερα», και η Ν.Δ. «υπήρξαμε αντίπαλοι σχεδόν για σαράντα χρόνια. Υπήρξαν στιγμές σύγκλισης όταν το εθνικό συμφέρον το επέβαλλε. Και μπορώ να πω ότι οι στιγμές αυτές, παλαιότερα ή πιο πρόσφατα, χαρακτηρίστηκαν από πολιτική εντιμότητα και προσωπική ειλικρίνεια. Γιατί σε μια Δημοκρατία υπάρχουν -και πρέπει να υπάρχουν -διαφορετικές ιδεολογίες, που οδηγούν συχνά και σε πολιτικές συγκρούσεις, αλλά το εθνικό συμφέρον προέχει».
Γ . Δραγασάκης: Συνασπισμός πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων για την ανασυγκρότησης της χώρας
Κατά την τοποθέτησή του στο ιδρυτικό συνέδριο του Κινήματος Αλλαγή ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Γιάννης Δραγασάκης, θύμισε στιγμές συνεργασίας του ΠΑΣΟΚ με την Αριστερά και σημείωσε ότι στην Ευρώπη συγκρούονται τρία σχέδια για το πώς θα προχωρήσουμε από εδώ και πέρα:
«Το πρώτο είναι να μείνουν όλα ίδια, σαν να μην υπήρξε κρίση, σαν να μην υπήρξε Brexit. Είναι το σχέδιο που υπονομεύει τους ιδρυτικούς σκοπούς της Ευρώπης και απειλεί τη συνοχή και το μέλλον της. Το δεύτερο σχέδιο είναι αυτό του ακροδεξιού λαϊκισμού, που βασίζεται στη λογική της περιχαράκωσης, και σε ξενοφοβικές και αντιδραστικές αντιλήψεις. Και το τρίτο σχέδιο το οποίο διαμορφώνεται και, χαίρομαι που η κ. Γεννηματά κατέθεσε μερικές ενδιαφέρουσες ιδέες, είναι σχέδιο για μια προοδευτική και κοινωνική Ευρώπη, για την Ευρώπη της δημοκρατίας, που στόχο της έχει την καταπολέμηση των ανισοτήτων».
Επιπλέον, ο κ. Δραγασάκης σημείωσε ότι τα βασικά ερωτήματα που τίθενται, είναι «με ποιούς όρους θα πετύχουμε τη ρήξη με το παρελθόν που γέννησε την κρίση, με ποιές πολιτικές θα απαντήσουμε άμεσα, κυρίως σε αυτούς που επλήγησαν περισσότερο από την κρίση και με ποιές δυνάμεις θα δημιουργήσουμε εκείνη την προοπτική που ζητά η κοινωνία και η νέα γενιά».
Τέλος, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης υποστήριξε ότι «η στρατηγική θέση του ΣΥΡΙΖΑ από τότε που ήταν μικρό κόμμα, δεν ήταν πώς θα γίνει μεγάλο κόμμα που θα κυριαρχήσει και θα καλύψει όλο το χώρο. Η στρατηγική ήταν ότι πρέπει να υπάρξει ένας αστερισμός, μια μεγάλη παράταξη με πολλά και διάφορα πολιτικά υποκείμενα. Ένας τέτοιος λοιπόν συνασπισμός πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων, μπορεί να αναλάβει το μεγάλο έργο της ανασυγκρότησης της χώρας. Και αυτό αποτελεί μια ειλικρινή απάντηση στρατηγικού χαρακτήρα».
Κ. Σημίτης: Ειλικρίνεια προς τους πολίτες - Τα μνημόνια δεν σκίζονται σε μια μέρα
Η νέα παράταξη πρέπει να είναι απόλυτα ειλικρινής στην επικοινωνία της με τους πολίτες τόνισε ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, μιλώντας στην έναρξη του συνεδρίου του Κινήματος Αλλαγής. «Τα μνημόνια δεν σκίζονται σε μια μέρα. Στο μέλλον η κάθε κυβερνητική πολιτική θα συγκαθορίζεται από τις συμφωνίες που ήδη υπάρχουν με την Ε.Ε. και τις υποχρεώσεις στους δανειστές. Απραγματοποίητες υποσχέσεις θα δίνονται αναμφίβολα από τα άλλα κόμματα. Θα πρέπει να καταγγελθούν αποφασιστικά. Γιατί ο πολίτης συνεργάζεται, αν ενημερώνεται σωστά», πρόσθεσε χαρακτηριστικά. Όπως τόνισε ο κ. Σημίτης «μεταρρύθμιση σημαίνει μάχη, γιατί η κάθε μεταρρύθμιση θίγει προνόμια και πελατειακές σχέσεις, συναντά άρα αντιδράσεις και απαιτεί επιμονή και αντιπαράθεση».
Παράλληλα, ο πρώην πρωθυπουργός τόνισε ότι πρέπει να προσελκυστούν πρόσωπα ικανά στο νέο φορέα «που θα ενισχύσουν τη δυναμική της αλλαγής». Διότι, υπογράμμισε, «η νέα παράταξη δεν θα πρέπει να είναι άθροισμα μηχανισμών, ή πεδίο φιλοδοξιών κάποιων ομάδων. Το Κίνημα Αλλαγής δεν δημιουργήθηκε για να μοιράσει πόστα, εξουσίες ή να ικανοποιήσει προσωπικές φιλοδοξίες. Το Κίνημα Αλλαγής δημιουργήθηκε για να γίνει ένα ρεύμα ανανέωσης».
«Εμείς που επιδιώκουμε μια κοινωνία με αυξανόμενη κοινωνική αλληλεγγύη, πρέπει να πιάσουμε τον παλμό της νέας εποχής και να ανοίξουμε αξιόπιστες προοπτικές» επισήμανε χαρακτηριστικά.
Γ. Παπανδρέου: Να χαράξουμε ένα νέο δρόμο για την παράταξη με όπλο την αλήθεια
Για τους συνεχείς αγώνες προκειμένου η Ελλάδα να απαλλαγεί από κάθε είδους εξάρτηση, μίλησε μεταξύ άλλων ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου στην ομιλία του στο ιδρυτικό συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής. «Να απαλλαγεί από δανειστές, αλλά και από ντόπιους ή ξενόφερτους σωτήρες και μεσσίες. Και αυτό απαιτεί μια Ελλάδα, επιτέλους, απαλλαγμένη από αντιλήψεις, νοοτροπίες και συμπεριφορές, που εξέθρεψαν τον παρασιτισμό και τον πελατειασμό», σημείωσε χαρακτηριστικά. Παράλληλα, ο κ. Παπανδρέου έθεσε το δίλημμα «συντήρηση και διαχείριση της εξουσίας ή ένας νέος δρόμος με όπλο την αλήθεια», για την προοπτική της παράταξης.
Όπως είπε το διακύβευμα για την Ελλάδα είναι ξεκάθαρο: «Αφορά κυριαρχικά μας δικαιώματα. Αφορά στο δικαίωμά μας να στήσουμε ένα σωστό κοινωνικό κράτος. Αφορά στο δικαίωμά μας να επενδύσουμε σε μια νέα πορεία πράσινης ανάπτυξης. Το δίλημμα είναι απλό: Θέλει ο Έλληνας και η Ελληνίδα μια κυβέρνηση, που θα είναι απλά εκκαθαριστής των υποχρεώσεών μας προς τρίτους; Ή θέλει μια κυβέρνηση, που θα κάνει τη μεγάλη ανατροπή ανασυγκρότησης της χώρας και θα πάει την Ελλάδα σε μια νέα, διαφορετική αλλά βιώσιμη πορεία;».
Παράλληλα, ο πρώην πρωθυπουργός επανέφερε το προεκλογικό δίλημμα του 2009 σημειώνοντας ότι «το σύνθημά μας ή αλλάζουμε ή βουλιάζουμε, είναι όσο ποτέ επίκαιρο και η πρόκληση για όλους μας είναι ν’ αλλάξουμε». «Σε αυτές τις συνταρακτικές αλλαγές που δημιουργούν ανησυχία στις κοινωνίες μας, υπάρχουν δύο δρόμοι: Ο ένας καλλιεργεί το φόβο. Επιστρέφει σε έναν άγονο εθνικισμό, αναζητά νέους σωτήρες, από μηχανής θεούς, βρίσκει στέγη στον θρησκευτικό φονταμενταλισμό, το ρατσισμό και την ξενοφοβία. Ο άλλος δρόμος, ο δύσκολος, είναι η πολιτική της ελπίδας. Απάντησή μας: Ο νέος πατριωτισμός. Η απάντησή μας στα κηρύγματα μισαλλοδοξίας και διχασμού, δεν μπορεί να είναι άλλη, από την καθημερινή παρουσία και δράση ανθρώπων που εκφράζουν έναν νέο πατριωτισμό», υπογράμμισε ο κ. Παπανδρέου.
Τέλος, ο πρώην πρωθυπουργός επισήμανε πως για αυτόν τον λόγο πρέπει να αποφασίσουμε: «ή θα ακολουθήσουμε το δρόμο, της συντήρησης και της διαχείρισης της εξουσίας ή θα χαράξουμε, με όπλο μας την αλήθεια, έναν νέο δρόμο που θα αξίζει σε όλους τους Έλληνες;».
«The New Daily Mail»
TheNewDailyMail
VIDEO
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
«Φως» στο γενετικό υπόβαθρο της εξυπνάδας
ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Το νέο βιβλίο του Κωνσταντίνου Φίλη
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ