2018-03-20 12:33:09
Φωτογραφία για Παγκόσμια Ημέρα Στοματικής Υγείας: «Φροντίζεις το στόμα σου - Φροντίζεις την υγεία σου»!
Τη σημασία της πρόληψης αναδεικνύει ο Οδοντιατρικός Σύλλογος Πειραιώς με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Στοματικής Υγείας που εορτάζεται σήμερα.

Με κεντρικό σύνθημα «Φροντίζεις το στόμα σου - Φροντίζεις την υγεία σου», ο Οδοντιατρικός Σύλλογος του Πειραιά σημειώνει ότι η διατήρηση της στοματικής υγείας επιτυγχάνεται με τέσσερα ουσιαστικά βήματα:

Βουρτσίζω τα δόντια πρωί - βράδυ.Υιοθετώ υγιεινές διατροφικές συνήθειες.Επισκέπτομαι τον οδοντίατρο δύο φορές το χρόνο.Αυτοεξετάζομαι τακτικά στο στόμα μου.

«Η τήρηση των τεσσάρων αυτών βημάτων αποτελεί βασικό πυλώνα της συνολικής σωματικής και ψυχικής μας υγείας, αν σκεφτεί κανείς ότι πάνω από χίλιες ασθένειες εμφανίζονται στη στοματική κοιλότητα και ότι πολλές από αυτές αποτελούν την πρώτη εκδήλωση μιας νόσου που έχει ήδη προσβάλει ή θα προσβάλει άλλα όργανα ή συστήματα του οργανισμού και ως εκ τούτου ο οδοντιατρικός έλεγχος οδηγεί σε έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση» σημειώνει η πρόεδρος του ΟΣΠ Μαρία Μενενάκου.


Τονίζει, επίσης, ότι διάφορα μικρόβια του στόματος μπορούν να «μεταναστεύσουν» μέσω της κυκλοφορίας του αίματος σε άλλα όργανα, όπως η καρδιά, και να τα προσβάλουν, ενώ η έλλειψη δοντιών και η κακή μάσηση αποτελούν σοβαρές αιτίες διαταραχών της πέψης.

Επιπλέον, πολλοί που διαμαρτύρονται για πονοκεφάλους, δεν γνωρίζουν ότι ο βρυγμός και η κακή σύγκλειση είναι οι κύριοι αιτιολογικοί παράγοντες για την εμφάνιση ημικρανιών και πονοκεφάλων, που δεν μπορούν να αποδοθούν σε παθολογικά αίτια, ενώ οι νόσοι των ούλων εγκύων γυναικών συσχετίζονται με τον πρόωρο τοκετό και το χαμηλό βάρος του νεογνού.

Ο ΟΣΠ αναφέρει ακόμη ότι το μεγαλύτερο ποσοστό όσων φέρουν οδοντοστοιχίες, θα τις είχαν αποφύγει αν επισκέπτονταν δύο φορές το χρόνο τον οδοντίατρο και το μεγαλύτερο ποσοστό των τραυμάτων στη στοματική κοιλότητα, που προέρχονται από την αθλητική δραστηριότητα, θα είχαν αποφευχθεί αν είχε προβλεφθεί η ανάγκη κατασκευής προστατευτικού νάρθηκα.

Όπως υπογραμμίζουν τα μέλη του ΟΣΠ, η προβληματική αισθητική εικόνα του χαμόγελου αποτελεί έναν από τους βασικότερους λόγους ανασφάλειας, που ενισχύει αντικοινωνικές συμπεριφορές (ιδιαίτερα στην παιδική και εφηβική ηλικία), επηρεάζει τις διαπροσωπικές σχέσεις και ενδέχεται να οδηγήσει σε κατάθλιψη.

«Συμπερασματικά, αυτό που όλοι πρέπει να καταλάβουμε είναι πως το στόμα μας είναι κομμάτι του σώματός μας και συνεπώς η φροντίδα του είναι κάτι παραπάνω από ένα όμορφο χαμόγελο. Είναι υγεία» επισημαίνουν τα μέλη του ΟΣΠ.

Πηγή: nooz.gr
_
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ