2018-03-23 20:40:52
Φωτογραφία για Σημαντικές δηλώσεις του ΥΠΕΘΑ Π. Καμμένου. Τι δήλωσε για τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς και την προκλητικότητα της Τουρκίας
ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΥΕΘΑ ΠΑΝΟΥ ΚΑΜΜΕΝΟΥ

ΜΕΤΑ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΥΠΑΜ

ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΣΑΒΒΑ ΑΓΓΕΛΙΔΗ

«Καλωσορίζουμε θερμά στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας τον νέο Υπουργό Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Σάββα Αγγελίδη, που πραγματοποιεί σήμερα την πρώτη του επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα. Θέλω να του ευχηθώ, εκ μέρους όλων, καλή επιτυχία στη σημαντική αποστολή που του ανατέθηκε.

Να τον διαβεβαιώσω ότι η Ελλάδα δεν είναι μακριά από την Κύπρο, ότι θα είμαστε δίπλα στο έργο του, ότι από κοινού θα σχεδιάζουμε το κοινό μέλλον του Έθνους και ότι θα συνεχιστεί η αμυντική συνεργασία, η οποία πλέον έχει ανέλθει σε πολύ υψηλό επίπεδο και διαθέτει εξαιρετική δυναμική.

Ελλάδα και Κύπρος μοιραζόμαστε τις ίδιες ακριβώς αντιλήψεις για την ασφάλεια στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής. Διαπιστώνουμε την ταύτιση των εκτιμήσεών μας για τις τρέχουσες και τις αναφυόμενες απειλές και προκλήσεις ασφαλείας.


Εργαζόμαστε σκληρά προκειμένου να χτίσουμε έναν άξονα σταθερότητας με χώρες της Μέσης Ανατολής, μέσω των τριμερών και τετραμερών συνεργασιών που ήδη έχουν ξεκινήσει με το Ισραήλ, την Ιορδανία, την Αίγυπτο, το Λίβανο, αλλά και για να επεκτείνουμε αυτές τις συνεργασίες προς τις χώρες των Βαλκανίων, τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία κ.ά.

Η Ελλάδα και η Κύπρος σέβονται τις διεθνείς συνθήκες. Η δύναμή μας, η ευθύνη μας και η υποχρέωσή μας έναντι της διεθνούς κοινότητας είναι ακριβώς να αποτελούμε πυλώνες σταθερότητας σε αυτή την ευαίσθητη περιοχή και να τηρούμε τις διεθνείς συνθήκες, όπως πάντα έκαναν η Ελλάδα και η Κύπρος.

Θα ήθελα σε αυτό το σημείο να κάνω μία σαφέστατη διάκριση μεταξύ της στρατηγικής ψυχραιμίας και της πολιτικής του κατευνασμού, την πλήρη αποτυχία της οποίας θα ήθελα να υπενθυμίσω ότι η ανθρωπότητα πλήρωσε πάρα πολύ ακριβά με έναν Παγκόσμιο Πόλεμο ο οποίος κατέστρεψε κυρίως την Ευρώπη και αναφέρομαι στο 1938.

Δεν θα πρέπει, όμως, να επικεντρωνόμαστε μόνο στην Τουρκία και στις ξεπερασμένες διπλωματικές πρακτικές, οι οποίες πέραν των εκβιασμών εσχάτως περιλαμβάνουν και την ομηρία και όχι μόνο όσον αφορά τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς, τον αξιωματικό και τον υπαξιωματικό, αλλά και τον πάστορα Μπράνσον τον οποίο στις 12 Μαρτίου το τουρκικό δικαστήριο καταδίκασε σε ισόβια δεσμά, ταυτόχρονα με το προεδρικό διάταγμα το οποίο δίνει τη δυνατότητα στον Πρόεδρο να ανταλλάσσει υπόπτους, κατηγορούμενους ή καταδικασθέντες.

Αυτές οι λογικές, μας γυρίζουν πάρα πολλά χρόνια πίσω. Η λύση για να ξεπεράσουμε αυτές τις προκλήσεις είναι η συνεργασία και η αξιοποίηση της ήρεμης δύναμης όλων εκείνων των μετριοπαθών χωρών της περιοχής που έχουν την ισχυρή και εκπεφρασμένη βούληση να συνεργαστούν και να συνεισφέρουν προς την κατεύθυνση της προόδου.

Θεωρώ ιστορικό βήμα τη χθεσινή απόφαση της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την ισχυρή καταδίκη των ενεργειών της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, στο Αιγαίο, στην Κύπρο και στο θέμα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, που βρίσκονται, όπως και άλλοι Ευρωπαίοι πολίτες, σε τουρκικές φυλακές υψίστης ασφαλείας.

Βεβαίως και τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είναι σαφή και ισχυρά προς την εκδήλωση πλήρους αλληλεγγύης στην Ελλάδα και την Κύπρο, αυτό όμως που έχει μεγαλύτερη σημασία είναι η ομοφωνία των Ευρωπαίων ηγετών για την έκδοση των ομήρων, η οποία είναι ένα πολύ θετικό σημάδι απομάκρυνσης από τη λογική των δήθεν διμερών διαφορών.

Θα ήθελα, επίσης, να τονίσω το σημαντικό ρόλο της κοινής συνεργασίας Ελλάδας και Κύπρου στη διαμόρφωση πρωτοβουλιών στην Ευρωπαϊκή Ένωση για την ασφάλεια και την άμυνα, με απώτερο σκοπό την κοινή ευρωπαϊκή άμυνα, που αποτελεί πρώτη προτεραιότητα και αναγκαιότητα του σήμερα και κυρίως του αύριο.

Έχω τονίσει επανειλημμένα και στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ΝΑΤΟ ότι οι διαχωριστικές γραμμές μεταξύ της άμυνας και της ασφάλειας είναι δυσδιάκριτες, αν όχι ανύπαρκτες. Η Ελλάδα και η Κύπρος, λοιπόν, ανήκουν σε εκείνη την κατηγορία των χωρών οι οποίες με συστηματικό τρόπο και με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον χαράσσουν μία πορεία η οποία θα εξασφαλίσει τη σταθερότητα, την πρόοδο και την ευημερία των επερχόμενων γενιών.

Κύριε Υπουργέ,

Θέλω να γνωρίζετε ότι όλος ο Ελληνισμός, οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, θα βρίσκονται δίπλα στην Κύπρο, όπως βρίσκεται και όλη η διεθνής κοινότητα. Πιστεύω ότι θα πρέπει μαζί να θυμίζουμε ότι το 1974 στην Κύπρο είχαμε παράνομη εισβολή και κατοχή που καταδίκασε το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Λύση στο Κυπριακό σημαίνει, επιστροφή των προσφύγων στα σπίτια τους, ενότητα της Κύπρου, όχι όμως μέσα από διάφορα «σχέδια Ανάν» που καταργούν την εθνική κυριαρχία της Κύπρου. Θα είμαστε μαζί και στις καλές μέρες που έρχονται με την εκμετάλλευση ενεργειακών πόρων και στα δύσκολα.

Εύχομαι η Υπέρμαχος Στρατηγός να είναι κοντά σας».

Απαντήσεις σε ερωτήσεις δημοσιογράφων:

Για την ενίσχυση των αμυντικών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου:

Σ. ΑΓΓΕΛΙΔΗΣ: Είναι γεγονός ότι σε κάθε συνάντηση είναι αυτοσκοπός, αυτονόητο, ότι με την ανταλλαγή των σκέψεων γίνονται μετά και πράξεις και αυτό θα συνεχίσουμε και για αυτόν τον τομέα.

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Να προσθέσω μόνο ότι ήδη σχεδιάζουμε μία σειρά ασκήσεων στις οποίες μέχρι τώρα δεν συμμετείχε η Ελλάδα και τώρα θα συμμετέχει, καθώς και μία σειρά ασκήσεων στις οποίες μέχρι τώρα δεν συμμετείχε η Κύπρος και τώρα θα συμμετέχει, ιδιαίτερα με τις χώρες της γειτονιάς μας.

Για τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς:

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Νομίζω ότι η χθεσινή απόφαση του Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μιλά ουσιαστικά περί ομηρίας. Λυπάμαι που επιβεβαιώθηκα, θα προτιμούσα να είχα άδικο από την πρώτη στιγμή και να ήταν ένα απλό μεθοριακό επεισόδιο, το οποίο θα κατέληγε όπως συνήθως κατέληγαν τα μεθοριακά επεισόδια, δηλαδή με τη συζήτηση των δύο ταξιάρχων και την απελευθέρωση, όπως κάναμε και εμείς προχθές με ένα άλλο μεθοριακό επεισόδιο που η ελληνική Δικαιοσύνη λειτούργησε αμέσως. Με τη διαδικασία του αυτοφώρου δικάστηκε ο παράνομα εισελθών στη χώρα μας και αφέθηκε.

Δυστυχώς επιβεβαιώθηκε ότι είναι όμηροι και αν θέλετε εγώ χρησιμοποίησα από την πρώτη στιγμή αυτή τη φράση όταν είδα ότι στις προσπάθειες που έγιναν σε επίπεδο ταξιαρχίας, σε επίπεδο φυσικής ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά και άλλων υπηρεσιών, οι οδοί επικοινωνίας που είχαμε με την Τουρκία βρέθηκαν από την πρώτη στιγμή κλειστοί. Φάνηκε ότι η Τουρκία θα ακολουθήσει το δρόμο που ακολούθησε με τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, με τον πάστορα Μπράνσον. Και γι’ αυτό το λόγο αναφέρθηκα σε ομηρία. Θα ήμουν ευτυχής αν είχα διαψευστεί. Από εκεί και πέρα, τα «plan b» δεν ανακοινώνονται δημόσια.

Για το τουρκικό γεωτρύπανο:

Σ. ΑΓΓΕΛΙΔΗΣ: Η ενεργειακή πολιτική της Κυπριακής Δημοκρατίας συνεχίζει ακάθεκτη και δεν υπάρχει διαπραγμάτευση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας. Όσον αφορά είτε δηλώσεις είτε ενέργειες οι οποίες γίνονται κατά καιρούς από την τουρκική πλευρά, να είστε σίγουροι ότι γίνονται και οι κατάλληλες προετοιμασίες για να αντιδράσουμε αναλόγως σε κάθε ενέργεια.

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Εύχομαι στους Τούρκους καλορίζικο το νέο γεωτρύπανο. Μπορούν να το χρησιμοποιήσουν στα δικά τους χωρικά ύδατα και στη δική τους ΑΟΖ. Εύχομαι καλή επιτυχία και στις έρευνές τους. Από εκεί και πέρα, αν αγόρασαν ένα γεωτρύπανο προκειμένου να προκαλέσουν πάλι τη διεθνή κοινή γνώμη, να αμφισβητήσουν το διεθνές δίκαιο, τους θυμίζουμε ότι αυτή την υπόθεση της εκμετάλλευσης του υποθαλάσσιου πλούτου μας - και εδώ αλλά και στην Κύπρο - την εγγυάται η διεθνής κοινότητα. Εταιρείες απ’ όλο τον κόσμο συμμετέχουν σε αυτά τα πρότζεκτ. Είναι εταιρείες από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, το Ισραήλ, την Κίνα, χώρες της Ασίας. Αν έχουν σκοπό να προκαλέσουν τη διεθνή κοινή γνώμη ακόμα μια φορά, πιστεύω ότι θα ήταν προς τη λάθος κατεύθυνση. Όσον αφορά τη θέση μας για την προάσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, θα σας το πω στα κυπριακά ότι δεν φοβούμαι κανέναν «γιατί σιέπει την που τ’ άψη ο Θεός μου. Η Ρωμιοσύνη εν να χαθή, όντας ο κόσμος λείψη».

Για το Chinοok, στο οποίο επέβαινε ο Αρχηγός ΓΕΣ και για τα δημοσιεύματα περί ύπαρξης στρατιωτικών σχεδιαγραμμάτων στα κινητά των δύο Ελλήνων στρατιωτικών:

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Πρώτα από όλα, τα κινητά τηλέφωνα ερευνήθηκαν, παρουσία Έλληνα ειδικού. Ακολουθήθηκε η διεθνής διαδικασία έρευνας και ανοίγματος των κινητών τηλεφώνων και δεν βρέθηκε απολύτως τίποτα. Κάποια σενάρια και κάποια δημοσιεύματα δεν θα τύχουν σχολιασμού από εμάς. Εξάλλου, υπάρχουν και εδώ διάφορα δημοσιεύματα τα οποία νομίζω ότι δεν αξίζουν καν διαψεύσεως. Όσον αφορά το θέμα της παρενοχλήσεως του ελικοπτέρου του Αρχηγού ΓΕΣ, δεν έγινε παρενόχληση, η αλήθεια είναι ότι πράγματι εισήλθαν δύο F16 από την Τουρκία και πριν μπουν καν στον ελληνικό εναέριο χώρο σηκώθηκαν δύο F16 από την Κρήτη, τους αναχαίτισαν, τους συνόδεψαν, πήραν πράγματι κλήσεις από την πλευρά της Τουρκίας προκειμένου να διασταυρώσουν το ίχνος του ελικοπτέρου που επέβαινε ο Αρχηγός ΓΕΣ, δεν το κατάφεραν, κατερχόμενοι από τα 32 χιλιάδες πόδια στα 2 χιλιάδες πόδια, από εκεί και πέρα τα ελληνικά αεροσκάφη που τους συνόδευαν τους υποχρέωσαν να εγκαταλείψουν τον ελληνικό εναέριο χώρο.

Είναι ξεκάθαρο ότι το τελευταίο αεροσκάφος το οποίο προσγειώνεται θα είναι ελληνικό. Όποιος παραβιάζει τον εθνικό εναέριο χώρο θα αναχαιτίζεται, όποιος παραβιάζει τα ελληνικά χωρικά ύδατα θα ακολουθούνται οι προβλεπόμενες από το Διεθνές Δίκαιο ενέργειες βάσει των οποίων η Ελλάδα κινείται πάντα.

Για το ιταλικό γεωτρύπανο της ΕΝΙ:

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Όσον αφορά το ιταλικό πλοίο, θα ήθελα να σας πω και πάλι ότι αυτές οι ενέργειες της Τουρκίας, μάλλον εκθέτουν την Τουρκία περισσότερο στη διεθνή κοινότητα παρεμποδίζοντας την εκμετάλλευση του φυσικού πλούτου της Κυπριακής Οικονομικής Ζώνης, μιας ευρωπαϊκής χώρας και παρεμποδίζοντας ευρωπαϊκές εταιρείες να προχωρήσουν στην πραγματοποίηση των συμβολαίων που έχουν υπογράψει και δεν αρνούνται ούτε αμφισβητούν την υπογραφή αυτή. Αν η Τουρκία έχει αποφασίσει να αμφισβητήσει την άσκηση «ΗΝΙΟΧΟΣ», αντιλαμβάνεστε ότι πλέον αμφισβητεί πέραν των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, το Ηνωμένο Βασίλειο, το Ισραήλ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Ιταλία, την Αίγυπτο, την Κύπρο που συμμετέχουν ως παρατηρητές και όλη την διεθνή κοινότητα.

Σ. ΑΓΓΕΛΙΔΗΣ: Δεν έχει παραβιαστεί κανένας συμβατικός όρος ανάμεσα στην Κυπριακή Δημοκρατία και στην ΕΝΙ και το μόνο που σας διαβεβαιώνω είναι ότι αρμόδιος της Κυπριακής Δημοκρατίας σε επαφή που είχε με την εταιρεία έχει λάβει τις διαβεβαιώσεις ότι η ΕΝΙ θα συνεχίσει κανονικά το πρόγραμμα για το οποίο έχει και συμβατική υποχρέωση, αλλά και προς προάσπιση των δικών της συμφερόντων σε όλα τα οικόπεδα τα οποία έχει συμφέρον στην Κυπριακή ΑΟΖ.

Για το αν υπάρχει φόβος για «ατύχημα»:

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Για το «ατύχημα» που λέτε, όταν υπάρχει παραβίαση του ελληνικού εναέριου χώρου και έχουμε προσέγγιση σε τόσο μεγάλες ταχύτητες αεροσκαφών και εμπλοκές πάντα υπάρχει κίνδυνος να γίνει ένα ατύχημα, το ίδιο έχουμε και στην θάλασσα. Τώρα εάν του «έφυγε» το πλοίο και εμβόλισε το πλοίο του Λιμενικού, όσοι είδαν το video - και το δείξαμε το video και στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης - κατάλαβαν ότι πρόκειται περί προκλητικής ενέργειας. Παίρνουν πρωτοβουλίες για τέτοιου είδους ενέργειες, το αποτέλεσμα είναι αυτό που έγινε χθες στην Ευρωπαϊκή Ένωση, να τις καταδικάσει το σύνολο της διεθνούς κοινότητας και νομίζω ότι είναι η πρώτη φορά που είναι τόσο ξεκάθαρα τα πράγματα με την Ελλάδα.

Επιτρέψτε μου, κλείνοντας, να ευχαριστήσω τους στρατιωτικούς συντάκτες, τους συντάκτες του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, διότι με υπευθυνότητα αντιμετωπίζετε τα θέματα τα οποία αφορούν το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, που δεν αναπαράγετε, όπως κάνουν δυστυχώς άλλοι συνάδελφοι σας που δεν έχουν την εξειδίκευση, ειδήσεις που θέλει να περάσει η τουρκική προπαγάνδα, είτε ψευδείς ειδήσεις που δεν υπογράφετε με τη δική σας ταυτότητα. Θα ζητήσω από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης να στηριχθούν στους στρατιωτικούς συντάκτες, οι οποίοι μπορούν να μας ασκούν όση κριτική θέλουν και βεβαίως είμαστε εδώ για να απαντήσουμε. Ας αφήσουν στους επαγγελματίες, που είστε εσείς, τα θέματα που αφορούν την Εθνική Άμυνα και να μην έχουμε την αναπαραγωγή ειδήσεων οι οποίες έχουν άλλο σκοπό, την εξυπηρέτηση ενός υβριδικού πολέμου στον οποίο όλοι θα πρέπει να έχουμε μία κοινή θέση και γραμμή.
kranos
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ