2018-03-24 16:07:15
Είναι αλήθεια πως πολλοί πιστεύουν ότι η πρωτεύουσά μας είναι μια... πόλη γεμάτη καυσαέριο, και καθόλου φιλική προς το περιβάλλον. Και όχι αδικαιολόγητα!
Παρόλα αυτά, η Αθήνα διαθέτει πολλά πάρκα, τα οποία πέραν του ότι είναι πνεύμονας πρασίνου για την πόλη, προσφέρονται για να τα επισκεφθείς αν θέλεις να ξεφύγεις λιγάκι από τους γρήγορους ρυθμούς της καθημερινότητας.
Αττικό Άλσος
Ενα από τα πάρκα που πρέπει να επισκεφθείς είναι το Αττικό Αλσος, που αποτελεί χώρο αστικού δάσους. Θεωρείται ένας χώρος πρασίνου και αναψυχής, με μεγάλη οικολογική αξία για το Λεκανοπέδιο Αττικής.
Η εκτασή του είναι μεγάλη 550 στρέμματα στο όρος των Τουρκοβουνίων. Συνορεύει με τις περιοχές του Δήμου Αθηναίων, Γαλατσίου και Νέας Φιλοθέης. Αποτελείται από λόφους με βραχώδεις πλαγιές και γκρεμούς, αλλά και ένα σπήλαιο. Εκεί το μάτι σου μπορεί να ξεκουραστεί, ρεμβάζοντας και κοιτώντας τις πράσινες συστάδες κυπαρισσίων, πεύκων και πολλών άλλων ειδών δένδρων.
Όταν επισκεφτείς το Αττικό Άλσος θα βρείς ένα υπαίθριο θέατρο, κυλικείο, θερινό κινηματογράφο, αναψυκτήρια, παιδική χαρά, γήπεδα βόλεϊ, μπάσκετ και τένις, αποδυτήρια αλλά και υπαίθριο χώρο για πάρκινγκ.
Η πρόσβαση στο εσωτερικό του και είναι απλή και οικεία για τους επισκέπτες του. Έτσι, δίνεται η ευκαιρία σε αυτούς που θα το επιλέξουν να προσανατολιστούν εύκολα. Επίσης οι χώροι του αποτελούν σημεία για ανάπαυση και περίπατο των ηλικιωμένων ατόμων, αλλά και πιθανή επιλογή για σχολικές εκδρομές.
Πεδίον του Άρεως
Είναι ο μεγαλύτερος κήπος στο κέντρο της Αθήνας ο οποίος συνυπάρχει αρμονικά με την τέχνη και την φύση. Το Πεδίον Άρεως έχει έκταση 230 στρεμμάτων και αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα πάρκα της Αθήνας, καθώς και έναν από τους μεγαλύτερους πνεύμονες πρασίνου, ανάλογο με αυτόν του Εθνικού κήπου.
Σχεδιάστηκε το 1934 με στόχο να τιμηθούν οι ήρωες της Επανάστασης του 1821, για αυτό και θα παρατηρήσεις πως είναι διακοσμημένο με προτομές των ηρώων κατά μήκος του κεντρικού μονοπατιού του πάρκου. Στην είσοδό του, η οποία βρίσκεται στη συμβολή της Λεωφόρου Αλεξάνδρας με την οδό Μαυρομματαίων, υπάρχει ο αδριάντας του βασιλιά Κωνσταντίνου Α΄ του έφιππου. Στην πλευρά της Λεωφόρου Αλεξάνδρας στέκεται το άγαλμα της Θεάς Αθηνάς πάνω σε ένα ψηλό βάθρο.
Όταν περπατήσεις και παρατηρήσεις το εσωτερικό του πάρκου θα συναντήσεις δύο χριστιανικούς ναούς, τρεις παιδικές χαρές, το κτίριο του θεάτρου «Άλσος» αλλά και το ανοιχτό αμφιθέατρο «Αλίκη». Το αμφιθέατρο χρησιμοποιείται και για παραστάσεις ή συναυλίες.
Εθνικός Κήπος
O Εθνικός Κήπος έχει έκταση 158 στρεμμάτων και βρίσκεται στην καρδιά της Αθήνας. Αν στην συνολική του έκτασή προστεθεί και ο διπλανός κήπος του Ζαππείου τότε δημιουργείται στην περιοχή ένα μεγάλο παρτέρι 288 στρεμμάτων. Είναι το πρώτο πάρκο το οποίο δημιουργήθηκε κατά τη νεότερη Ελλάδα και ο πρώτος κήπος της πρωτεύουσας. Έχει χαρακτηριστικά ευρωπαϊκών πάρκων και αποτελείται από άριστες κηποτεχνικές διαμορφώσεις, χωμάτινα μονοπάτια και μελετημένη σύνδεση με την πόλη. Βρίσκεται στον ίδιο χώρο όπου κατά την αρχαία εποχή βρισκόταν το ιερό άλσος του Λυκείου το οποίο ήταν αφιερωμένο στο θεό Απόλλωνα.
Αν πας προς την βορειοδυτική πλευρά, δεν θα δεις τίποτα άλλο παρά την γνωστή σε όλους Βουλή των Ελλήνων και το Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη.
Ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει εκατοντάδες είδη δέντρων, φυτών, πολλά είδη πουλιών, λίμνες, διάφορα κτίσματα όπως η Παιδική Βιβλιοθήκη, το Κτίριο Βοτανολογικής Συλλογής, το παραδοσιακό καφενεδάκι. Αρχαιολογικά κατάλοιπα όπως το μωσαϊκό ρωμαϊκής έπαυλης και διάσπαρτα μαρμάρινα αρχιτεκτονικά μέλη. Ενα ηλιακό ρολόι, διακοσμητικά στοιχεία (πέργκολες, λίμνες), προτομές όπως του Αριστ. Βαλαωρίτη, Ι. Καποδίστρια, Δ. Σολωμού. Τέλος, ο επισκέπτης μπορεί να περιηγηθεί στο χώρο της ζωοπτηνολογικής συλλογής.
Βασιλικά κτήματα στο Τατόι
Το πρώην Βασιλικό Κτήμα Τατοΐου είναι ανοιχτό για το κοινό από την Ανατολή του ήλιου έως και την Δύση. Τακτικές ξεναγήσεις προγραμματίζονται τα σαββατοκύριακα με στόχο την ενημέρωση των πολιτών για την ιστορία του Κτήματος και για την τεράστια περιβαλλοντολογική του σημασία. Η είσοδος στο κτήμα γίνεται είτε από την είσοδο της Βαρυμπόμπης είτε από την είσοδο της Λεύκας.
Στο κτήμα μπορείτε να περιηγηθείτε στα κτίρια, να περπατήσετε στα μονοπάτια του κτήματος, να κάνετε βόλτα με τα σκυλιά σας, να κάνετε ποδήλατο. Εξαιρετική διαδρομή είναι αυτή προς την τεχνητή λίμνη Κιθάρα η οποία έχει εξαιρετική θέα στο Λεκανοπέδιο και είναι σπάνιας φυσικής ομορφιάς.
Στο κτήμα υπάρχουν πολλοί ανοιχτοί χώροι όπου μπορείτε να απολαύσετε το πικ-νικ σας. Δώστε μεγάλη σημασία στα σκουπίδια σας. Κάδοι απορριμμάτων υπάρχουν σε αρκετά σημεία του κτήματος. Για τους λάτρεις της Ιππασίας το Κτήμα Τατοΐου είναι ιδανικός προορισμός. Επίσης, να έχετε στο νου σας ότι απαγορεύονται παντός είδους μηχανοκίνητα οχήματα στον ιστορικό πυρήνα του κτήματος.
Στο Κτήμα υπάρχει Αστυνομικός σταθμός και 24ωρη φύλαξη του χώρου. Απαγορεύεται αυστηρά η είσοδος του κοινού σε κτίρια. Επίσης οφείλουν όλοι να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί για το που παρκάρουν τα αυτοκίνητά τους.
Κτήμα Συγγρού
Το Κτήμα Συγγρού, είναι γνωστό και ως Άλσος Συγγρού. Εκτείνεται σε μία περιοχή 950 στρεμμάτων στα σύνορα των δήμων Κηφισιάς, Αμαρουσίου και Μελισσίων. Η κύρια είσοδος βρίσκεται επί της λεωφόρου Κηφισίας, στο ύψος του νοσοκομείου ΚΑΤ, γεγονός που κάνει εύκολη την πρόσβαση είτε με όχημα είτε με Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.
Το Κτήμα αποτελεί κληροδότημα προς την πάλαι ποτέ Γεωργική Εταιρεία Αθηνών από την Ιφιγένεια Μαυροκορδάτου – Συγγρού (1842 – 1921), συζύγου του Ανδρέα Συγγρού. Το 1988, η διαχείριση του Κτήματος πέρασε στο Ινστιτούτο Γεωπονικών Επιστημών, το οποίο αποτελεί μετεξέλιξη της Γεωργικής Εταιρείας Αθηνών.
Στο μεγαλύτερο μέρος του, περίπου 700 στρέμματα καλύπτεται από το Δάσος Συγγρού, ένα από τα ωραιότερα πάρκα και τα τελευταία φυσικά δάση της Αττικής. Είναι το μοναδικό στο Λεκανοπέδιο. Η χλωρίδα του περιλαμβάνει κατά κύριο λόγο το πεύκο και αρκετά άλλα είδη δέντρων όπως κουκουναριές, κυπαρίσσια και άλλα φυτά.
Από τα υπόλοιπα 250 στρέμματα του Κτήματος, είναι διαμορφωμένα για γεωργική χρήση ενώ την υπόλοιπη έκταση καταλαμβάνουν οι κτιριακές εγκαταστάσεις του Ινστιτούτου Γεωπονικών Επιστημών της Εθνικής Σχολής Αναβρύτων, της διατηρητέας έπαυλης του Ανδρέα Συγγρού και ο επίσης διατηρητέος ναός του Αγίου Ανδρέα. Ο τελευταίος είναι ο μοναδικός ορθόδοξος ναός γοτθικού τύπου στην Ελλάδα και η ανακαίνισή του ολοκληρώθηκε το 2007.
Πάρκο Γουδή
Μέρος του χώρου που προορίζεται για το Μητροπολιτικό πάρκο στο Γουδή ανήκει στον Δήμο Ζωγράφου. Πρόκειται για έναν κατάφυτο χώρο έκτασης 49 στρεμμάτων. Φιλοξενούσε κατά το παρελθόν το Στρατόπεδο «Γουδή». Σήμερα έχει διαμορφωθεί σε οργανωμένο χώρο αναψυχής και αθλοπαιδιών αποτελώντας σημαντική διέξοδο για τους κατοίκους της περιοχής.
Από την κεντρική είσοδο ξεκινά ο κύριος διάδρομος του πάρκου που διακλαδίζεται σε επιμέρους πεζόδρομους και μονοπάτια. Το βασικό συνδετικό στοιχείο της σύνθεσης είναι η ιδιαίτερα εντυπωσιακή υδάτινη διαδρομή με τη μορφή μικρού ποταμού που πηγάζει ως καταρράκτης από τη θέση της παιδικής χαράς και καταλήγει στο βόρειο τμήμα στο ύψος του διατηρητέου κτιρίου συνολικού μήκους 300m. Κατά μήκος της διαδρομής του νερού υπάρχουν και δύο ξύλινες γέφυρες πρόσβασης.
Η φυτική σύνθεση εναλλάσσει μορφές χαμηλού και υψηλού πρασίνου που σε συνδυασμό με ανοικτές επιφάνειες χλοοτάπητα δημιουργεί χώρους και οπτικές θέες. Κατά μήκος των διαδρόμων θα βρείτε παγκάκια, κρήνες και σήμανση. Στους διαδρόμους του πάρκου υπάρχει ηλεκτροφωτισμός για την ασφαλή διακίνηση των επισκεπτών.
Άλσος Βεΐκου
Από τα προαναφερόμενα 1.889 στρέμματα που βρίσκονται εκτός σχεδίου πόλεως, τα 224 στρέμματα περίπου αποτελούν το Αθλητικό κέντρο Γαλατσίου. Έχει διαμορφωθεί σε χώρο πρασίνου και βρίσκεται στο βόρειο τμήμα των Τουρκοβουνίων. Συνορεύει προς βορρά με τον Δήμο Ν. Ιωνίας με τον οικισμό της Καλογρέζας, και νοτιοανατολικά με την κορυφογραμμή των Τουρκοβουνίων. Πέραν αυτών με τους Δήμους Φιλοθέης και Παλαιού Ψυχικού και τέλος δυτικά με την Λ. Ομορφοκκλησιάς.
Το άλσος είναι περιφραγμένο, με γρασίδι, δέντρα και κιόσκια, δανδελωτά δρομάκια ιδανικά για ποδήλατο, παιδική χαρά, γήπεδα μπάσκετ και ποδοσφαίρου για τους πιο «μεγάλους». Είναι ένας πολύ ωραίος χώρος με πράσινο, στον οποίο μπορείς άνετα να κάνεις τη βόλτα σου, να περπατήσεις, και να πιεις έναν καφέ.
Επίσης περιλαμβάνει ένα μικρό υπαίθριο θέατρο, ανοιχτό κολυμβητήριο, γήπεδα τένις , κλειστό γυμναστήριο, και έναν καλοκαιρινό κινηματογράφο. Το άλσος φυλάσσεται καθ’ όλο το 24ωρο, ενώ στους χώρους του απασχολούνται, φύλακες, γυμναστές, γιατρός, νοσηλεύτρια, κηπουροί και υπάλληλοι καθαριότητας. Έτσι αποτελεί πόλο έλξης για πολλούς Αθηναίους τα Σαββατοκύριακα.
Οποιο από τα παραπάνω πάρκα κι αν επιλέξετε για εκδρομή, πικ νικ, πρωινή άσκηση ή απλή περπατάδα για χαλάρωση, σας εύχομαι να το απολαύσετε!
Πηγή
Tromaktiko
Παρόλα αυτά, η Αθήνα διαθέτει πολλά πάρκα, τα οποία πέραν του ότι είναι πνεύμονας πρασίνου για την πόλη, προσφέρονται για να τα επισκεφθείς αν θέλεις να ξεφύγεις λιγάκι από τους γρήγορους ρυθμούς της καθημερινότητας.
Αττικό Άλσος
Ενα από τα πάρκα που πρέπει να επισκεφθείς είναι το Αττικό Αλσος, που αποτελεί χώρο αστικού δάσους. Θεωρείται ένας χώρος πρασίνου και αναψυχής, με μεγάλη οικολογική αξία για το Λεκανοπέδιο Αττικής.
Η εκτασή του είναι μεγάλη 550 στρέμματα στο όρος των Τουρκοβουνίων. Συνορεύει με τις περιοχές του Δήμου Αθηναίων, Γαλατσίου και Νέας Φιλοθέης. Αποτελείται από λόφους με βραχώδεις πλαγιές και γκρεμούς, αλλά και ένα σπήλαιο. Εκεί το μάτι σου μπορεί να ξεκουραστεί, ρεμβάζοντας και κοιτώντας τις πράσινες συστάδες κυπαρισσίων, πεύκων και πολλών άλλων ειδών δένδρων.
Όταν επισκεφτείς το Αττικό Άλσος θα βρείς ένα υπαίθριο θέατρο, κυλικείο, θερινό κινηματογράφο, αναψυκτήρια, παιδική χαρά, γήπεδα βόλεϊ, μπάσκετ και τένις, αποδυτήρια αλλά και υπαίθριο χώρο για πάρκινγκ.
Η πρόσβαση στο εσωτερικό του και είναι απλή και οικεία για τους επισκέπτες του. Έτσι, δίνεται η ευκαιρία σε αυτούς που θα το επιλέξουν να προσανατολιστούν εύκολα. Επίσης οι χώροι του αποτελούν σημεία για ανάπαυση και περίπατο των ηλικιωμένων ατόμων, αλλά και πιθανή επιλογή για σχολικές εκδρομές.
Πεδίον του Άρεως
Είναι ο μεγαλύτερος κήπος στο κέντρο της Αθήνας ο οποίος συνυπάρχει αρμονικά με την τέχνη και την φύση. Το Πεδίον Άρεως έχει έκταση 230 στρεμμάτων και αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα πάρκα της Αθήνας, καθώς και έναν από τους μεγαλύτερους πνεύμονες πρασίνου, ανάλογο με αυτόν του Εθνικού κήπου.
Σχεδιάστηκε το 1934 με στόχο να τιμηθούν οι ήρωες της Επανάστασης του 1821, για αυτό και θα παρατηρήσεις πως είναι διακοσμημένο με προτομές των ηρώων κατά μήκος του κεντρικού μονοπατιού του πάρκου. Στην είσοδό του, η οποία βρίσκεται στη συμβολή της Λεωφόρου Αλεξάνδρας με την οδό Μαυρομματαίων, υπάρχει ο αδριάντας του βασιλιά Κωνσταντίνου Α΄ του έφιππου. Στην πλευρά της Λεωφόρου Αλεξάνδρας στέκεται το άγαλμα της Θεάς Αθηνάς πάνω σε ένα ψηλό βάθρο.
Όταν περπατήσεις και παρατηρήσεις το εσωτερικό του πάρκου θα συναντήσεις δύο χριστιανικούς ναούς, τρεις παιδικές χαρές, το κτίριο του θεάτρου «Άλσος» αλλά και το ανοιχτό αμφιθέατρο «Αλίκη». Το αμφιθέατρο χρησιμοποιείται και για παραστάσεις ή συναυλίες.
Εθνικός Κήπος
O Εθνικός Κήπος έχει έκταση 158 στρεμμάτων και βρίσκεται στην καρδιά της Αθήνας. Αν στην συνολική του έκτασή προστεθεί και ο διπλανός κήπος του Ζαππείου τότε δημιουργείται στην περιοχή ένα μεγάλο παρτέρι 288 στρεμμάτων. Είναι το πρώτο πάρκο το οποίο δημιουργήθηκε κατά τη νεότερη Ελλάδα και ο πρώτος κήπος της πρωτεύουσας. Έχει χαρακτηριστικά ευρωπαϊκών πάρκων και αποτελείται από άριστες κηποτεχνικές διαμορφώσεις, χωμάτινα μονοπάτια και μελετημένη σύνδεση με την πόλη. Βρίσκεται στον ίδιο χώρο όπου κατά την αρχαία εποχή βρισκόταν το ιερό άλσος του Λυκείου το οποίο ήταν αφιερωμένο στο θεό Απόλλωνα.
Αν πας προς την βορειοδυτική πλευρά, δεν θα δεις τίποτα άλλο παρά την γνωστή σε όλους Βουλή των Ελλήνων και το Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη.
Ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει εκατοντάδες είδη δέντρων, φυτών, πολλά είδη πουλιών, λίμνες, διάφορα κτίσματα όπως η Παιδική Βιβλιοθήκη, το Κτίριο Βοτανολογικής Συλλογής, το παραδοσιακό καφενεδάκι. Αρχαιολογικά κατάλοιπα όπως το μωσαϊκό ρωμαϊκής έπαυλης και διάσπαρτα μαρμάρινα αρχιτεκτονικά μέλη. Ενα ηλιακό ρολόι, διακοσμητικά στοιχεία (πέργκολες, λίμνες), προτομές όπως του Αριστ. Βαλαωρίτη, Ι. Καποδίστρια, Δ. Σολωμού. Τέλος, ο επισκέπτης μπορεί να περιηγηθεί στο χώρο της ζωοπτηνολογικής συλλογής.
Βασιλικά κτήματα στο Τατόι
Το πρώην Βασιλικό Κτήμα Τατοΐου είναι ανοιχτό για το κοινό από την Ανατολή του ήλιου έως και την Δύση. Τακτικές ξεναγήσεις προγραμματίζονται τα σαββατοκύριακα με στόχο την ενημέρωση των πολιτών για την ιστορία του Κτήματος και για την τεράστια περιβαλλοντολογική του σημασία. Η είσοδος στο κτήμα γίνεται είτε από την είσοδο της Βαρυμπόμπης είτε από την είσοδο της Λεύκας.
Στο κτήμα μπορείτε να περιηγηθείτε στα κτίρια, να περπατήσετε στα μονοπάτια του κτήματος, να κάνετε βόλτα με τα σκυλιά σας, να κάνετε ποδήλατο. Εξαιρετική διαδρομή είναι αυτή προς την τεχνητή λίμνη Κιθάρα η οποία έχει εξαιρετική θέα στο Λεκανοπέδιο και είναι σπάνιας φυσικής ομορφιάς.
Στο κτήμα υπάρχουν πολλοί ανοιχτοί χώροι όπου μπορείτε να απολαύσετε το πικ-νικ σας. Δώστε μεγάλη σημασία στα σκουπίδια σας. Κάδοι απορριμμάτων υπάρχουν σε αρκετά σημεία του κτήματος. Για τους λάτρεις της Ιππασίας το Κτήμα Τατοΐου είναι ιδανικός προορισμός. Επίσης, να έχετε στο νου σας ότι απαγορεύονται παντός είδους μηχανοκίνητα οχήματα στον ιστορικό πυρήνα του κτήματος.
Στο Κτήμα υπάρχει Αστυνομικός σταθμός και 24ωρη φύλαξη του χώρου. Απαγορεύεται αυστηρά η είσοδος του κοινού σε κτίρια. Επίσης οφείλουν όλοι να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί για το που παρκάρουν τα αυτοκίνητά τους.
Κτήμα Συγγρού
Το Κτήμα Συγγρού, είναι γνωστό και ως Άλσος Συγγρού. Εκτείνεται σε μία περιοχή 950 στρεμμάτων στα σύνορα των δήμων Κηφισιάς, Αμαρουσίου και Μελισσίων. Η κύρια είσοδος βρίσκεται επί της λεωφόρου Κηφισίας, στο ύψος του νοσοκομείου ΚΑΤ, γεγονός που κάνει εύκολη την πρόσβαση είτε με όχημα είτε με Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.
Το Κτήμα αποτελεί κληροδότημα προς την πάλαι ποτέ Γεωργική Εταιρεία Αθηνών από την Ιφιγένεια Μαυροκορδάτου – Συγγρού (1842 – 1921), συζύγου του Ανδρέα Συγγρού. Το 1988, η διαχείριση του Κτήματος πέρασε στο Ινστιτούτο Γεωπονικών Επιστημών, το οποίο αποτελεί μετεξέλιξη της Γεωργικής Εταιρείας Αθηνών.
Στο μεγαλύτερο μέρος του, περίπου 700 στρέμματα καλύπτεται από το Δάσος Συγγρού, ένα από τα ωραιότερα πάρκα και τα τελευταία φυσικά δάση της Αττικής. Είναι το μοναδικό στο Λεκανοπέδιο. Η χλωρίδα του περιλαμβάνει κατά κύριο λόγο το πεύκο και αρκετά άλλα είδη δέντρων όπως κουκουναριές, κυπαρίσσια και άλλα φυτά.
Από τα υπόλοιπα 250 στρέμματα του Κτήματος, είναι διαμορφωμένα για γεωργική χρήση ενώ την υπόλοιπη έκταση καταλαμβάνουν οι κτιριακές εγκαταστάσεις του Ινστιτούτου Γεωπονικών Επιστημών της Εθνικής Σχολής Αναβρύτων, της διατηρητέας έπαυλης του Ανδρέα Συγγρού και ο επίσης διατηρητέος ναός του Αγίου Ανδρέα. Ο τελευταίος είναι ο μοναδικός ορθόδοξος ναός γοτθικού τύπου στην Ελλάδα και η ανακαίνισή του ολοκληρώθηκε το 2007.
Πάρκο Γουδή
Μέρος του χώρου που προορίζεται για το Μητροπολιτικό πάρκο στο Γουδή ανήκει στον Δήμο Ζωγράφου. Πρόκειται για έναν κατάφυτο χώρο έκτασης 49 στρεμμάτων. Φιλοξενούσε κατά το παρελθόν το Στρατόπεδο «Γουδή». Σήμερα έχει διαμορφωθεί σε οργανωμένο χώρο αναψυχής και αθλοπαιδιών αποτελώντας σημαντική διέξοδο για τους κατοίκους της περιοχής.
Από την κεντρική είσοδο ξεκινά ο κύριος διάδρομος του πάρκου που διακλαδίζεται σε επιμέρους πεζόδρομους και μονοπάτια. Το βασικό συνδετικό στοιχείο της σύνθεσης είναι η ιδιαίτερα εντυπωσιακή υδάτινη διαδρομή με τη μορφή μικρού ποταμού που πηγάζει ως καταρράκτης από τη θέση της παιδικής χαράς και καταλήγει στο βόρειο τμήμα στο ύψος του διατηρητέου κτιρίου συνολικού μήκους 300m. Κατά μήκος της διαδρομής του νερού υπάρχουν και δύο ξύλινες γέφυρες πρόσβασης.
Η φυτική σύνθεση εναλλάσσει μορφές χαμηλού και υψηλού πρασίνου που σε συνδυασμό με ανοικτές επιφάνειες χλοοτάπητα δημιουργεί χώρους και οπτικές θέες. Κατά μήκος των διαδρόμων θα βρείτε παγκάκια, κρήνες και σήμανση. Στους διαδρόμους του πάρκου υπάρχει ηλεκτροφωτισμός για την ασφαλή διακίνηση των επισκεπτών.
Άλσος Βεΐκου
Από τα προαναφερόμενα 1.889 στρέμματα που βρίσκονται εκτός σχεδίου πόλεως, τα 224 στρέμματα περίπου αποτελούν το Αθλητικό κέντρο Γαλατσίου. Έχει διαμορφωθεί σε χώρο πρασίνου και βρίσκεται στο βόρειο τμήμα των Τουρκοβουνίων. Συνορεύει προς βορρά με τον Δήμο Ν. Ιωνίας με τον οικισμό της Καλογρέζας, και νοτιοανατολικά με την κορυφογραμμή των Τουρκοβουνίων. Πέραν αυτών με τους Δήμους Φιλοθέης και Παλαιού Ψυχικού και τέλος δυτικά με την Λ. Ομορφοκκλησιάς.
Το άλσος είναι περιφραγμένο, με γρασίδι, δέντρα και κιόσκια, δανδελωτά δρομάκια ιδανικά για ποδήλατο, παιδική χαρά, γήπεδα μπάσκετ και ποδοσφαίρου για τους πιο «μεγάλους». Είναι ένας πολύ ωραίος χώρος με πράσινο, στον οποίο μπορείς άνετα να κάνεις τη βόλτα σου, να περπατήσεις, και να πιεις έναν καφέ.
Επίσης περιλαμβάνει ένα μικρό υπαίθριο θέατρο, ανοιχτό κολυμβητήριο, γήπεδα τένις , κλειστό γυμναστήριο, και έναν καλοκαιρινό κινηματογράφο. Το άλσος φυλάσσεται καθ’ όλο το 24ωρο, ενώ στους χώρους του απασχολούνται, φύλακες, γυμναστές, γιατρός, νοσηλεύτρια, κηπουροί και υπάλληλοι καθαριότητας. Έτσι αποτελεί πόλο έλξης για πολλούς Αθηναίους τα Σαββατοκύριακα.
Οποιο από τα παραπάνω πάρκα κι αν επιλέξετε για εκδρομή, πικ νικ, πρωινή άσκηση ή απλή περπατάδα για χαλάρωση, σας εύχομαι να το απολαύσετε!
Πηγή
Tromaktiko
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Η αγκαλιά μετά το σεξ μάς φέρνει πιο κοντά!
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ