2018-03-24 19:27:13
Φωτογραφία για Όχι του ΥΠΟΙΚ σε μεγάλες αυξήσεις αντικειμενικών αξιών σε “φτωχές” περιοχές
Το πρώτο… φίλτρο στις εισηγήσεις των εκτιμητών, έβαλε το υπουργείο Οικονομικών, πριν καν πιάσει δουλειά η Δευτεροβάθμια Επιτροπή, θέλοντας έτσι να σβήσει τις «φωτιές» πριν καλά- καλά

τις ανάψουν οι προτάσεις για αυξήσεις ως και 50% στις «λαϊκές» περιοχές.  

Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο θορυβήθηκε έντονα όταν άρχισαν να «πέφτουν» στο σύστημα οι εισηγήσεις για τα δυτικά προάστια και άλλες περιοχές, όπου σήμερα οι Τιμές Ζώνης κυμαίνονται μεταξύ 500- 750 ευρώ/τ.μ., καθώς η τάση ήταν να εξισωθούν με το ελάχιστο κόστος οικοδομής, που υπολογίζεται στα 900 ευρώ/τ.μ. στην Αττική και στα 800 ευρώ/τ.μ. στην υπόλοιπη Ελλάδα. «Δεν συμφωνούμε με αυτήν την άποψη» τόνισαν στο iefimerida αρμόδιες πηγές, επικαλούμενες το κριτήριο της εμπορικότητας των ακινήτων σε αυτές τις περιοχές.  

Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Ότι οι εισηγήσεις για αυξήσεις 30% ή 50% απορρίπτονται εκ προοιμίου και περιοχές όπως το Ίλιον, ο Ασπρόπυργος, η Ελευσίνα, το Πέραμα, το Περιστέρι, θα πέσουν στα "μαλακά", με λελογισμένες αυξήσεις, που δεν θα επηρεάζουν τους συντελεστές του ΕΝΦΙΑ ή με μηδενικές αυξήσεις.  


Αντιθέτως, στη συντριπτική πλειοψηφία των υπολοίπων Ζωνών έρχονται αυξήσεις, καθώς σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, παρά την πτώση των εμπορικών τιμών την τελευταία 10ετία (πάνω από 40% κατά μέσο όρο), η τεράστια διαφορά που υπήρχε με τις Τιμές Ζώνης του 2007 έχει απλώς περιοριστεί και μόνο σε ελάχιστες περιπτώσεις οι εμπορικές υπολείπονται των αντικειμενικών.

Οι εκτιμητές εισηγούνται αύξηση Τιμών σε 6.070 Ζώνες, κυρίως σε τουριστικές περιοχές, δηλαδή στα νησιά του Ιονίου, στις Κυκλάδες, στην Κρήτη. Οι αυξήσεις φτάνουν στο 15 με 20%, αλλά υπάρχουν και ακραίες περιπτώσεις, όπου οι εμπειρογνώμονες εισηγούνται αυξήσεις ως και 50%, οι οποίες πιθανώς θα εξορθολογιστούν από τη Δευτεροβάθμια Επιτροπή.  

Σε 2.300 Ζώνες, τα στοιχεία οδηγούν σε μείωση. Πρόκειται κυρίως για την Ανατολική και Δυτική Μακεδονία, τη Θράκη, το 34% των περιοχών στη Στερεά, δηλαδή για περιοχές όπου η προσφορά και ζήτηση βρίσκεται σχεδόν στο ναδίρ. Παρά ταύτα θα υπάρξουν διαφοροποιήσεις από Νομό σε Νομό ή και στο εσωτερικό των Νομών.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του Νομού Ευρυτανίας, όπου θα πρέπει να αναμένονται οριακές αυξήσεις κοντά στο Καρπενήσι (σήμερα η χαμηλότερη Τιμή Ζώνης είναι 600 ευρώ/τ.μ.) αλλά από εκεί και πέρα επικρατεί το απόλυτο χάος, αφού η αγορά χαρακτηρίζεται απλά «νεκρή» κι ως εκ τούτου οι εισηγήσεις κινούνται εκ του ασφαλούς: αμετάβλητες αξίες. Ανάλογη είναι η περίπτωση της Λαμίας αλλά από την ανάποδη. Η αξιολόγηση στοιχείων από μεσιτικά γραφεία, από μισθωτήρια αλλά και το μειωμένο κόστος κατασκευής- έχει πέσει το περιθώριο κέρδους των εργολάβων- οδηγεί σε εισηγήσεις για μείωση των Τιμών Ζώνης κατά 10%, αλλά για τα ενδότερα του Νομού επικρατεί το απόλυτο «σκοτάδι».  

Οι εισηγήσεις για την Αττική μοιάζουν με... ασανσέρ και το σταυρόλεξο που καλείται να λύσει το υπουργείο Οικονομικών είναι πολύ δύσκολο. Η επέκταση του δικτύου του Μετρό σε σχέση με το 2007 και η «έκρηξη» του Airbnb έχει αλλάξει τα δεδομένα για περιοχές όπως το Αιγάλεω, η Ηλιούπολη, ο Άλιμος, το Ελληνικό, ο Χολαργός, η Αγία Παρασκευή, το Κουκάκι, τα Πετράλωνα.

Για περιοχές του Κέντρου οι εκτιμητές προτείνουν αυξήσεις 10%, ενώ αντιθέτως για την Πατησίων μείωση ως 25%, για τη Γλυφάδα αύξηση 15%, για τη Φιλοθέη μείωση 20%. Στις ακραίες περιπτώσεις της Ηρώδου Αττικού και στο Λαιμό Βουλιαγμένης, οι εκτιμητές εισηγούνται αυξήσεις ως και 70%!  

Από τις δηλώσεις της υφυπουργού Κ. Παπανάτσιου είναι, πάντως, προφανές ότι το υπουργείο Οικονομικών θα παρέμβει με τέτοιο τρόπο στις εισηγήσεις των εκτιμητών, έτσι ώστε να μην υποχρεωθεί σε «ξήλωμα» των συντελεστών του ΕΝΦΙΑ. Όσον αφορά, δε, στο σενάριο των πρόσθετων επιβαρύνσεων μέσω του Συμπληρωματικού Φόρου, που σήμερα πληρώνουν πάνω από 500.000 ιδιοκτήτες, θα μείνει οριστικά στο συρτάρι μόνο εάν οι αυξήσεις στα τουριστικά νησιά και στις «μεσαίες» περιοχές είναι τέτοιες που καλύπτουν τη χασούρα από τις μειώσεις τιμών στις 2.300 Ζώνες.

ant1news.gr
_
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ