2018-04-01 18:50:28
Φωτογραφία για Γιατί λέμε ψέματα την πρωταπριλιά - Έχετε αναρωτηθεί ποτέ;
Γιατί λέμε ψέματα την πρωταπριλιά; Έχετε αναρωτηθεί ποτέ; Είναι άραγε ελληνική παράδοση, ή άλλο ένα ξενόφερτο έθιμο; Για να δούμε!

Αρχικά ας πούμε δυο λόγια για τα ψέματα γενικά... π.χ. γιατί οι άνθρωποι λέμε ψέματα;

Στην πραγματικότητα ο λόγος που λέμε ψέματα είναι απλούστατα για να γίνουμε αρεστοί στον περίγυρο μας.

Πολλοί άνθρωποι νομίζουν ότι λέγοντας ψέματα θα είναι περισσότερο αγαπητοί από τους άλλους και θα μπορούν να επιτύχουν ευκολότερα τους στόχους τους.

Το ψέμα αργά η γρήγορα αποκαλύπτεταιΑυτό, ως ένα βαθμό ισχύει, αν και συνήθως οι "επαγγελματίες" ψεύτες, συχνά δεν θυμούνται τα ψέματα που είπαν με αποτέλεσμα να μπερδεύονται και η αλήθεια αργά ή γρήγορα να βγαίνει στην επιφάνεια. 

Έτσι τελικά χάνουν το όποιο πλεονέκτημα είχαν αποκτήσει με το ψέμα και μαζί και την αξιοπιστία τους. Άλλωστε όπως λέει και μια παροιμία, ο ψεύτης και ο κλέφτης τον πρώτο χρόνο χαίρονται!


Είναι, δηλαδή, ανθρώπινο "προνόμιο" το ψέμα; Εδώ οι απόψεις διίστανται.

Κατά μία άποψη το ψέμα είναι αποτέλεσμα της λογικής, άρα ανθρώπινη συνήθεια. Μάλιστα υποστηρίζεται ότι για να επηρεάσει κανείς την γνώμη ή να κατευθύνει την συμπεριφορά κάποιου πρέπει πρώτα να μελετήσει και να καταλάβει το πως σκέφτεται ώστε να γίνει το ψέμα του πιο αληθοφανές και άρα πιο πιστευτό. Άρα απαιτεί σχεδιασμό.

Υπάρχει, βέβαια, και η άλλη άποψη σύμφωνα με την οποία το ψέμα (κατά μια ευρύτερη έννοια) χρησιμοποιείται και από τα ζώα! Μάλιστα λέγεται ότι είναι το ένστικτο της επιβίωσης που τα ωθεί σε αυτό. 

Κι αυτό γιατί από μελέτες που έγιναν σε πιθήκους, παρατηρήθηκε ότι συχνά κάποιοι από αυτούς αγνοούσαν εσκεμμένα πηγές τροφής για να ξεγελάσουν άλλους πιθήκους που ακολουθούσαν (μια μορφή ψέματος) και να κρατήσουν το φαγητό για τον εαυτό τους

Ψέμα και πρωταπριλιά

Γιατί όμως λέμε, έστω και αθώα, ψέματα την πρωταπριλιά; Είναι κάποια παλιά ελληνική παράδοση; Ας δούμε!

Το πρωταπριλιάτικο ψέμα ή καζούρα, αν προτιμάτε, είναι ένα ακόμη ξενόφερτο έθιμο και παρά το γεγονός ότι απαντάται στις περισσότερες χώρες του κόσμου, δεν μπορούμε να είμαστε βέβαιοι για την ακριβή του προέλευση.

Σύμφωνα με την επικρατέστερη άποψη πάντως, το έθιμο έχει τις ρίζες του στη Γαλλία του 16ου αιώνα. Συγκεκριμένα, μέχρι και το 1564 η αλλαγή του χρόνου στη Γαλλία δεν γινόταν την 1η Ιανουαρίου, αλλά την 1η Απριλίου!

Ο βασιλιάς Κάρολος ο 9οςΤότε όμως, ο βασιλιάς Κάρολος ο 9ος αποφάσισε να μεταθέσει τον εορτασμό της Πρωτοχρονιάς την 1η Ιανουαρίου για να εναρμονιστεί με την υπόλοιπη Ευρώπη. 

Όπως ήταν φυσικό τα πρώτα χρόνια υπήρξαν αντιδράσεις. Για πολλά χρόνια αρκετοί Γάλλοι πολίτες που δεν συμφωνούσαν με την αλλαγή αυτή, συνέχιζαν να γιορτάζουν την Πρωτοχρονιά την 1η Απριλίου. 

Έτσι οι υπόλοιποι βρήκαν αφορμή για καζούρα κοροϊδεύοντας τους "παλιομοδίτες" πειράζοντας τους ή ακόμη και στέλνοντάς τους ψεύτικα δώρα!

Στο πέρασμα του χρόνου το πείραγμα αυτό εξελίχθηκε σε έθιμο κι έτσι κάθε 1η Απριλίου ο κόσμος συνηθίζει να λέει μικρά αθώα ψεματάκια...

Αθώα είπαμε ε! ;)

Καλό μήνα...
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ