2018-04-02 13:47:13
Φωτογραφία για ΑΧΤΣΙΟΓΛΟΥ: ΚΛΙΜΑΚΩΤΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΣΤΙΜΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΔΗΛΩΤΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΤΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥ
Η στόχευση είναι να αυξηθεί ο κατώτατος μισθός, δήλωσε η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή της ΕΡΤ1, διευκρινίζοντας ότι, με την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, από τον Αύγουστο του 2018, η οποία έχει ήδη νομοθετηθεί, θα δοθεί η δυνατότητα στους εργαζόμενους να διαπραγματεύονται καλύτερους μισθούς.

«Αυτό που προσπαθούμε να οργανώσουμε, είναι η αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος για τους εργαζόμενους. Η μεθοδολογία είναι μία τεχνική δουλειά, προκειμένου να εξετάσουμε τις δυνατότητες της αγοράς εργασίας, αυτήν τη στιγμή, κοινωνικός διάλογος με τους εθνικούς κοινωνικούς εταίρους, όπως προβλέπεται σε αυτές τις περιπτώσεις και, στη συνέχεια, δρομολόγηση της αύξησης του κατώτατου μισθού, μετά την έξοδο από το πρόγραμμα» σημείωσε η υπουργός Εργασίας, κάνοντας αναφορά στο παράδειγμα της Πορτογαλίας, η οποία, όπως είπε, μετά την έξοδό της από το πρόγραμμα, έχει προχωρήσει σε διαδοχικές αυξήσεις κάθε χρονιά κατά περίπου 5%, ελεγχόμενα με μία Επιτροπή η οποία εξετάζει κατά πόσο αυτό έχει επιπτώσεις στην απασχόληση. Σύμφωνα με την ίδια, με βάση τα μέχρι τώρα αποτελέσματα, δεν επιδρά αρνητικά στην απασχόληση.


Παράλληλα, η κ. Αχτσιόγλου τόνισε ότι σχεδιάζεται μία συνολική αλλαγή της αρχιτεκτονικής του προστίμου για την αδήλωτη εργασία και μία μετάβαση σε μία λογική περισσότερο απόδοσης δικαιοσύνης στον εργαζόμενο. «Δηλαδή», όπως εξήγησε, «το πρόστιμο θα είναι 10.500 ευρώ, αλλά θα μειώνεται κλιμακωτά, εφόσον η επιχείρηση προχωρήσει σε πρόσληψη του αδήλωτου εργαζόμενου. Ανάλογα με τη χρονική διάρκεια της σύμβασης που θα κάνει, θα μειώνεται και το πρόστιμο». «Αν η επιχείρηση προχωρήσει σε σύμβαση τριών μηνών, το πρόστιμο θα μειωθεί στα 7.000 ευρώ, έξι μηνών, το πρόστιμο θα είναι 5.000 ευρώ, εφόσον η σύμβαση είναι διάρκειας ενός έτους, το πρόστιμο θα μειωθεί στα 3.000 ευρώ, ενώ, αν η σύμβαση είναι άνω των 18 μηνών ή αορίστου χρόνου, τότε το πρόστιμο θα είναι μόνο 1.000 ευρώ» αποσαφήνισε η υπουργός Εργασίας.

Αναφορικά με τους ελέγχους στην αγορά εργασίας, η κ. Αχτσιόγλου υπογράμμισε ότι αυτό που σχεδιάζεται για το καλοκαίρι είναι η επανάληψη ενός σχεδίου που διενεργήθηκε πέρυσι το καλοκαίρι που οι έλεγχοι έγιναν από τέσσερα ελεγκτικά σώματα μαζί, το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ), το ΣΔΟΕ, την Οικονομική Αστυνομία και τα ελεγκτικά όργανα του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ). «Πέρυσι, αυτό έγινε στην Αττική, εφέτος θα γίνει στην Κρήτη» συμπλήρωσε.

Μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι τα μεγαλύτερα πρόστιμα των τελευταίων ετών έχουν επιβληθεί στις τράπεζες και «αυτό αποδεικνύει ότι το ΣΕΠΕ, όταν έχει την πολιτική κατεύθυνση, δεν φοβάται να επιβάλει τα πρόστιμα σε όλους τους εργοδότες, χωρίς εξαιρέσεις και χωρίς ασυλίες». «Επίσης, χάρη σε έναν νόμο που περάσαμε τον Σεπτέμβριο του 2017, με τον οποίο θεσπίστηκαν κανόνες σε σχέση με τα ωράρια, η κατάσταση αρχίζει να βελτιώνεται» διαπίστωσε η υπουργός Εργασίας.

Ενόψει των γιορτών, η κ. Αχτσιόγλου υπενθύμισε ότι η μη καταβολή δώρου Πάσχα είναι ποινικό αδίκημα.

Σχετικά με τα οικογενειακά επιδόματα, η κ. Αχτσιόγλου δήλωσε ότι η καταβολή της Α΄ δόσης του επιδόματος παιδιού που έγινε στις 29 Μαρτίου, είναι η επιβεβαίωση αυτού που έλεγε η κυβέρνηση, ότι, δηλαδή, τα οικογενειακά επιδόματα είναι ενισχυμένα για τη συντριπτική πλειονότητα των πολιτών. Επιπλέον, όπως είπε, η Α΄ δόση του διμήνου έχει καταβληθεί στο 100%, ενώ, τα προηγούμενα χρόνια, οι δόσεις δεν καταβάλλονταν εξ ολοκλήρου. «Τα στοιχεία δείχνουν ότι το μέσο οικογενειακό επίδομα είναι προσαυξημένο κατά περίπου 43% σε σχέση με αυτό που καταβαλλόταν, τα προηγούμενα χρόνια και το 92% περίπου των δικαιούχων οικογενειακού επιδόματος βλέπει προσαύξηση έως και 100%. Ενισχύονται, ιδιαίτερα, οι οικογένειες με ένα ή δύο παιδιά, οι οποίες ήταν αδικημένες με βάση το προηγούμενο σύστημα. Ταυτόχρονα, γίνεται δουλειά, προκειμένου να ενισχυθούν οι τρίτεκνοι και οι πολύτεκνοι στο πεδίο των υπηρεσιών» υποστήριξε η υπουργός Εργασίας.

Για το νέο πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας για την αντιπυρική προστασία των δασών, η κ. Αχτσιόγλου απάντησε ότι πρόκειται για ένα πρόγραμμα εργασίας για πάνω από 5.000 ωφελούμενους, οι οποίοι θα απασχοληθούν σε διάφορες εργασίες που αφορούν τη φροντίδα των δασών, προκειμένου να προστατευθούν από ενδεχόμενες πυρκαγιές, όπως δραστηριότητες καθαρισμού των δασών, αλλά όχι δασοπυρόσβεση. «Είναι προληπτική η δραστηριότητα αυτή» διευκρίνισε.

Σε ερώτηση σχετικά με το θόρυβο που προκλήθηκε για την υποψηφιότητα του Ευστάθιου Μαρίνου ο οποίος προτάθηκε για διοικητής του ΕΦΚΑ, η υπουργός Εργασίας απάντησε ότι εκτοξεύθηκε λάσπη σε έναν άνθρωπο ο οποίος είναι εξαίρετος επαγγελματίας και φοβερός επιστήμονας, ο οποίος, τελικά, αποσύρθηκε για λόγους ευθιξίας. «Ο κ. Μαρίνος διατηρούσε μία επιχείρηση, στη συνέχεια, όμως, μεταβίβασε τις μετοχές του, προκειμένου να γίνει διοικητής του ΕΦΚΑ, γιατί υπάρχει ασυμβίβαστο. Αυτή η επιχείρηση ουδέποτε είχε λάβει την οποιαδήποτε δουλειά από την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ). Ο κ. Μαρίνος ήταν τεχνικός σύμβουλος στην ΗΔΙΚΑ, δεν ήταν μέλος του διοικητικού συμβουλίου της. Ουδέποτε η επιχείρησή του έλαβε ούτε ένα ευρώ από την ΗΔΙΚΑ. Ο συνέταιρος του κ. Μαρίνου, κάποια στιγμή, ως φυσικό πρόσωπο, ως ελεύθερος επαγγελματίας, προχώρησε σε μία συνεργασία με την ΗΔΙΚΑ στη βάση δημόσιας πρόσκλησης ευρωπαϊκού προγράμματος και σε μία δεύτερη συνεργασία που αφορούσε τη συντήρηση της πλατφόρμας για το κοινωνικό οικιακό τιμολόγιο» ξεκαθάρισε η αρμόδια υπουργός.

Τέλος, η κ. Αχτσιόγλου εκτίμησε ότι, με βάση την εικόνα που έχει διαμορφωθεί, η έξοδος της Ελλάδας θα είναι σε μεγάλο βαθμό καθαρή. «Δεν θα μπούμε, δηλαδή, σε άλλου τύπου συζητήσεις με πιστοληπτικές γραμμές. Είναι μία άποψη που όλοι οι ευρωπαϊκοί θεσμοί υποστηρίζουν» υπογράμμισε η υπουργός Εργασίας.

ΑΜΠΕ

«The New Daily Mail» 
TheNewDailyMail
VIDEO
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ