2018-04-02 20:04:28
Με μηνύματα για την τήρηση του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας και την τήρηση των κανόνων ασφάλειας κυκλοφορεί δωρεάν παιδικό βιβλίο, έκδοσης του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Η έκδοση παρουσιάστηκε σήμερα, 2 Απριλίου 2018, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου, παρουσία του Γενικού Γραμματέα Δημόσιας Τάξης, Δημήτρη Αναγνωστάκη, της Γκέλλυ Αρώνη, Διευθύντριας της Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας, του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγου Κωνσταντίνου Τσουβάλα, του Προϊσταμένου του Κλάδου Διοικητικής Υποστήριξης και Ανθρώπινου Δυναμικού Υποστράτηγου Ανδρέα Δασκαλάκη και του Προϊσταμένου της Υποδιεύθυνσης Προστασίας Ανηλίκων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, Αστυνομικού Υποδιευθυντή Γεώργιου Μπουροδήμου.
Πρόκειται για ένα διαδραστικό βιβλίο που μπορούν να «κατεβάσουν» όλοι δωρεάν μέσω διαδικτύου σε υπολογιστή ή μέσω εφαρμογών σε tablet. Παράλληλα, διατίθεται και σε ηχητικό αρχείο για παιδιά που δεν διαβάζουν ή αντιμετωπίζουν προβλήματα όρασης.
Είναι μια παρουσίαση διαφορετική από αυτές που γίνονται από την Ελληνική Αστυνομία, υπογράμμισε ο Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας. «Είναι μια μοντέρνα έκδοση ώστε να την κατεβάζουν από το tablet ή από τον υπολογιστή και να ταξιδεύουν μέσω ενός λογοτεχνικού διηγήματος, τα νέα παιδιά και να περνούν τα μηνύματα με απλή γλώσσα για τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, για την τήρηση των κανόνων που πάνω απ’ όλα είναι θέμα πολιτισμού », τόνισε ο Νίκος Τόσκας.
«Η προσπάθεια αποτελεί ένα λιθαράκι για να μάθουν τα παιδιά τους κανόνες μέσα από ένα ευχάριστο διήγημα, μέσα από ένα διήγημα που πρωταγωνίστρια έχει τη Μαργαρίτα, την σκυλίτσα που βλέπετε. Μία αδέσποτη σκυλίτσα, η οποία ξέρει τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας ίσως πολύ καλύτερα και τον τηρεί πολύ καλύτερα από πολλούς ανθρώπους και έχετε δει τέτοια ζώα και στην πλατεία Συντάγματος και αλλού, που έχουν μάθει από ένστικτο να τηρούν αυτούς τους κανόνες και μακάρι να τους τηρούσαμε όλοι μας με τόση ακρίβεια», σημείωσε ο Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, ο οποίος ευχαρίστησε τη συγγραφέα-αστυνομικό Φωτεινή Κωνσταντοπούλου και όλους που βοήθησαν αφιλοκερδώς για την έκδοση.
«Σήμερα ένα όνειρό μου γίνεται πραγματικότητα. Μάλλον, γιατί δε σταμάτησα ποτέ να το πιστεύω, από εκείνη την πρώτη μέρα που άρχισε να κλωθογυρίζει στο νου και την επιθυμία μου, βλέποντας πολλά παιδιά, για έναν σωρό διαφορετικούς λόγους, να έχουν εγκαταλείψει ή να μην έχουν καν γνωρίσει την κορυφαία εμπειρία που προσφέρει η λογοτεχνία», σημείωσε η συγγραφέας του βιβλίου Φωτεινή Κωνσταντοπούλου, η οποία υπηρετεί στην Ελληνική Αστυνομία.
«Με τους κυριότερους να είναι η στροφή του ενδιαφέροντος αποκλειστικά σε καταναλωτικά αγαθά, η κυριαρχία της τηλεόρασης, των ηλεκτρονικών μέσων ψυχαγωγίας, η παρεξήγηση και η ταύτιση του βιβλίου με στεγνό εγχειρίδιο γνώσεων, η έλλειψη χρημάτων. Λένε ότι το βιβλίο για να το προσεγγίσεις χρειάζεται κέφι. Και πράγματι ο κόσμος ερχόταν με κέφι στις παρουσιάσεις, αλλά πολλές φορές χωρίς χρήματα. Υπήρχε για παράδειγμα κόσμος που με ρωτούσε σε ποιο βιβλιοπωλείο θα μπορούσε να βρει το βιβλίο, όταν έχει τα χρήματα. Αυτό για μένα έγινε ζητούμενο. Η πρόσβαση στην εκπαίδευση, στις τέχνες και τον πολιτισμό δεν είναι αγαθά για προύχοντες και πληβείους. Είναι αγαθά αναγκαία και απαραίτητα για όλους», τόνισε η ίδια.
Η Φωτεινή Κωνσταντοπούλου αναφέρθηκε στην εμπειρία της με προσφυγόπουλα, σημειώνοντας ότι είχε θέσει στόχο να καταφέρει να προσφέρει «ένα τουλάχιστον βιβλίο μου εντελώς δωρεάν, σε όσες περισσότερες γλώσσες θα μπορούσε αυτό να πραγματοποιηθεί, το οποίο όμως παράλληλα να έμοιαζε και με παιχνίδι».
«Η στιγμή ήρθε, όταν σε μία κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον κύριο Υπουργό αντιλήφθηκα αμέσως την ευαισθησία του στο θέμα των παιδιών. Των παιδιών γενικά, χωρίς ταμπέλες που παραπέμπουν σε πρόσφυγες και άλλους διαχωρισμούς. Έτσι χωρίς πολλά επανέρχομαι μετά από μέρες με την πρότασή μου, η οποία γίνεται δεκτή», εξήγησε η Φωτεινή Κωνσταντοπούλου αναφερόμενη στην έκδοση.
Κεντρική ηρωίδα του βιβλίου είναι η Μαργαρίτα, ένα αδέσποτο σκυλί, που μάλιστα ήταν και στην παρουσίαση της έκδοσης. «Με θυμώνει η έλλειψη παιδείας και ευαισθησίας κάποιων συμπολιτών μας απέναντι στους άλλους και σε ό,τι μας περιβάλλει. Αγαπώ μεταξύ άλλων να υποστηρίζω τα ανυπεράσπιστα ζώα. Χάρηκα πολύ που και η Μαργαρίτα συμφωνούσε μαζί μου. Ήταν εκείνα που εντόπιζα και η ίδια ως κάτοικος και ως οδηγός αυτής της πόλης. Και μαζί προσπαθήσαμε να τα διορθώσουμε αλλά όπως λέει κι εκείνοι οι άνθρωποι ούτε ισιώνουν, ούτε μυαλό βάζουν με τίποτα», σημείωσε η συγγραφέας – αστυνομικός και συμπλήρωσε:
Το βιβλίο με εργαλεία τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας και άλλους χρήσιμους κανόνες επιχειρεί να αναδείξει ότι οι κώδικες και οι κανόνες δεν είναι για να μας απαγορεύσουν ή να εξασφαλίσουν με έναν τρόπο την ασφάλειά μας, αλλά για να μας εκπαιδεύσουν στην υπομονή και να μας προτρέψουν στον σεβασμό στον συνάνθρωπο. Επιπρόσθετα περιέχει και ιστορικές πληροφορίες για την πόλη της Αθήνας.
«Τίποτα δε θα γινόταν πραγματικότητα αν δε συμμετείχαν μια ομάδα υπέροχων παιδιών που από την αρχή πίστεψαν σε αυτό. Και είναι πολύ σπουδαίο να υπάρχουν άνθρωποι να πιστεύουν στο όνειρό σου και παράλληλα συγκινητικό. Για μια ακόμη φορά αν και τη γνώριζα, από την πολυετή εργασιακή πορεία μου στην Ελληνική Αστυνομία, επιβεβαιώθηκε η δύναμη της ομάδας. Η ομάδα μπορεί να φέρει τα πιο δυνατά αποτελέσματα. Όλοι μαζί τρέξαμε έναν αγώνα δρόμου και πολλές φορές ξεπεράσαμε τον αδυσώπητο χρόνο μιας καθημερινότητας που δε μας αφήνει περιθώρια για πολλά, μιας και όλοι είχαμε παράλληλα και την καθημερινή εργασία μας και ό,τι άλλο βαρύτερο ή ελαφρύτερο έχουν οι ζωές όλων. Και στους οποίους χρωστάω ένα μεγάλο μεγάλο και θερμό ευχαριστώ», ανέφερε η Φωτεινή Κωνσταντοπούλου.
Η ελληνική και αγγλική έκδοση απευθύνεται στο σύνολο των Ελλήνων, του απόδημου ελληνισμού και σε όλους τους αγγλόφωνους και αγγλομαθείς δίνοντας μια παγκόσμια διάσταση στη φετινή Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου.
«Έχουν γραφτεί πολλά για τη σημασία του βιβλίου και της λογοτεχνίας στη ζωή ενός παιδιού. Θα ήθελα να δούμε το βιβλίο από την πλευρά των παιδιών προσφύγων που καθημερινά παλεύουν με τις γλώσσες, μητρικές και χωρών υποδοχής. Μέσα στην αναγκαιότητα να κατακτήσουν το λόγο ως εργαλείο επιβίωσης και επικοινωνίας τα παιδιά πρόσφυγες έχουν ακόμα μεγαλύτερη ανάγκη την υποστήριξή μας να ανακαλύψουν την τέχνη του λόγου. Τη χαρά της ακρόασης και της ανάγνωσης ενός βιβλίου όπως η Μαργαρίτα που περνάει μηνύματα και κανονισμούς οδικής ασφάλειας και “προστασίας του πολίτη” για την κοινωνία που τα παιδιά αυτά καλούνται να ζήσουν, προσωρινά ή μόνιμα. Η Μαργαρίτα το πετυχαίνει με ένα τρόπο πρωτότυπο και διασκεδαστικό προσφέροντας στα παιδιά διέξοδο από τις καθημερινές αγωνίες και φόβους τους», σημείωσε η Γκέλλυ Αρώνη, Διευθύντρια της Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας.
«Από τη δικιά μου θέση θα ήθελα να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στον Υπουργό για την πρωτοβουλία του να στηρίξει το βιβλίο αυτό δίνοντας στις έννοιες τόσο της προστασίας όσο και του πολίτη ουσιαστικό περιεχόμενο. Δανείζομαι τα λόγια σας Φωτεινή και Μαργαρίτα για να κλείσω το μήνυμα μου τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου. Λόγια που αντιπροσωπεύουν απόλυτα τη φιλοσοφία ζωής μου και το αντικείμενο της δουλειάς μου στην Εκπαίδευση των Προσφύγων του Υπουργείου Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων:
«…Και συνεχίζω την αποστολή μου: Να βελτιώνω αυτά που μπορώ. Να μη χάνω την αισιοδοξία μου με δαύτους. Άλλωστε, κι εμένα με πιέζει ο χρόνος καθημερινά (και πολλά άλλα), αλλά… Ούτε περνάω τα φανάρια με κόκκινο, ούτε τρέχω σαν παλαβή. Ούτε κορνάρω, εμ… γαβγίζω χωρίς λόγο. Πάντα περπατάω στο πεζοδρόμιο και στις διαβάσεις. Μιλάω όμορφα».
«Το πλεονέκτημα που διαθέτουν τα ψηφιακά βιβλία είναι ότι μας δίνουν τη δυνατότητα να προσθέσουμε οπτικοακουστικό υλικό με το οποίο παρέχεται δυνατότητα διάδρασης στον αναγνώστη. Στο βιβλίο που παρουσιάζουμε σήμερα θα δείτε ότι αγγίζοντας συγκεκριμένα σημεία στο κείμενο και στις εικόνες, το παιδί μπορεί να αλληλεπιδράσει με το βιβλίο. Με αυτό το τρόπο το βιβλίο “ζωντανεύει”. Γίνεται πιο ενδιαφέρον για το παιδί», σημείωσε ο Βασίλης Καλαβρουζιώτης, εκπρόσωπος της εταιρείας SevenLabs, η οποία δημιούργησε την εφαρμογή.
Οι διαδράσεις που είναι διαθέσιμες στις σελίδες του βιβλίου είναι είτε ηχητικές, είτε αλληλεπιδράσεις με τις εικόνες, σε ορισμένες από τις οποίες έχει προστεθεί απόδοση κίνησης (animation). Επίσης παρουσιάζονται ενδιαφέρουσες πληροφορίες, οι οποίες ως στόχο έχουν να παρουσιάσουν αρκετά ελληνικά μνημεία, πρόσωπα από την ελληνική μυθολογία, αλλά και χρηστικές πληροφορίες για ένα παιδί.
Τα παιδιά με προβλήματα στην όραση έχουν τη δυνατότητα να ακούσουν την ιστορία μέσα από το audio book που έχει ενσωματωθεί στην εφαρμογή. Η εφαρμογή είναι διαθέσιμη στα καταστήματα App Store και Google Play και διατίθεται δωρεάν σε δύο γλώσσες.
Μπορεί κάποιος να την αναζητήσει σε αυτά τα καταστήματα ή να ακολουθήσει τους συνδέσμους που έχουν αναρτηθεί στην επίσημη ιστοσελίδα του Υπουργείου. Λόγω της φύσης της, η εφαρμογή είναι διαθέσιμη μόνο σε συσκευές tablet για να προσομοιώσει τις διαστάσεις ενός έντυπου βιβλίου.
Αφού κάποιος την «κατεβάσει» και την εγκαταστήσει, μπορεί να τη χρησιμοποιήσει χωρίς να απαιτείται σύνδεση στο διαδίκτυο.
_
bloko
Πρόκειται για ένα διαδραστικό βιβλίο που μπορούν να «κατεβάσουν» όλοι δωρεάν μέσω διαδικτύου σε υπολογιστή ή μέσω εφαρμογών σε tablet. Παράλληλα, διατίθεται και σε ηχητικό αρχείο για παιδιά που δεν διαβάζουν ή αντιμετωπίζουν προβλήματα όρασης.
Είναι μια παρουσίαση διαφορετική από αυτές που γίνονται από την Ελληνική Αστυνομία, υπογράμμισε ο Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας. «Είναι μια μοντέρνα έκδοση ώστε να την κατεβάζουν από το tablet ή από τον υπολογιστή και να ταξιδεύουν μέσω ενός λογοτεχνικού διηγήματος, τα νέα παιδιά και να περνούν τα μηνύματα με απλή γλώσσα για τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, για την τήρηση των κανόνων που πάνω απ’ όλα είναι θέμα πολιτισμού », τόνισε ο Νίκος Τόσκας.
«Η προσπάθεια αποτελεί ένα λιθαράκι για να μάθουν τα παιδιά τους κανόνες μέσα από ένα ευχάριστο διήγημα, μέσα από ένα διήγημα που πρωταγωνίστρια έχει τη Μαργαρίτα, την σκυλίτσα που βλέπετε. Μία αδέσποτη σκυλίτσα, η οποία ξέρει τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας ίσως πολύ καλύτερα και τον τηρεί πολύ καλύτερα από πολλούς ανθρώπους και έχετε δει τέτοια ζώα και στην πλατεία Συντάγματος και αλλού, που έχουν μάθει από ένστικτο να τηρούν αυτούς τους κανόνες και μακάρι να τους τηρούσαμε όλοι μας με τόση ακρίβεια», σημείωσε ο Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, ο οποίος ευχαρίστησε τη συγγραφέα-αστυνομικό Φωτεινή Κωνσταντοπούλου και όλους που βοήθησαν αφιλοκερδώς για την έκδοση.
«Σήμερα ένα όνειρό μου γίνεται πραγματικότητα. Μάλλον, γιατί δε σταμάτησα ποτέ να το πιστεύω, από εκείνη την πρώτη μέρα που άρχισε να κλωθογυρίζει στο νου και την επιθυμία μου, βλέποντας πολλά παιδιά, για έναν σωρό διαφορετικούς λόγους, να έχουν εγκαταλείψει ή να μην έχουν καν γνωρίσει την κορυφαία εμπειρία που προσφέρει η λογοτεχνία», σημείωσε η συγγραφέας του βιβλίου Φωτεινή Κωνσταντοπούλου, η οποία υπηρετεί στην Ελληνική Αστυνομία.
«Με τους κυριότερους να είναι η στροφή του ενδιαφέροντος αποκλειστικά σε καταναλωτικά αγαθά, η κυριαρχία της τηλεόρασης, των ηλεκτρονικών μέσων ψυχαγωγίας, η παρεξήγηση και η ταύτιση του βιβλίου με στεγνό εγχειρίδιο γνώσεων, η έλλειψη χρημάτων. Λένε ότι το βιβλίο για να το προσεγγίσεις χρειάζεται κέφι. Και πράγματι ο κόσμος ερχόταν με κέφι στις παρουσιάσεις, αλλά πολλές φορές χωρίς χρήματα. Υπήρχε για παράδειγμα κόσμος που με ρωτούσε σε ποιο βιβλιοπωλείο θα μπορούσε να βρει το βιβλίο, όταν έχει τα χρήματα. Αυτό για μένα έγινε ζητούμενο. Η πρόσβαση στην εκπαίδευση, στις τέχνες και τον πολιτισμό δεν είναι αγαθά για προύχοντες και πληβείους. Είναι αγαθά αναγκαία και απαραίτητα για όλους», τόνισε η ίδια.
Η Φωτεινή Κωνσταντοπούλου αναφέρθηκε στην εμπειρία της με προσφυγόπουλα, σημειώνοντας ότι είχε θέσει στόχο να καταφέρει να προσφέρει «ένα τουλάχιστον βιβλίο μου εντελώς δωρεάν, σε όσες περισσότερες γλώσσες θα μπορούσε αυτό να πραγματοποιηθεί, το οποίο όμως παράλληλα να έμοιαζε και με παιχνίδι».
«Η στιγμή ήρθε, όταν σε μία κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον κύριο Υπουργό αντιλήφθηκα αμέσως την ευαισθησία του στο θέμα των παιδιών. Των παιδιών γενικά, χωρίς ταμπέλες που παραπέμπουν σε πρόσφυγες και άλλους διαχωρισμούς. Έτσι χωρίς πολλά επανέρχομαι μετά από μέρες με την πρότασή μου, η οποία γίνεται δεκτή», εξήγησε η Φωτεινή Κωνσταντοπούλου αναφερόμενη στην έκδοση.
Κεντρική ηρωίδα του βιβλίου είναι η Μαργαρίτα, ένα αδέσποτο σκυλί, που μάλιστα ήταν και στην παρουσίαση της έκδοσης. «Με θυμώνει η έλλειψη παιδείας και ευαισθησίας κάποιων συμπολιτών μας απέναντι στους άλλους και σε ό,τι μας περιβάλλει. Αγαπώ μεταξύ άλλων να υποστηρίζω τα ανυπεράσπιστα ζώα. Χάρηκα πολύ που και η Μαργαρίτα συμφωνούσε μαζί μου. Ήταν εκείνα που εντόπιζα και η ίδια ως κάτοικος και ως οδηγός αυτής της πόλης. Και μαζί προσπαθήσαμε να τα διορθώσουμε αλλά όπως λέει κι εκείνοι οι άνθρωποι ούτε ισιώνουν, ούτε μυαλό βάζουν με τίποτα», σημείωσε η συγγραφέας – αστυνομικός και συμπλήρωσε:
Το βιβλίο με εργαλεία τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας και άλλους χρήσιμους κανόνες επιχειρεί να αναδείξει ότι οι κώδικες και οι κανόνες δεν είναι για να μας απαγορεύσουν ή να εξασφαλίσουν με έναν τρόπο την ασφάλειά μας, αλλά για να μας εκπαιδεύσουν στην υπομονή και να μας προτρέψουν στον σεβασμό στον συνάνθρωπο. Επιπρόσθετα περιέχει και ιστορικές πληροφορίες για την πόλη της Αθήνας.
«Τίποτα δε θα γινόταν πραγματικότητα αν δε συμμετείχαν μια ομάδα υπέροχων παιδιών που από την αρχή πίστεψαν σε αυτό. Και είναι πολύ σπουδαίο να υπάρχουν άνθρωποι να πιστεύουν στο όνειρό σου και παράλληλα συγκινητικό. Για μια ακόμη φορά αν και τη γνώριζα, από την πολυετή εργασιακή πορεία μου στην Ελληνική Αστυνομία, επιβεβαιώθηκε η δύναμη της ομάδας. Η ομάδα μπορεί να φέρει τα πιο δυνατά αποτελέσματα. Όλοι μαζί τρέξαμε έναν αγώνα δρόμου και πολλές φορές ξεπεράσαμε τον αδυσώπητο χρόνο μιας καθημερινότητας που δε μας αφήνει περιθώρια για πολλά, μιας και όλοι είχαμε παράλληλα και την καθημερινή εργασία μας και ό,τι άλλο βαρύτερο ή ελαφρύτερο έχουν οι ζωές όλων. Και στους οποίους χρωστάω ένα μεγάλο μεγάλο και θερμό ευχαριστώ», ανέφερε η Φωτεινή Κωνσταντοπούλου.
Η ελληνική και αγγλική έκδοση απευθύνεται στο σύνολο των Ελλήνων, του απόδημου ελληνισμού και σε όλους τους αγγλόφωνους και αγγλομαθείς δίνοντας μια παγκόσμια διάσταση στη φετινή Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου.
«Έχουν γραφτεί πολλά για τη σημασία του βιβλίου και της λογοτεχνίας στη ζωή ενός παιδιού. Θα ήθελα να δούμε το βιβλίο από την πλευρά των παιδιών προσφύγων που καθημερινά παλεύουν με τις γλώσσες, μητρικές και χωρών υποδοχής. Μέσα στην αναγκαιότητα να κατακτήσουν το λόγο ως εργαλείο επιβίωσης και επικοινωνίας τα παιδιά πρόσφυγες έχουν ακόμα μεγαλύτερη ανάγκη την υποστήριξή μας να ανακαλύψουν την τέχνη του λόγου. Τη χαρά της ακρόασης και της ανάγνωσης ενός βιβλίου όπως η Μαργαρίτα που περνάει μηνύματα και κανονισμούς οδικής ασφάλειας και “προστασίας του πολίτη” για την κοινωνία που τα παιδιά αυτά καλούνται να ζήσουν, προσωρινά ή μόνιμα. Η Μαργαρίτα το πετυχαίνει με ένα τρόπο πρωτότυπο και διασκεδαστικό προσφέροντας στα παιδιά διέξοδο από τις καθημερινές αγωνίες και φόβους τους», σημείωσε η Γκέλλυ Αρώνη, Διευθύντρια της Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας.
«Από τη δικιά μου θέση θα ήθελα να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στον Υπουργό για την πρωτοβουλία του να στηρίξει το βιβλίο αυτό δίνοντας στις έννοιες τόσο της προστασίας όσο και του πολίτη ουσιαστικό περιεχόμενο. Δανείζομαι τα λόγια σας Φωτεινή και Μαργαρίτα για να κλείσω το μήνυμα μου τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου. Λόγια που αντιπροσωπεύουν απόλυτα τη φιλοσοφία ζωής μου και το αντικείμενο της δουλειάς μου στην Εκπαίδευση των Προσφύγων του Υπουργείου Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων:
«…Και συνεχίζω την αποστολή μου: Να βελτιώνω αυτά που μπορώ. Να μη χάνω την αισιοδοξία μου με δαύτους. Άλλωστε, κι εμένα με πιέζει ο χρόνος καθημερινά (και πολλά άλλα), αλλά… Ούτε περνάω τα φανάρια με κόκκινο, ούτε τρέχω σαν παλαβή. Ούτε κορνάρω, εμ… γαβγίζω χωρίς λόγο. Πάντα περπατάω στο πεζοδρόμιο και στις διαβάσεις. Μιλάω όμορφα».
«Το πλεονέκτημα που διαθέτουν τα ψηφιακά βιβλία είναι ότι μας δίνουν τη δυνατότητα να προσθέσουμε οπτικοακουστικό υλικό με το οποίο παρέχεται δυνατότητα διάδρασης στον αναγνώστη. Στο βιβλίο που παρουσιάζουμε σήμερα θα δείτε ότι αγγίζοντας συγκεκριμένα σημεία στο κείμενο και στις εικόνες, το παιδί μπορεί να αλληλεπιδράσει με το βιβλίο. Με αυτό το τρόπο το βιβλίο “ζωντανεύει”. Γίνεται πιο ενδιαφέρον για το παιδί», σημείωσε ο Βασίλης Καλαβρουζιώτης, εκπρόσωπος της εταιρείας SevenLabs, η οποία δημιούργησε την εφαρμογή.
Οι διαδράσεις που είναι διαθέσιμες στις σελίδες του βιβλίου είναι είτε ηχητικές, είτε αλληλεπιδράσεις με τις εικόνες, σε ορισμένες από τις οποίες έχει προστεθεί απόδοση κίνησης (animation). Επίσης παρουσιάζονται ενδιαφέρουσες πληροφορίες, οι οποίες ως στόχο έχουν να παρουσιάσουν αρκετά ελληνικά μνημεία, πρόσωπα από την ελληνική μυθολογία, αλλά και χρηστικές πληροφορίες για ένα παιδί.
Τα παιδιά με προβλήματα στην όραση έχουν τη δυνατότητα να ακούσουν την ιστορία μέσα από το audio book που έχει ενσωματωθεί στην εφαρμογή. Η εφαρμογή είναι διαθέσιμη στα καταστήματα App Store και Google Play και διατίθεται δωρεάν σε δύο γλώσσες.
Μπορεί κάποιος να την αναζητήσει σε αυτά τα καταστήματα ή να ακολουθήσει τους συνδέσμους που έχουν αναρτηθεί στην επίσημη ιστοσελίδα του Υπουργείου. Λόγω της φύσης της, η εφαρμογή είναι διαθέσιμη μόνο σε συσκευές tablet για να προσομοιώσει τις διαστάσεις ενός έντυπου βιβλίου.
Αφού κάποιος την «κατεβάσει» και την εγκαταστήσει, μπορεί να τη χρησιμοποιήσει χωρίς να απαιτείται σύνδεση στο διαδίκτυο.
_
bloko
VIDEO
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ