2018-04-03 15:07:23
Φωτογραφία για Τι βλέπουν πέντε αναλυτές για το Χρηματιστήριο
Η ολοκλήρωση του πρώτου τριμήνου του 2018 βρήκε το Χρηματιστήριο να καταγράφει ελεγχόμενες απώλειες 2,7%. Ωστόσο, η αγορά παράλληλα «γράφει» πτώση 13% από το φετινό υψηλό των 896 μονάδων, με πτωτικές τις 11 από τις τελευταίες 13 συνεδριάσεις, επιβαρύνοντας σαφώς τη βραχυπρόθεσμη εικόνα. Ως εκ τούτου, το Euro2day.gr απευθύνθηκε στους επαγγελματίες της αγοράς για σινιάλα και μηνύματα όσον αφορά στο τι μπορούμε να περιμένουμε στη συνέχεια.

Γιάννης Βλαχάκης (Σύμβουλος διοίκησης, Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ)

Το πρώτο τρίμηνο του έτους ολοκληρώθηκε με την αγορά μας να κινείται από πλευράς απόδοσης με απώλειες 2,73%, μετά από ένα ελπιδοφόρο ξεκίνημα, το οποίο όμως αντιστράφηκε στην πορεία.

Παρ' όλα αυτά η αγορά μας παρουσιάζει συγκριτικά καλύτερη απόδοση από τις μεγάλες ευρωπαϊκές και αμερικανικές αγορές.

Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος και τις αναβαθμίσεις στην πιστοληπτική αξιολόγηση του ελληνικού χρέους από τους τρεις οίκους αξιολόγησης, η εγχώρια αγορά εστίασε το ενδιαφέρον της στις εξελίξεις στον τραπεζικό κλάδο, σε σχέση με τα γνωστά θέματα που αφορούν τα κόκκινα δάνεια, την επίπτωση του νέου λογιστικού προτύπου IFRS 9 στην κεφαλαιακή επάρκεια, τα αποτελέσματα των stress tests κ.λπ
. Η αβεβαιότητα που περιβάλλει τα παραπάνω θέματα οδήγησε σε νευρικότητα την αγορά. Από την άλλη πλευρά, η έλλειψη θετικών καταλυτών οδήγησε σε αύξηση της εξάρτησης των χρηματιστηριακών διακυμάνσεων από τις εξελίξεις στις διεθνείς αγορές.

Για το αμέσως προσεχές διάστημα, οι παράγοντες που θα επηρεάσουν την πορεία της εγχώριας χρηματιστηριακής αγοράς μπορούν να συνοψιστούν ως εξής:

Αναμένεται χαμηλή συναλλακτική κίνηση την επόμενη εβδομάδα λόγω του Ορθόδοξου Πάσχα.

Υπάρχει έλλειψη εγχώριων ειδήσεων στο οικονομικό πεδίο, ικανών να λειτουργήσουν ως καταλύτες για ανοδική αντίδραση.

Ειδήσεις ικανές να επηρεάσουν τη Χρηματιστηριακή μας Αγορά αναμένονται από τον Μάιο και μετά, οπότε θα έχουμε τα αποτελέσματα των stress tests των ελληνικών τραπεζών (4/5) και το Eurogroup (24/5), όπου αναμένεται να έχουμε μία πρώτη αίσθηση σχετικά με το πώς εξελίσσονται τα θέματα που αφορούν την ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης, καθώς και την κατεύθυνση που θα ακολουθήσουμε μετά την ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος τον Αύγουστο.

Η έξαρση της έντασης στις σχέσεις μας με την Τουρκία κατά το διάστημα αυτό αποτελεί έναν πρόσθετο παράγοντα ανησυχίας που επηρεάζει, ως έναν βαθμό, την αγορά μας. Η συνεχιζόμενη νευρικότητα στις διεθνείς αγορές, με αφορμή άλλοτε τους φόβους για διεθνή εμπορικό πόλεμο, άλλοτε την άνοδο των αμερικανικών επιτοκίων και πιο πρόσφατα την επιφυλακτικότητα προς τις μετοχές του τεχνολογικού κλάδου στις ΗΠΑ, αποτελεί έναν παράγοντα που τροφοδοτεί και τις εξελίξεις στην εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά.

Τέλος, τα εταιρικά αποτελέσματα αποτελούν τη μόνη πηγή που θα μπορούσε να διατηρήσει κάποια κινητικότητα στην αγορά, καθώς αρκετές εταιρείες έχουν δείξει θετικά σημάδια στην εξέλιξη των μεγεθών τους.

Με βάση λοιπόν τα παραπάνω, εκτιμάται ότι η αγορά μας θα προσπαθήσει να σταθεροποιηθεί το αμέσως προσεχές διάστημα σε επίπεδα Γενικού Δείκτη μεταξύ 780 και 810 μονάδων, αναμένοντας κάποιο νέο, ικανό να μετατοπίσει το επίπεδο διακύμανσης προς άλλη κατεύθυνση.

Ανδρέας Κόρδας (Πιστοποιημένος αναλυτής στο Χ.Α. και τεχνικός αναλυτής Διεθνών Αγορών)

To τελευταίο διάστημα είχαμε μια περίοδο πολύ έντονων διακυμάνσεων στα διεθνή χρηματιστήρια και είδαμε τη μεταβλητότητα να επιστρέφει στις αγορές μετά από ένα σχετικά μακρύ διάστημα.

Συνήθως όταν αυτό συμβαίνει, είναι μια κατάσταση που δημιουργεί αφενός ανησυχία σε μεσομακροπρόθεσμους επενδυτές και επενδυτικά κεφάλαια και αφετέρου, μια διάθεση κερδοσκοπικού χαρακτήρα και αφύπνιση των δυνάμεων των αγορών, γεγονός που με τη σειρά του οδηγεί σε ακόμα μεγαλύτερη μεταβλητότητα, ή τουλάχιστον παραμονή σε κατάσταση μεγάλων μεταβολών και αναζήτησης της κατεύθυνσης.

Τα κυριότερα γεγονότα που είδαμε είτε να παίζουν άμεσα ρόλο και να κινούν τις αγορές, είτε να υπολογίζονται σημαντικά ως οδηγοί των μελλοντικών εξελίξεων, ήταν επιγραμματικά τα εξής: O «εμπορικός πόλεμος», όπως εν συντομία αποκαλούν την εφαρμογή εμπορικών δασμών του «ιδιόρρυθμου» προέδρου Donald Trump, με την τελευταία επιβολή ύψους $50 δισ. στις κινέζικες εισαγωγές και με φήμες για ανάληψη επιπλέον πρωτοβουλιών του προς περιορισμό της Κίνας, καθώς και η άμεση απάντηση της τελευταίας.

Επίσης η αύξηση του αμερικανικού επιτοκίου κατά 0,25%, με νέο επιτόκιο 1,75% αντί για 1,5%, σε συνέχεια της νομισματικής πολιτικής της Fed, ενώ την ίδια στιγμή έχουμε ανακοίνωση του ΑΕΠ Ηνωμένων Πολιτειών με αύξηση 2,9%, σε σχέση με το αναμενόμενο 2,7%, που ήταν ήδη αυξημένο κατά 0,2% σε σχέση με το προηγούμενο 3μηνο, αναδεικνύοντας τη δυναμική της αμερικανικής οικονομίας.

Από την άλλη πλευρά, είχαμε κάποιες υποψίες για αύξηση επιτοκίων στο Ηνωμένο Βασίλειο, που προέρχονται από δύο μέλη της Τράπεζας της Αγγλίας που ψήφισαν υπέρ μιας αύξησης ποσοστού σε 0,75%, που «αφήνει την πόρτα ανοικτή» σε μια αύξηση τον Μάιο, ενώ προς το παρόν οι τιμές παρέμειναν σταθερές στο 0,5%.

Στη γεωπολιτική σκακιέρα, τις αγορές απασχόλησε η άνετη επανεκλογή του Πούτιν με το επιδεικτικό ισχύος ποσοστό του 77% και ένα αρκετά ασταθές γεωπολιτικό περιβάλλον σε εξέλιξη με άγνωστες προεκτάσεις, προερχόμενο από δυνάμεις εκτός και εντός Τουρκίας.

Στα εταιρικά, το συγκλονιστικότερο νέο που αναστάτωσε τις αγορές ήταν η κατάρρευση της μετοχής του Facebook, προκαλώντας απώλεια πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων κεφαλαιοποίησης σε χρόνο μηδέν, λόγω εμπλοκής του σε σκάνδαλο παραβίασης δεδομένων και μη εξουσιοδοτημένης χρήσης δεκάδων εκατομμυρίων προφίλ χρηστών του Facebook.

Όλα αυτά τα «πικάντικα», από πολλές πλευρές και με έναν πολύ «τοξικό» συνδυασμό με την, σε κάθε περίπτωση και με κάθε επενδυτική μέθοδο (Τεχνική Ανάλυση, ή Θεμελιώδη), υπεραγορασμένη αμερικανική αγορά μετοχών, συνετέλεσαν σε μια αρκετά μεγάλη διόρθωση, της τάξεως του 10%, από τα υψηλά του αμερικανικού δείκτη-βαρόμετρο S&P 500, η οποία με την ορμή της διέσπασετα τεχνικά σημεία της μεσοπρόθεσμης στήριξης, περίπου στο 2.740, με τη μακροπρόθεσμη στήριξη της συνολικής ανοδικής τάσης να βρίσκεται περίπου στο 2.520.

Συνεχίζοντας το τεχνικό σχόλιο, στην περίπτωση ανοδικής αντίδρασης της έντονης πτώσης, το σημείο που χρειάζεται να κατοχυρωθεί για να υπάρξουν ελπίδες συνέχισης της ανόδου προς νεότερα υψηλά είναι το 2.690, ενώ σε τέτοια περίπτωση το 2.740 θα είναι πλέον μια πολύ ισχυρή αντίσταση, η οποία πιθανόν να εμφανίσει πωλητικές δυνάμεις.

Οι περισσότεροι στην αγορά και με βάση το ψυχολογικό momentum τη δεδομένη στιγμή, αλλά και με βάση τις εξελίξεις κυρίως από τα επιτόκια, ποντάρουν ίσως σε μια πιθανότερη συνέχιση της πτωτικής διορθωτικής κίνησης του αμερικανικού δείκτη προς το 2.520.

Στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, που δεν δείχνει να έχει ούτε τη δύναμη να ανεξαρτητοποιηθεί από τον κυκλώνα των εξελίξεων στο εξωτερικό, ούτε το «καλό νέο» που θα την πυροδοτήσει, η πτωτική κίνηση οδήγησε τον Γενικό Δείκτη κάτω από το πολύ σημαντικό σημείο της μεσοπρόθεσμης στήριξης, που ήταν οι 810-805 μονάδες, αλλά και το έφερε να αντιμετωπίσει το πολύ κρίσιμο 775, τεχνικό σημείο που βρίσκεται η στήριξη της μακροπρόθεσμης ανόδου. Το σημείο αυτό, όσοι ασχολούμαστε με τα τεχνικά, δεν θα θέλαμε να χαθεί, διότι θα ενεργοποιήσει περισσότερες πωλήσεις αμυντικού χαρακτήρα, με ταυτόχρονα λιγότερο αγοραστικό ενδιαφέρον, λόγω φόβου αλλαγής της τάσης.

Μάνος Χατζηδάκης (υπεύθυνος τμήματος ανάλυσης, Beta Sec.)

Σε χαμηλή πτήση τζίρων και συναλλαγών έμεινε και η τελευταία χρηματιστηριακή εβδομάδα του Μαρτίου, μήνα κατά τον οποίο το Χρηματιστήριο έχασε 6,6%, γυρίζοντας σε αρνητικό πρόσημο (-2,73%) από την αρχή της χρονιάς.

Η τάση επηρεάστηκε κατά κύριο λόγο από το εξωτερικό, όπου η επιστροφή της μεταβλητότητας ήταν το βασικό χαρακτηριστικό της εικόνας που αφήνει πίσω του ο μήνας. Συναλλακτικά η εικόνα δεν ήταν καλή καθώς αν εξαιρεθεί το πακέτο πώλησης του ΟΛΘ και της Autohellas, η μέση ημερήσια συναλλακτική δραστηριότητα του μήνα περιορίστηκε στα 57 εκατ. ευρώ.

Τα θετικά ακούσματα από το μέτωπο των αποτελεσμάτων δεν στάθηκαν αρκετά για να αναχαιτίσουν την πίεση της προσφοράς ή να αυξήσουν το ενδιαφέρον.

Πλέον τα βλέμματα της αγοράς θα εστιάσουν στις εξελίξεις που αναμένονται μετά τις 20 Απριλίου στην Εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ, καθώς και στο αποτέλεσμα των «τεστ αντοχής» των τραπεζών στις αρχές Μαΐου, καταλύτες που είναι ικανοί να αλλάξουν το κλίμα και να διαφοροποιήσουν την ελληνική αγορά.

Τα ως τώρα αποτελέσματα των εισηγμένων εταιριών μπορούν να χαρακτηριστούν ικανοποιητικά. Στις 45 εταιρείες που έχουν δημοσιεύσει μεγέθη για τη χρήση του 2017, οι 38 είναι κερδοφόρες, εκ των οποίων οι 7 παρουσιάζουν επιστροφή από ζημιογόνες χρήσεις.

Ο τζίρος είναι αυξημένος κατά 12% στα 44,6 δισ. ευρώ, τα λειτουργικά κέρδη εμφανίζουν αύξηση 8,3% στα 6,16 δισ. ευρώ και η καθαρή κερδοφορία είναι στα 2,4 δισ. ευρώ, αυξημένη κατά 151%. Η συμμετοχή στην κερδοφορία από την παρουσία της Τράπεζας της Ελλάδος είναι σημαντική, αφού αφορά 941 εκατ. ευρώ.

Εξαιρουμένων των τραπεζών, οι εμποροβιομηχανικές εταιρείες έχουν υπερβεί το κατώφλι των 2 δισ. ευρώ (+16,2%) και καθώς ως το τέλος Απριλίου που λήγει η σχετική προθεσμία αναμένονται οι θετικές συνεισφορές από εταιρείες με υψηλό ειδικό βάρος και ικανοποιητικό ως τώρα εννεάμηνο (FF Group, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΕΥΔΑΠ κ.λπ.), είναι πολύ πιθανό οι εισηγμένες να μείνουν σε κερδοφορία πάνω από τα 2 δισ. ευρώ για πρώτη φορά μετά το 2009.

Επισημαίνεται ότι πέρυσι η επίδοση του συνόλου των εισηγμένων είχε διαμορφωθεί στα 8,6 δισ. ευρώ για τα λειτουργικά αποτελέσματα και 1,04 δισ. ευρώ στα καθαρά κέρδη. Εξαιρουμένων των Τραπεζών, τα καθαρά κέρδη είχαν ανέλθει σε 1,8 δισ. ευρώ.

Σε άλλες διακυμάνσεις που παρουσιάζουν ενδιαφέρον, η καθαρή θέση είναι μειωμένη κατά 11%, επηρεασμένη κυρίως από συναλλαγματικές διαφορές που περνούν απευθείας στα κεφάλαια, καθώς και από διανομές κεφαλαίων που έλαβαν χώρα εντός του 2017. Σε ό,τι αφορά τον δανεισμό παρατηρείται αύξηση κατά 8,2%, ως απόρροια, κυρίως, των βραχυπρόθεσμων υποχρεώσεων.

Τεχνικά, το κλείσιμο του μήνα κοντά στο χαμηλό έτους δεν αφήνει πολλά περιθώρια αισιοδοξίας, καθώς η αστοχία στη διάσπαση των 800 μονάδων ήταν αποτέλεσμα μεγάλης αδυναμίας να βγει ενδιαφέρον, για να πάρει πίσω το «κάστρο αντίστασης» των πωλητών.

Ο Γενικός Δείκτης προσέκρουσε στον κινητό μέσο των 200 ημερών, ενώ στην επόμενη συνεδρίαση έχασε χωρίς μάχη την επαφή με τις 800 μονάδες, ξεκινώντας με καθοδικό κενό στο άνοιγμα των τιμών, το οποίο παρέμεινε και ως το τέλος της ημέρας. Η μικρή ανάδραση της αγοράς επανέφερε τους ταλαντωτές στην ουδέτερη ζώνη, φαίνεται ωστόσο ότι σε αυτή τη φάση της πτώσης, οι ταλαντωτές θα μπουν για τα καλά, πλέον, σε υποτιμημένες ζώνες τιμών.

Το πτωτικό σενάριο είναι σε ισχύ και δείχνει τις 750-740 μονάδες, το επόμενο «προπύργιο» των αγοραστών από το οποίο είχε ξεκινήσει η άνοδος του Δεκεμβρίου, που εκτονώθηκε λίγο χαμηλότερα από τις 900 μονάδες. Η ανατροπή του σεναρίου έχει κομβικό σημείο τις 800 μονάδες, που ακόμα έχει κάποιες μικρές πιθανότητες όσο η αγορά δεν γράφει νεότερο φετινό χαμηλό (777 μονάδες).

Ηλίας Ζαχαράκης (Δ/νων Σύμβουλος Fast Finance ΑΕΠΕΥ)

Διεθνείς αγορές και εξελίξεις στα εσωτερικά μέτωπα είναι οι κύριοι ρυθμιστές της τάσης στο ΧΑ.

Στον διεθνή χώρο, η Wall Street είναι αυτή που δίνει τον τόνο σε μία συγκυρία που η επιτοκιακή πολιτική της Fed και οι κινήσεις Τραμπ δημιουργούν νέα δεδομένα. Από την αγορά της Νέας Υόρκης μέχρι το Τόκιο, τη Σαγκάη και τη Φρανκφούρτη, ο αμερικανικός παράγων είναι αυτός που διαμορφώνει τους όρους του παιχνιδιού.

Τεχνικά για τον SandP 500 η ευρύτερη περιοχή των 2.500 μονάδων είναι κομβική για τη συνέχεια, καθώς σε ενδεχόμενη διάσπασή της πιθανότατα θα ενεργοποιηθούν ισχυρές εντολές πωλήσεων, με συνέπεια την περαιτέρω σημαντική υποχώρηση αισθητά χαμηλότερα. Σε ένα τέτοιο περιβάλλον, η ελληνική αγορά πολύ δύσκολα θα μπορούσε να διαφοροποιηθεί ανοδικά, να κινηθεί αυτόνομα κόντρα σε μία γενικευμένη πτώση των ξένων αγορών.

Στο εσωτερικό, πέραν του κλίματος στις διεθνείς αγορές «βαραίνουν» οι εξελίξεις στα διάφορα μέτωπα -από τα εθνικά μέχρι τους ελέγχους αντοχής των συστημικών τραπεζών-, με τον τραπεζικό κλάδο να αρχίζει να δείχνει κάποια σημάδια ισορροπίας. Σε χαμηλά επίπεδα μεν και με σημαντικές απώλειες, ωστόσο σε αυτά τα επίπεδα φαίνεται πως έχει αρχίσει να αφομοιώνεται ο κίνδυνος από μία ενδεχόμενη αρνητική εξέλιξη στα stress tests.

Η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, από τον SSM, προεξοφλείται πως θα λειτουργήσει καταλυτικά είτε προς τη μία είτε προς την άλλη κατεύθυνση, με το ενδεχόμενο μίας ισχυρής ανοδικής διόρθωσης ανοιχτό στην περίπτωση που τα νέα είναι θετικά.

Στην αγορά θεωρείται πως για διάφορους λόγους (Deutsche Bank, ιταλικές τράπεζες κ.λπ.) οι όποιες αποφάσεις της ΕΚΤ θα είναι περισσότερο πολιτικού χαρακτήρα και δεν θα προκαλέσουν κύμα πωλήσεων σε μετοχές του κλάδου. Μία παράμετρος είναι αυτή των επιτοκίων, ωστόσο η Ευρώπη συνηθίζει να ακολουθεί την Fed με... καθυστέρηση 6μήνου.

Με τον τραπεζικό κλάδο να παραμένει σε χαμηλά επίπεδα, δεν θα πρέπει να αναμένεται θεαματική αλλαγή τάσης προς τα πάνω ούτε για τα blue chips. Σε επιμέρους κλάδους και εισηγμένες/μετοχές θα παραμείνει εστιασμένο το επενδυτικό ενδιαφέρον, με την ενέργεια στο επίκεντρο. Η επιτυχής έκδοση του εταιρικού ομολόγου της ΓΕΚ Τέρνα καταδεικνύει τη δυναμική που έχουν καλές εταιρείες, συνακόλουθα τομείς δραστηριότητας αλλά και κλάδοι. Κινητικότητα επικρατεί και στον χώρο της υγείας, με επίκεντρο αυτή τη φορά την κόντρα διεκδίκησης του ομίλου ΥΓΕΙΑ. Ο κλάδος παρουσιάζει ενδιαφέρον και λόγω του ότι είναι σε αναδιάταξη ο ευρύτερος ασφαλιστικός κλάδος, που «ακουμπάει» με το νοσηλευτικό/θεραπευτικό κομμάτι της αγοράς.

Εισηγμένες και κλάδοι που και λόγω της εκκαθάρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων/ανοιγμάτων έχουν βρεθεί στο επίκεντρο θα εξακολουθήσουν να παρουσιάζουν ενδιαφέρον.

Για τον Γενικό Δείκτη, η τάση παραμένει long στο ευρύτερο κανάλι μεταξύ 750 έως 830 μονάδων.

Σωτήρης Χαλκιάδης (μέλος Δ.Σ. ΔΕΠΟΛΑΣ ΑΧΕΠΕΥ)

Δεδομένη θα πρέπει να θεωρείται η αλλαγή του σκηνικού σε ένα πιο ρευστό και υψηλού ρίσκου επενδυτικό περιβάλλον. Η δασμολογική πολιτική Τραμπ σε συνδυασμό με την επιτοκιακή γραμμή της Fed είναι οι κύριες παράμετροι που επηρεάζουν τις αγορές. Εμφανής εδώ και μερικές εβδομάδες η διολίσθηση των κύριων χρηματιστηριακών δεικτών, με τον DAX στη Φρανκφούρτη σε οριακό σημείο.

Για το ΧΑ, η πολιτική όξυνση, η κρίση στα ελληνο-τουρκικά σε συνδυασμό με τη διαδικασία κλεισίματος της τέταρτης αξιολόγησης, τα stress tests των τραπεζών, τα οικονομικά αποτελέσματα 2017 και οι εξελίξεις σε επιχειρηματικό επίπεδο δημιουργούν κλίμα ρευστότητας, με συνέπεια τις πωλήσεις αρκετών ξένων πλέον και σε blue chips.

Η... ομοβροντία πωλήσεων προς το κλείσιμο της συνεδρίασης της Πέμπτης, όχι τόσο στις τραπεζικές μετοχές όσο σε blue chips, προβλημάτισε την αγορά. Από Τρίτη αλλά περισσότερο από τη μεθεπόμενη εβδομάδα θα φανούν οι διαθέσεις των ξένων, που μέχρι τώρα είτε παραμένουν θεατές είτε ενεργούν με τις πωλήσεις να υπερισχύουν ελαφρώς των αγοραστών, κάτι που αποτυπώνεται στη χαμηλή συναλλακτικότητα και την περιορισμένη μεταβλητότητα δεικτών, μετοχών.

Στο ευρύτερο μέτωπο της οικονομίας, η υπερφορολόγηση περιορίζει αισθητά τις όποιες προσπάθειες ουσιαστικής ανάκαμψης, «πνίγοντας» κλάδους και επιχειρήσεις. Εάν δεν αμβλυνθεί το ασφυκτικό φορολογικό περιβάλλον, δεν θα μπορέσουν να «ανασάνει» η επιχειρηματικότητα, να γίνουν πιο ανταγωνιστικές οι επιχειρήσεις με εξαγωγικό προσανατολισμό.

Ο τραπεζικός κλάδος, όσο παραμένουν σε εκκρεμότητα τα stress tests, δύσκολα θα μπορέσει να διαφοροποιηθεί θεαματικά, με τον Δείκτη Τραπεζών να αδυνατεί να υπερβεί τις 880 μονάδες (στο καλό σενάριο). Η άρση της αμφιβολίας που επικρέμαται πάνω από τον τραπεζικό κλάδο και τις τελευταίες εβδομάδες έχει οδηγήσει ορισμένα αμερικανικά funds σε ρευστοποίηση θέσεων στον κλάδο, ενώ παραμένουν «ανοιχτές» θέσεις short και στις 4 μετοχές του κλάδου.

Τις τελευταίες συνεδριάσεις παρατηρείται με ανησυχητικό ρυθμό η μείωση θέσεων σε μετοχές blue chips, που προφανώς γίνεται από ξένα funds. Είτε πρόκειται για μερική μείωση για «κλείδωμα» μεσο-μακροπρόθεσμων κερδών είτε για αποχώρησή τους λόγω ανησυχιών (για άλλους λόγους), το αποτέλεσμα είναι το ίδιο. Η αγορά, υπό το βάρος αυτών των πωλητών και με αδύναμους τους εγχώριους παίκτες να απορροφήσουν την προσφορά των πρώτων, θα πιέζεται χαμηλότερα.

Σε μία τέτοια φάση της αγοράς το stock picking είναι ίσως η πιο ενδεδειγμένη τακτική. Αγορές από χαμηλότερες τιμές σε μετοχές όπως λ.χ. ΓΕΚ Τέρνα, Μυτιληναίος, Αεροπορία Αιγαίου, Grivalia, Viohalco,ΔΕΗ , Τέρνα Ενεργειακή, κινήσεις σε επιλεγμένες μετοχές της μεσαίας-χαμηλότερης κατηγορίας (ΚΡΙ ΚΡΙ, ΥΓΕΙΑ, Πλαίσιο, Πλαστικά Κρήτης, ΕΛΤΕΧ Ανεμος, Ιντρακάτ, Πετρόπουλος, Πλαστικά Κρήτης κ.ά.) και stock picking, θα συνεχίσουν να έχουν τον κύριο λόγο.
Πηγή
Tromaktiko
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ