2018-04-04 12:31:23
Φωτογραφία για Ακόμη και δύο εβδομάδες χωρίς γυμναστική «εκτοξεύουν» τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη!
Μόλις δύο εβδομάδες εργασίας στο γραφείο, χωρίς γυμναστική, μπορούν να θέσουν, σύμφωνα με βρετανική μελέτη, το σύγχρονο άνθρωπο στον κίνδυνο εκδήλωσης διαβήτη.

Επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου του Λίβερπουλ, με επικεφαλής τον Δρ Ντάνιελ Κατσμπερτσον, έθεσε υπό ιατρική παρακολούθηση 45 άτομα, κατά μέσο όρο 36 ετών, που δεν αθλούνταν τακτικά, αλλά έκαναν τουλάχιστον 10.000 βήματα καθημερινά.

Οι ερευνητές τούς ζήτησαν να έχουν καθιστική συμπεριφορά για δύο εβδομάδες, δηλαδή να μετακινούνται με τα μέσα μεταφοράς ή το αυτοκίνητο, να χρησιμοποιούν το ασανσέρ και να περιορίσουν τα βήματα που έκαναν καθημερινά σε 1.500, ενώ τα Σαββατοκύριακα έπρεπε να μείνουν σπίτι, παρακολουθώντας τηλεόραση ή παίζοντας ηλεκτρονικά παιχνίδια.

Τα επίπεδα σωματικής δραστηριοποίησης ελέγχονταν μέσω μικροσυσκευών που φορούσαν οι εθελοντές στο βραχίονά τους, ενώ έπρεπε επίσης να κάνουν τη συνήθη διατροφή τους και να τηρούν διατροφικό ημερολόγιο ώστε να πιστοποιηθεί ότι δεν είχαν κάνει καμιά αλλαγή.


Μετά από δύο εβδομάδες, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το λίπος και η περίμετρος της μέσης είχαν αυξηθεί στους συμμετέχοντες, ενώ είχαν σημάδια μυϊκής απώλειας και χαμηλής καρδιοαναπνευστικής ικανότητας. Το σώμα τους επίσης ήταν λιγότερο ικανό να ανταποκριθεί στην ινσουλίνη, ένα σύμπτωμα που μπορεί να είναι πρόδρομος του διαβήτη.

Αφού οι εθελοντές επανήλθαν στα φυσιολογικά τους επίπεδα σωματικής δραστηριοποίησης για 14 ημέρες, οι αρνητικές επιπτώσεις της καθιστικής συμπεριφοράς αντιστράφηκαν.

«Η καθιστική ζωή έχει διάφορες ανεπιθύμητες ενέργειες στην υγεία. Κι ενώ από μόνες τους δεν είναι ικανές σε μόλις δύο εβδομάδες να προκαλέσουν την εκδήλωση νοσήματος, φανταστείτε τι συμβαίνει όταν η καθιστική συμπεριφορά είναι παγιωμένη για μήνες ή και χρόνια», σημειώνει ο δρ  Κατσμπερτσον.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Diabetologia.

Πηγή: in.gr
_
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ