2012-05-31 15:04:04
Φωτογραφία για Στην κόψη των... εκβιασμών
του Σταύρου Χριστακόπουλου

Η σημερινή έρευνα της Pulse RC για το «Π», εκτός των άλλων, διερευνά τις προτιμήσεις των ψηφοφόρων όλων των κομμάτων για τις κυβερνητικές συ­νεργασίες μετά τις εκλογές.

Τα ευ­ρήματα έχουν τρομακτικό ενδιαφέ­ρον, καθώς βλέπουμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι, συνολικά, περισσότερο ελ­κυστικός για εκλογική συνεργασία συγκριτικά με τη Ν.Δ., με εξαίρεση τους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι προτιμούν... τη Ν.Δ.! Πέρα όμως από τα ευρήματα της Pulse, έχει αξία να ρίξουμε μια μα­τιά στις δημοσκοπήσεις των προη­γούμενων ημερών, όπως τις ανέλυ­σε ο συνεργάτης μας Θ. Σούμπλης (βλ. πίνακες). Τα συμπεράσματα:

♦ Ενισχύεται η πόλωση Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ. Η Ν.Δ. έχει εισροές 2% από Δημοκρατική Συμμαχία, 1,5% από Ανεξάρτητους Έλληνες και 1,5% από Χρυσή Αυγή και περίπου 2% από τα εκτός Βουλής κόμματα. Έχει σχεδόν εξαντλήσει τη συσπεί­ρωσή της.

♦ Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει περιθώρια ανό­δου διότι δεν έχει εξαντλήσει τη συσπείρωσή του, η οποία μέχρι τώρα κυμαίνεται σε 75% έως 80%. Έχει εισροές από ΚΚΕ 3%, από Ανεξάρτητους Έλληνες 1,5%, και από Χρυσή Αυγή περίπου 1%. Ακόμη εισπράττει, από αριστερά κόμματα εκτός Βουλής, περίπου 2,5%. Εάν ψηφίσουν περισσότεροι και ειδι­κότερα νέοι ψηφοφόροι, τότε εί­ναι πιθανό να βγει πρώτο κόμμα.


♦ Το ΠΑΣΟΚ αντέχει στην πόλωση διότι επαναπατρίζει παλαιούς ψη­φοφόρους του που πρόσφατα κα­τευθύνθηκαν στην Αριστερά και τώρα επιστρέφουν φοβούμενοι την έξοδο από το ευρώ.

♦ Η ΔΗΜΑΡ διατηρεί και αυξάνει ελαφρά τις ψήφους της.

♦ Από όλα τα άλλα κόμματα δια­σώζεται, αν και με απώλεια ψή­φων, η Δημιουργία Ξανά - Δράση, που ίσως ξεπεράσει το 3%.

♦ Στην παράσταση νίκης προηγεί­ται η Ν.Δ., η οποία θα μπορέσει να σχηματίσει κυβέρνηση συνεργασί­ας με το ΠΑΣΟΚ. Ο ΣΥΡΙΖΑ, αν βγει πρώτο κόμμα, έχει τη δυνατότητα να σχηματίσει κυβέρνηση με τη Δημοκρατική Αριστερά και τη στή­ριξη ή ανοχή του ΠΑΣΟΚ ή των Ανε­ξάρτητων Ελλήνων.

Αν όμως αυτά είναι τα δημοσκοπικά ευρήματα, οι απόπειρες εκ­φοβισμού, οι εκβιασμοί και η κινδυνολογία γύρω από τη θέση της Ελλάδας στο ευρώ θα αποτελέσουν το μενού της προεκλογικής περιόδου.

Ενδεικτικά είναι τα συνεχή πολι­τικά και οικονομικά παιχνίδια, τα οποία θέτουν σε κίνδυνο την οικο­νομική σταθερότητα με επίκεντρο τις λαϊκές καταθέσεις και τη θέση της χώρας στην ευρωζώνη.

Χοντρό παιχνίδι

Η ιστορία που έβγαλε στον αέ­ρα το Reuters για το αίτημα του Λουκά Παπαδήμου στον Μπαρόζο να... κινδυνολογήσει είναι χαρα­κτηριστική.

Σύμφωνα λοιπόν με το Reuters, η δήλωση Μπα­ρόζο πως η Ελλάδα θα πρέπει να σεβαστεί τις δεσμεύσεις της ή αλλι­ώς να φύγει από το ευρώ ήρθε έπειτα από αίτημα του Παπαδήμου. Κοινώς, το Reuters ήρθε να επι­βεβαιώσει όσα είχε υπο­στηρίξει ο βουλευτής του ΣΥΡΙ­ΖΑ Γιάννης Δραγασάκης σε συνέ­ντευξη στον Real FM και τον Νίκο Χατζηνικολάου στις 11 Μαΐου, την ημέρα που είχε κάνει τις δηλώσεις ο Μπαρόζο.

Είχε πει τότε ο Δραγασάκης: «Εγχώριες δυνάμεις ήταν σε ανοι­χτή γραμμή με τον κ. Μπαρόζο και τον προετοίμαζαν, μόλις λάβει την επιστολή Τσίπρα, να βγει και να κάνει δηλώσεις ότι μετά την επι­στολή αυτή η Ελλάδα δεν μπορεί να μείνει στο ευρώ». Και προσέθε­τε ότι «ενδεχομένως αυτό θα μας επηρεάσει». Τότε λίγοι τον πίστε­ψαν. Τώρα το είπε και το Reuters κι ας το διαψεύδει ο Παπαδήμος topontiki.gr
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ