2018-04-08 20:26:15
Φωτογραφία για Μια ιστορία τρέλας στα δικαστήρια: Η δικηγόρος που έβαλε «φωτιά» στη δίκη
Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη

Μια απλή δικαστική υπόθεση απασχόλησε, 8 χρόνια μετά την υποβολή μήνυσης, επί 11 ώρες δικαστές, εισαγγελείς, αστυνομικούς, μάρτυρες λόγω της εμπρηστικής συμπεριφοράς ενός δικηγόρου και της αδυναμίας αντιμετώπισής του για τη διαφύλαξη του κύρους της Δικαιοσύνης και των δικαστών

«Δεν έχετε τσίπα, κυρία πρόεδρε! Είστε ξετσίπωτη, κυρία πρόεδρε!». Οσο κι αν φαίνεται αδύνατον, αυτή η φράση εκστομίστηκε πριν από λίγες ημέρες από δικηγόρο σε μια δίκη που θύμιζε τουλάχιστον φαρσοκωμωδία. Μια δίκη που κράτησε 11 ολόκληρες ώρες, θυμίζοντας περισσότερο γύρισμα της θρυλικής σειράς «Ορκιστείτε, παρακαλώ» παρά πραγματικό γεγονός. Μια δίκη όπου πρυτάνευσαν ο τσαμπουκάς έναντι του σεβασμού, ο παραλογισμός έναντι της λογικής, η ντροπή στην πιο ακραία και ολοκληρωτική της μορφή.


Οι ιστορίες που διαδραματίζονται καθημερινά στις αίθουσες και στους διαδρόμους των δικαστηρίων της πρώην Σχολής Ευελπίδων δεν αποτελούν τίποτε παραπάνω από έναν καθρέφτη συναισθημάτων, με κυρίαρχο εκείνο της δικαίωσης. Δίπλα στον ιδανικό αυτό καθρέφτη φιγουράρει ωστόσο και μια σειρά παραμορφωτικών γυαλιών που δεν αντανακλούν τίποτε παραπάνω από την κατάντια της ελληνικής κοινωνίας. Σ’ ένα τέτοιο γυαλί καθρεφτίστηκε την περασμένη εβδομάδα μια υπόθεση, η έκβαση της οποίας άφησε (πίσω της) στη μνήμη βαθιά χαραγμένα θραύσματα υπομονής, συντρίμμια λογικής και μια εικόνα δικαστικής έδρας κατάπληκτης από τα καπρίτσια και την εξωφρενική συμπεριφορά ενός και μόνο δικηγόρου που κινήθηκε έξω από κάθε κανόνα του κώδικα δικηγόρων!

Οκτώ χρόνια φαγούρα για συκοφαντική δυσφήμηση!

Ετος 2010. Ενα site ορφανό από ιδιοκτησία και διατεταγμένο σε... υπηρεσία επιδίδεται σε έναν οχετό συκοφαντικών δημοσιευμάτων εναντίον δημοσιογράφου, πρώην διευθυντή δημόσιου οργανισμού. Ο ανώνυμος συντάκτης των εν λόγω δημοσιευμάτων χαρακτηρίζει εμμέσως πλην σαφώς το πρόσωπο που τότε κατείχε την παραπάνω θέση «τρομοκράτη» και «ταγματάρχη» της τότε κυβέρνησης.

Ο δημοσιογράφος σε πρώτη φάση προσπαθεί να ανακαλύψει το όνομα του υπεύθυνου του ιστότοπου και όταν συνειδητοποιεί ότι κάτι τέτοιο είναι αδύνατον -στα sites του παραδημοσιογραφικού κυκλώματος ο υπεύθυνος είναι πάντα αόρατος-, υποβάλλει μήνυση στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος. Οι χάκερ της υπηρεσίας της Αστυνομίας κινούν τις διαδικασίες και με εντολή εισαγγελέα απευθύνονται στην Google, από την οποία εντοπίζουν ότι διαχειριστής του σκιώδους αυτού site είναι κάποιος άγνωστος στον δημοσιογραφικό κόσμο. Ακολουθεί κλητήριο θέσπισμα και ο κατηγορούμενος καλείται σε δίκη, η οποία μετά από σωρεία αναβολών προσδιορίζεται για τις αρχές του 2017.

Οι δικαστές καταδικάζουν τον ένοχο μετά από επτά χρόνια σε οκτώ μήνες φυλάκιση για συκοφαντική δυσφήμηση και εξύβριση, με τον τελευταίο να ασκεί έφεση, η εκδίκαση της οποίας προσδιορίζεται για τα μέσα Φεβρουαρίου του 2018, κρατώντας στο πινάκιο τον αριθμό 1. Ο μηνυτής θεωρεί ότι η υπόθεση αυτή θα λάβει επιτέλους τέλος, ωστόσο οι ελπίδες του διαψεύδονται καθώς μετά από παρελκυστική τακτική εκ μέρους της υπεράσπισης του κατηγορούμενου η δίκη διακόπτεται για τις πρώτες μέρες του Μαρτίου. Για κακή του τύχη η πρόεδρος του δικαστηρίου στη συγκεκριμένη δικάσιμο ανακοινώνει πρόβλημα μέλους της σύνθεσης και η υπόθεση παραπέμπεται δύο μέρες μετά αφού πλησιάζει και ο χρόνος για την παραγραφή του αδικήματος. Κι εδώ ακριβώς ξεκινούν τα ευτράπελα μιας διαδικασίας για γέλια και για κλάματα «Μη μου τον... δικηγόρο τάραττε»

Πρωινό 7ης Μαρτίου 2018. Η διαδικασία επαναλαμβάνεται, εξετάζονται 4 νέοι μάρτυρες που εμφανίστηκαν για πρώτη φορά στην κατ’ έφεση δίκη του κατηγορούμενου, και μετά από 5 ώρες το δικαστήριο είναι έτοιμο να εκδώσει την απόφασή του. Τότε ο συνήγορος του κατηγορούμενου ξεκινά ένα σόου υβριστικής συμπεριφοράς μπροστά στα έκπληκτα μάτια εισαγγελέως, δικαστών και παρευρισκομένων. Στο λεκτικό παραλήρημά του υπονοεί ότι οι δικαστές δεν κάνουν σωστά τη δουλειά τους, φωνάζει, ωρύεται, ενώ παραλληλίζει το άμεμπτο σύμπαν της δικηγορικής του υπόστασης με το πρόσωπο και τα έργα γυναίκας συναδέλφου του λέγοντας: «Εγώ δεν είμαι .... (αναφέροντας το όνομα γνωστής δικηγόρου) που ζητάει εξαιρέσεις των δικαστών για να απαλλάξει βιαστές».

Κάποιοι γελάνε, κάποιοι σταυροκοπιούνται, κάποιοι απλώς μένουν με το στόμα ανοιχτό αναμένοντας το επόμενο «παραληρηματικό επεισόδιο», το οποίο δεν αργεί να έρθει. Απευθυνόμενος τώρα στην πρόεδρο του δικαστηρίου, ο δικηγόρος προτείνοντας το δάχτυλό του της λέει: «Δεν έχετε τσίπα, κυρία πρόεδρε! Ξέρετε τι σημαίνει η λέξη τσίπα, κυρία πρόεδρε, είστε ξετσίπωτη, κυρία πρόεδρε!», ενώ ζητά την πειθαρχική δίωξη της εισαγγελέως και την εξαίρεση των δικαστών της έδρας για μεροληπτική στάση, επειδή «γνωρίζω την απόφασή σας, η οποία είναι καταδικαστική» και απειλεί ολόκληρη τη σύνθεση του δικαστηρίου με αναφορά στον Αρειο Πάγο. Το σόου ωστόσο δεν σταματά εδώ. Στο ερώτημα των δικαστών πώς δύναται να γνωρίζει την απόφαση προτού ακόμη εκδοθεί, εκείνος απαντά: «Τη γνωρίζω, διότι εκτός από δικηγόρος είμαι και ψυχολόγος και ξέρω ότι η απόφασή σας είναι καταδικαστική! Το γνωρίζω αυτό πολύ καλά γιατί άκουσα κρυφά τη διάσκεψή σας!».

Κάποιοι τώρα γελάνε δυνατά έχοντας την αίσθηση ότι δεν βρίσκονται σε αληθινό δικαστήριο του 2018, αλλά στο μακρινό 1980, στα παρασκήνια της θρυλικής ελληνικής σειράς της ΕΡΤ2 «Ορκιστείτε Παρακαλώ». Και πως κάπου εκεί θα εμφανιστεί ο αείμνηστος Γιάννης Μιχαλόπουλος, θα καθίσει στην έδρα και θα μοιράσει ακόμη περισσότερο γέλιο μέσα από μια ακόμη ανατρεπτική δίκη. Μάταια. Το δικαστήριο είναι αληθινό, ο δικηγόρος-«ψυχολόγος» σε πλήρη σύγχυση και οι δικαστές της έδρας κατάπληκτοι. Παρότι ο δικηγόρος είναι... συνήθης ύποπτος παρόμοιων περιστατικών -πέρυσι τέτοια εποχή από κατήγορος σε δίκη βρέθηκε φιλοξενούμενος στα κρατητήρια λόγω ανάρμοστης συμπεριφοράς- και κατονόμασε την πρόεδρο του εν λόγω δικαστηρίου «ξετσίπωτη», η τελευταία ανακοίνωσε διακοπή, κατέφυγε στον προϊστάμενο του δικαστηρίου για να συγκροτηθεί νέα σύνθεση που θα αποφάσιζε επί της αίτησης εξαίρεσης, αφού ο κύριος συνήγορος υπέβαλε προφορική μήνυση εναντίον των δικαστών και της εισαγγελέως,και απαίτησε από τον αστυνομικό την προσωπική κράτησή τους, ώστε κάποια στιγμή μετά την ολοκλήρωση της δίκης να πάνε στο αστυνομικό τμήμα για να υποβάλει τις μηνύσεις.

Εντεκα ώρες φαρσοκωμωδίας

Μετά την υποβολή της αίτησης εξαίρεσης, οι δικαστές κατευθύνονται στη γραμματεία του Κτιρίου 6 προκειμένου να οριστεί το δικαστήριο που θα τη συζητούσε. Ο δικηγόρος ωστόσο δεν ήταν διατεθειμένος να ολοκληρώσει εδώ το μεγάλο του σόου. Μονολογώντας ακατάληπτες εκφράσεις τηλεφωνεί στο 100 και ζητά, απειλώντας θεούς και δαίμονες, να σταλεί περιπολικό γιατί οι υπάρχουσες δυνάμεις δεν... μπορούν να ικανοποιήσουν τα αιτήματά του. Με βήμα γοργό περιφέρεται από κτιρίου εις κτίριον και κατευθύνεται τώρα στο Κτίριο 7 όπου προσπαθεί να μπει στην αίθουσα διασκέψεων των δικαστών, όπου τον σταματά ένας δικαστής από τη νέα σύνθεση λέγοντάς του ότι δεν μπορεί να περάσει μέσα. Εκείνος, ωρυόμενος, απαντά: «Τι είναι αυτά; Εγώ δεν θέλω να με ενημερώσει ο φρουρός για το πού θα συζητηθεί η αίτηση εξαίρεσης, πρέπει να μου το ανακοινώσει η αρμόδια σύνθεση!». Ο δικαστής τού ανταπαντά: «Σας παρακαλώ. Εδώ δεν μπορείτε να μπείτε μέσα!». «Μήνυση και σε σένα!» του απαντά ο δικηγόρος και απαιτεί από τον αστυνομικό την κράτηση και του νέου δικαστή προκειμένου να τον μηνύσει. Μετά και από αυτό το επεισόδιο κατά τις 7 το βράδυ ξεκινά επιτέλους στο Κτίριο 7 η συζήτηση για την αίτηση εξαίρεσης.

Ο δικηγόρος-«ψυχολόγος» συνεχίζει να φωνάζει και να απειλεί θεούς και δαίμονες. Αυτή τη φορά υποβάλλει και πάλι αίτηση εξαίρεσης κατά της προέδρου λέγοντας ότι το δικαστήριο που συζητά την πρώτη αίτηση εξαίρεσης είναι αναρμόδιο καθώς έχει υποβληθεί μήνυση κατά ενός μέλους του (του πρωτοδίκη που του απαγόρευσε την είσοδο) και ως εκ τούτου δεν είναι νόμιμη η συγκρότησή του και ότι θα έπρεπε να αποφασίσουν για την εξαίρεση οι αναπληρωτές των δικαστών της ημέρας που είχε εκφωνηθεί η υπόθεση! Η εισαγγελέας δεν τον ακούει. Απορρίπτει την αίτηση εξαίρεσης για την αναρμοδιότητα του εν λόγω δικαστηρίου, όπως επίσης και την αρχική αίτηση εξαίρεσης. Τα ρολόγια δείχνουν ήδη εννέα παρά δέκα το βράδυ.

Η αρχική έδρα και οι διάδικοι επιστρέφουν στο Κτίριο 13, η πρόεδρος εκφωνεί κατευθείαν την απόφαση που ήταν αθωωτική για τον κατηγορούμενο και λίγο προτού αποχωρήσει απευθύνεται στον μαινόμενο δικηγόρο που και πάλι προσπάθησε, ευτυχώς εις μάτην, να διακόψει την εκφώνηση της απόφασης, και του λέει: «Πρέπει να ξέρετε ότι ήταν ούτως ή άλλως από τη διάσκεψη αθωωτική η απόφαση». Εκείνος δεν σωπαίνει ούτε τώρα: «Αυτό είναι υποκρισία!» φωνάζει στην πρόεδρο. Τώρα κανείς δεν μιλά. Ολοι είναι κουρασμένοι, εξουθενωμένοι, απηυδισμένοι διότι δυστυχώς κάποια δικαστήρια στην Ελλάδα του 2018 είναι κάτι σαν σίριαλ για γέλια και για κλάματα...

Η υπόθεση, όμως, φαίνεται ότι δεν έχει τελειώσει ακόμη. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δικαστές, στην προσπάθειά τους να προστατεύσουν την αξιοπρέπειά τους, υπέβαλαν αναφορά κατά του δικηγόρου στον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών για να κινηθούν οι διαδικασίες που προβλέπονται. Τον τελικό λόγο θα έχει η αρμόδια εισαγγελία που θα παραλάβει και θα μελετήσει τα πρακτικά της απίστευτης αυτής διαδικασίας...
anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Vero, το νέο Facebook;
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Vero, το νέο Facebook;
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ