2018-04-09 09:40:36
Από τη στιγμή που και ο ίδιος ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρης Βίτσας,
παραδεχόταν σε συνέντευξή του την Μεγάλη Πέμπτη πως «δεν μπορούμε να τα αποδίδουμε όλα στον καιρό», σε σχέση με την αυξημένη είσοδο προσφύγων και μεταναστών στα ελληνικά νησιά το τελευταίο διάστημα, είναι σίγουρο πως στις ελληνικές αρχές έχει χτυπήσει ένα πρώτο «καμπανάκι» για τη διαχείριση της κατάστασης από εδώ και πέρα.
Η Τουρκία δεν έχει επιλέξει την κλιμάκωση σε αυτό το πεδίο, όμως έχει δείξει τα «δόντια» της, καθώς από τη Σύνοδο της Βάρνας που έγινε στις 26 Μαρτίου έως και τις 4 Απριλίου έχουν περάσει στη χώρα περίπου 1.400 πρόσφυγες και μετανάστες, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία. Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις περνούν τη χειρότερή τους φάση, οι δηλώσεις από την γειτονική χώρα συνεχίζουν να προκαλούν, το ζήτημα των δυο στρατιωτικών καθυστερεί ανησυχητικά, ενώ παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου πραγματοποιήθηκαν ακόμα και την ημέρα του Πάσχα. Κανένα κυβερνητικό στέλεχος δεν μπορεί να διαβεβαιώσει πως ο Ταγίπ Ερντογάν δεν θα χρησιμοποιήσει το συγκεκριμένο «όπλο» για να πιέσει την Ελλάδα και κατ’ επέκταση την Ευρώπη ειδικά αν δυναμιτιστεί το κλίμα και στην κυπριακή ΑΟΖ.
Για όλους αυτούς του λόγους το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής σε συνεργασία με το Μέγαρο Μαξίμου ήδη διαμορφώνει ένα σχέδιο για μια ενδεχόμενη αύξηση των ροών. Συνολικά 11.727 άτομα βρίσκονται στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης όταν οι διαθέσιμες θέσεις είναι 6.338. 3.095 πρόσφυγες και μετανάστες φιλοξενούνται στις υπόλοιπες δομές.
Με την ολοκλήρωση των διακοπών του Πάσχα το μεταναστευτικό αναμένεται να μπει στο επίκεντρο των συσκέψεων που θα πραγματοποιηθούν στο Μέγαρο Μαξίμου, ενώ ο Δημήτρης Βίτσας θα ολοκληρώσει τις επισκέψεις του σε όλα τα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης. «Καυτά» θέματα αποτελούν η αποσυμφόρηση των νησιών με το υπουργείο να έχει καταρτίσει ειδικό σχέδιο, αλλά και η επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου. Το σχετικό νομοσχέδιο για το άσυλο εκκρεμεί από τις αρχές Ιανουαρίου να κατατεθεί στη Βουλή και η δέσμευση του Δημήτρη Βίτσα είναι αυτό να γίνει μέχρι τα τέλη αυτού του μήνα. Όπως είχε δημοσιεύσει το newpost.gr οι διατάξεις έχουν παρουσιαστεί και στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ από τον Φεβρουάριο, όπου έχουν εκφραστεί ενστάσεις.
Σύμφωνα με πληροφορίες με το νέο πλαίσιο:
- Η απόφαση για το άσυλο μετά την αίτηση ουσιαστικά θα είναι τελεσίδικη.
(Καταργούνται τα 4 στάδια και η διαδικασία θα ολοκληρώνεται, όταν εκδοθεί η απόφαση από την Αρχή Προσφυγών, με μόνη δυνατότητα προσφυγής στη Διοικητική Δικαιοσύνη)
- Μειώνονται οι χρόνοι κατάθεσης ένστασης.
- Μειώνονται οι χρόνοι που οι υπηρεσίες θα πρέπει να λαμβάνουν τις αποφάσεις τους.
Ο Δημήτρης Βίτσας σε συνέντευξή του στην «ΑΥΓΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ» τόνισε πως θα αυξήσει τις 12 Επιτροπές Προσφυγών που λειτουργούν τώρα σε 20, ενώ το 2019 σχεδιάζει να γίνουν 30. «Η υπηρεσία Ασύλου να έχει περισσότερο κόσμο ώστε να εξετάζει πιο γρήγορα τις πρώτες αιτήσεις. Αυτή τη στιγμή η υπηρεσία Ασύλου έχει συνολικά με τις διοικητικές υπηρεσίες περίπου 600. Μέχρι το τέλος του 2018 – έχουν περάσει από το ΑΣΕΠ – θα έλθουν άλλοι 200», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Όσον αφορά την «κρυφή συμφωνία» Τσίπρα – Ερντογάν, που έγινε κατά την επίσκεψη του Τούρκου προέδρου στην Αθήνα και αφορούσε επιστροφή προσφύγων ακόμα και από την ενδοχώρα, όλα δείχνουν πως είναι ένα σχέδιο το οποίο δεν έχει προχωρήσει παρά τις επαφές που είχε πραγματοποιήσει τους τελευταίους μήνες ο Γιάννης Μουζάλας στην Άγκυρα.
Υπενθυμίζεται πως ο Δημήτρης Βίτσας έχει προαναγγείλει επίσκεψή του στην Τουρκία προκειμένου να συναντηθεί με τον Τούρκο ομόλογό του.
Αντώνης Αντζολέτος - newpost.gr
_
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Δέκα γνωστοί Έλληνες μιλούν για την πίστη τους στον Θεό [video]
ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Άσθμα: Ποιες καταστάσεις μπορούν να το επιδεινώσουν;
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ