2018-04-09 18:36:21
Φωτογραφία για Γιατί νιώθετε συνεχώς εξαντλημένη: 7 πιθανές αιτίες
Θα σκεφτείτε «ποια εργαζόμενη, σύζυγος, μαμά δεν είναι συνεχώς κουρασμένη;» και θα ‘χετε δίκιο. Στο κείμενο αυτό, δεν θα αναφερθούμε στη συνηθισμένη κούραση που προκαλεί η έλλειψη ύπνου ή η πιεσμένη καθημερινότητά μας, αλλά στην αδικαιολόγητη εξάντληση.

Για να καταλάβετε αν πρέπει να αναζητήσετε αλλού την αιτία του προβλήματος, αναλογιστείτε αν τα πράγματα που διεκπεραιώνατε καθημερινά μέχρι τώρα χωρίς μεγάλο κόπο, πλέον σας εξαντλούν. Εξετάστε τι μπορεί να φταίει και επισκεφθείτε τον γιατρό σας για να σας συμβουλεύσει σχετικά.

Γιατί νιώθετε συνεχώς εξαντλημένη: 7 πιθανές αιτίες

Προβλήματα του θυρεοειδούς

Τα χαμηλά επίπεδα των ορμονών που παράγει ο θυρεοειδής αδένας στη περίπτωση υποθυρεοειδισμού ή θυρεοειδίτιδας μπορεί να επηρεάσουν τα επίπεδα της ενέργειάς σας κι εσείς να νιώθετε κουρασμένη ακόμα κι αν οι καθημερινές σας δραστηριότητες δεν έχουν αυξηθεί. Σε περίπτωση που η κούραση συνοδεύεται από αυξομειώσεις στο βάρος, ανισορροπία στην περίοδο ή σκαμπανεβάσματα στη διάθεση, θα πρέπει να ελέγξετε αν ο θυρεοειδής σας λειτουργεί σωστά.


Έχετε έλλειψη βιταμίνης D...

Έρευνες έχουν αποδείξει τη σύνδεση της ανεπάρκειας και της έλλειψης βιταμίνης D με το συνεχές αίσθημα κόπωσης. Αυτό που χρειάζεται για να το διαπιστώσετε είναι να κάνετε μια απλή εξέταση αίματος που θα σας υποδείξει ο γιατρός. Αν επιβεβαιωθούν οι υποψίες σας, ένα συμπλήρωμα βιταμίνης D θα σας βοηθήσει να ανακτήσετε την ενέργεια που έχετε χάσει.

... ή έλλειψη σιδήρου

Ο σίδηρος είναι σημαντικός για τη μεταφορά του οξυγόνου στον οργανισμό και το οξυγόνο είναι σημαντικό για τη διατήρηση της ενέργειας σε σταθερά επίπεδα. Με λίγα λόγια, έλλειψη σιδήρου σημαίνει μειωμένο οξυγόνο, που πρακτικά σημαίνει μειωμένα επίπεδα αντοχής. Με την αντίστοιχη εξέταση αίματος θα δείτε αν υπάρχει όντως πρόβλημα και ο γιατρός θα σας υποδείξει αν θα χρειαστεί να ακολουθήσετε συγκεκριμένη διατροφή ή να πάρετε κάποιο συμπλήρωμα.

Πάσχετε από κάποιο αυτοάνοσο νόσημα

Στα αυτοάνοσα νοσήματα ανήκουν παθήσεις του θυρεοειδούς, όπως η Χασιμότο και η Νόσος Graves, η μυασθένεια Gravis αλλά η Σκλήρυνση κατά Πλάκας. Ένα από τα κοινά τους συμπτώματα είναι η αδικαιολόγητη κόπωση που δεν υποχωρεί ακόμα κι αν ξεκουράζεστε ή κοιμάστε επαρκώς. Δεν θα πρέπει λοιπόν να τα αποκλείσετε από τη λίστα σας. Όσο πιο νωρίς τα εντοπίσετε, τόσο καλύτερα θα μπορέσετε να τα ελέγξετε.

Διαβήτης

Στην χώρα μας υπολογίζεται ότι πάσχουν από διαβήτη 300.000-500.000 Έλληνες, αριθμός καθόλου αμελητέος, ενώ πολλοί μπορεί να μην γνωρίζουν καν ότι έχουν πρόβλημα. Η κόπωση σε αυτή την περίπτωση οφείλεται στη μειωμένη παραγωγή ινσουλίνης, που είναι αναγκαία για να μεταβολίσει τη γλυκόζη, η οποία μας δίνει την ενέργεια που χρειαζόμαστε. Μερικά ακόμα συμπτώματα που θα πρέπει να σας ανησυχήσουν είναι η πολυδιψία, η φαγούρα, η συχνοουρία και η αυξημένη όρεξη. Αν έχετε ιστορικό διαβήτη στην οικογένεια, καλό θα είναι να σπεύσετε να κάνετε τις σχετικές εξετάσεις.

Κατάθλιψη

Στα ύπουλα σημάδια της κατάθλιψης ανήκει και η εξάντληση. Ο ασθενής μπορεί είτε να κοιμάται με πολλές διακοπές μέσα στη νύχτα είτε να κοιμάται πολλές ώρες αλλά και πάλι να νιώθει κουρασμένος. Το σημαντικό σε αυτή την περίπτωση είναι το άτομο με κατάθλιψη να αναγνωρίσει ότι χρειάζεται βοήθεια γιατί οι διαστάσεις που μπορεί να πάρει το πρόβλημα μπορεί να είναι καταστροφικές για τον ασθενή. Σε σχετικό άρθρο μας δείτε ποια είναι τα υπόλοιπα καθημερινά συμπτώματά της, που πολλοί από εμάς πιθανώς προσπερνούμε.

Μήπως έχετε το Σύνδρομο Χρόνιας Κόπωσης;

Το Σ.Χ.Κ. είναι μια διαταραχή που επηρεάζει σε σημαντικό βαθμό την καθημερινότητα των ατόμων, που δεν μπορούν να φέρουν σε πέρας τις καθημερινές δραστηριότητές τους. Πέρα από την εξάντληση, εκδηλώνεται με πονοκεφάλους, πόνους στα άκρα και τους μύες, εκνευρισμό και αδυναμία συγκέντρωσης. Δεδομένου ότι η υπερκόπωση μετατρέπεται σε χρόνια κόπωση αν δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως, καλό θα είναι να μην αφήσετε τα συμπτώματα να γιγαντωθούν...
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ