2018-04-09 23:08:43
Φωτογραφία για O στοιχειωμένος δρόμος στο ρέμα της Χελιδονούς. Θρύλος, φαντασία ή πραγματικότητα;
Οι ντόπιοι μεγάλωσαν με το φόβο, έτσι έμαθαν και τα παιδιά τους, να περνάς χωρίς να μιλάς, να κοιτάς μόνο μπροστά και να ανάβεις μια φωτίτσα...

τα στοιχειά την φοβούνται και δεν θα σε πειράξουν! Διαβάστε την ιστορία της Παναγίας της Χελιδονούς που όσοι ξέρουν νιώθουν δέος. Κάτι περίεργο νιώθεις να συμβαίνει εκεί. Σπηλιές, πυκνά δέντρα, νερά, στοιχειά και νεράιδες που κλέβουν ψυχές. Η ιστορία της Παναγίας της Χελιδονούς.

Η Παναγία η Χελιδονού με το μικρό της σπήλαιο, βρίσκεται πάνω στην πλαγιά απ' όπου κατέβαινε παλιά το γεμάτο πεύκα και πλατάνια ρέμα της Χελιδονούς, στο δρόμο που οδηγεί από το Μενίδι στην Κηφισιά. Το σπήλαιο είναι συνδεδεμένο με τη λατρεία των Νυμφών τα αρχαία χρόνια. Το πυκνό φύλλωμα των φυτών και των δέντρων, τα άφθονα νερά που έτρεχαν μέσα και γύρω από το σπήλαιο, δημιουργούσαν ιδανικό χώρο για τη λατρεία των Νυμφών.

Άλλωστε πολύ κοντά στην Κηφισιά υπήρχε το Νυμφαίο, σπήλαιο λατρείας των Νυμφών, όπου τελούνταν τελετές, τα Νυμφαία
. Αργότερα στον ίδιο χώρο πρέπει να λατρεύτηκε και ο θεός Πάνας, ο οποίος χάρισε τα σπήλαια στη θεά Άρτεμη. Πράγματι λίγο αργότερα εμφανίζεται στο Αμαρούσιο η λατρεία της Άρτεμης, η οποία λεγόταν Αμαρουσία γιατί προερχόταν από την Αμάρυνθο της Ευβοίας. Με την εμφάνιση της νέας θρησκείας υπήρξαν αλλαγές. Ο Χριστιανισμός γκρέμισε τα ιερά και στοίχειωσε τους τόπους λατρείας των ειδωλολατρών.

Οι αρχαίοι θεοί έγιναν ξωτικά. Χαρακτηριστική είναι η λαϊκή δοξασία των κατοίκων του Μενιδίου. Από παλιά πίστευαν ότι στο ρέμα της Χελιδονούς υπήρχαν νεράιδες και δράκοι. Αναφέρεται μάλιστα ότι κάποιος μοναχός που διέμενε σε μια καλύβα στον Κηφισό, κυνήγησε με ξόρκια τις νεράιδες. Τις έκλεισε σε μια σπηλιά και ο Σταυρωμένος του ιερού φόβιζε τις νεράιδες που κινδύνευαν να πεθάνουν από πείνα και δίψα. Μια γυναίκα μαυροφορεμένη τις έκλεισε μέσα στο πέπλο της και όταν το άνοιξε πλήθος χελιδόνια πέταξαν στον ουρανό. Έτσι δικαιολογείται πιθανόν η ονομασία, Παναγία η Χελιδονού. Στα νεότερα χρόνια, στις δύσκολες εποχές η σπηλιά με τα πλούσια νερά της υπήρξε καταφύγιο των βοσκών και των Αθηναίων, οι οποίοι διαμόρφωσαν το εσωτερικό σύμφωνα με τη νέα θρησκεία.

Επομένως σταδιακά δημιουργήθηκε ένας χώρος αφιερωμένος στη Παναγία, που πήρε το προσωνύμιο, η Παναγία της ρεματιάς. Πολλές ακόμη παραδόσεις αφορούν το προσωνύμιο, Χελιδονού.

Για παράδειγμα ο Perrot ο οποίος το 1857 επισκέφτηκε την Ελλάδα, γράφει ότι κάποτε που οι κάτοικοι της περιοχής κινδύνευαν από τους κατακτητές, την ώρα που είχαν παραταχθεί απέναντί τους σ' έναν άνισο αγώνα, ένα χελιδόνι πέταξε μέσα από μια σπηλιά. Ενθαρρυμένοι οι Έλληνες επιτέθηκαν και νίκησαν. Σε ανάμνηση του γεγονότος έχτισαν την εκκλησία και την ονόμασαν Παναγία η Χελιδονού. Άλλη παράδοση καταγραμμένη από τον καθηγητή Μουζάκη αναφέρει ότι κατά την τουρκοκρατία μόναζαν στο μοναστήρι λίγες καλόγριες.

Ο πασάς του Μενιδίου θέλησε να το καταστρέψει και να τις ατιμάσει. Εκείνες παρακάλεσαν την Παναγία να τις σώσει.

Η Παναγία τις άκουσε και τις μεταμόρφωσε σε χελιδόνια.

Το τροχαίο δυστύχημα με νεκρό έναν 10χρονο μαθητή που συγκλόνισε όλη την Ελλάδα το 2012

Την Παρασκευή 12 Οκτωβρίου λίγο μετά τις 8 το πρωί, λίγα μέτρα από το εκκλησάκι της Παναγίας της Χελιδονούς εξελίσσεται μια τραγωδία που για λίγο θα έπαιρνε τεράστιες διαστάσεις.

Όχημα ΙΧ με οδηγό γυναίκα και τον 10χρονο γιο της, χάνει τον έλεγχο λόγω ολισθηρότητας του δρόμου, μπαίνει στο αντίθετο ρεύμα από το οποίο διερχόταν σχολικό ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων και συγκρούεται με σφοδρότητα πλαγιομετωπικά.

Από την σύγκρουση, χάνει τη ζωή του ο 10χρονος μαθητής του ΙΧ αυτοκινήτου, ενώ τραυματίζονται ελαφρά και 3 μαθητές του σχολικού. Εκείνες τις ημέρες, οι φήμες και οι εικασίες για το δρόμο στο ρέμα της Χελιδονούς ξαναφούντωσαν, ενώ όλα τα σχολικά των εκπαιδευτηρίων κατάργησαν έκτοτε αυτή τη διαδρομή.
Tromaktiko
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ