2018-04-10 17:48:35
Φωτογραφία για Αποδυναμωμένη η ΕΛ.ΑΣ. στη μάχη με το έγκλημα
Χρόνια προβλήματα και αδυναμίες της αστυνομίας στη μάχη της κατά του εγκλήματος επανέφερε 

στο προσκήνιο η αιματηρή απόπειρα ληστείας στο σπίτι του 52χρονου Αλέξανδρου Σταματιάδη, στην Κηφισιά. Το πρώτο αφορά τη σταδιακή, αποδυνάμωση των υπηρεσιών «πρώτης γραμμής», όπως η ομάδα ΔΙ.ΑΣ. και η υποδιεύθυνση περιπολικών της «Αμεσης Δράσης», που δραστηριοποιούνται στον τομέα της πρόληψης. Την τελευταία τετραετία ο αριθμός των αστυνομικών που υπηρετούν στην ομάδα Δίκυκλης Αστυνόμευσης (ΔΙ.ΑΣ.) έχει μειωθεί κατά 550 άτομα, καθώς σήμερα αριθμεί 2.050 άτομα στη δύναμή της αντί 2.600 το 2014.

Μάλιστα, πολλοί αστυνομικοί που εμφανίζονται να ανήκουν στην οργανική της δύναμη, υπηρετούν ως αποσπασμένοι στη φύλαξη προσώπων, ενώ πολλές ομάδες αποσύρονται από την αστυνόμευση του τομέα ευθύνης τους και εκτελούν υπηρεσία στατικής φύλαξης έξω από ακίνητα-στόχους.

Υποστελέχωση


Σύμφωνα με στοιχεία που περιήλθαν στη διάθεση της «Κ», λόγω υποστελέχωσης της ομάδας, στην περιοχή που περικλείεται από τα τμήματα Καισαριανής, Παγκρατίου, Βύρωνα και Υμηττού δεν έχει προβλεφθεί περιπολία δικυκλιστών. Στην Κηφισιά, όπου τα ξημερώματα της Δευτέρας ληστές πυροβόλησαν και τραυμάτισαν σοβαρά τον 52χρονο επιχειρηματία και συνολικά στη Διεύθυνση Αστυνομίας Βορειοανατολικής Αττικής, η ΔΙ.ΑΣ. διαθέτει στη δύναμή της 496 αστυνομικούς 26% λιγότερους σε σύγκριση με το 2014.

Εξίσου προβληματική είναι η εικόνα και στα περιπολικά της Αμεσης Δράσης. Ο αριθμός τους ανά οκτάωρη βάρδια στην Αττική μετά βίας αγγίζει τα 25, με αποτέλεσμα μεγάλες περιοχές, όπως αυτή που περικλείεται από τα τμήματα Φιλαδέλφειας, Μεταμόρφωσης και Νέας Ιωνίας να «καλύπτονται» από ένα όχημα ανά βάρδια.

Ταυτόχρονα με τα παραπάνω, το τελευταίο διάστημα και λόγω υποστελέχωσης τα 16 από τα 19 τμήματα Ασφαλείας της Διεύθυνσης Αστυνομίας Αθηνών βάζουν λουκέτο κατά τις νυχτερινές ώρες και όσες υποθέσεις προκύπτουν στη διάρκεια της νύχτας διεκπεραιώνονται από «περιοδεύον» ανακριτικό κλιμάκιο. Τα μόνα... διανυκτερεύοντα είναι αυτά της Ομόνοιας, των Εξαρχείων και του Συντάγματος. Προβληματική περιγράφεται η κατάσταση και σε ό,τι αφορά τις Ομάδες Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας (ΟΠΚΕ). Οχι διότι έχουν αποψιλωθεί από προσωπικό, αλλά διότι βρίσκονται συχνά εγκλωβισμένες στη φύλαξη στόχων, όπως σπίτια επισήμων κ.ο.κ.

Ταυτόχρονα με τα παραπάνω, οι υπηρεσίες ένστολης αστυνόμευσης, κυρίως, όμως, οι υπηρεσίες Ασφαλείας, συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν τη λεγόμενη «ανακύκλωση» του εγκλήματος. Κι αυτό διότι σκληροί κακοποιοί που συλλαμβάνονται και φυλακίζονται για βαριά εγκλήματα, όπως ένοπλες ληστείες και απόπειρες ανθρωποκτονιών, αποφυλακίζονται χάρη και σε ευνοϊκές διατάξεις της νομοθεσίας και επιστρέφουν άμεσα στο έγκλημα. Στη διάρκεια της εβδομάδας και με αφορμή τα γεγονότα της Κηφισιάς, υψηλόβαθμος αξιωματικός της Ασφάλειας Αττικής εξέφρασε τον προβληματισμό του για το γεγονός ότι επίκειται το επόμενο διάστημα νέο κύμα αποφυλακίσεων σκληρών κακοποιών, εξέλιξη που θα έχει άμεση επίπτωση στους δείκτες του εγκλήματος κυρίως στην Αττική αλλά και στην Περιφέρεια.

Σημειώνεται, τέλος, ότι το ψηφιακό σύστημα επικοινωνίας της ΕΛ.ΑΣ. (Tetra - Sepura) παραμένει ουσιαστικά ανενεργό (ενεργοποιείται μόνο κατά τις επισκέψεις ξένων επισήμων), με συνέπεια οι οργανωμένες εγκληματικές ομάδες να παρακολουθούν τη συχνότητα των αστυνομικών που τους καταδιώκουν. «Σε πολλές αστυνομικές επιχειρήσεις αποκαλύπτεται ότι οι ύποπτοι ακούνε όσα λέμε μέσω ασυρμάτου και καταφέρνουν να διαφεύγουν τη σύλληψη», δήλωσε αστυνομική πηγή.

Γιάννης Σουλιώτης - kathimerini.gr
_
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ