2018-04-11 10:54:37
Capital.gr
Όλο και πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη αναγκάζονται να βάλουν χρόνο με το χρόνο οι πολίτες για την αγορά φαρμάκων, όπως δείχνουν τα στοιχεία που επικαλείται σε μελέτη του για τη φαρμακευτική αγορά στην Ελλάδα ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος.
Τη χρονιά που πέρασε, η συμμετοχή των ασθενών στη συνολική εξωνοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη ανήλθε σε 866 εκατ. ευρώ από (760 εκατ. το 2016 και 696 εκατ. το 2015), με βάση εκτιμήσεις από τον ΕΟΠΥΥ και την ΗΔΙΚΑ (Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης) που περιλαμβάνει στην έρευνα του ο ΣΦΕΕ.
Η δαπάνη αυτή αφορά στο άθροισμα από ίδιες πληρωμές (out of pocket) στα φαρμακεία για την προμήθεια σκευασμάτων που είτε δεν αποζημιώνονται, είτε για την αγορά τους δεν απαιτείται ιατρική συνταγή, αλλά και από τα θεσμοθετημένα ποσοστά συμμετοχής των ασφαλισμένων στα φάρμακα.© Capital.gr sdadssd
Οι αιτίες της αύξησης των χρημάτων που δαπανούν οι πολίτες από την τσέπη τους, όπως εξηγούν στελέχη της φαρμακευτικής αγοράς, θα πρέπει να αναζητηθούν τόσο στην έκρηξη της συμμετοχής τα τελευταία οκτώ τουλάχιστον χρόνια, τόσο στη μη ένταξη στη θετική λίστα, δηλαδή στη λίστα των φαρμάκων που αποζημιώνονται από τα ασφαλιστικά ταμεία, πολλών νέων φαρμάκων.
Όπως εκτιμούν παράγοντες της φαρμακευτικής αγοράς, η επιβάρυνση των ασφαλισμένων από τη συμμετοχή τους ξεπερνά πλέον το 30% κατά μέσο όρο (φτάνει μέχρι και το 32% σύμφωνα με πληροφορίες από φαρμακοποιούς), αν συνυπολογιστεί το 1 ευρώ ανά συνταγή στα φαρμακεία και την διαφορά ασφαλιστικής λιανικής τιμής στις περιπτώσεις που επιλέγεται φάρμακο με λιανική τιμή υψηλότερη από την τιμή αποζημίωσης. Προβλέπουν δε πως η επιβάρυνση των ασθενών και φέτος θα κυμανθεί σε εξίσου υψηλά επίπεδα- πιθανότατα και πιο πάνω- καθώς ο προϋπολογισμός του υπουργείο Υγείας για φάρμακα μένει αμετάβλητος.
Όπως σημειώνεται στην έρευνα, η συνολική εξωνοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη (συμπεριλαμβανομένου της εκτιμώμενης συμμετοχής των ασθενών) άγγιξε τα 3,7 δισ. ευρώ το 2017 παραμένοντας σχετικά σταθερή και κοντά στα επίπεδα του 2012, γεγονός που δείχνει πως η ζήτηση για φάρμακα παραμένει στα ίδια επίπεδα.
Ωστόσο, η σημαντική μείωση στη δημόσια εξωνοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη κατά 32% την περίοδο 2012-2017 είχε ως αποτέλεσμα τη μετατόπιση στον ιδιωτικό τομέα, όπου παρατηρείται 50% αύξηση στην εκτιμώμενη συμμετοχή των ασθενών και σημαντική αύξηση 220% στη συμμετοχή της βιομηχανίας την ίδια περίοδο. Για το 2017, η συμμετοχή των ασθενών και της βιομηχανίας έφτασε στο 50% της συνολικής εξωνοσοκομειακής φαρμακευτικής δαπάνης.
Ειδικότερα, η δημόσια εξωνοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη διαμορφώθηκε στα 1,945 δισ. ευρώ το 2017 (παραμένει στα ίδια επίπεδα και για το 2018) έναντι 5,1 δισ. το 2009, καταγράφοντας συνολική μείωση 61,9% Ταυτόχρονα, σημειώθηκε σημαντική αύξηση στη συμμετοχή της φαρμακοβιομηχανίας με τους μηχανισμούς υποχρεωτικών επιστροφών και εκπτώσεων (clawback και rebate).
Βασιλική Κουρλιμπίνη
[email protected]
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Λεφτά υπάρχουν όπου τους βολεύει !
ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Ψάχνουν για διοικητή του ΕΦΚΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ