2018-04-13 07:06:27
Φωτογραφία για Κερατόκωνος: Νέα τεχνική αντιμετώπισης με βιταμίνη Β12 και υπεριώδη ακτινοβολία
Μία τεχνική που βασίζεται στη χρήση σταγόνων βιταμίνης Β12 (ειδική ριβοφλαβίνη) και υπεριώδους ακτινοβολίας τύπου Α, αλλάζει τα δεδομένα στην αντιμετώπιση του κερατόκωνου, μιας πάθησης του κερατοειδή, η οποία στην Ελλάδα παρατηρείται σε 1 στους 2000 και για την οποία, εκτός από τους γενετικούς παράγοντες, ενοχοποιούνται η φαγούρα και το τρίψιμο των ματιών, καθώς και φλεγμονώδεις παράγοντες.

Πρόκειται για την τεχνική εξατομικευμένης διασύνδεσης κολλαγόνου (Corneal Collagen Cross Linking) με τη χρήση τοπογραφίας. Η θεραπεία με τη χρήση αυτής της τεχνικής πραγματοποιείται υπό τοπική αναισθησία (σταγόνες αναισθητικού ενσταλάζονται στον κερατοκωνικό κερατοειδή).

Αρχικά αποφασίζεται αν θα αφαιρεθεί ή όχι το επιθήλιο κερατοειδή, στη συνέχεια ενσταλάζονται σταγόνες βιταμίνης Β12 (ειδικής ριβοφλαβίνης) και έπειτα το μάτι ακτινοβολείται με υπεριώδη ακτινοβολία UV-A, σύμφωνα με το εξατομικευμένο προφίλ του
. Με τη λήξη της θεραπείας χρησιμοποιείται συνήθως ένας προστατευτικός φακός επαφής, ώστε να αποφευχθεί τραυματισμός κατά τη διάρκεια της νύχτας, μέχρι την πλήρη αποκατάσταση του κερατοειδή. Η τεχνική αυτή εφαρμόζεται με τη χρήση ενός ιατρικού συστήματος εξατομικευμένης διασύνδεσης κολλαγόνου, από το οποίο υπάρχουν 12 σε όλη την Ευρώπη, ενώ στην Ελλάδα υπάρχουν δύο σε ιδιωτικά κέντρα (ένα στη Θεσσαλονίκη και ένα στην Αθήνα). Ο λόγος που υπάρχουν δύο τέτοια συστήματα στην χώρα μας οφείλεται στον μεγάλο ποσοστό κερατοκωνικών ασθενών στην Ελλάδα.

Τα παραπάνω επισήμανε ο οφθαλμίατρος, χειρουργός κερατοειδή και προσθίων μορίων, Μίλτος Μπαλίδης, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου, με θέμα: «Η πιο αξιόπιστη και αποτελεσματική θεραπευτική προσέγγιση στον πλανήτη για την αντιμετώπιση του κερατόκωνου, με το νέο υπερσύγχρονο ιατρικό σύστημα εξατομικευμένης διασύνδεσης κολλαγόνου Avedro Mosaic».

Παράλληλα, ανέφερε, ότι η πιο θεαματική δυνατότητα που προσφέρει αυτό το σύστημα είναι ότι διαθέτει πολλές θεραπευτικές μεθόδους, σύμφωνα πάντα με το στάδιο του κερατόκωνου, οι οποίες μπορούν να εφαρμοστούν στον ασθενή χωρίς αφαίρεση ιστού, δηλαδή χωρίς την απόξεση της εσωτερικής μεμβράνης του κερατοειδή, και αυτό επιτυγχάνεται με την χρήση ειδικών ριβοφλαβινών υψηλής διαπεραστικότητας. «Έτσι δεν απαιτείται πλέον επέμβαση γιατί η ενδυνάμωση του κερατοειδή πραγματοποιείται με μια απλή ενστάλαξη φαρμάκου και τη χρήση φωτοθεραπείας, γεγονός που αλλάζει ριζικά τα μέχρι τώρα δεδομένα της πορείας και της εξέλιξης της νόσου», πρόσθεσε ο κ. Μπαλίδης.

Παράλληλα, ανέφερε, ότι η μέθοδος διασύνδεσης κολλαγόνου μπορεί να συνδυαστεί επιτυχώς και με διαθλαστική επέμβαση με laser για τη διόρθωση μυωπίας, υπερμετρωπίας, αστιγματισμού, συγκεκριμένα με την τεχνική της τοπογραφικά καθοδηγούμενης φωτοδιαθλαστικής κερατεκτομής για την περαιτέρω βελτίωση της οπτικής οξύτητας.

Τι είναι ο κερατόκωνος;

«Ο κερατόκωνος είναι μια πάθηση του κερατοειδή χιτώνα που χαρακτηρίζεται από την παρουσία προοδευτικής παραμόρφωσης της επιφάνειάς του. Ο κερατοειδής αποκτά σταδιακά μια κωνική μορφή σαν προεξοχή, παραμορφώνοντας σημαντικά το είδωλο που σχηματίζεται στο βυθό του οφθαλμού. Ταυτόχρονα, παρατηρείται προοδευτική κι επικίνδυνη λέπτυνση, ουλοποίηση και τελικά θολερότητα στην περιοχή που εντοπίζεται ο κώνος. Εφόσον αφεθεί ανεξέλεγκτος είναι σε θέση να προκαλέσει ανεπανόρθωτες αλλοιώσεις στην όραση. Κυριότερα συμπτώματα του κερατόκονου είναι η αισθητή μείωση της οπτικής οξύτητας, αυξημένη φωτοευαισθησία, ενοχλητικά προβλήματα νυχτερινής όρασης, ανώμαλοι και ανεξέλεγκτοι αστιγματισμοί, κεφαλαλγίες, τρίψιμο και ερεθισμός των ματιών», ανέφερε στη διάρκεια της συνέντευξης τύπου ο οφθαλμίατρος, χειρουργός κερατοειδή και προσθίων μορίων, Δημήτρης Σακελλάρης.

Οι κυριότεροι τρόποι αντιμετώπισης του κερατόκωνου, όπως ανέφερε ο κ. Σακελλάρης, είναι:

- Γυαλιά ή και φακοί επαφής: χρησιμοποιούνται στα αρχικά στάδια της νόσου, κυρίως για να αποκαταστήσουν τα διαθλαστικά σφάλματα (π.χ. μυωπία ή ανώμαλος αστιγματισμός). Όμως, ενώ η πάθηση εξελίσσεται, σύντομα τέτοια μέσα αποδεικνύονται αναποτελεσματικά. Ένα μεγάλο ποσοστό ασθενών κάνουν χρήση ημίσκληρων ή σκληρών ημιδιαπερατών κερατοκωνικών φακών για χρόνια.

- Εισαγωγή ενδοστρωματικών κερατοειδικών δακτυλίων. Η μέθοδος ενισχύει τη δομική ακεραιότητα του κερατοειδούς (ομαλοποίηση τοπογραφικής εικόνας), αποτρέποντας έτσι την περαιτέρω πτώση της οράσεως του κερατοκωνικού οφθαλμού.

- Η μεταμόσχευση κερατοειδή (κερατοπλαστική) μερικού ή ολικού πάχους: όταν συναντάται περιστατικό με κερατόκωνο σε πολύ προχωρημένο στάδιο (όταν ο κερατοειδής «τρυπάει», «σχίζεται», «καταστρέφεται»).

- Η τεχνική διασύνδεσης κολλαγόνου, μια πρωτοποριακή θεραπεία με ενθαρρυντικά αποτελέσματα.

Τι ζητούν από την πολιτεία οι κερατοκωνικοί ασθενείς

«Ο κερατόκωνος είναι μία πάθηση που αν ο οφθαλμίατρος την εντοπίσει έγκαιρα μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά. Επομένως, θα ήταν καλό, με δεδομένο ότι η πάθηση εμφανίζεται συνήθως στην εφηβεία, να γίνονται οφθαλμολογικές εξετάσεις για κερατόκωνο στα σχολεία. Με αυτόν τον τρόπο θα καταφέρουμε να σταματήσουμε την εξέλιξη του κερατόκωνου σε πάρα πολλούς πάσχοντες», επισήμανε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Ατόμων με Κερατόκωνο, Κώστας Δημητρίου. Παράλληλα, τόνισε, ότι το υπουργείο Υγείας θα πρέπει να εντάξει στα ασφαλιστικά ταμεία την πάθηση.

«Το κόστος της αντιμετώπισής της είναι πάρα πολύ υψηλό και στην περίοδο της κρίσης που ζούμε, τολμώ να πω ότι είναι απαγορευτικό για πολύ κόσμο. Ο ένας φακός μόνο κοστίζει από 250 έως 800 ευρώ και ο ΕΟΠΥΥ αποζημιώνει μόνο με 70 ευρώ. Η θεραπεία με διασύνδεση κολλαγόνου δεν καλύπτεται. Πρέπει η πολιτεία και το υπουργείο Υγείας να εξετάσουν το ενδεχόμενο να καλύπτουν τα αρχικά έξοδα για να μπορούν όλοι όσοι έχουν κερατόκωνο στο αρχικό στάδιο να σταματούν την εξέλιξή τους και να μην χάνουν την όρασή τους» πρόσθεσε ο κ. Δημητρίου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ