2018-04-13 22:17:14
Συνέντευξη του Μάξιμου Χαρακόπουλου στο μεσημεριανό μαγκαζίνο στη “ΘΕΣΣΑΛΙΑ Τηλεόραση” και στους δημοσιογράφους Σοφία Σπανού και Γιάννη Κολλάτο
Για τα εθνικά θέματα
«Την επικαιρότητα την σκιάζει η πτώση του ΜΙΡΑΖ και η απώλεια του πιλότου μας, καθώς και οι εξελίξεις στα εθνικά θέματα και το λεγόμενο σκοπιανό. Η επιπολαιότητα με την οποία η κυβέρνηση χειρίζεται τα εθνικά θέματα είναι παροιμιώδης. Από πού να ξεκινήσει κανείς; Από τη διγλωσσία που υπάρχει ανάμεσα στο Μαξίμου και τον υπουργό Άμυνας, ο οποίος αρέσκεται να περιφέρεται με στολές παραλλαγής και να εκτοξεύει βερμπαλισμούς και βαρύγδουπους χαρακτηρισμούς για την ηγεσία της γείτονος χώρας; Όλα αυτά επιβαρύνουν το κλίμα. Κατανοώ ότι ο κ. Καμμένος έχει ένα θέμα πολιτικής επιβίωσης, καθώς το κόμμα του, όπως δείχνουν όλες οι έρευνες, δεν μπαίνει στη βουλή και επιχειρεί με εθνικιστικές κορώνες και με λεκτικούς ακροβατισμούς και με επιθέσεις εναντίον της γείτονος χώρας να καρπωθεί κάποια εκλογικά οφέλη. Αλλά εδώ μιλούμε για την εθνική πολιτική και χρειάζεται περισσή σοβαρότητα και υπευθυνότητα. Το ότι το Μαξίμου λέει άλλα, και ο Υπουργός Άμυνας άλλα, δεν περιποιεί τιμή σε κανέναν και δυσχεραίνει τα προβλήματα που είναι ήδη περιπεπλεγμένα και στα ελληνοτουρκικά και στο σκοπιανό.
Η ΝΔ κινείται στο πνεύμα της συνεννόησης και πάντοτε με υπευθυνότητα τοποθετείται στα εθνικά ζητήματα. Όμως, πρωτοβουλία της κυβέρνησης είναι οι συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς. Και στο σκοπιανό και στα ελληνοτουρκικά δεν υπήρξαν πρωτοβουλίες. Στο σκοπιανό όλα ήταν για μήνες εν κρυπτώ και μετά ήλθε η πρόθεση του κ. Κοτζιά να ενημερώσει τα κόμματα. Αν ο πρωθυπουργός ήθελε να ενημερώσει τους αρχηγούς θα πήγαινε ο κ. Μητσοτάκης. Αφού ήταν ο κ. Κοτζιάς, πήγε ο αρμόδιος τομεάρχης, εγνωσμένου κύρους διπλωμάτης, ο κ. Κουμουτσάκος. Ποια, όμως, είναι η θέση της κυβέρνησης το σκοπιανό; Άλλα λέει ο ΣΥΡΙΖΑ άλλα ο κ. Καμμένος.
Προφανώς υπάρχει ενιαία γραμμή στη ΝΔ. Εμείς έχουμε πει ότι το όνομα είναι η κορυφή του παγόβουνου Η οποιαδήποτε συμφωνία δεν μπορεί να ‘‘σαλαμοποιηθεί’’. Πρέπει να είναι μια λύση erga omnes, που θα λύνει τα προβλήματα αλυτρωτισμού, θα έχει σαφή αλλαγή άρθρων συντάγματος, και δεν δεχόμαστε μακεδονική εθνότητα. Όπως δεν υπάρχει θεσσαλική ή άλλη εθνότητα, το ίδιο δεν υπάρχει μακεδονική. Από αρχαιοτάτων χρόνων η Μακεδονία είναι κομμάτι της Ελλάδας. Οι σκοπιανοί εμφανίστηκαν τον 6ο αιώνα μ.Χ., 1000 χρόνια μετά το Μ. Αλέξανδρο. Δεν δεχόμαστε τους σφετεριστές της ελληνικής ιστορίας. Μπορούμε να καταδείξουμε ότι η αδιαλλαξία για την μη επίλυση του προβλήματος οφείλεται στην άλλη πλευρά. Δεν έχουμε να μοιραστούμε κάτι για την ιστορία μας.
Η σύσκεψη για την οδό Βόλου
Ήταν σημαντικό ότι υπήρξε αυτή η συνάντηση και ότι ο δήμαρχος αποδέχθηκε την πρόταση που κατέθεσα για μια ευρεία σύσκεψη κατ’ αρχήν σε επίπεδο νομού, προκειμένου να δούμε οι τοπικοί φορείς πως μπορούμε να συντονίσουμε τις δράσεις μας. Σε δεύτερο επίπεδο θα είναι με τον αρμόδιο υπουργό, γιατί χρειάζονται συνέργειες Αυτοδιοίκησης και Υπουργείου για τη λύση, που είναι η απαγόρευση διέλευσης βαρέων οχημάτων στο κομμάτι του αστικού ιστού που διέρχεται η οδός Βόλου και η λεωφόρος Καραμανλή: σήμανση, κόμβους, σαμαράκια κλ.π., και τελικώς η ολοκλήρωση της περιφερειακής οδού, του δακτυλίου.
Εγώ κατανοώ ότι κάθε υπουργός υπό την πίεση μετά από κάθε ατύχημα προέβαινε σε κάποιες αποφάσεις για απαγόρευση της διέλευσης. Για την υλοποίηση, όμως, πρέπει να υπάρχει και σήμανση για να το γνωρίζουν οι οδηγοί, και η τροχαία για να επιβάλλει ποινές. Πρότεινα στη σύσκεψη να συμμετάσχουν δυο ακόμη φορείς: η τροχαία που να διευκρινίσει τι ισχύει και τι χρειάζεται η ίδια για να εφαρμόσει τις υπουργικές αποφάσεις και η δεύτερη το ΤΕΕ. Ήταν σημαντική η απουσία του κ. Παπαγεωργίου, προέδρου του ΤΕΕ, που ως αρμόδιος φορέας θα μπορούσε να συμβάλει με προτάσεις για τη συγκοινωνιακή αποσυμφόρηση. Εκείνο που χρειαζόμαστε είναι ένα σαφές χρονοδιάγραμμα. Γιατί μετά από κάθε δυσάρεστο γεγονός γίνονται συσκέψεις που μετά λησμονούμε. Εγώ ζήτησα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης βραχυπρόθεσμων και μεσοπρόθεσμων μέτρων και να ολοκληρωθεί ο περιφερειακός δρόμος.
Ετέθη και το ζήτημα της σιδηροδρομικής ασφάλειας για την οποία πρέπει να υπάρξει ολοκληρωμένη μελέτη. Και επειδή η χώρα είναι διαμετακομιστικό κέντρο, και με την COSCO θα αυξηθούν τα δρομολόγια, υπάρχει ο κίνδυνος να έχουμε φαινόμενα όπως στην οδό Φαρσάλων, πριν γίνει η υπογειοποίηση επί Σουφλιά, και να έχουμε ουρές χιλιομέτρων εκατέρωθεν των γραμμών. Ρώτησα τον δήμαρχο και είπε ότι τα σχέδια υπογειοποίησης είναι πολύ κοστοβόρα, η δαπάνη φθάνει τα 300 εκ. ευρώ. Οικονομικότερη λύση θα ήταν ένας υπέργειος σιδηρόδρομος κόστους 30 εκ ευρώ, ή μια άλλη παράκαμψη που δεν έχει κοστολογηθεί.
Η έδρα της Γεωπονικής Σχολής
Η συζήτηση για τη συγχώνευση των ακαδημαϊκών ιδρυμάτων της Θεσσαλίας άνοιξε χωρίς να υπάρχει μια ολοκληρωμένη προσέγγιση, χωρίς να υπάρχει ουσιαστικός και πραγματικός διάλογος με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, χωρίς να υπάρχουν κοστολογημένα εναλλακτικά σενάρια στα χέρια της πολιτικής ηγεσίας που θα κάνει την τελική επιλογή. Μάλλον ως διαπραγμάτευση, ως αλισβερίσι φαίνεται μεταξύ τοπικών κοινωνικών, όπου ο ισχυρότερος τοπικός παράγων του εκάστοτε κυβερνώντος κόμματος μπορεί να κατισχύσει. Αυτά απέχουν από ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό δημοκρατικό κράτος, χαρακτηρίζουν άλλες εποχές και άλλες νοοτροπίες που τις έχουμε πληρώσει Κάποτε υπήρχε η λογική κάθε πόλη και πανεπιστήμιο, κάθε κεφαλοχώρι και ΤΕΙ. Δεν είναι δυνατόν να πορευόμαστε με αυτές τις λογικές που εν πολλοίς αυτές ευθύνονται για την κρίση στη παιδεία και στην οικονομία. Έχουμε μια κοστολογημένη μελέτη; Εγώ είπα ότι ζητούμε το αυτονόητο, δεν ζητούμε παράλογα πράγματα. Και από την κουβέντα που έκανα με τον πρύτανη αυτή την εντύπωση αποκόμισα. Το ΤΕΙ δεν ζητά παράλογα πράγματα. Δεν αρνείται δηλαδή μια συνένωση δυνάμεων, μια συγχώνευση, για να δημιουργηθεί ένα δυνατό πανεπιστημιακό ίδρυμα στη Θεσσαλία. Αλλά είναι δυνατόν στην καρδιά του θεσσαλικού κάμπου, στη Λάρισα, να μην έχουμε μια Γεωπονική Σχολή με έμφαση στον αγροτοδιατροφικό τομέα, όταν έχουμε ένα κάμπους, όταν έχουμε δίπλα την Αβερώφειο Σχολή, όταν έχουμε στρέμματα που με άνεση μπορούν να γίνουν πρότυπες καλλιέργειες, όταν έχουμε εγκαταστάσεις πρότυπες; Το ΤΕΙ της Λάρισας είναι από τα καλύτερα τριτοβάθμια ιδρύματα που διαθέτει η χώρα. Εγώ εντυπωσιάστηκα από την πρώτη επίσκεψη που έκανα σαν τομεάρχης παιδείας. Έχει όλες τις προϋποθέσεις να φιλοξενήσει την έδρα της Γεωπονικής Σχολής, που θα είναι ένας δεύτερος ισχυρός πυλώνας για τη Λάρισα, μαζί με την Ιατρική Σχολή. Αν θέλουν να ισχύσουν ακαδημαϊκά κριτήρια ας βάλουν την ΑΔΙΠ να κάνει προτάσεις σαν αρμόδιος φορέας αξιολόγησης.
Το ενδιαφέρον για τη τεχνολογική εκπαίδευση στην Ευρώπη είναι στο 70% των μαθητών και στο 30% για τη γενική παιδεία. Εδώ είμαστε στο ανάποδο. Άρα από τη βάση πρέπει να υπάρξουν κίνητρα και μια αλλαγή νοοτροπίας και κυρίως μέτρα ουσιαστικά για τη στήριξη της τεχνικής εκπαίδευσης.
Ο στόχος της ΝΔ στις επερχόμενες δημοτικές εκλογές
Όλοι βγήκαμε σοφότεροι από τη δοκιμασία και την περιπέτεια των προηγούμενων δημοτικών εκλογών. Ο δήμος της Λάρισας χάθηκε γιατί υπήρξε η πολυδιάσπαση στο χώρο της φιλελεύθερης παράταξης. Πιστεύω ότι εγκαίρως πρέπει να γίνουν όλες εκείνες οι κινήσεις και οι πρωτοβουλίες προκειμένου η ΝΔ να προσέλθει με ένα πρόσωπο που θα χαίρει της εκτίμησης της τοπικής κοινωνίας. Ο μείζων στόχος είναι να κερδίσει ο υποψήφιος που ενστερνίζεται τις βασικές θέσεις της ΝΔ προς όφελος και της πόλης της Λάρισας.
Η κυβερνητική αποτυχία στο ασφαλιστικό
Το πρόγραμμα νιτρορύπανσης είναι πράγματι “ταξικό”. Παραγωγοί με λιγότερα από 100 στρέμματα είναι a priori εκτός προγράμματος, κακώς έκαναν αιτήσεις, πλήρωσαν μελετητές, υπέβαλαν φακέλους. Στον κοινοβουλευτικό έλεγχο οι απαντήσεις ήταν ήξεις αφίξεις από την ηγεσία του υπουργείου αγροτικής Ανάπτυξης Μακάρι μετά την αποκάλυψη του “ταξικού” χαρακτήρα αυτής της διαδικασίας να υπάρξουν διορθωτικές κινήσεις. Όπως αναγκάστηκαν να κάνουν και στο πρόγραμμα νέων αγροτών, και θα πάρουν και τους επιλαχόντες.
Δεν με εντυπωσιάζει τίποτε με αυτήν την κυβέρνηση, είναι κυβέρνηση των άκρων και της προχειρότητας. Όλα γίνονται στο γόνατο και έχουμε τέτοια αποτελέσματα. Δείτε τι έγινε με τον ΕΦΚΑ. Ο περιβόητος νόμος Κατρούγκαλου, που παρουσιάστηκε με τυμπανοκρουσίες ότι λύνει το ασφαλιστικό ζήτημα της χώρας, είναι ένας νόμος Φρανκεστάιν που οδήγησε στην εκτίναξη των ασφαλιστικών εισφορών σε ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες και επιστήμονες. Εμείς έχουμε επισημάνει ότι χρειάζεται διορθώσεις αυτός ο νόμος, να γίνει πιο δίκαιος, να μην λειτουργεί αποτρεπτικά σε όσους εισπράττουν περισσότερα να μην ασφαλίζονται, διότι αυτό συμβαίνει σήμερα. Διότι όταν δεν σου δίνει ως κίνητρο κάτι παραπάνω ως σύνταξη, σε οδηγεί στην μαύρη οικονομία. Τα παραδείγματα που ανέφερε ο αρμόδιος τομεάρχης της ΝΔ, ο κ. Βρούτσης, είναι χαρακτηριστικά: δικηγόρος με 10.000 εισόδημα του μένουν λιγότερα από 5.000, αν αφαιρέσει εισφορές και φορολογία και μηχανικός με 20.000 παίρνει λιγότερα από 6.000 γιατί 73% είναι οι ασφαλιστικές εισφορές και η φορολογία που θέσπισε αυτή κυβέρνηση. Έτσι δεν μπαίνει χρήμα στα ταμεία, θεριεύει η παραοικονομία, και δεν μπορεί να εγγυηθεί κανείς ότι οι νυν συνταξιούχοι θα έχουν συντάξεις και δεν ξέρουμε αν δεν θα έχουμε και νέα κουβέντα για νέες μειώσεις.
Τέλος, στο φόρο για το κρασί μειώσεις δεν έκαναν αλλά έκαναν εγκαίνια σε… wine festival. Κάποτε υπήρχε και τσίπα!».
_
bloko
Για τα εθνικά θέματα
«Την επικαιρότητα την σκιάζει η πτώση του ΜΙΡΑΖ και η απώλεια του πιλότου μας, καθώς και οι εξελίξεις στα εθνικά θέματα και το λεγόμενο σκοπιανό. Η επιπολαιότητα με την οποία η κυβέρνηση χειρίζεται τα εθνικά θέματα είναι παροιμιώδης. Από πού να ξεκινήσει κανείς; Από τη διγλωσσία που υπάρχει ανάμεσα στο Μαξίμου και τον υπουργό Άμυνας, ο οποίος αρέσκεται να περιφέρεται με στολές παραλλαγής και να εκτοξεύει βερμπαλισμούς και βαρύγδουπους χαρακτηρισμούς για την ηγεσία της γείτονος χώρας; Όλα αυτά επιβαρύνουν το κλίμα. Κατανοώ ότι ο κ. Καμμένος έχει ένα θέμα πολιτικής επιβίωσης, καθώς το κόμμα του, όπως δείχνουν όλες οι έρευνες, δεν μπαίνει στη βουλή και επιχειρεί με εθνικιστικές κορώνες και με λεκτικούς ακροβατισμούς και με επιθέσεις εναντίον της γείτονος χώρας να καρπωθεί κάποια εκλογικά οφέλη. Αλλά εδώ μιλούμε για την εθνική πολιτική και χρειάζεται περισσή σοβαρότητα και υπευθυνότητα. Το ότι το Μαξίμου λέει άλλα, και ο Υπουργός Άμυνας άλλα, δεν περιποιεί τιμή σε κανέναν και δυσχεραίνει τα προβλήματα που είναι ήδη περιπεπλεγμένα και στα ελληνοτουρκικά και στο σκοπιανό.
Η ΝΔ κινείται στο πνεύμα της συνεννόησης και πάντοτε με υπευθυνότητα τοποθετείται στα εθνικά ζητήματα. Όμως, πρωτοβουλία της κυβέρνησης είναι οι συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς. Και στο σκοπιανό και στα ελληνοτουρκικά δεν υπήρξαν πρωτοβουλίες. Στο σκοπιανό όλα ήταν για μήνες εν κρυπτώ και μετά ήλθε η πρόθεση του κ. Κοτζιά να ενημερώσει τα κόμματα. Αν ο πρωθυπουργός ήθελε να ενημερώσει τους αρχηγούς θα πήγαινε ο κ. Μητσοτάκης. Αφού ήταν ο κ. Κοτζιάς, πήγε ο αρμόδιος τομεάρχης, εγνωσμένου κύρους διπλωμάτης, ο κ. Κουμουτσάκος. Ποια, όμως, είναι η θέση της κυβέρνησης το σκοπιανό; Άλλα λέει ο ΣΥΡΙΖΑ άλλα ο κ. Καμμένος.
Προφανώς υπάρχει ενιαία γραμμή στη ΝΔ. Εμείς έχουμε πει ότι το όνομα είναι η κορυφή του παγόβουνου Η οποιαδήποτε συμφωνία δεν μπορεί να ‘‘σαλαμοποιηθεί’’. Πρέπει να είναι μια λύση erga omnes, που θα λύνει τα προβλήματα αλυτρωτισμού, θα έχει σαφή αλλαγή άρθρων συντάγματος, και δεν δεχόμαστε μακεδονική εθνότητα. Όπως δεν υπάρχει θεσσαλική ή άλλη εθνότητα, το ίδιο δεν υπάρχει μακεδονική. Από αρχαιοτάτων χρόνων η Μακεδονία είναι κομμάτι της Ελλάδας. Οι σκοπιανοί εμφανίστηκαν τον 6ο αιώνα μ.Χ., 1000 χρόνια μετά το Μ. Αλέξανδρο. Δεν δεχόμαστε τους σφετεριστές της ελληνικής ιστορίας. Μπορούμε να καταδείξουμε ότι η αδιαλλαξία για την μη επίλυση του προβλήματος οφείλεται στην άλλη πλευρά. Δεν έχουμε να μοιραστούμε κάτι για την ιστορία μας.
Η σύσκεψη για την οδό Βόλου
Ήταν σημαντικό ότι υπήρξε αυτή η συνάντηση και ότι ο δήμαρχος αποδέχθηκε την πρόταση που κατέθεσα για μια ευρεία σύσκεψη κατ’ αρχήν σε επίπεδο νομού, προκειμένου να δούμε οι τοπικοί φορείς πως μπορούμε να συντονίσουμε τις δράσεις μας. Σε δεύτερο επίπεδο θα είναι με τον αρμόδιο υπουργό, γιατί χρειάζονται συνέργειες Αυτοδιοίκησης και Υπουργείου για τη λύση, που είναι η απαγόρευση διέλευσης βαρέων οχημάτων στο κομμάτι του αστικού ιστού που διέρχεται η οδός Βόλου και η λεωφόρος Καραμανλή: σήμανση, κόμβους, σαμαράκια κλ.π., και τελικώς η ολοκλήρωση της περιφερειακής οδού, του δακτυλίου.
Εγώ κατανοώ ότι κάθε υπουργός υπό την πίεση μετά από κάθε ατύχημα προέβαινε σε κάποιες αποφάσεις για απαγόρευση της διέλευσης. Για την υλοποίηση, όμως, πρέπει να υπάρχει και σήμανση για να το γνωρίζουν οι οδηγοί, και η τροχαία για να επιβάλλει ποινές. Πρότεινα στη σύσκεψη να συμμετάσχουν δυο ακόμη φορείς: η τροχαία που να διευκρινίσει τι ισχύει και τι χρειάζεται η ίδια για να εφαρμόσει τις υπουργικές αποφάσεις και η δεύτερη το ΤΕΕ. Ήταν σημαντική η απουσία του κ. Παπαγεωργίου, προέδρου του ΤΕΕ, που ως αρμόδιος φορέας θα μπορούσε να συμβάλει με προτάσεις για τη συγκοινωνιακή αποσυμφόρηση. Εκείνο που χρειαζόμαστε είναι ένα σαφές χρονοδιάγραμμα. Γιατί μετά από κάθε δυσάρεστο γεγονός γίνονται συσκέψεις που μετά λησμονούμε. Εγώ ζήτησα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης βραχυπρόθεσμων και μεσοπρόθεσμων μέτρων και να ολοκληρωθεί ο περιφερειακός δρόμος.
Ετέθη και το ζήτημα της σιδηροδρομικής ασφάλειας για την οποία πρέπει να υπάρξει ολοκληρωμένη μελέτη. Και επειδή η χώρα είναι διαμετακομιστικό κέντρο, και με την COSCO θα αυξηθούν τα δρομολόγια, υπάρχει ο κίνδυνος να έχουμε φαινόμενα όπως στην οδό Φαρσάλων, πριν γίνει η υπογειοποίηση επί Σουφλιά, και να έχουμε ουρές χιλιομέτρων εκατέρωθεν των γραμμών. Ρώτησα τον δήμαρχο και είπε ότι τα σχέδια υπογειοποίησης είναι πολύ κοστοβόρα, η δαπάνη φθάνει τα 300 εκ. ευρώ. Οικονομικότερη λύση θα ήταν ένας υπέργειος σιδηρόδρομος κόστους 30 εκ ευρώ, ή μια άλλη παράκαμψη που δεν έχει κοστολογηθεί.
Η έδρα της Γεωπονικής Σχολής
Η συζήτηση για τη συγχώνευση των ακαδημαϊκών ιδρυμάτων της Θεσσαλίας άνοιξε χωρίς να υπάρχει μια ολοκληρωμένη προσέγγιση, χωρίς να υπάρχει ουσιαστικός και πραγματικός διάλογος με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, χωρίς να υπάρχουν κοστολογημένα εναλλακτικά σενάρια στα χέρια της πολιτικής ηγεσίας που θα κάνει την τελική επιλογή. Μάλλον ως διαπραγμάτευση, ως αλισβερίσι φαίνεται μεταξύ τοπικών κοινωνικών, όπου ο ισχυρότερος τοπικός παράγων του εκάστοτε κυβερνώντος κόμματος μπορεί να κατισχύσει. Αυτά απέχουν από ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό δημοκρατικό κράτος, χαρακτηρίζουν άλλες εποχές και άλλες νοοτροπίες που τις έχουμε πληρώσει Κάποτε υπήρχε η λογική κάθε πόλη και πανεπιστήμιο, κάθε κεφαλοχώρι και ΤΕΙ. Δεν είναι δυνατόν να πορευόμαστε με αυτές τις λογικές που εν πολλοίς αυτές ευθύνονται για την κρίση στη παιδεία και στην οικονομία. Έχουμε μια κοστολογημένη μελέτη; Εγώ είπα ότι ζητούμε το αυτονόητο, δεν ζητούμε παράλογα πράγματα. Και από την κουβέντα που έκανα με τον πρύτανη αυτή την εντύπωση αποκόμισα. Το ΤΕΙ δεν ζητά παράλογα πράγματα. Δεν αρνείται δηλαδή μια συνένωση δυνάμεων, μια συγχώνευση, για να δημιουργηθεί ένα δυνατό πανεπιστημιακό ίδρυμα στη Θεσσαλία. Αλλά είναι δυνατόν στην καρδιά του θεσσαλικού κάμπου, στη Λάρισα, να μην έχουμε μια Γεωπονική Σχολή με έμφαση στον αγροτοδιατροφικό τομέα, όταν έχουμε ένα κάμπους, όταν έχουμε δίπλα την Αβερώφειο Σχολή, όταν έχουμε στρέμματα που με άνεση μπορούν να γίνουν πρότυπες καλλιέργειες, όταν έχουμε εγκαταστάσεις πρότυπες; Το ΤΕΙ της Λάρισας είναι από τα καλύτερα τριτοβάθμια ιδρύματα που διαθέτει η χώρα. Εγώ εντυπωσιάστηκα από την πρώτη επίσκεψη που έκανα σαν τομεάρχης παιδείας. Έχει όλες τις προϋποθέσεις να φιλοξενήσει την έδρα της Γεωπονικής Σχολής, που θα είναι ένας δεύτερος ισχυρός πυλώνας για τη Λάρισα, μαζί με την Ιατρική Σχολή. Αν θέλουν να ισχύσουν ακαδημαϊκά κριτήρια ας βάλουν την ΑΔΙΠ να κάνει προτάσεις σαν αρμόδιος φορέας αξιολόγησης.
Το ενδιαφέρον για τη τεχνολογική εκπαίδευση στην Ευρώπη είναι στο 70% των μαθητών και στο 30% για τη γενική παιδεία. Εδώ είμαστε στο ανάποδο. Άρα από τη βάση πρέπει να υπάρξουν κίνητρα και μια αλλαγή νοοτροπίας και κυρίως μέτρα ουσιαστικά για τη στήριξη της τεχνικής εκπαίδευσης.
Ο στόχος της ΝΔ στις επερχόμενες δημοτικές εκλογές
Όλοι βγήκαμε σοφότεροι από τη δοκιμασία και την περιπέτεια των προηγούμενων δημοτικών εκλογών. Ο δήμος της Λάρισας χάθηκε γιατί υπήρξε η πολυδιάσπαση στο χώρο της φιλελεύθερης παράταξης. Πιστεύω ότι εγκαίρως πρέπει να γίνουν όλες εκείνες οι κινήσεις και οι πρωτοβουλίες προκειμένου η ΝΔ να προσέλθει με ένα πρόσωπο που θα χαίρει της εκτίμησης της τοπικής κοινωνίας. Ο μείζων στόχος είναι να κερδίσει ο υποψήφιος που ενστερνίζεται τις βασικές θέσεις της ΝΔ προς όφελος και της πόλης της Λάρισας.
Η κυβερνητική αποτυχία στο ασφαλιστικό
Το πρόγραμμα νιτρορύπανσης είναι πράγματι “ταξικό”. Παραγωγοί με λιγότερα από 100 στρέμματα είναι a priori εκτός προγράμματος, κακώς έκαναν αιτήσεις, πλήρωσαν μελετητές, υπέβαλαν φακέλους. Στον κοινοβουλευτικό έλεγχο οι απαντήσεις ήταν ήξεις αφίξεις από την ηγεσία του υπουργείου αγροτικής Ανάπτυξης Μακάρι μετά την αποκάλυψη του “ταξικού” χαρακτήρα αυτής της διαδικασίας να υπάρξουν διορθωτικές κινήσεις. Όπως αναγκάστηκαν να κάνουν και στο πρόγραμμα νέων αγροτών, και θα πάρουν και τους επιλαχόντες.
Δεν με εντυπωσιάζει τίποτε με αυτήν την κυβέρνηση, είναι κυβέρνηση των άκρων και της προχειρότητας. Όλα γίνονται στο γόνατο και έχουμε τέτοια αποτελέσματα. Δείτε τι έγινε με τον ΕΦΚΑ. Ο περιβόητος νόμος Κατρούγκαλου, που παρουσιάστηκε με τυμπανοκρουσίες ότι λύνει το ασφαλιστικό ζήτημα της χώρας, είναι ένας νόμος Φρανκεστάιν που οδήγησε στην εκτίναξη των ασφαλιστικών εισφορών σε ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες και επιστήμονες. Εμείς έχουμε επισημάνει ότι χρειάζεται διορθώσεις αυτός ο νόμος, να γίνει πιο δίκαιος, να μην λειτουργεί αποτρεπτικά σε όσους εισπράττουν περισσότερα να μην ασφαλίζονται, διότι αυτό συμβαίνει σήμερα. Διότι όταν δεν σου δίνει ως κίνητρο κάτι παραπάνω ως σύνταξη, σε οδηγεί στην μαύρη οικονομία. Τα παραδείγματα που ανέφερε ο αρμόδιος τομεάρχης της ΝΔ, ο κ. Βρούτσης, είναι χαρακτηριστικά: δικηγόρος με 10.000 εισόδημα του μένουν λιγότερα από 5.000, αν αφαιρέσει εισφορές και φορολογία και μηχανικός με 20.000 παίρνει λιγότερα από 6.000 γιατί 73% είναι οι ασφαλιστικές εισφορές και η φορολογία που θέσπισε αυτή κυβέρνηση. Έτσι δεν μπαίνει χρήμα στα ταμεία, θεριεύει η παραοικονομία, και δεν μπορεί να εγγυηθεί κανείς ότι οι νυν συνταξιούχοι θα έχουν συντάξεις και δεν ξέρουμε αν δεν θα έχουμε και νέα κουβέντα για νέες μειώσεις.
Τέλος, στο φόρο για το κρασί μειώσεις δεν έκαναν αλλά έκαναν εγκαίνια σε… wine festival. Κάποτε υπήρχε και τσίπα!».
_
bloko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
O Μάρτυς Σέργιος Τροφίμωβ (14/27 Απριλίου †1918)
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ