2012-05-31 19:24:00
Φωτογραφία για Κλίντον: «Η στάση της Ρωσίας μπορεί να οδηγήσει τη Συρία σε εμφύλιο πόλεμο»
Η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον επέκρινε σήμερα τη στάση της Ρωσίας, που αρνείται οποιαδήποτε νέα πρωτοβουλία του ΟΗΕ για την επίλυση της κρίσης στη Συρία, προειδοποιώντας ότι ενδέχεται να βυθίσει τη χώρα σε εμφύλιο πόλεμο.

Οι Ρώσοι «μου λένε ότι δεν θέλουν να δουν έναν εμφύλιο πόλεμο. Όμως τους επισημαίνω ότι η πολιτική τους συμβάλλει σε έναν εμφύλιο», σημείωσε η Κλίντον, που πραγματοποιεί επίσκεψη στην Κοπεγχάγη.

Η Αμερικανίδα υπουργός προειδοποίησε ότι αν δεν τερματιστεί, η βία στη Συρία θα μπορούσε να οδηγήσει τη χώρα σε έναν εμφύλιο πόλεμο ή ακόμη και να μετατραπεί σε ένα πόλεμο με εξωτερική επέμβαση εξαιτίας της υποστήριξης του Ιράν στο συριακό καθεστώς του Μπασάρ αλ Άσαντ.

Διαβάστε περισσότερα Η Κλίντον επισήμανε ότι συνομίλησε χθες Τετάρτη με τον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου για τη Συρία Κόφι Άναν, ο οποίος επιθυμεί να παρατείνει τη θητεία του ώστε να μπορέσει να συνδιαλαγεί πιο αποτελεσματικά με το καθεστώς Άσαντ.


«Πρέπει να πάρουμε τους Ρώσους με το μέρος μας γιατί οι κίνδυνοι που αντιμετωπίζουμε είναι φοβεροί», υπογράμμισε η Κλίντον.

Η έλλειψη υποστήριξης στον ΟΗΕ της δράσης για την επίλυση της κρίσης στη Συρία, κυρίως εξαιτίας της αντίθεσης της Ρωσίας, «κάνει πιο δύσκολη» την εξεύρεση λύσης, όπως έγινε πέρυσι στην περίπτωση της Λιβύης, πρόσθεσε η Αμερικανίδα υπουργός.

«Η συνεχιζόμενη σφαγή αθώων από στρατιώτες και παραστρατιωτικές ομάδες που υποστηρίζονται άλλες από την κυβέρνηση και άλλες, όλο και περισσότερο, από την αντιπολίτευση, μπορεί να μετατραπεί σε εμφύλιο πόλεμο σε μια χώρα που θα διασπαστεί από τις δογματικές διαφορές, οι οποίες θα μπορούσαν να οδηγήσουν και σε έναν πόλεμο με τη συμμετοχή τρίτων από την περιοχή», κατέληξε η Κλίντον.

«Να θυμάστε ότι το Ιράν έχει βαθιές ρίζες στη Συρία, οι στρατιωτικοί τους εκπαιδεύουν τον συριακό στρατό», προειδοποίησε η Αμερικανίδα υπουργός.

Η Μόσχα συνεργάστηκε «εποικοδομητικά», εκτιμά η Μέρκελ

Στο μεταξύ η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ εκτίμησε σήμερα ότι η Ρωσία έχει συνεργαστεί «με εποικοδομητικό τρόπο» για την επίλυση της κρίσης της Συρίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

«Θέλω να επισημάνω ότι η Ρωσία έχει συνεργαστεί με εποικοδομητικό τρόπο» για την επίλυση της συριακής κρίσης στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, επεσήμανε η Μέρκελ μία ημέρα πριν συναντηθεί με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

«Υπάρχουν πάντα στιγμές που θα θέλαμε να κάνουμε περισσότερα, όμως πιστεύω ότι υπάρχει ένας αριθμός κοινών σημείων γιατί πρόκειται για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», σημείωσε.

«Φυσικά και θα μιλήσω για τη Συρία με τον Βλαντίμιρ Πούτιν. Αυτό που συμβαίνει στη Συρία είναι μια καταστροφή και θα κάνουμε τα πάντα για να απαλύνουμε τα βάσανα των ανθρώπων», υπογράμμισε η Μέρκελ.

Η καγκελάριος αναμένεται να συναντηθεί αύριο το μεσημέρι στο Βερολίνο με τον Πούτιν, στην πρώτη του επίσκεψη στη Γερμανία μετά την επιστροφή του στη θέση του προέδρου της Ρωσίας. Μετά τη συνάντησή τους οι δύο ηγέτες θα παραχωρήσουν κοινή συνέντευξη Τύπου.

ΗΠΑ: Το ΝΑΤΟ δεν συζητά το ενδεχόμενο μιας στρατιωτικής επέμβασης

Καμία συζήτηση δεν γίνεται στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ σχετικά με μια ενδεχόμενη επέμβαση στη Συρία γιατί προς το παρόν δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις, δήλωσε σήμερα ο Αμερικανός πρεσβευτής στο ΝΑΤΟ.

«Δεν έχουμε συζητήσει (το θέμα) και δεν γίνονται προετοιμασίες στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ σχετικά με μια ενδεχόμενη στρατιωτική επέμβαση στη Συρία», δήλωσε ο Ίβο Ντάαλντερ, στη διάρκεια μιας διαδικτυακής συζήτησης, την οποία οργάνωσαν οι υπηρεσίες του.

«Οι χώρες του ΝΑΤΟ εκτιμούν ότι, προς το παρόν, το θέμα μιας επέμβασης, που εξακολουθεί να είναι περίπλοκο, δεν βρίσκεται στο τραπέζι», πρόσθεσε ο ίδιος.

Όμως, «φυσικά όλες οι χώρες παρακολουθούν με μεγάλη προσοχή την κατάσταση», καθώς τα βίαια επεισόδια συνεχίζονται στη Συρία μετά τη σφαγή στη Χούλα.

Ο Ντάαλντερ εξήγησε ότι δύο από τις τρεις προϋποθέσεις που πληρούνταν το 2011 για την επέμβαση του ΝΑΤΟ στη Λιβύη το 2011 δεν υπάρχουν στην περίπτωση της Συρίας «προς το παρόν».

Αυτό που μοιάζει με τη Λιβύη είναι η κατάσταση στο έδαφος, με τις κυβερνητικές δυνάμεις να διαπράττουν ωμότητες εναντίον αμάχων, κάτι που «είναι απαραίτητο να τερματιστεί», υπογράμμισε ο Αμερικανός πρεσβευτής.

Όμως «δεν έχουν γίνει εκκλήσεις από την περιφέρεια ή από τη συριακή αντιπολίτευση για στρατιωτική επέμβαση του ΝΑΤΟ», σημείωσε ο Ντάαλντερ.

Επιπλέον, «δεν υπάρχει διεθνής νομική βάση» για μια επέμβαση υπό τη μορφή μιας απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. «Αυτό είχε γίνει για τη Λιβύη. Όμως δεν έχει συμβεί για τη Συρία και φαίνεται ότι δεν πρόκειται να συμβεί», σύμφωνα με τον ίδιο.

«Εξαιτίας των καταστάσεων δεν θα είναι δυνατό για το ΝΑΤΟ να επέμβει», κατέληξε ο Ντάαλντερ, επισημαίνοντας την αναγκαιότητα «να αυξηθεί η πίεση στο καθεστώς του (Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ) Άσαντ για να εφαρμόσει το σχέδιο Άναν».

Άραβες αξιωματούχοι ζητούν από την Κίνα να ασκήσει περισσότερη πίεση στη Συρία

Ανώτεροι Άραβες αξιωματούχοι πίεσαν σήμερα την Κίνα να χρησιμοποιήσει την επιρροή της για να βοηθήσει στον τερματισμό της βίας στη Συρία.

Η Κίνα, όπως και η Ρωσία, έχει μπλοκάρει τις προσπάθειες του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για μια πιο σκληρή στάση απέναντι στον Σύρο πρόεδρο.

«Σεβόμαστε πολύ τις προσπάθειες της Κίνας να βρει μια λύση για τη Συρία», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών του Κουβέιτ σεΐχης Σάμπαχ Χάλεντ αλ Σάμπαχ μιλώντας στο περιθώριο του φόρουμ για την αραβοκινεζική συνεργασία, που πραγματοποιείται στην πόλη Χαμαμέτ της Τυνησίας.

«Αλλά ελπίζουμε ότι θα αυξήσει τις προσπάθειές της να σταματήσει τη μηχανή βίας και θανάτου και να πιέσει τη συριακή κυβέρνηση να σεβαστεί τις δεσμεύσεις της βάσει του σχεδίου (του κοινού ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου για τη Συρία Κόφι) Άναν», πρόσθεσε ο σεΐχης αλ Σάμπαχ.

Ο Τυνήσιος πρόεδρος Μονσέφ Μαρζούκι επεσήμανε ότι η αδράνεια στο θέμα της Συρίας μπορεί να οδηγήσει ενδεχομένως σε μια ξένη στρατιωτική επέμβαση στη χώρα, κάτι στο οποίο αντιτίθενται η Ρωσία και η Κίνα.

«Η Κίνα θα μπορούσε να διαδραματίσει αποφασιστικό ρόλο για να σταματήσουν τα δεινά του συριακού λαού και να αποκλείσει το ενδεχόμενο μιας στρατιωτικής επέμβασης προωθώντας ένα σενάριο που θα μοιάζει με αυτό τη Υεμένης», σημείωσε ο Μαρζούκι μιλώντας στο φόρουμ.

Στην Υεμένη, έπειτα από την εξέγερση που συγκλόνισε επί μήνες τη χώρα, βρέθηκε μια λύση βάσει τη οποίας ο πρόεδρος της χώρας Άλι Αμπντάλα Σάλεχ, που βρισκόταν στην εξουσία επί 33 χρόνια, παραιτήθηκε τον Φεβρουάριο. Στη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης του φόρουμ ο επικεφαλής του Αραβικού Συνδέσμου Νάμπιλ ελ Αράμπι κάλεσε όλες τις αντιμαχόμενες πλευρές να εφαρμόσουν το σχέδιο Άναν. «Επιμένουμε ότι η βία και οι σφαγές πρέπει να τερματιστούν άμεσα», υπογράμμισε ο Αράμπι. «Ελπίζουμε ότι όλες οι πλευρές θα βοηθήσουν τις προσπάθειες του Άναν».

Ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών Γιανγκ Γιετσί από τη μεριά του σημείωσε: «Η Εγγύς Ανατολή περνά αυτή τη στιγμή μια από τις μεγαλύτερες αλλαγές και η Κίνα σέβεται και υποστηρίζει το δικαίωμα των αραβικών χωρών να αντιμετωπίζουν με ανεξάρτητο τρόπο τα εσωτερικά τους ζητήματα, καθώς και το αίτημα των αραβικών λαών για μεταρρυθμίσεις και ανάπτυξη».

Χωρίς να αναφερθεί συγκεκριμένα στη Συρία ο Γιανγκ κάλεσε «τις ενδιαφερόμενες πλευρές να εργαστούν για να βρουν ειρηνικές και παγκόσμιες λύσεις».

«Η Κίνα καλεί τη διεθνή κοινότητα να σεβαστεί τις αρχές της Χάρτας του ΟΗΕ και τους διεθνείς νόμους και να διαδραματίσει έναν εποικοδομητικό και θετικό ρόλο ώστε να μειωθούν οι εντάσεις στην περιοχή», υπογράμμισε ο Κινέζος υπουργός.

Πηγή: ΑΜΠΕ (ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ)
GeopoliticsDailyNews
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ