2018-04-14 13:23:52
Φωτογραφία για Η απόφαση στο ΣτΕ, η προσφυγή στο ΣτΕ, η πιθανή σύγκληση της Ιεραρχίας και στο επίκεντρο τα Θρησκευτικά
Η είδηση της προσφυγής της Εκκλησίας της Ελλάδος στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) για το Π.Δ. του νέου Οργανισμού του Υπουργείου Παιδείας από τον οποίο έχει αφαιρεθεί η ανάπτυξη της θρησκευτικής συνείδησης ως αποστολή του Υπουργείου σχετίζεται άμεσα με το γενικότερο κλίμα που διαμορφώνεται γύρω από το μάθημα των Θρησκευτικών.

Η ιστορική απόφαση 660/2018 του ΣτΕ με την οποία ακυρώνονται τα νέα Θρησκευτικά κινητοποίησε όπως ήταν λογικό και αναμενόμενο τους Ιεράρχες. Ο Μητροπολίτης Φθιώτιδος ζήτησε ήδη σύγκληση της Ιεραρχίας δημοσιοποιώντας μάλιστα την ενέργειά του να αποστείλει σχετική επιστολή στον Αρχιεπίσκοπο.

Ο Μητροπολίτης Πειραιώς, ένας από τους πρωτεργάτες του αγώνα για ορθόδοξο χριστιανικό μάθημα Θρησκευτικών, ήδη προχώρησε στις απαραίτητες νομικές διαδικασίες ώστε η απόφαση του ΣτΕ να έχει πρακτικό αποτέλεσμα και εφαρμογή από το Υπουργείο Παιδείας.

Ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου επανήλθε με κείμενά του στα οποία υπενθυμίζει τη θέση του για τα Θρησκευτικά που είναι η διατήρηση των παλιών Αναλυτικών Προγραμμάτων και βιβλίων με διορθώσεις και προσθήκες που θα γίνουν κατόπιν διαλόγου. Υπενθύμισε ακόμη ότι το 2016 η θέση του για τα Θρησκευτικά είχε υπερψηφιστεί από την Ιεραρχία και υιοθετήθηκε ως θέση της Εκκλησίας. Προφανώς η τότε απόρριψη της πρότασης αυτής από την πλευρά του Υπουργείου οδήγησε τον Αρχιεπίσκοπο σε κινήσεις ελιγμού με τη συγκρότηση Τριμελούς Επιτροπής Αρχιερέων που δέχτηκαν να συζητήσουν επί του νέου Προγράμματος Σπουδών. Σημειωτέον ότι στην επιτροπή δεν συμμετείχε ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου που είναι αναμφίβολα ο καλύτερος γνώστης του ζητήματος από άποψη περιεχομένου έχοντας μελετήσει χιλιάδες σελίδες σχετικού υλικού.

Η πλειονότητα των Μητροπολιτών φαίνεται πως κινείται στη «γραμμή» του Μητροπολίτου Ναυπάκτου, τώρα μάλιστα που η απόφαση του ΣτΕ έρχεται να δικαιώσει την θέση αυτή. Ο διάλογος της Τριμελούς Επιτροπής Αρχιερέων με το Υπουργείο Παιδείας έχει πλέον κλείσει τον κύκλο του αφού η απόφαση του ΣτΕ έχει ακυρώσει την βάση αυτού του διαλόγου δηλ. το νέο Πρόγραμμα Σπουδών.

Η προσφυγή της Εκκλησίας στο ΣτΕ είναι ενδεικτική της τακτικής που σχεδιάζει να ακολουθήσει στο εξής η Σύνοδος. Η προσπάθεια της κυβέρνησης να κινηθεί αντισυνταγματικά και να πλήξει καίρια τον χαρακτήρα του μαθήματος των Θρησκευτικών, ακόμη και μέσα από το Π.Δ. που ορίζει την αποστολή του Υπουργείου Παιδείας, δεν περνά απαρατήρητη. Άλλωστε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος μολονότι μίλησε υπέρ του διαλόγου με το Υπουργείο Παιδείας άφησε σαφείς αιχμές για κάποιες κινήσεις όπως η εντολή εκτύπωσης των Φακέλων Μαθήματος για την επόμενη σχολική χρονιά, ήδη κατά την εκδήλωση για την εορτή του Μεγάλου Φωτίου στη Μονή Πεντέλης όπου διεξοδικά συζητήθηκε το ζήτημα των Θρησκευτικών.

Έτσι εξηγείται και η βιαστική απάντηση του Υπουργείου Παιδείας στη χθεσινή είδηση της προσφυγής της Εκκλησίας στο ΣτΕ. «Εάν η Εκκλησία της Ελλάδος είχε ζητήσει ενημέρωση εγκαίρως από το ΥΠΠΕΘ, για όποια θέματα επιθυμούσε, είναι βέβαιο ότι μέσω του διαλόγου θα είχαν διευκρινισθεί όλα αυτά τα θέματα χωρίς πράξεις και κινήσεις που μπορεί να διακυβεύσουν τις σχέσεις συνεργασίας μεταξύ Πολιτείας και Εκκλησίας» αναφέρει το σχετικό Δελτίο Τύπου. Ο Κώστας Γαβρόγλου βλέπει πως χάνει πλέον τον έλεγχο του παιχνιδιού με την Εκκλησία, την οποία θεωρούσε πως μπορεί με μαεστρία να ελέγχει - σε αντίθεση με τον προκάτοχό του Νίκο Φίλη - ώστε και τους Ιεράρχες να καθησυχάζει και τον Πρωθυπουργό να αφήνει ήσυχο από ζητήματα εκκλησιαστικής φύσεως και τους σκοπούς του να υπηρετεί «ιεροκρυφίως».

Μία νέα ένταση στις σχέσεις με την Εκκλησία ασφαλώς ουδόλως βολεύει την κυβέρνηση αυτή τη χρονική στιγμή με τόσα άλλα θέματα ανοιχτά και τις εκλογές ολοένα και να πλησιάζουν, δεδομένης μάλιστα και της διαφοροποιημένης θέσης για τα ζητήματα αυτά του κυβερνητικού εταίρου των ΑΝΕΛ. Από την άλλη όμως πλευρά η Διοικούσα Εκκλησία έχει μια μοναδική ευκαιρία να πετύχει την διάσωση του ορθόδοξου χριστιανικού χαρακτήρα του μαθήματος των Θρησκευτικών εξαντλώντας όχι μόνο το νομικό οπλοστάσιο της αλλά κυρίως την δύναμη της επιρροής της στον απλό λαό και κυρίως τους γονείς και τους μαθητές. Εάν το πράξει τώρα θα απαλείψει κάθε κατηγορία για απομείωση της ευθύνης της απέναντι στη νεολαία, τους μαθητές των ελληνικών σχολείων.

Η έκτακτη σύγκληση της Ιεραρχίας για το μάθημα των Θρησκευτικών πρέπει άμεσα να γίνει και κυρίως να εδραιώσει την θέση της Εκκλησίας ότι σύμφωνα και με την βαρυσήμαντη και δεσμευτική για όλους απόφαση του ΣτΕ το μάθημα των Θρησκευτικών θα πρέπει να επανέλθει στην προγενέστερη κατάσταση, πριν την εφαρμογή των Προγραμμάτων Σπουδών και των Φακέλων Μαθήματος, και τότε να ξεκινήσει μία προσεκτική και ουσιαστική προσπάθεια βελτίωσης του μαθήματος και των εγχειριδίων που θα το υποστηρίζουν.
thriskeftika
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ