2012-05-31 22:00:33
Στα 18 μέτρα Σαμαρά για την ανόρθωση της οικονομίας το ΠΑΣΟΚ απαντάει με 14 ερωτήσεις και απαντήσεις για την πορεία της χώρας και την έξοδο από την κρίση.
Πρόκειται για μια συρραφή θέσεων, προτάσεων που έχει καταθέσει τόσο στην προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση μέσω του εθνικού προγράμματος ανασυγκρότησης, όσο και όσα προσέθεσε μετά την λαϊκή ετυμηγορία η οποία …έφερε και τα 6 σημεία της αναθεώρησης του μνημονίου.
Επίσης «στο ΠΑΣΟΚ ρωτάει ΠΑΣΟΚ απαντάει» η Ιπποκράτους έχει συγκεντρώσει τα βασικά σημεία του Βαγγέλη Βενιζέλου έτσι όπως ο ίδιος τα παρουσιάζει στις σχεδόν καθημερινές του ομιλίες, όπως είναι το δίλλημα των εκλογών.
Ερώτηση 1: Ποιος είναι ο κεντρικός στόχος του ΠΑΣΟΚ για την χώρα και το μέλλον της;
Η οικοδόμηση μιας Αυτοδύναμης Ελλάδας, μέσα από την οριστική υπέρβαση του μνημονίου, την Ανάπτυξη, την Κοινωνική Αλληλεγγύη.
Καλούμε σε συστράτευση όλων των Ελλήνων, των παραγωγικών και κοινωνικών δυνάμεων, της Αυτοδιοίκησης, του επιστημονικού κόσμου, με μια ενιαία εθνική στρατηγική για την διεκδίκηση της αναθεώρησης των όρων της δανειακής σύμβασης, για την οριστική υπέρβαση της κρίσης.
Για μια Ελλάδα σταθερά μέσα στο Ευρώ, μια Ελλάδα ασφαλή και ξανά ισότιμη στην Ευρώπη και τον κόσμο.
Ερώτηση 2: Υπάρχει ολοκληρωμένο σχέδιο εξόδου από την κρίση; Και αυτό θα περιλαμβάνει νέες θυσίες για τους Έλληνες πολίτες; Τι μέτρα θα παρουσιάσετε τον Ιούνιο;
Α. Έχουμε παρουσιάσει και πριν τις εκλογές του Μαΐου ένα ολοκληρωμένο ΕΘΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ της χώρας, που διασφαλίζει την οριστική υπέρβαση του μνημονίου, ξεκινώντας από την παράταση του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής τουλάχιστον μέχρι το τέλος του 2015.
Είχαμε θέσει ως απαράβατους όρους:
• Να μην υπάρξουν νέοι φόροι
• Να μην θιγούν χαμηλόμισθοι και χαμηλοσυνταξιούχοι
• Να μην γίνουν οριζόντιες περικοπές μισθών – συντάξεων
Αλλά η έμφαση για την υλοποίηση των δεσμεύσεών μας, εν όψει και του Ιουνίου, να δοθεί στις ΔΙΑΡΘΡΩΤΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ, για μικρότερο και λιγότερο δαπανηρό κράτος, για άνοιγμα επαγγελμάτων και αγορών, για την ελεύθερη πρόσβαση όλων στην οικονομική και παραγωγική δραστηριότητα.
Π.χ. με την μείωση των φαρμακευτικών δαπανών από τα 7 στα 3,5 δις, προστατεύουμε το δημόσιο χρήμα και το εισόδημα μισθωτών-συνταξιούχων.
Με αλλαγή των όρων και του κόστους για τις άδειες φορτηγών Δ.Χ., αλλάζουμε το κόστος και τα δεδομένα της αγοράς και της διακίνησης αγαθών.
Οι διαρθρωτικές αλλαγές είναι κεντρική επιλογή μας και, όσο μας αφορά, είμαστε αποφασισμένοι να τις εφαρμόσουμε χωρίς δισταγμούς και καθυστερήσεις. Η Ελλάδα δεν μπορεί να αποφασίσει πρόσθετα μέτρα τον Ιούνιο με την μορφή περικοπών σε μισθούς, συντάξεις και γενικώς εισοδήματα. Πρέπει να γίνει αποδεκτή η πρότασή μας για την παράταση του χρόνου προσαρμογής, να μεταθέσουμε τον χρόνο λήψης των αποφάσεων του Ιουνίου.
Βασικό όμως ρόλο στην υλοποίηση των στόχων και δεσμεύσεών μας θα διαδραματίσει το ΝΕΟ ΕΘΝΙΚΟ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ, τους άξονες του οποίου παρουσιάσαμε στις 28 Απριλίου. Μια ολοκληρωμένη παρέμβαση για την αύξηση των φορολογικών εσόδων, την αποκατάσταση της φορολογικής δικαιοσύνης, την άρση των φορολογικών στρεβλώσεων. Η εφαρμογή του θα μας δώσει τη δυνατότητα να μειώσουμε το μη μισθολογικό κόστος της εργασίας, να μειώσουμε σταδιακά τους συντελεστές ΦΠΑ, να ανακαλέσουμε σταδιακά την εισφορά αλληλεγγύης στο δηλωμένο εισόδημα, να μεταβούμε από το Ειδικό Τέλος Ακινήτων σ’ έναν ενιαίο προοδευτικό φόρο ακίνητης περιουσίας.
Β. Η πρότασή μας έχει ως άξονα την αναθεώρηση των δυσμενών όρων της δανειακής σύμβασης, που επηρεάζουν τους πολίτες και την κοινωνία.
Ερώτηση 3: Ποιες είναι οι προτάσεις του ΠΑΣΟΚ για την αντιμετώπιση της ύφεσης και της ανεργίας; Υπάρχει σχέδιο για την Ανάπτυξη;
α) Ναι, έχει κατατεθεί η πρότασή μας για το νέο Εθνικό Παραγωγικό Μοντέλο, που θα αξιοποιήσει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας, ξεκινώντας από την επιστροφή στην ύπαιθρο, την αναγέννηση της πρωτογενούς παραγωγής.
β) Η καρδιά όμως του προβλήματος της ανάπτυξης είναι η ρευστότητα. Και το σχέδιό μας προβλέπει την παροχή, στους επόμενους μήνες, ρευστότητας τουλάχιστον 50 δις ευρώ στην πραγματική οικονομία:
Σε επενδύσεις, απασχόληση, καταπολέμηση της ανεργίας.
Αυτό μπορεί να εξασφαλιστεί:
⇒ Μέσω των συμφώνων ρευστότητας που θα υπογράψουν οι τράπεζες με το Δημόσιο μετά την ανακεφαλαιοποίησή τους (20 δις ευρώ).
⇒ Από την απελευθέρωση των μεγάλων έργων του ΕΣΠΑ.
⇒ Από την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων επιστροφών του κράτους στην αγορά, που ξεπερνούν τα 6,5 δις ευρώ και τον αυτοματοποιημένο μηχανισμό επιστροφής ΦΠΑ (άμεσα 900 εκ. ευρώ).
⇒ Από την ενεργοποίηση του Ενιαίου Ταμείου Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων του Υπουργείου Ανάπτυξης.
γ) Φυσικά, χρειάζονται και άμεσα μέτρα στήριξης των πιο ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων και ιδιαίτερα των Ανέργων.
Οι δεσμεύσεις μας περιλαμβάνουν μέτρα για:
⇒ Την επιτάχυνση της απορρόφησης και την αύξηση των πόρων κατά 400εκ. ευρώ για την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων.
⇒ Την καθολική υγειονομική προστασία όλων των Ελλήνων.
⇒ Την ενίσχυση του Δικτύου Κοινωνικής Προστασίας (Βοήθεια στο Σπίτι, νέο εθνικό δίκτυο άμεσης κοινωνικής παρέμβασης για απόρους, αστέγους).
⇒ Νέες ρυθμίσεις για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά και τους δανειολήπτες.
⇒ Θεσμικές παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση της ακρίβειας.
Ερώτηση 4: Απευθύνεται σήμερα το ΠΑΣΟΚ με τις προτάσεις του και στους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, τους ανέργους, τους επαγγελματίες, τους αγρότες; Τι μπορούν να προσδοκούν από το ΠΑΣΟΚ οι Έλληνες σήμερα;
Απευθυνόμαστε εμείς στον κάθε Έλληνα πολίτη, με βάση την κοινωνική του ιδιότητα και του λέμε, με βάση τον πόνο του και την προτεραιότητά του, να αξιολογήσει τις δικές μας προτάσεις, με βάση και τη δική μας ευθύνη για το παρελθόν, σε σύγκριση με τις προτάσεις άλλων - ας μην έχουν ή ας μην αναλαμβάνουν καμία ευθύνη για το παρελθόν.
Α) Εμείς λοιπόν τους λέμε ότι «ναι, σε εσένα τον άνεργο, σε εσένα τον εργαζόμενο του ιδιωτικού τομέα, τον απροστάτευτο, εμείς έχουμε να προτείνουμε συγκεκριμένα πράγματα».
- Γιατί όταν λέμε 50 δισ. ευρώ ρευστότητα στην αγορά μέσα από τις Τράπεζες και το Ταμείο Ενίσχυσης των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων για κεφάλαια κίνησης, εσένα έχουμε στο μυαλό
μας.
- Όταν λέμε ότι οι υπερχρεωμένοι επαγγελματίες με 25.000 ευρώ χρέος μπαίνουν στο νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, εσένα έχουμε στο μυαλό μας.
- Όταν λέμε ότι πρέπει να ισχύσουν νέοι κανόνες για τον ΤΕΙΡΕΣΙΑ, εσένα έχουμε στο μυαλό μας.
- Όταν λέμε ότι πρέπει να μειωθούν 10% τουλάχιστον οι ασφαλιστικές εισφορές, για να μπορούν οι επιχειρήσεις να προσλαμβάνουν εργαζόμενους ή να διατηρούν εργαζόμενους, εσένα έχουμε στο μυαλό μας, εσένα τον άνεργο και τον μισθωτό του ιδιωτικού τομέα, που αγωνίζεσαι και αγωνιάς.
- Το ίδιο και όταν λέμε ότι θα αυξηθούν κατά 400εκ. ευρώ οι πόροι για τα προγράμματα απασχόλησης και ότι θα επεκταθεί για όλους η υγειονομική περίθαλψη.
Β) Το ίδιο ισχύει και για τις επιχειρήσεις, για το μεγάλο όγκο των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων. Για τη ρευστότητα, για τον ΤΕΙΡΕΣΙΑ.
- Πώς θα επιστραφεί ο ΦΠΑ, εάν δεν μπουν λεφτά από τη δανειακή σύμβαση στο Ταμείο;
- Πώς θα πληρωθούν στην αγορά τα 6,5 δις των ληξιπρόθεσμων οφειλών του κράτους, για να μπορέσει και η επιχείρηση να πληρώσει εργαζόμενους, προμηθευτές, πιστωτές;
- Πώς θα λειτουργήσει η επιχείρηση, εάν δεν λειτουργεί το κράτος μέσα από τα προγράμματα για τις καινοτόμες επιχειρήσεις; Μέσα από τα προγράμματα του Υπουργείου Ανάπτυξης;
Γ) Απευθυνόμαστε στο συνταξιούχο, εμείς ναι. Εμείς, που αναγκαστήκαμε να κάνουμε περικοπή στις υψηλότερες συντάξεις και πολύ μικρή περικοπή λόγω του Δώρου στις μικρότερες συντάξεις. Ναι, αλλά εμείς το κάναμε αυτό, για να έχει το ταμείο λεφτά, για να μπορούν τα Ασφαλιστικά Ταμεία να πληρώνουν τις συντάξεις.
Ασφαλιστικά Ταμεία, τα οποία δεν θα έχουν μέλλον, εάν δεν εξυγιανθούν. Τι να το κάνεις εάν μπορεί να δοθεί η σύνταξη μόνο για ένα μήνα, εάν δεν υπάρχει προοπτική για τον επόμενο μήνα; Δεν κινδυνολογούμε, απλώς ενημερώνουμε τον ελληνικό λαό για μια αγωνιώδη προσπάθεια, η οποία περνάει μέσα από μια χώρα, η οποία σέβεται τις κατακτήσεις της και τις θυσίες της.
Δ) Εμείς λοιπόν απευθυνόμαστε σε όλους αυτούς. Στους αγρότες.
- Είναι κανείς διατεθειμένος να θέσει σε κίνδυνο τους πόρους της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής;
- Μίλησε κανείς πιο συγκεκριμένα για το αγροτικό πετρέλαιο;
- Μίλησε κανείς πιο συγκεκριμένα από το ΠΑΣΟΚ για την υπαγωγή όλων των αγροτικών εφοδίων στο χαμηλότερο συντελεστή του ΦΠΑ;
- Μίλησε κανείς πιο συγκεκριμένα από εμάς για τις νέες μορφές οργάνωσης των αγροτών και εμπορίας αγροτικών προϊόντων σε ευθεία σχέση με τον καταναλωτή, ξεπερνώντας τα εμπόδια των μεγάλων αλυσίδων;
- Μίλησε κανείς πιο συγκεκριμένα για την οργάνωση της επιστροφής των νέων στην ύπαιθρο;
- Έδωσε κανείς εύπορη αγροτική γη δωρεάν στους νέους, που δεν είμαστε εμείς και δεν τον ξέρουμε ποιος είναι;
Ερώτηση 5: Με δεδομένη την εμπειρία της περιόδου μετά τις εκλογές της 6ης Μαΐου, ποιο είναι το πραγματικό δίλημμα, το διακύβευμα των νέων εκλογών;
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος, το διατύπωσε σαφώς. Το δίλημμα είναι:
- αν η Ελλάδα θα καταγγείλει μονομερώς τη δανειακή σύμβαση, οδηγώντας τον εαυτό της με μαθηματική ακρίβεια εκτός ευρώ υπό συνθήκες εξαθλίωσης ή - αν η Ελλάδα θα διεκδικήσει οργανωμένα και θα πετύχει την αναθεώρηση των όρων της δανειακής σύμβασης, που είναι κρίσιμη για την κοινωνία και τους πολίτες, χωρίς να θέσει σε κίνδυνο την θέση της στο ευρώ, χωρίς να θέσει σε κίνδυνο την εκταμίευση του δανείου.
Η εκταμίευση των δόσεων είναι κρίσιμη για τη στήριξη των καταθέσεων των Ελλήνων πολιτών στις τράπεζες, για την αύξηση της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία, για την κάλυψη των αναγκών του κράτους που αφορούν εσωτερικές πληρωμές (και μισθούς - συντάξεις).
Η γραμμή της μονομερούς καταγγελίας είναι ένας τυφλός και καταστροφικός δρόμος. Η Ελλάδα θα καταστεί αποδιοπομπαίος τράγος της Ευρώπης και της Διεθνούς Οικονομίας. Θα διευκολύνουμε με την συμπεριφορά μας τις πιο ακραίες δεξιές και συντηρητικές δυνάμεις στην Ευρώπη και διεθνώς, οι οποίες έτσι θα επιβεβαιώσουν την σκληρή γραμμή που ακολουθούν. Θα διευκολύνουμε το λεγόμενο «οριζόντιο κόμμα της δραχμής», το «κόμμα» που επενδύει στην έξοδο από το ευρώ, κερδοσκοπώντας, γιατί κάποιοι έχουν βγάλει τα λεφτά τους σε ευρώ στο εξωτερικό και περιμένουν να αγοράσουν φτηνά την χώρα σε δραχμές.
Ο δρόμος της μονομερούς καταγγελίας οδηγεί: πρώτα στην μαζική φτώχεια, την ανεργία, την επαναδιόγκωση του χρέους και, βέβαια, σε απαξίωση και των καταθέσεων και της ακίνητης περιουσίας.
Ερώτηση 6: Ποιο είναι συγκεκριμένα το πλαίσιο που προτείνει το ΠΑΣΟΚ για την αναθεώρηση της δανειακής σύμβασης;
Θεμέλιο της πρότασής μας για αναθεώρηση των όρων της δανειακής σύμβασης είναι η παράταση της περιόδου δημοσιονομικής προσαρμογής για όσο γίνεται περισσότερο χρόνο. Έχουμε διασφαλίσει τους πόρους για ένα επιπλέον χρόνο και μπορούν να βρεθούν εύκολα οι πόροι για άλλα δύο χρόνια παράτασης. Έτσι, η προσαρμογή θα γίνει ηπιότερη. Πιο φιλική για τους πολίτες και την ανάπτυξη.
Προτείνουμε έξι κεντρικά σημεία:
1ο Να μην γίνει καμία περικοπή στα εισοδήματα και κυρίως σε μισθούς – συντάξεις, για να προστατευθεί το βιοτικό επίπεδο και να μην μειωθεί περαιτέρω η ζήτηση.
2ο Να προστατευθεί ο θεσμός των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και η συλλογική αυτονομία, ώστε να λειτουργεί η αγορά εργασίας σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα. Αυτό σημαίνει, για παράδειγμα, ότι οι αμοιβές στον ιδιωτικό τομέα θα καθορίζονται μόνο μέσα από ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις εργοδοτών – εργαζομένων, χωρίς καμία κρατική παρέμβαση. Η επίτευξη αυτού του στόχου ανοίγει το δρόμο και για την αποκατάσταση του κατώτερου μισθού, που προβλέπει η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση. Είναι αυτονόητο ότι και τώρα, όποιες επιχειρήσεις θέλουν να διατηρήσουν τον κατώτατο μισθό στο προηγούμενο επίπεδο μπορούν να το κάνουν. Όποιοι εργοδότες θέλουν να συνάψουν κλαδικές ή ομοιοεπαγγελματικές συμβάσεις με ίσους ή καλύτερους όρους, μπορούν να το κάνουν.
3ο Να συμφωνηθούν και να εφαρμοστούν το ταχύτερο οι προτάσεις μας για την δραστική αύξηση της ρευστότητας στην αγορά, με στόχους την διευκόλυνση της λειτουργίας των επιχειρήσεων με κεφάλαια κίνησης, την προώθηση επενδύσεων, την αύξηση της απασχόλησης (έχουν αναπτυχθεί στο ερώτημα 3).
Αυτό σημαίνει ότι 50 δις ευρώ που προέρχονται από τη δανειακή σύμβαση, θα διατεθούν στην πραγματική οικονομία.
4ο Να «απελευθερωθούν» άμεσα επενδύσεις σε υποδομές και έργα ύψους 55 δις ευρώ, που έχουν καθηλωθεί τα τελευταία χρόνια, λόγω προβλημάτων χρηματοδότησής τους από τις ελληνικές και διεθνείς τράπεζες. Πίσω από αυτά τα μεγάλα έργα, υπάρχουν πολλές διαφορετικές δουλειές, άνθρωποι που περιμένουν, και απασχόληση που θα δημιουργηθεί σε εξαιρετικά σημαντικό επίπεδο.
5ο Να εφαρμοστούν οι πολιτικές δεσμεύσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 27ης/10/2011 για το πακέτο αναπτυξιακής βοήθειας προς την Ελλάδα, με άμεση κινητοποίηση των υφιστάμενων κοινοτικών πόρων, καθώς και των κονδυλίων της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων. Θα πρέπει να αντιμετωπιστούν τα φαινόμενα της κοινοτικής γραφειοκρατίας, που εμποδίζουν την ομαλή ροή των προγραμμάτων.
6ο Να αυξηθούν τα κονδύλια του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου για την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων, με περισσότερα προγράμματα ενίσχυσης της νεανικής επιχειρηματικότητας, κινήτρων πρόσληψης νέων εργαζομένων, επαγγελματικής κατάρτισης, αυτεπιστασίας των ΟΤΑ και κοινωφελούς εργασίας.
Ερώτηση 7: Όμως, γιατί αυτές οι προτάσεις δεν κατατέθηκαν το προηγούμενο διάστημα; Το ΠΑΣΟΚ ψήφισε μάλιστα τη δεύτερη δανειακή σύμβαση, που επέβαλε μειώσεις σε μισθούς – συντάξεις. Μήπως το αποτέλεσμα των εκλογών, σας ανάγκασε να αναπτύξετε τέτοιες πρωτοβουλίες;
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος είχε προτείνει αυτό το πλαίσιο από τις 20 Μαρτίου, όταν εκλέχθηκε Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και το επανέλαβε όταν παρουσίασε το Εθνικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης, πριν τις εκλογές της 6ης Μαΐου.
Έχουμε τονίσει πολλές φορές ότι όλη η Ευρωπαϊκή Ένωση, άρα και η δανειακή σύμβαση, είναι ένα πεδίο διαρκούς διαπραγμάτευσης. Και διαπραγματευτήκαμε σκληρά όλο το προηγούμενο διάστημα πετυχαίνοντας, χάρη στις θυσίες των Ελλήνων πολιτών, τη δραστική μείωση του χρέους, αλλά και των τόκων που καταβάλλει η Ελλάδα, την εξασφάλιση της ομαλής δανειοδότησης της χώρας, την προστασία των καταθέσεων των πολιτών στις τράπεζες, την σταθερή και ασφαλή πορεία μας μέσα στη ζώνη του ευρώ, ενώ ταυτόχρονα το πρωτογενές έλλειμμα μειώθηκε από τα 24 δις ευρώ το 2009 στα περίπου 2 δις ευρώ το 2010.
Ναι, ψηφίσαμε το Φεβρουάριο διατάξεις για τη μείωση του κατώτερου μισθού, τη μείωση των συντάξεων. Να θυμηθούμε, όμως, σε ποιες συνθήκες και κάτω από ποια αρνητικά δεδομένα για τη χώρα εξαναγκαστήκαμε σε αυτές τις επιλογές, καθώς και την σκληρή διαπραγμάτευση για να σώσουμε τόσο το 13ο και 14ο μισθό, όσο και μεγάλο μέρος της «μετενέργειας» των συμβάσεων. Τώρα όμως που είμαστε πιο ασφαλείς και σταθεροί, τώρα που οι ευρωπαϊκοί πολιτικοί συσχετισμοί άλλαξαν – ιδίως μετά την εκλογή του Φ. Ολάντ, ως Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας – τώρα που έγινε πια κατανοητή από όλους η ανάγκη των αλλαγών στην πορεία της Ευρώπης, έχουμε τη δυνατότητα να θέσουμε τα νέα ζητούμενα αυτής της συνέχισης των διαπραγματεύσεων.
Αυτό που προτείνουμε τώρα, η αναθεώρηση των όρων της δανειακής σύμβασης με τα έξι σημεία, είναι στην πραγματικότητα η επαναφορά των σημείων της σκληρής διαπραγμάτευσης που κάναμε με την Τρόικα.
Τότε, όμως, δεν είχαμε πετύχει ακόμη τη δραστική μείωση του χρέους κατά 106 δις (50% του ΑΕΠ), δεν είχαμε πετύχει χαμηλότερα επιτόκια και λιγότερους ετήσιους τόκους για την εξυπηρέτηση του χρέους, δεν είχαμε πάρει την έγκριση του νέου πακέτου των 130 δις για την προστασία των καταθέσεων των Ελλήνων πολιτών.
Από τα 150 δις ευρώ που έχουμε πάρει έως σήμερα από τους εταίρους μας, τα 75 τα πήραμε τις τελευταίες πενήντα ημέρες, όταν άλλοι μιλούσαν για τη μονομερή καταγγελία της δανειακής σύμβασης.
Τώρα, πάνω στο κεκτημένο που έχει διαμορφωθεί, μπορούμε να διεκδικήσουμε την αναθεώρηση των όρων της δανειακής σύμβασης. Κρατώντας όμως όλα τα θετικά της περιεχόμενα.
Ερώτηση 8: Τι σας κάνει να πιστεύετε όμως ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα δεχτεί τη νέα διαπραγμάτευση που προτείνετε; Υπάρχουν σοβαρές αντιστάσεις που εκδηλώθηκαν και στην πρόσφατη άτυπη Σύνοδο Κορυφής και για προτάσεις όπως η έκδοση ευρωομόλογου.
Η Ευρώπη αλλάζει, η Ευρώπη κατανοεί τα προβλήματα που δημιούργησαν οι πολιτικές τής έως πριν λίγο συντηρητικής πλειοψηφίας.
Στις προτάσεις για την ενίσχυση της ανάπτυξης, την αντιμετώπιση της ύφεσης και της ανεργίας, υπάρχει η συμφωνία των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών. Της δικής μας πολιτικής οικογένειας, με την οποία συνδιαμορφώνουμε προτάσεις και παρεμβάσεις.
Ήδη, όλα τα ευρωπαϊκά και σοσιαλιστικά κόμματα, αλλά και ηγέτες όπως ο Πρόεδρος Φ. Ολάντ, δήλωσαν τη στήριξη και την αλληλεγγύη τους στις προτάσεις του Ευάγγελου Βενιζέλου και την εξασφάλιση της ομαλής πορείας της Ελλάδας μέσα στο ευρώ. Η πρόσκληση του Ευ. Βενιζέλου στο Παρίσι από τον Πρόεδρο Ολάντ σημαίνει πάρα πολλά. Ο Ολάντ, τον κάλεσε ως έναν άνθρωπο που δεν ηγείται απλώς ενός ελληνικού κόμματος, ομόλογου του κόμματος από το οποίο προέρχεται ο ίδιος. Κάλεσε έναν άνθρωπο, που μπορούσε να του πει ποια είναι η πραγματικότητα μέσα στην Ευρωζώνη, η πραγματικότητα σε σχέση με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, με το EFSF, τι πρέπει να γίνει, πώς πρέπει να γίνει, πώς μπορούν να αλλάξουν οι συσχετισμοί.
Ο H. Swoboda, Πρόεδρος της Ομάδας Προοδευτικής Συμμαχίας Σοσιαλδημοκρατών - Δημοκρατικών στο Ευρωκοινοβούλιο, δήλωσε μάλιστα ότι ο Ευάγγελος Βενιζέλος είναι ο πλέον αξιόπιστος συνομιλητής μας στην ευρωπαϊκή και διεθνή κοινότητα.
Είναι βέβαιο ότι στο επόμενο διάστημα θα είναι πολύ καλύτερες οι συνθήκες για θετικές αποφάσεις για την Ανάπτυξη, ενώ ωριμάζει και η πρόταση για την έκδοση ευρωομολόγου.
Πού μπορεί να μας φανεί χρήσιμη η ιδέα του ευρωομολόγου; Για να χρηματοδοτήσουμε τον 2ο και 3ο χρόνο της παράτασης της δημοσιονομικής προσαρμογής. Γιατί τον 1ο χρόνο της παράτασης, μπορούμε να τον χρηματοδοτήσουμε από την υφιστάμενη δανειακή σύμβαση. Έχουν βρεθεί οι πόροι, τους έχουμε εντοπίσει, μπορούμε να τους διαπραγματευτούμε.
Μπορεί η ιδέα του ευρωομολόγου να μας δώσει τα χρήματα που χρειάζονται για τα άλλα 2 χρόνια. Αλλά πρέπει να έχουμε φτάσει ως εκεί τότε. Για να φτάσουμε ως εκεί, πρέπει να αντιληφθούμε ότι θα μας ζητήσουν να μετάσχουμε σε ένα σύστημα διαπραγμάτευσης, πολυμερούς, ευρωπαϊκής. Διότι κάποιος συντονίζει αυτό το παιχνίδι και κατανέμει εσωτερικά το επιτόκιο.
Βεβαίως, είναι λογικό να μας ζητούν και αυτοί να προχωρήσουμε με διάλογο, διαπραγματεύσεις, συμφωνίες, μακριά από μονομερείς ενέργειες και τυχοδιωκτισμούς, που μπορεί να επιφέρουν το αντίθετο αποτέλεσμα εις βάρος μας.
Ερώτηση 9: Ποιες θα είναι τελικά οι επιπτώσεις εξόδου της χώρας από το ευρώ; Και γιατί ο Νταλάρα θεωρεί ως ιδιαίτερα δύσκολη μια τέτοια απόφαση για την ίδια την ΕΕ; Μήπως έχουν δίκιο όσοι θεωρούν ότι μπορούμε να πιέσουμε πολύ τους εταίρους μας χωρίς κίνδυνο;
Το θέμα δεν είναι ποια θα είναι η επίπτωση από την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ. Το θέμα είναι να μην φτάσουμε σε αυτό το σημείο. Το θέμα δεν είναι αν θα έχουν και οι άλλες χώρες επίπτωση από την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ. Το θέμα είναι ότι η επίπτωση στην Ελλάδα
θα είναι ακαριαία και τραγική.
Αντί να ασχολούμαστε με το τι θα πάθουν οι άλλοι, ας ασχοληθούμε με το τι πρέπει να αποφύγουμε και να μην πάθουμε εμείς. Θέλουμε, αντί να πληρωνόμαστε σε ευρώ, να πληρωνόμαστε στο ισοδύναμο σε δραχμές, δηλαδή αντί να παίρνεις 700 ευρώ και να δυσκολεύεσαι πραγματικά, να παίρνεις 700 πληθωριστικές δραχμές;
Θέλουμε να ξεφορτωθούμε το χρέος, το οποίο είναι εκφρασμένο σε ευρώ και εάν εκφραστεί σε δραχμές θα διογκωθεί; Θέλουμε πληθωρισμό, ο οποίος να φτάνει το 25% και επιτόκια που να φτάνουν το 20%; Θέλουμε να καταρρεύσει το τραπεζικό σύστημα, να εξανεμιστούν οι καταθέσεις;
Αυτοί οι οποίοι παίζουν με τη φωτιά και θεωρούν ότι κρατούν στα χέρια τους ένα πυρηνικό όπλο, κρατούν στα χέρια τους ένα κουτί σπίρτα, με το οποίο μπορεί να βάλουν φωτιά στις ελπίδες και τις προοπτικές του ελληνικού λαού.
Ερώτηση 10: Τι έχετε να πείτε για τα Ασφαλιστικά Ταμεία και τα φυσικά πρόσωπα – ομολογιούχους, που έχασαν μέρος της περιουσίας τους με το PSI;
Εδώ και εβδομάδες, ο Ευάγγελος Βενιζέλος έχει καλέσει τις Διοικήσεις του ΙΚΑ, του ΟΓΑ και του Οργανισμού Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών και τους έχει πει: «Με τα ομόλογα του EFSF που έχετε πάρει μέσα από τη διαδικασία αυτή, μπορείτε τώρα να αγοράσετε νέα ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου, με όλες τις εγγυήσεις που αυτά έχουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Και έτσι, να έχετε χαρτοφυλάκια, όχι στο 100%, αλλά τώρα, με τις σημερινές τιμές, τα χαρτοφυλάκια μπορεί να φτάσουν στο 130% της ονομαστικής αξίας, ώστε να αναπληρωθούν και τα μικρότερα επιτόκια που τώρα πληρώνουμε, γιατί πληρώνουμε πάρα πολύ μικρά επιτόκια».
Έτσι, θα μπορεί να μειωθεί και το γενικότερο χρέος, γιατί συμψηφίζονται τα ομόλογα που έχουν τα Ασφαλιστικά Ταμεία έναντι του κράτους, επειδή είμαστε όλοι μέσα στην Γενική Κυβέρνηση.
Συγκεκριμένη και υπεύθυνη πρόταση, από την οποία μπορούν άμεσα να ωφεληθούν και οι μικρο-ομολογιούχοι, οι οποίοι, παίρνοντας πενταετή ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου, με τους όρους που περιγράφουμε, λύνουν το πρόβλημά τους και βγαίνουν και κερδισμένοι και βοηθούν και το κράτος.
Ερώτηση 11: Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, η χώρα πορεύεται και πάλι για εκλογές, αφού δεν έγινε δυνατόν να σχηματιστεί κυβέρνηση. Αυτό δεν αποτελεί ένα πλήγμα στην προσπάθεια ανόρθωσης της χώρας; Πιστεύετε ότι το ΠΑΣΟΚ έκανε πράγματι ό, τι μπορούσε για να υπάρξει λύση;
Τα όσα έγιναν στη διαδικασία των διερευνητικών εντολών, ανέδειξαν το ΠΑΣΟΚ ως την κατεξοχήν δύναμη της ευθύνης και της σταθερότητας. Κινηθήκαμε με μόνο κριτήριο το συμφέρον του τόπου, κάνοντας σειρά προτάσεων, αποδεχόμενοι και να στηρίξουμε κυβέρνηση από άλλες δυνάμεις ή και να συμμετάσχουμε σε Οικουμενική.
Δυστυχώς, κάποιοι λαϊκίζουν, κατέθεταν προτάσεις για υπηρεσιακό πρωθυπουργό με βάση ένα κομματικό ρουσφέτι, φέρθηκαν ανεύθυνα γιατί εξαρχής είχαν στρατηγική επανάληψης των εκλογών. Τα πρακτικά των συμβουλίων των πολιτικών αρχηγών με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αποτελούν την καλύτερη επιβεβαίωση την ισχυρισμών μας.
Ο Έλληνας πολίτης πρέπει τώρα να αξιολογήσει. Εάν το ΠΑΣΟΚ είχε μεγαλύτερη εκλογική και κοινοβουλευτική δύναμη, η χώρα θα προχωρούσε, δεν θα έχανε χρόνο.
Δεν μας ενδιαφέρει να είμαστε κολλημένοι στην εξουσία και να σηκώνουμε συνεχώς το βάρος της διαχείρισης της κρίσης. Αλλά έχουμε εθνική, πολιτική, ηθική υποχρέωση να συμβάλουμε και θα συμβάλλουμε. Χωρίς το ΠΑΣΟΚ, δεν μπορεί να δοθεί λύση.
Και θα δοθεί από το ΠΑΣΟΚ.
Ερώτηση 12: Βρισκόμαστε ούτως ή άλλως σε προεκλογική περίοδο. Ποια είναι τα κύρια «μέτωπα» που ανοίγει το ΠΑΣΟΚ απέναντι στις άλλες πολιτικές δυνάμεις;
Τα μέτωπά μας «ανοίγουν» προς τρεις κατευθύνσεις:
α) Κύριος αντίπαλός μας είναι η Δεξιά, που αφού δεν ανέλαβε τις ευθύνες της επί δύο χρόνια για τη δημιουργία της κρίσης και αφού τροφοδότησε τη δημαγωγία και τον τυχοδιωκτισμό με την ανεύθυνη στάση της, εν συνεχεία - δέσμια των αντιφάσεών της - οδήγησε τη χώρα σε πρόωρες εκλογές, αιχμαλωτισμένη από την ψευδαίσθηση της δήθεν κομματικής αυτοδυναμίας και την προσδοκία μόνο της καρέκλας της εξουσίας.
Με την Δεξιά, που τώρα επιχειρεί την ανασύστασή της (αυτό είναι το ευρωπαϊκό κεντροδεξιό μέτωπο του κ. Σαμαρά), στη βάση ενός παλαιού, έντονα συντηρητικού λόγου, μιας κυνικής λογικής μοιράσματος καρεκλών και μιας τακτικής, που κινδυνεύει να οδηγήσει σε επικίνδυνες διχαστικές λογικές τον τόπο.
Χωρίς συγκεκριμένη πρόταση, χωρίς αξιοπιστία στην Ευρώπη και μάλιστα χωρίς αξιοπιστία στις συντηρητικές, στις δεξιές κυβερνήσεις της Ευρώπης, που κυριαρχούν και απέναντι στις οποίες δίνουμε επί τόσο καιρό τον αγώνα μας, με δυσμενείς συσχετισμούς.
β) Φυσικά και αντίπαλός μας είναι η ακροδεξιά σε όλες τις εκδοχές της, κυρίως της ακραίας και γραφικής φιλοναζιστικής. Αλλά και η δεξιά του ακραίου λαϊκισμού, που φάνηκε απολύτως ανεύθυνη στη διαδικασία των διερευνητικών εντολών.
γ) Αλλά δεν θα αφήσουμε χωρίς απάντηση και την ανευθυνότητα, την δημαγωγία, τον λαϊκισμό που εμφανίζεται δήθεν αριστερός ή προοδευτικός. Δεν είναι κεντροαριστερές, αλλά βαθειά συντηρητικές πρακτικές, το εμπόριο ψευδαισθήσεων, η αντίληψη της απόλυτης ακινησίας, ο κραυγαλέος κρατισμός.
Είναι βαθειά συντηρητικό και επικίνδυνο, στο όνομα της απεξάρτησης από τη δανειακή σύμβαση, να οδηγείς τη χώρα στον κίνδυνο της εξόδου από το ευρώ και στη διαρκή εξάρτηση. Δεν είναι Κεντροαριστερά να υποδύεσαι εν έτη 2012 τη χειρότερη, την πιο πελατειακή και παλαιοκομματική όψη του ΠΑΣΟΚ προηγούμενων δεκαετιών. Αυτό είναι ρετρό, δεν είναι ανανέωση και ριζοσπαστισμός. Αυτό είναι επιστροφή στις κακές όψεις του παρελθόντος.
Οι ανεύθυνες προτάσεις, οι δημαγωγικές λογικές του ΣΥΡΙΖΑ, οι θέσεις που παραπέμπουν στις συνθήκες της περασμένης 30ετίας, θα αποκαλυφθούν με τις πολικές μας παρεμβάσεις.
Ερώτηση 13: Με βάση όλα τα παραπάνω, ποια κυβέρνηση τελικά θα προτείνει το ΠΑΣΟΚ; Δεν φαίνεται ότι κάποια πολιτική δύναμη και σε αυτές τις εκλογές θα συγκεντρώσει την αυτοδυναμία.
Σήμερα, πάει να στηθεί ένα σκηνικό δήθεν πόλωσης, γιατί κάποιοι προφανώς δεν γνωρίζουν ούτε αριθμητική, ούτε ιστορία και νομίζουν ότι τα πράγματα έχουν όπως τα ξέραμε πριν τις εκλογές του Μάη.
Πράγματι, τελείωσαν οι αυτοδύναμες Κυβερνήσεις και οι δύο πόλοι. Το πολιτικό σύστημα, είτε το θέλουμε, είτε όχι, είναι πια ένα πολύ-πολικό κομματικό σύστημα.
Και το πρόβλημα πια, δεν είναι το ποιος θα είναι πρώτο κόμμα στις εκλογές, αλλά εάν μπορεί να σχηματιστεί κυβέρνηση και ποια κυβέρνηση, και το τι θα κάνει αυτή.
Κανείς λοιπόν δεν μπορεί μόνος του, κανείς δεν μπορεί χωρίς το ΠΑΣΟΚ, χωρίς δηλαδή τη δημοκρατική παράταξη, χωρίς την υπεύθυνη Κεντροαριστερά.
Όπως είπε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο τόπος δεν κυβερνάται στις 18 Ιουνίου χωρίς την πολιτική πρόταση, χωρίς την συγκεκριμένη πλατφόρμα που έχει καταθέσει το ΠΑΣΟΚ και στην Ελλάδα και διεθνώς. Η δική μας πολιτική είναι αυτή που μπορεί να βγάλει τη χώρα από την κρίση.
Και όταν λέμε ότι ο τόπος δεν κυβερνάται χωρίς το ΠΑΣΟΚ, δεν εννοούμε χωρίς τα γνωστά στελέχη του ΠΑΣΟΚ στις κυβερνητικές καρέκλες, γιατί δεν είμαστε κολλημένοι στην εξουσία, γιατί το ενδιαφέρον μας έχει να κάνει με την σταθερή πορεία της χώρας και τη διασφάλιση του μέλλοντός της.
Δεν θα γίνουμε συμπλήρωμα ή «τσόντα» κανενός, για να σχηματιστεί κυβέρνηση. Όμως, μας ενδιαφέρει να προσδιορίσουμε και να εγγυηθούμε την ασφάλεια και την προοπτική της χώρας, της οικονομίας, να δώσουμε αισιοδοξία στον άνεργο, μέλλον στο νέο. Άρα, ούτως ή άλλως, η μόνη λύση είναι κυβέρνηση με κορμό την υπεύθυνη Κεντροαριστερά, που την εκφράζει πρωτίστως το ΠΑΣΟΚ και άλλες δυνάμεις, τις οποίες αντιμετωπίζουμε με σεβασμό και ισοτιμία.
Δεν είναι όμως Κεντροαριστερά ο τυχοδιωκτισμός, ο καιροσκοπισμός, η δημαγωγία, ο λαϊκισμός, το παιχνίδι με τη φωτιά.
Η λύση για μια ισχυρή Ελλάδα, με ανάπτυξη και κοινωνική δικαιοσύνη, είναι ΙΣΧΥΡΟ ΠΑΣΟΚ, εγγυητής της διακυβέρνησης.
ΙΣΧΥΡΟ ΠΑΣΟΚ ΓΙΑ ΜΙΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΜΕ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΣΗΜΟ, ΜΕ ΚΟΡΜΟ ΤΗΝ ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑ.
Ερώτηση 14: Τελικά, καλείτε τους πολίτες να ψηφίσουν το ΠΑΣΟΚ σήμερα; Και κυρίως, γιατί να σας ψηφίσει ένας πολίτης που δεν ψήφισε ΠΑΣΟΚ το Μάιο;
Α) Ψήφος στο ΠΑΣΟΚ σημαίνει ισχυρή εντολή αναθεώρησης των δυσμενών όρων της σύμβασης και διεκδίκησης, για την Ελλάδα μέσα στην Ευρώπη, με την στήριξη των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών.
Ψήφος στο ΠΑΣΟΚ σημαίνει ισχυρή εντολή για την αναγέννηση και ανασύσταση της Δημοκρατικής Παράταξης και της Κεντροαριστεράς.
Προωθούμε ταυτόχρονα δύο στόχους: τον εκλογικό και την ανασύσταση της Παράταξης.
Ο τόπος χρειάζεται στις 18 Ιούνη Κυβέρνηση.
Χρειάζεται μια Κυβέρνηση, που να ενώσει το λαό, να μην τροφοδοτήσει τον κοινωνικό και εθνικό διχασμό.
Χρειάζεται μια Κυβέρνηση, ικανή να αναθεωρήσει τη δανειακή σύμβαση, κρατώντας την Ελλάδα με ασφάλεια μέσα στο ευρώ. Χρειάζεται μια Κυβέρνηση, που θα ζωντανέψει την οικονομία.
Χρειάζεται μια Κυβέρνηση, που θα αποκαταστήσει το κύρος και την αξιοπιστία της Ελλάδας διεθνώς.
Β) Γιατί να ψηφίσει κάποιος ΠΑΣΟΚ που δεν ψήφισε τον Μάιο; Μα αυτό ισχύει για όλα τα κόμματα. Αν ήταν έτσι, γιατί κάνουμε ξανά εκλογές;
Σεβόμαστε την οργή, την αγανάκτηση, την κριτική. Πιστεύουμε ότι ένα μέρος εκτονώθηκε στην ψήφο της 6ης Μαΐου. Υπάρχουν πολίτες που ανήκουν στην παράταξή μας, που είναι «σαρξ εκ της σαρκός μας», που δεν πήγαν να ψηφίσουν, που έδωσαν μια ψήφο διαμαρτυρίας, τιμωρίας προς το ΠΑΣΟΚ, επιλέγοντας άλλα κόμματα, αλλά ανήκουν στην παράταξη.
Οι μεγάλες παρατάξεις, όπως είναι η δημοκρατική παράταξη, η Κεντροαριστερά, δεν είναι στιγμιαία μορφώματα μιας εκλογικής αναμέτρησης. Έχουμε τα πάνω, έχουμε τα κάτω, αλλά το ιστορικό ρεύμα υπάρχει.
Είναι το ρεύμα που έκανε ό,τι καλύτερο έχει γίνει στον τόπο αυτό. Από τον Ιωάννη Καποδίστρια έως τον Χαρίλαο Τρικούπη και από τον Ελευθέριο Βενιζέλο έως τον Πλαστήρα και τον Γέρο της Δημοκρατίας. Και από τον Γέρο της Δημοκρατίας στον Ανδρέα Παπανδρέου.
Είμαστε υπερήφανοι για τις θετικές όψεις του έργου μας και είναι πολλές. Δεν παραγνωρίζουμε αρνητικές όψεις ή παθογένειες, αλλά δεν μπορεί να μη διαδηλώσουμε την υπερηφάνειά μας για την ιστορική διαδρομή αυτού του ρεύματος, του κοινωνικού και ιδεολογικού.
Πηγή
kostasxan.blogspot.com
Πρόκειται για μια συρραφή θέσεων, προτάσεων που έχει καταθέσει τόσο στην προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση μέσω του εθνικού προγράμματος ανασυγκρότησης, όσο και όσα προσέθεσε μετά την λαϊκή ετυμηγορία η οποία …έφερε και τα 6 σημεία της αναθεώρησης του μνημονίου.
Επίσης «στο ΠΑΣΟΚ ρωτάει ΠΑΣΟΚ απαντάει» η Ιπποκράτους έχει συγκεντρώσει τα βασικά σημεία του Βαγγέλη Βενιζέλου έτσι όπως ο ίδιος τα παρουσιάζει στις σχεδόν καθημερινές του ομιλίες, όπως είναι το δίλλημα των εκλογών.
Ερώτηση 1: Ποιος είναι ο κεντρικός στόχος του ΠΑΣΟΚ για την χώρα και το μέλλον της;
Η οικοδόμηση μιας Αυτοδύναμης Ελλάδας, μέσα από την οριστική υπέρβαση του μνημονίου, την Ανάπτυξη, την Κοινωνική Αλληλεγγύη.
Καλούμε σε συστράτευση όλων των Ελλήνων, των παραγωγικών και κοινωνικών δυνάμεων, της Αυτοδιοίκησης, του επιστημονικού κόσμου, με μια ενιαία εθνική στρατηγική για την διεκδίκηση της αναθεώρησης των όρων της δανειακής σύμβασης, για την οριστική υπέρβαση της κρίσης.
Για μια Ελλάδα σταθερά μέσα στο Ευρώ, μια Ελλάδα ασφαλή και ξανά ισότιμη στην Ευρώπη και τον κόσμο.
Ερώτηση 2: Υπάρχει ολοκληρωμένο σχέδιο εξόδου από την κρίση; Και αυτό θα περιλαμβάνει νέες θυσίες για τους Έλληνες πολίτες; Τι μέτρα θα παρουσιάσετε τον Ιούνιο;
Α. Έχουμε παρουσιάσει και πριν τις εκλογές του Μαΐου ένα ολοκληρωμένο ΕΘΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ της χώρας, που διασφαλίζει την οριστική υπέρβαση του μνημονίου, ξεκινώντας από την παράταση του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής τουλάχιστον μέχρι το τέλος του 2015.
Είχαμε θέσει ως απαράβατους όρους:
• Να μην υπάρξουν νέοι φόροι
• Να μην θιγούν χαμηλόμισθοι και χαμηλοσυνταξιούχοι
• Να μην γίνουν οριζόντιες περικοπές μισθών – συντάξεων
Αλλά η έμφαση για την υλοποίηση των δεσμεύσεών μας, εν όψει και του Ιουνίου, να δοθεί στις ΔΙΑΡΘΡΩΤΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ, για μικρότερο και λιγότερο δαπανηρό κράτος, για άνοιγμα επαγγελμάτων και αγορών, για την ελεύθερη πρόσβαση όλων στην οικονομική και παραγωγική δραστηριότητα.
Π.χ. με την μείωση των φαρμακευτικών δαπανών από τα 7 στα 3,5 δις, προστατεύουμε το δημόσιο χρήμα και το εισόδημα μισθωτών-συνταξιούχων.
Με αλλαγή των όρων και του κόστους για τις άδειες φορτηγών Δ.Χ., αλλάζουμε το κόστος και τα δεδομένα της αγοράς και της διακίνησης αγαθών.
Οι διαρθρωτικές αλλαγές είναι κεντρική επιλογή μας και, όσο μας αφορά, είμαστε αποφασισμένοι να τις εφαρμόσουμε χωρίς δισταγμούς και καθυστερήσεις. Η Ελλάδα δεν μπορεί να αποφασίσει πρόσθετα μέτρα τον Ιούνιο με την μορφή περικοπών σε μισθούς, συντάξεις και γενικώς εισοδήματα. Πρέπει να γίνει αποδεκτή η πρότασή μας για την παράταση του χρόνου προσαρμογής, να μεταθέσουμε τον χρόνο λήψης των αποφάσεων του Ιουνίου.
Βασικό όμως ρόλο στην υλοποίηση των στόχων και δεσμεύσεών μας θα διαδραματίσει το ΝΕΟ ΕΘΝΙΚΟ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ, τους άξονες του οποίου παρουσιάσαμε στις 28 Απριλίου. Μια ολοκληρωμένη παρέμβαση για την αύξηση των φορολογικών εσόδων, την αποκατάσταση της φορολογικής δικαιοσύνης, την άρση των φορολογικών στρεβλώσεων. Η εφαρμογή του θα μας δώσει τη δυνατότητα να μειώσουμε το μη μισθολογικό κόστος της εργασίας, να μειώσουμε σταδιακά τους συντελεστές ΦΠΑ, να ανακαλέσουμε σταδιακά την εισφορά αλληλεγγύης στο δηλωμένο εισόδημα, να μεταβούμε από το Ειδικό Τέλος Ακινήτων σ’ έναν ενιαίο προοδευτικό φόρο ακίνητης περιουσίας.
Β. Η πρότασή μας έχει ως άξονα την αναθεώρηση των δυσμενών όρων της δανειακής σύμβασης, που επηρεάζουν τους πολίτες και την κοινωνία.
Ερώτηση 3: Ποιες είναι οι προτάσεις του ΠΑΣΟΚ για την αντιμετώπιση της ύφεσης και της ανεργίας; Υπάρχει σχέδιο για την Ανάπτυξη;
α) Ναι, έχει κατατεθεί η πρότασή μας για το νέο Εθνικό Παραγωγικό Μοντέλο, που θα αξιοποιήσει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας, ξεκινώντας από την επιστροφή στην ύπαιθρο, την αναγέννηση της πρωτογενούς παραγωγής.
β) Η καρδιά όμως του προβλήματος της ανάπτυξης είναι η ρευστότητα. Και το σχέδιό μας προβλέπει την παροχή, στους επόμενους μήνες, ρευστότητας τουλάχιστον 50 δις ευρώ στην πραγματική οικονομία:
Σε επενδύσεις, απασχόληση, καταπολέμηση της ανεργίας.
Αυτό μπορεί να εξασφαλιστεί:
⇒ Μέσω των συμφώνων ρευστότητας που θα υπογράψουν οι τράπεζες με το Δημόσιο μετά την ανακεφαλαιοποίησή τους (20 δις ευρώ).
⇒ Από την απελευθέρωση των μεγάλων έργων του ΕΣΠΑ.
⇒ Από την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων επιστροφών του κράτους στην αγορά, που ξεπερνούν τα 6,5 δις ευρώ και τον αυτοματοποιημένο μηχανισμό επιστροφής ΦΠΑ (άμεσα 900 εκ. ευρώ).
⇒ Από την ενεργοποίηση του Ενιαίου Ταμείου Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων του Υπουργείου Ανάπτυξης.
γ) Φυσικά, χρειάζονται και άμεσα μέτρα στήριξης των πιο ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων και ιδιαίτερα των Ανέργων.
Οι δεσμεύσεις μας περιλαμβάνουν μέτρα για:
⇒ Την επιτάχυνση της απορρόφησης και την αύξηση των πόρων κατά 400εκ. ευρώ για την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων.
⇒ Την καθολική υγειονομική προστασία όλων των Ελλήνων.
⇒ Την ενίσχυση του Δικτύου Κοινωνικής Προστασίας (Βοήθεια στο Σπίτι, νέο εθνικό δίκτυο άμεσης κοινωνικής παρέμβασης για απόρους, αστέγους).
⇒ Νέες ρυθμίσεις για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά και τους δανειολήπτες.
⇒ Θεσμικές παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση της ακρίβειας.
Ερώτηση 4: Απευθύνεται σήμερα το ΠΑΣΟΚ με τις προτάσεις του και στους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, τους ανέργους, τους επαγγελματίες, τους αγρότες; Τι μπορούν να προσδοκούν από το ΠΑΣΟΚ οι Έλληνες σήμερα;
Απευθυνόμαστε εμείς στον κάθε Έλληνα πολίτη, με βάση την κοινωνική του ιδιότητα και του λέμε, με βάση τον πόνο του και την προτεραιότητά του, να αξιολογήσει τις δικές μας προτάσεις, με βάση και τη δική μας ευθύνη για το παρελθόν, σε σύγκριση με τις προτάσεις άλλων - ας μην έχουν ή ας μην αναλαμβάνουν καμία ευθύνη για το παρελθόν.
Α) Εμείς λοιπόν τους λέμε ότι «ναι, σε εσένα τον άνεργο, σε εσένα τον εργαζόμενο του ιδιωτικού τομέα, τον απροστάτευτο, εμείς έχουμε να προτείνουμε συγκεκριμένα πράγματα».
- Γιατί όταν λέμε 50 δισ. ευρώ ρευστότητα στην αγορά μέσα από τις Τράπεζες και το Ταμείο Ενίσχυσης των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων για κεφάλαια κίνησης, εσένα έχουμε στο μυαλό
μας.
- Όταν λέμε ότι οι υπερχρεωμένοι επαγγελματίες με 25.000 ευρώ χρέος μπαίνουν στο νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, εσένα έχουμε στο μυαλό μας.
- Όταν λέμε ότι πρέπει να ισχύσουν νέοι κανόνες για τον ΤΕΙΡΕΣΙΑ, εσένα έχουμε στο μυαλό μας.
- Όταν λέμε ότι πρέπει να μειωθούν 10% τουλάχιστον οι ασφαλιστικές εισφορές, για να μπορούν οι επιχειρήσεις να προσλαμβάνουν εργαζόμενους ή να διατηρούν εργαζόμενους, εσένα έχουμε στο μυαλό μας, εσένα τον άνεργο και τον μισθωτό του ιδιωτικού τομέα, που αγωνίζεσαι και αγωνιάς.
- Το ίδιο και όταν λέμε ότι θα αυξηθούν κατά 400εκ. ευρώ οι πόροι για τα προγράμματα απασχόλησης και ότι θα επεκταθεί για όλους η υγειονομική περίθαλψη.
Β) Το ίδιο ισχύει και για τις επιχειρήσεις, για το μεγάλο όγκο των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων. Για τη ρευστότητα, για τον ΤΕΙΡΕΣΙΑ.
- Πώς θα επιστραφεί ο ΦΠΑ, εάν δεν μπουν λεφτά από τη δανειακή σύμβαση στο Ταμείο;
- Πώς θα πληρωθούν στην αγορά τα 6,5 δις των ληξιπρόθεσμων οφειλών του κράτους, για να μπορέσει και η επιχείρηση να πληρώσει εργαζόμενους, προμηθευτές, πιστωτές;
- Πώς θα λειτουργήσει η επιχείρηση, εάν δεν λειτουργεί το κράτος μέσα από τα προγράμματα για τις καινοτόμες επιχειρήσεις; Μέσα από τα προγράμματα του Υπουργείου Ανάπτυξης;
Γ) Απευθυνόμαστε στο συνταξιούχο, εμείς ναι. Εμείς, που αναγκαστήκαμε να κάνουμε περικοπή στις υψηλότερες συντάξεις και πολύ μικρή περικοπή λόγω του Δώρου στις μικρότερες συντάξεις. Ναι, αλλά εμείς το κάναμε αυτό, για να έχει το ταμείο λεφτά, για να μπορούν τα Ασφαλιστικά Ταμεία να πληρώνουν τις συντάξεις.
Ασφαλιστικά Ταμεία, τα οποία δεν θα έχουν μέλλον, εάν δεν εξυγιανθούν. Τι να το κάνεις εάν μπορεί να δοθεί η σύνταξη μόνο για ένα μήνα, εάν δεν υπάρχει προοπτική για τον επόμενο μήνα; Δεν κινδυνολογούμε, απλώς ενημερώνουμε τον ελληνικό λαό για μια αγωνιώδη προσπάθεια, η οποία περνάει μέσα από μια χώρα, η οποία σέβεται τις κατακτήσεις της και τις θυσίες της.
Δ) Εμείς λοιπόν απευθυνόμαστε σε όλους αυτούς. Στους αγρότες.
- Είναι κανείς διατεθειμένος να θέσει σε κίνδυνο τους πόρους της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής;
- Μίλησε κανείς πιο συγκεκριμένα για το αγροτικό πετρέλαιο;
- Μίλησε κανείς πιο συγκεκριμένα από το ΠΑΣΟΚ για την υπαγωγή όλων των αγροτικών εφοδίων στο χαμηλότερο συντελεστή του ΦΠΑ;
- Μίλησε κανείς πιο συγκεκριμένα από εμάς για τις νέες μορφές οργάνωσης των αγροτών και εμπορίας αγροτικών προϊόντων σε ευθεία σχέση με τον καταναλωτή, ξεπερνώντας τα εμπόδια των μεγάλων αλυσίδων;
- Μίλησε κανείς πιο συγκεκριμένα για την οργάνωση της επιστροφής των νέων στην ύπαιθρο;
- Έδωσε κανείς εύπορη αγροτική γη δωρεάν στους νέους, που δεν είμαστε εμείς και δεν τον ξέρουμε ποιος είναι;
Ερώτηση 5: Με δεδομένη την εμπειρία της περιόδου μετά τις εκλογές της 6ης Μαΐου, ποιο είναι το πραγματικό δίλημμα, το διακύβευμα των νέων εκλογών;
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος, το διατύπωσε σαφώς. Το δίλημμα είναι:
- αν η Ελλάδα θα καταγγείλει μονομερώς τη δανειακή σύμβαση, οδηγώντας τον εαυτό της με μαθηματική ακρίβεια εκτός ευρώ υπό συνθήκες εξαθλίωσης ή - αν η Ελλάδα θα διεκδικήσει οργανωμένα και θα πετύχει την αναθεώρηση των όρων της δανειακής σύμβασης, που είναι κρίσιμη για την κοινωνία και τους πολίτες, χωρίς να θέσει σε κίνδυνο την θέση της στο ευρώ, χωρίς να θέσει σε κίνδυνο την εκταμίευση του δανείου.
Η εκταμίευση των δόσεων είναι κρίσιμη για τη στήριξη των καταθέσεων των Ελλήνων πολιτών στις τράπεζες, για την αύξηση της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία, για την κάλυψη των αναγκών του κράτους που αφορούν εσωτερικές πληρωμές (και μισθούς - συντάξεις).
Η γραμμή της μονομερούς καταγγελίας είναι ένας τυφλός και καταστροφικός δρόμος. Η Ελλάδα θα καταστεί αποδιοπομπαίος τράγος της Ευρώπης και της Διεθνούς Οικονομίας. Θα διευκολύνουμε με την συμπεριφορά μας τις πιο ακραίες δεξιές και συντηρητικές δυνάμεις στην Ευρώπη και διεθνώς, οι οποίες έτσι θα επιβεβαιώσουν την σκληρή γραμμή που ακολουθούν. Θα διευκολύνουμε το λεγόμενο «οριζόντιο κόμμα της δραχμής», το «κόμμα» που επενδύει στην έξοδο από το ευρώ, κερδοσκοπώντας, γιατί κάποιοι έχουν βγάλει τα λεφτά τους σε ευρώ στο εξωτερικό και περιμένουν να αγοράσουν φτηνά την χώρα σε δραχμές.
Ο δρόμος της μονομερούς καταγγελίας οδηγεί: πρώτα στην μαζική φτώχεια, την ανεργία, την επαναδιόγκωση του χρέους και, βέβαια, σε απαξίωση και των καταθέσεων και της ακίνητης περιουσίας.
Ερώτηση 6: Ποιο είναι συγκεκριμένα το πλαίσιο που προτείνει το ΠΑΣΟΚ για την αναθεώρηση της δανειακής σύμβασης;
Θεμέλιο της πρότασής μας για αναθεώρηση των όρων της δανειακής σύμβασης είναι η παράταση της περιόδου δημοσιονομικής προσαρμογής για όσο γίνεται περισσότερο χρόνο. Έχουμε διασφαλίσει τους πόρους για ένα επιπλέον χρόνο και μπορούν να βρεθούν εύκολα οι πόροι για άλλα δύο χρόνια παράτασης. Έτσι, η προσαρμογή θα γίνει ηπιότερη. Πιο φιλική για τους πολίτες και την ανάπτυξη.
Προτείνουμε έξι κεντρικά σημεία:
1ο Να μην γίνει καμία περικοπή στα εισοδήματα και κυρίως σε μισθούς – συντάξεις, για να προστατευθεί το βιοτικό επίπεδο και να μην μειωθεί περαιτέρω η ζήτηση.
2ο Να προστατευθεί ο θεσμός των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και η συλλογική αυτονομία, ώστε να λειτουργεί η αγορά εργασίας σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα. Αυτό σημαίνει, για παράδειγμα, ότι οι αμοιβές στον ιδιωτικό τομέα θα καθορίζονται μόνο μέσα από ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις εργοδοτών – εργαζομένων, χωρίς καμία κρατική παρέμβαση. Η επίτευξη αυτού του στόχου ανοίγει το δρόμο και για την αποκατάσταση του κατώτερου μισθού, που προβλέπει η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση. Είναι αυτονόητο ότι και τώρα, όποιες επιχειρήσεις θέλουν να διατηρήσουν τον κατώτατο μισθό στο προηγούμενο επίπεδο μπορούν να το κάνουν. Όποιοι εργοδότες θέλουν να συνάψουν κλαδικές ή ομοιοεπαγγελματικές συμβάσεις με ίσους ή καλύτερους όρους, μπορούν να το κάνουν.
3ο Να συμφωνηθούν και να εφαρμοστούν το ταχύτερο οι προτάσεις μας για την δραστική αύξηση της ρευστότητας στην αγορά, με στόχους την διευκόλυνση της λειτουργίας των επιχειρήσεων με κεφάλαια κίνησης, την προώθηση επενδύσεων, την αύξηση της απασχόλησης (έχουν αναπτυχθεί στο ερώτημα 3).
Αυτό σημαίνει ότι 50 δις ευρώ που προέρχονται από τη δανειακή σύμβαση, θα διατεθούν στην πραγματική οικονομία.
4ο Να «απελευθερωθούν» άμεσα επενδύσεις σε υποδομές και έργα ύψους 55 δις ευρώ, που έχουν καθηλωθεί τα τελευταία χρόνια, λόγω προβλημάτων χρηματοδότησής τους από τις ελληνικές και διεθνείς τράπεζες. Πίσω από αυτά τα μεγάλα έργα, υπάρχουν πολλές διαφορετικές δουλειές, άνθρωποι που περιμένουν, και απασχόληση που θα δημιουργηθεί σε εξαιρετικά σημαντικό επίπεδο.
5ο Να εφαρμοστούν οι πολιτικές δεσμεύσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 27ης/10/2011 για το πακέτο αναπτυξιακής βοήθειας προς την Ελλάδα, με άμεση κινητοποίηση των υφιστάμενων κοινοτικών πόρων, καθώς και των κονδυλίων της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων. Θα πρέπει να αντιμετωπιστούν τα φαινόμενα της κοινοτικής γραφειοκρατίας, που εμποδίζουν την ομαλή ροή των προγραμμάτων.
6ο Να αυξηθούν τα κονδύλια του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου για την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων, με περισσότερα προγράμματα ενίσχυσης της νεανικής επιχειρηματικότητας, κινήτρων πρόσληψης νέων εργαζομένων, επαγγελματικής κατάρτισης, αυτεπιστασίας των ΟΤΑ και κοινωφελούς εργασίας.
Ερώτηση 7: Όμως, γιατί αυτές οι προτάσεις δεν κατατέθηκαν το προηγούμενο διάστημα; Το ΠΑΣΟΚ ψήφισε μάλιστα τη δεύτερη δανειακή σύμβαση, που επέβαλε μειώσεις σε μισθούς – συντάξεις. Μήπως το αποτέλεσμα των εκλογών, σας ανάγκασε να αναπτύξετε τέτοιες πρωτοβουλίες;
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος είχε προτείνει αυτό το πλαίσιο από τις 20 Μαρτίου, όταν εκλέχθηκε Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και το επανέλαβε όταν παρουσίασε το Εθνικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης, πριν τις εκλογές της 6ης Μαΐου.
Έχουμε τονίσει πολλές φορές ότι όλη η Ευρωπαϊκή Ένωση, άρα και η δανειακή σύμβαση, είναι ένα πεδίο διαρκούς διαπραγμάτευσης. Και διαπραγματευτήκαμε σκληρά όλο το προηγούμενο διάστημα πετυχαίνοντας, χάρη στις θυσίες των Ελλήνων πολιτών, τη δραστική μείωση του χρέους, αλλά και των τόκων που καταβάλλει η Ελλάδα, την εξασφάλιση της ομαλής δανειοδότησης της χώρας, την προστασία των καταθέσεων των πολιτών στις τράπεζες, την σταθερή και ασφαλή πορεία μας μέσα στη ζώνη του ευρώ, ενώ ταυτόχρονα το πρωτογενές έλλειμμα μειώθηκε από τα 24 δις ευρώ το 2009 στα περίπου 2 δις ευρώ το 2010.
Ναι, ψηφίσαμε το Φεβρουάριο διατάξεις για τη μείωση του κατώτερου μισθού, τη μείωση των συντάξεων. Να θυμηθούμε, όμως, σε ποιες συνθήκες και κάτω από ποια αρνητικά δεδομένα για τη χώρα εξαναγκαστήκαμε σε αυτές τις επιλογές, καθώς και την σκληρή διαπραγμάτευση για να σώσουμε τόσο το 13ο και 14ο μισθό, όσο και μεγάλο μέρος της «μετενέργειας» των συμβάσεων. Τώρα όμως που είμαστε πιο ασφαλείς και σταθεροί, τώρα που οι ευρωπαϊκοί πολιτικοί συσχετισμοί άλλαξαν – ιδίως μετά την εκλογή του Φ. Ολάντ, ως Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας – τώρα που έγινε πια κατανοητή από όλους η ανάγκη των αλλαγών στην πορεία της Ευρώπης, έχουμε τη δυνατότητα να θέσουμε τα νέα ζητούμενα αυτής της συνέχισης των διαπραγματεύσεων.
Αυτό που προτείνουμε τώρα, η αναθεώρηση των όρων της δανειακής σύμβασης με τα έξι σημεία, είναι στην πραγματικότητα η επαναφορά των σημείων της σκληρής διαπραγμάτευσης που κάναμε με την Τρόικα.
Τότε, όμως, δεν είχαμε πετύχει ακόμη τη δραστική μείωση του χρέους κατά 106 δις (50% του ΑΕΠ), δεν είχαμε πετύχει χαμηλότερα επιτόκια και λιγότερους ετήσιους τόκους για την εξυπηρέτηση του χρέους, δεν είχαμε πάρει την έγκριση του νέου πακέτου των 130 δις για την προστασία των καταθέσεων των Ελλήνων πολιτών.
Από τα 150 δις ευρώ που έχουμε πάρει έως σήμερα από τους εταίρους μας, τα 75 τα πήραμε τις τελευταίες πενήντα ημέρες, όταν άλλοι μιλούσαν για τη μονομερή καταγγελία της δανειακής σύμβασης.
Τώρα, πάνω στο κεκτημένο που έχει διαμορφωθεί, μπορούμε να διεκδικήσουμε την αναθεώρηση των όρων της δανειακής σύμβασης. Κρατώντας όμως όλα τα θετικά της περιεχόμενα.
Ερώτηση 8: Τι σας κάνει να πιστεύετε όμως ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα δεχτεί τη νέα διαπραγμάτευση που προτείνετε; Υπάρχουν σοβαρές αντιστάσεις που εκδηλώθηκαν και στην πρόσφατη άτυπη Σύνοδο Κορυφής και για προτάσεις όπως η έκδοση ευρωομόλογου.
Η Ευρώπη αλλάζει, η Ευρώπη κατανοεί τα προβλήματα που δημιούργησαν οι πολιτικές τής έως πριν λίγο συντηρητικής πλειοψηφίας.
Στις προτάσεις για την ενίσχυση της ανάπτυξης, την αντιμετώπιση της ύφεσης και της ανεργίας, υπάρχει η συμφωνία των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών. Της δικής μας πολιτικής οικογένειας, με την οποία συνδιαμορφώνουμε προτάσεις και παρεμβάσεις.
Ήδη, όλα τα ευρωπαϊκά και σοσιαλιστικά κόμματα, αλλά και ηγέτες όπως ο Πρόεδρος Φ. Ολάντ, δήλωσαν τη στήριξη και την αλληλεγγύη τους στις προτάσεις του Ευάγγελου Βενιζέλου και την εξασφάλιση της ομαλής πορείας της Ελλάδας μέσα στο ευρώ. Η πρόσκληση του Ευ. Βενιζέλου στο Παρίσι από τον Πρόεδρο Ολάντ σημαίνει πάρα πολλά. Ο Ολάντ, τον κάλεσε ως έναν άνθρωπο που δεν ηγείται απλώς ενός ελληνικού κόμματος, ομόλογου του κόμματος από το οποίο προέρχεται ο ίδιος. Κάλεσε έναν άνθρωπο, που μπορούσε να του πει ποια είναι η πραγματικότητα μέσα στην Ευρωζώνη, η πραγματικότητα σε σχέση με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, με το EFSF, τι πρέπει να γίνει, πώς πρέπει να γίνει, πώς μπορούν να αλλάξουν οι συσχετισμοί.
Ο H. Swoboda, Πρόεδρος της Ομάδας Προοδευτικής Συμμαχίας Σοσιαλδημοκρατών - Δημοκρατικών στο Ευρωκοινοβούλιο, δήλωσε μάλιστα ότι ο Ευάγγελος Βενιζέλος είναι ο πλέον αξιόπιστος συνομιλητής μας στην ευρωπαϊκή και διεθνή κοινότητα.
Είναι βέβαιο ότι στο επόμενο διάστημα θα είναι πολύ καλύτερες οι συνθήκες για θετικές αποφάσεις για την Ανάπτυξη, ενώ ωριμάζει και η πρόταση για την έκδοση ευρωομολόγου.
Πού μπορεί να μας φανεί χρήσιμη η ιδέα του ευρωομολόγου; Για να χρηματοδοτήσουμε τον 2ο και 3ο χρόνο της παράτασης της δημοσιονομικής προσαρμογής. Γιατί τον 1ο χρόνο της παράτασης, μπορούμε να τον χρηματοδοτήσουμε από την υφιστάμενη δανειακή σύμβαση. Έχουν βρεθεί οι πόροι, τους έχουμε εντοπίσει, μπορούμε να τους διαπραγματευτούμε.
Μπορεί η ιδέα του ευρωομολόγου να μας δώσει τα χρήματα που χρειάζονται για τα άλλα 2 χρόνια. Αλλά πρέπει να έχουμε φτάσει ως εκεί τότε. Για να φτάσουμε ως εκεί, πρέπει να αντιληφθούμε ότι θα μας ζητήσουν να μετάσχουμε σε ένα σύστημα διαπραγμάτευσης, πολυμερούς, ευρωπαϊκής. Διότι κάποιος συντονίζει αυτό το παιχνίδι και κατανέμει εσωτερικά το επιτόκιο.
Βεβαίως, είναι λογικό να μας ζητούν και αυτοί να προχωρήσουμε με διάλογο, διαπραγματεύσεις, συμφωνίες, μακριά από μονομερείς ενέργειες και τυχοδιωκτισμούς, που μπορεί να επιφέρουν το αντίθετο αποτέλεσμα εις βάρος μας.
Ερώτηση 9: Ποιες θα είναι τελικά οι επιπτώσεις εξόδου της χώρας από το ευρώ; Και γιατί ο Νταλάρα θεωρεί ως ιδιαίτερα δύσκολη μια τέτοια απόφαση για την ίδια την ΕΕ; Μήπως έχουν δίκιο όσοι θεωρούν ότι μπορούμε να πιέσουμε πολύ τους εταίρους μας χωρίς κίνδυνο;
Το θέμα δεν είναι ποια θα είναι η επίπτωση από την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ. Το θέμα είναι να μην φτάσουμε σε αυτό το σημείο. Το θέμα δεν είναι αν θα έχουν και οι άλλες χώρες επίπτωση από την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ. Το θέμα είναι ότι η επίπτωση στην Ελλάδα
θα είναι ακαριαία και τραγική.
Αντί να ασχολούμαστε με το τι θα πάθουν οι άλλοι, ας ασχοληθούμε με το τι πρέπει να αποφύγουμε και να μην πάθουμε εμείς. Θέλουμε, αντί να πληρωνόμαστε σε ευρώ, να πληρωνόμαστε στο ισοδύναμο σε δραχμές, δηλαδή αντί να παίρνεις 700 ευρώ και να δυσκολεύεσαι πραγματικά, να παίρνεις 700 πληθωριστικές δραχμές;
Θέλουμε να ξεφορτωθούμε το χρέος, το οποίο είναι εκφρασμένο σε ευρώ και εάν εκφραστεί σε δραχμές θα διογκωθεί; Θέλουμε πληθωρισμό, ο οποίος να φτάνει το 25% και επιτόκια που να φτάνουν το 20%; Θέλουμε να καταρρεύσει το τραπεζικό σύστημα, να εξανεμιστούν οι καταθέσεις;
Αυτοί οι οποίοι παίζουν με τη φωτιά και θεωρούν ότι κρατούν στα χέρια τους ένα πυρηνικό όπλο, κρατούν στα χέρια τους ένα κουτί σπίρτα, με το οποίο μπορεί να βάλουν φωτιά στις ελπίδες και τις προοπτικές του ελληνικού λαού.
Ερώτηση 10: Τι έχετε να πείτε για τα Ασφαλιστικά Ταμεία και τα φυσικά πρόσωπα – ομολογιούχους, που έχασαν μέρος της περιουσίας τους με το PSI;
Εδώ και εβδομάδες, ο Ευάγγελος Βενιζέλος έχει καλέσει τις Διοικήσεις του ΙΚΑ, του ΟΓΑ και του Οργανισμού Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών και τους έχει πει: «Με τα ομόλογα του EFSF που έχετε πάρει μέσα από τη διαδικασία αυτή, μπορείτε τώρα να αγοράσετε νέα ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου, με όλες τις εγγυήσεις που αυτά έχουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Και έτσι, να έχετε χαρτοφυλάκια, όχι στο 100%, αλλά τώρα, με τις σημερινές τιμές, τα χαρτοφυλάκια μπορεί να φτάσουν στο 130% της ονομαστικής αξίας, ώστε να αναπληρωθούν και τα μικρότερα επιτόκια που τώρα πληρώνουμε, γιατί πληρώνουμε πάρα πολύ μικρά επιτόκια».
Έτσι, θα μπορεί να μειωθεί και το γενικότερο χρέος, γιατί συμψηφίζονται τα ομόλογα που έχουν τα Ασφαλιστικά Ταμεία έναντι του κράτους, επειδή είμαστε όλοι μέσα στην Γενική Κυβέρνηση.
Συγκεκριμένη και υπεύθυνη πρόταση, από την οποία μπορούν άμεσα να ωφεληθούν και οι μικρο-ομολογιούχοι, οι οποίοι, παίρνοντας πενταετή ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου, με τους όρους που περιγράφουμε, λύνουν το πρόβλημά τους και βγαίνουν και κερδισμένοι και βοηθούν και το κράτος.
Ερώτηση 11: Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, η χώρα πορεύεται και πάλι για εκλογές, αφού δεν έγινε δυνατόν να σχηματιστεί κυβέρνηση. Αυτό δεν αποτελεί ένα πλήγμα στην προσπάθεια ανόρθωσης της χώρας; Πιστεύετε ότι το ΠΑΣΟΚ έκανε πράγματι ό, τι μπορούσε για να υπάρξει λύση;
Τα όσα έγιναν στη διαδικασία των διερευνητικών εντολών, ανέδειξαν το ΠΑΣΟΚ ως την κατεξοχήν δύναμη της ευθύνης και της σταθερότητας. Κινηθήκαμε με μόνο κριτήριο το συμφέρον του τόπου, κάνοντας σειρά προτάσεων, αποδεχόμενοι και να στηρίξουμε κυβέρνηση από άλλες δυνάμεις ή και να συμμετάσχουμε σε Οικουμενική.
Δυστυχώς, κάποιοι λαϊκίζουν, κατέθεταν προτάσεις για υπηρεσιακό πρωθυπουργό με βάση ένα κομματικό ρουσφέτι, φέρθηκαν ανεύθυνα γιατί εξαρχής είχαν στρατηγική επανάληψης των εκλογών. Τα πρακτικά των συμβουλίων των πολιτικών αρχηγών με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αποτελούν την καλύτερη επιβεβαίωση την ισχυρισμών μας.
Ο Έλληνας πολίτης πρέπει τώρα να αξιολογήσει. Εάν το ΠΑΣΟΚ είχε μεγαλύτερη εκλογική και κοινοβουλευτική δύναμη, η χώρα θα προχωρούσε, δεν θα έχανε χρόνο.
Δεν μας ενδιαφέρει να είμαστε κολλημένοι στην εξουσία και να σηκώνουμε συνεχώς το βάρος της διαχείρισης της κρίσης. Αλλά έχουμε εθνική, πολιτική, ηθική υποχρέωση να συμβάλουμε και θα συμβάλλουμε. Χωρίς το ΠΑΣΟΚ, δεν μπορεί να δοθεί λύση.
Και θα δοθεί από το ΠΑΣΟΚ.
Ερώτηση 12: Βρισκόμαστε ούτως ή άλλως σε προεκλογική περίοδο. Ποια είναι τα κύρια «μέτωπα» που ανοίγει το ΠΑΣΟΚ απέναντι στις άλλες πολιτικές δυνάμεις;
Τα μέτωπά μας «ανοίγουν» προς τρεις κατευθύνσεις:
α) Κύριος αντίπαλός μας είναι η Δεξιά, που αφού δεν ανέλαβε τις ευθύνες της επί δύο χρόνια για τη δημιουργία της κρίσης και αφού τροφοδότησε τη δημαγωγία και τον τυχοδιωκτισμό με την ανεύθυνη στάση της, εν συνεχεία - δέσμια των αντιφάσεών της - οδήγησε τη χώρα σε πρόωρες εκλογές, αιχμαλωτισμένη από την ψευδαίσθηση της δήθεν κομματικής αυτοδυναμίας και την προσδοκία μόνο της καρέκλας της εξουσίας.
Με την Δεξιά, που τώρα επιχειρεί την ανασύστασή της (αυτό είναι το ευρωπαϊκό κεντροδεξιό μέτωπο του κ. Σαμαρά), στη βάση ενός παλαιού, έντονα συντηρητικού λόγου, μιας κυνικής λογικής μοιράσματος καρεκλών και μιας τακτικής, που κινδυνεύει να οδηγήσει σε επικίνδυνες διχαστικές λογικές τον τόπο.
Χωρίς συγκεκριμένη πρόταση, χωρίς αξιοπιστία στην Ευρώπη και μάλιστα χωρίς αξιοπιστία στις συντηρητικές, στις δεξιές κυβερνήσεις της Ευρώπης, που κυριαρχούν και απέναντι στις οποίες δίνουμε επί τόσο καιρό τον αγώνα μας, με δυσμενείς συσχετισμούς.
β) Φυσικά και αντίπαλός μας είναι η ακροδεξιά σε όλες τις εκδοχές της, κυρίως της ακραίας και γραφικής φιλοναζιστικής. Αλλά και η δεξιά του ακραίου λαϊκισμού, που φάνηκε απολύτως ανεύθυνη στη διαδικασία των διερευνητικών εντολών.
γ) Αλλά δεν θα αφήσουμε χωρίς απάντηση και την ανευθυνότητα, την δημαγωγία, τον λαϊκισμό που εμφανίζεται δήθεν αριστερός ή προοδευτικός. Δεν είναι κεντροαριστερές, αλλά βαθειά συντηρητικές πρακτικές, το εμπόριο ψευδαισθήσεων, η αντίληψη της απόλυτης ακινησίας, ο κραυγαλέος κρατισμός.
Είναι βαθειά συντηρητικό και επικίνδυνο, στο όνομα της απεξάρτησης από τη δανειακή σύμβαση, να οδηγείς τη χώρα στον κίνδυνο της εξόδου από το ευρώ και στη διαρκή εξάρτηση. Δεν είναι Κεντροαριστερά να υποδύεσαι εν έτη 2012 τη χειρότερη, την πιο πελατειακή και παλαιοκομματική όψη του ΠΑΣΟΚ προηγούμενων δεκαετιών. Αυτό είναι ρετρό, δεν είναι ανανέωση και ριζοσπαστισμός. Αυτό είναι επιστροφή στις κακές όψεις του παρελθόντος.
Οι ανεύθυνες προτάσεις, οι δημαγωγικές λογικές του ΣΥΡΙΖΑ, οι θέσεις που παραπέμπουν στις συνθήκες της περασμένης 30ετίας, θα αποκαλυφθούν με τις πολικές μας παρεμβάσεις.
Ερώτηση 13: Με βάση όλα τα παραπάνω, ποια κυβέρνηση τελικά θα προτείνει το ΠΑΣΟΚ; Δεν φαίνεται ότι κάποια πολιτική δύναμη και σε αυτές τις εκλογές θα συγκεντρώσει την αυτοδυναμία.
Σήμερα, πάει να στηθεί ένα σκηνικό δήθεν πόλωσης, γιατί κάποιοι προφανώς δεν γνωρίζουν ούτε αριθμητική, ούτε ιστορία και νομίζουν ότι τα πράγματα έχουν όπως τα ξέραμε πριν τις εκλογές του Μάη.
Πράγματι, τελείωσαν οι αυτοδύναμες Κυβερνήσεις και οι δύο πόλοι. Το πολιτικό σύστημα, είτε το θέλουμε, είτε όχι, είναι πια ένα πολύ-πολικό κομματικό σύστημα.
Και το πρόβλημα πια, δεν είναι το ποιος θα είναι πρώτο κόμμα στις εκλογές, αλλά εάν μπορεί να σχηματιστεί κυβέρνηση και ποια κυβέρνηση, και το τι θα κάνει αυτή.
Κανείς λοιπόν δεν μπορεί μόνος του, κανείς δεν μπορεί χωρίς το ΠΑΣΟΚ, χωρίς δηλαδή τη δημοκρατική παράταξη, χωρίς την υπεύθυνη Κεντροαριστερά.
Όπως είπε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο τόπος δεν κυβερνάται στις 18 Ιουνίου χωρίς την πολιτική πρόταση, χωρίς την συγκεκριμένη πλατφόρμα που έχει καταθέσει το ΠΑΣΟΚ και στην Ελλάδα και διεθνώς. Η δική μας πολιτική είναι αυτή που μπορεί να βγάλει τη χώρα από την κρίση.
Και όταν λέμε ότι ο τόπος δεν κυβερνάται χωρίς το ΠΑΣΟΚ, δεν εννοούμε χωρίς τα γνωστά στελέχη του ΠΑΣΟΚ στις κυβερνητικές καρέκλες, γιατί δεν είμαστε κολλημένοι στην εξουσία, γιατί το ενδιαφέρον μας έχει να κάνει με την σταθερή πορεία της χώρας και τη διασφάλιση του μέλλοντός της.
Δεν θα γίνουμε συμπλήρωμα ή «τσόντα» κανενός, για να σχηματιστεί κυβέρνηση. Όμως, μας ενδιαφέρει να προσδιορίσουμε και να εγγυηθούμε την ασφάλεια και την προοπτική της χώρας, της οικονομίας, να δώσουμε αισιοδοξία στον άνεργο, μέλλον στο νέο. Άρα, ούτως ή άλλως, η μόνη λύση είναι κυβέρνηση με κορμό την υπεύθυνη Κεντροαριστερά, που την εκφράζει πρωτίστως το ΠΑΣΟΚ και άλλες δυνάμεις, τις οποίες αντιμετωπίζουμε με σεβασμό και ισοτιμία.
Δεν είναι όμως Κεντροαριστερά ο τυχοδιωκτισμός, ο καιροσκοπισμός, η δημαγωγία, ο λαϊκισμός, το παιχνίδι με τη φωτιά.
Η λύση για μια ισχυρή Ελλάδα, με ανάπτυξη και κοινωνική δικαιοσύνη, είναι ΙΣΧΥΡΟ ΠΑΣΟΚ, εγγυητής της διακυβέρνησης.
ΙΣΧΥΡΟ ΠΑΣΟΚ ΓΙΑ ΜΙΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΜΕ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΣΗΜΟ, ΜΕ ΚΟΡΜΟ ΤΗΝ ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑ.
Ερώτηση 14: Τελικά, καλείτε τους πολίτες να ψηφίσουν το ΠΑΣΟΚ σήμερα; Και κυρίως, γιατί να σας ψηφίσει ένας πολίτης που δεν ψήφισε ΠΑΣΟΚ το Μάιο;
Α) Ψήφος στο ΠΑΣΟΚ σημαίνει ισχυρή εντολή αναθεώρησης των δυσμενών όρων της σύμβασης και διεκδίκησης, για την Ελλάδα μέσα στην Ευρώπη, με την στήριξη των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών.
Ψήφος στο ΠΑΣΟΚ σημαίνει ισχυρή εντολή για την αναγέννηση και ανασύσταση της Δημοκρατικής Παράταξης και της Κεντροαριστεράς.
Προωθούμε ταυτόχρονα δύο στόχους: τον εκλογικό και την ανασύσταση της Παράταξης.
Ο τόπος χρειάζεται στις 18 Ιούνη Κυβέρνηση.
Χρειάζεται μια Κυβέρνηση, που να ενώσει το λαό, να μην τροφοδοτήσει τον κοινωνικό και εθνικό διχασμό.
Χρειάζεται μια Κυβέρνηση, ικανή να αναθεωρήσει τη δανειακή σύμβαση, κρατώντας την Ελλάδα με ασφάλεια μέσα στο ευρώ. Χρειάζεται μια Κυβέρνηση, που θα ζωντανέψει την οικονομία.
Χρειάζεται μια Κυβέρνηση, που θα αποκαταστήσει το κύρος και την αξιοπιστία της Ελλάδας διεθνώς.
Β) Γιατί να ψηφίσει κάποιος ΠΑΣΟΚ που δεν ψήφισε τον Μάιο; Μα αυτό ισχύει για όλα τα κόμματα. Αν ήταν έτσι, γιατί κάνουμε ξανά εκλογές;
Σεβόμαστε την οργή, την αγανάκτηση, την κριτική. Πιστεύουμε ότι ένα μέρος εκτονώθηκε στην ψήφο της 6ης Μαΐου. Υπάρχουν πολίτες που ανήκουν στην παράταξή μας, που είναι «σαρξ εκ της σαρκός μας», που δεν πήγαν να ψηφίσουν, που έδωσαν μια ψήφο διαμαρτυρίας, τιμωρίας προς το ΠΑΣΟΚ, επιλέγοντας άλλα κόμματα, αλλά ανήκουν στην παράταξη.
Οι μεγάλες παρατάξεις, όπως είναι η δημοκρατική παράταξη, η Κεντροαριστερά, δεν είναι στιγμιαία μορφώματα μιας εκλογικής αναμέτρησης. Έχουμε τα πάνω, έχουμε τα κάτω, αλλά το ιστορικό ρεύμα υπάρχει.
Είναι το ρεύμα που έκανε ό,τι καλύτερο έχει γίνει στον τόπο αυτό. Από τον Ιωάννη Καποδίστρια έως τον Χαρίλαο Τρικούπη και από τον Ελευθέριο Βενιζέλο έως τον Πλαστήρα και τον Γέρο της Δημοκρατίας. Και από τον Γέρο της Δημοκρατίας στον Ανδρέα Παπανδρέου.
Είμαστε υπερήφανοι για τις θετικές όψεις του έργου μας και είναι πολλές. Δεν παραγνωρίζουμε αρνητικές όψεις ή παθογένειες, αλλά δεν μπορεί να μη διαδηλώσουμε την υπερηφάνειά μας για την ιστορική διαδρομή αυτού του ρεύματος, του κοινωνικού και ιδεολογικού.
Πηγή
kostasxan.blogspot.com
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
"Μπλόκο" εναντίον της Χρυσής Αυγής στο Ρέθυμνο
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ