2018-04-17 19:23:29
Ο Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας παραχώρησε συνέντευξη στους δημοσιογράφους Βασίλη Σκουρή και Αγγελική Σπανού κατά τη διάρκεια εκπομπής στο «ραδιόφωνο
247».
Ακολουθεί το απομαγνητοφωνημένο κείμενο της συνέντευξης:
Δημοσιογράφος: Κύριε Υπουργέ σας ευχαριστούμε πάρα πολύ που ανταποκριθήκατε στην πρόσκληση και είστε εδώ σήμερα μαζί μας.
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Καλημέρα κύριε Σκουρή και ευχαριστώ για την πρόσκληση.
Δημοσιογράφος: Λοιπόν, από πού να ξεκινήσουμε;
Δημοσιογράφος: Από πού να πρωτοξεκινήσουμε; Ο κόσμος ξέρετε, μας έχουν στείλει ήδη ερωτήσεις, ανησυχούν πάρα πολύ για το έγκλημα στην καθημερινότητα για θέματα ασφάλειας που αφορούν τους πολίτες στα σπίτια τους, στους δρόμους που κινούνται. Είναι όλοι ενήμεροι για τους αριθμούς που έχει δημοσιοποιήσει η Ελληνική Αστυνομία που δείχνουν κάποια μείωση του εγκλήματος, παρόλα αυτά πολλοί αισθάνονται ανασφάλεια. Άδικο έχουν;
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Γι’ αυτό το λόγο, παρότι το έγκλημα και η παραβατικότητα όπως δείχνουν τα στατιστικά της αστυνομίας έχει μειωθεί στη διάρκεια του προηγούμενου χρόνου αλλά και τα πρώτα στοιχεία του α’ τριμήνου του ’18 αυτό ακριβώς δείχνουν.
Παρόλο αυτά εμείς παίρνουμε τα μέτρα μας, συνεχώς προσαρμοζόμαστε στις ανάγκες ασφάλειας και αυτό φάνηκε με τις αποφάσεις, τις οποίες πήραμε αυτές τις ημέρες ώστε να κατέβουν στο πεζοδρόμιο 800 αστυνομικοί που μέχρι τώρα φύλασσαν πρόσωπα και χώρους. Να προσαρμόζουμε τις τακτικές μας, να προσαρμόζουμε τις δυνάμεις μας ακριβώς για να αυξήσουμε το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών.
Δημοσιογράφος: Τώρα κύριε Υπουργέ, μιας και είπατε ότι πήρατε από πρόσωπα και στόχους. Πόσοι φυλάνε στόχους και πόσους πήρατε, πόσους παραλάβατε και πόσους έχετε σύνολο που φυλάνε πρόσωπα και στόχους.
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Κύριε Σκουρή μέχρι το 2016 ο αριθμός των αστυνομικών που φύλασσαν πρόσωπα και χώρους συνεχώς αυξανόταν. Νομίζω δεν θυμάστε ποτέ να έγινε μείωση έστω και ενός αστυνομικού από πρόσωπα ή χώρους. Όλοι ήθελαν να κάνουν τον καλό, έδιναν στον οποιοδήποτε, αστυνομικό λες και οι αστυνομικοί ήταν ιδιοκτησία τους και αυτό γινόταν από τις προηγούμενες κυβερνήσεις.
Εμείς για πρώτη φορά το 2016, μειώσαμε τους αστυνομικούς που φύλασσαν πρόσωπα κατά 450 άτομα, ήταν ο στόχος μας λίγο παραπάνω. 450 άτομα μειώσαμε και τώρα μειώνουμε 800 άτομα. Θα συνεχιστεί αυτή η προσπάθεια μέχρι να φτάσουμε το επίπεδο των άλλων ευρωπαϊκών χωρών, που δεν βλέπετε αυτό το φαινόμενο που είναι μία στρέβλωση.
Δημοσιογράφος: Παρεμπιπτόντως δεν ξέρω εάν αληθεύουν οι πληροφορίες που λένε ότι δέχεστε και πολλές πιέσεις για να μην πάρετε αστυνομικούς, πολύ περισσότερο από οτιδήποτε άλλο. Αυτές είναι οι μεγαλύτερες πιέσεις που δέχεστε ως Υπουργός; Είναι αλήθεια αυτό;
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Στο τηλέφωνο μου υπάρχουν πάρα πολλές κλήσεις από ανθρώπους που πιστεύουν ότι πρέπει να έχουν αστυνομικούς είτε να παίζουν το ρόλο σεκιούριτι είτε για να τους έχουν ως ορντινάτσα. Ο αστυνομικός δεν είναι ούτε ορντινάτσα ούτε σεκιούριτι. Ο αστυνομικός είναι για να φυλάει τον πολίτη, ιδιαίτερα τον απλό πολίτη, ο οποίος δεν έχει τη δυνατότητα να προστατευτεί με κάποιους τρόπους και κάποιους επώνυμους, δεν έχω αντίρρηση, οι οποίοι πράγματι κινδυνεύουν όχι όμως αυτούς που είτε θέλουν να δείχνουν το “κοινωνικό status ” και ότι βρίσκονται στην εξουσία ούτε κάποιους οι οποίοι έχουν φαντασιακές αντιλήψεις περί ασφάλειας.
Δημοσιογράφος: Συνεργαστήκατε πολύ καλά με τη Νέα Δημοκρατία από ότι καταλάβαμε για αυτό το συγκεκριμένο ζήτημα. Είχε κάνει και μία πρόταση ο κ. Μητσοτάκης.
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Ναι η δική μας προσπάθεια και ο σχεδιασμός είχε ξεκινήσει εδώ και αρκετό καιρό, πάνω από ένα μήνα και κάποια στιγμή το κατάλαβε αυτό ο κύριος Μητσοτάκης και θέλησε να πει ότι συνεισφέρει με προσωπικό, με αστυνομικούς οι οποίοι φυλάσσουν τα κτίρια της Νέας Δημοκρατίας. Οι απαιτήσεις οι δικές μας δεν είναι μόνο για συγκεκριμένους χώρους, είναι σε μεγαλύτερη έκταση. Πάντως εγώ χαίρομαι όταν γίνονται αποδεκτές οι προτάσεις μας και θα καλούσα βέβαια και κάποιους οι οποίοι από τη μία λένε ότι είναι υπέρ της μείωσης των αστυνομικών για τη φύλαξη προσώπων αλλά μάλλον εννοούν άλλους ανθρώπους και όχι τον εαυτό τους να συμβάλλουν και αυτοί με ειλικρινές τρόπο για το κοινό καλό.
Δημοσιογράφος: Τώρα είστε ικανοποιημένος από την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας;
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Ποτέ δεν θα είμαι απόλυτα ικανοποιημένος μέχρι να υπάρξει πολύ σημαντική μείωση της εγκληματικότητας. Δυστυχώς όμως παγκόσμια το έγκλημα βρίσκει τρόπους και διεισδύει στις κοινωνίες, εκμεταλλευόμενο τα κοινωνικά προβλήματα και εκμεταλλευόμενο διάφορους χώρους. Κάνουμε πολύ μεγάλες προσπάθειες, αλλάζει μορφές συνεχώς το έγκλημα. Η μείωση των συνοριακών ελέγχων του έχει επιτρέψει να κινείται πιο εύκολα και γι’ αυτό κάνουμε συνεργασίες με άλλες χώρες, κάνουμε συνεργασίες με Υπηρεσίες άλλων χωρών, προκειμένου να χτυπήσουμε το έγκλημα, προκειμένου να μειώσουμε την εγκληματικότητα.
Δημοσιογράφος: Τώρα, δεν ξέρω αν συμφωνείτε με το Νόμο Παρασκευόπουλο. Διαβάζω τελευταία, ότι επίκειται νέο κύμα αποφυλακίσεων, βάση το Νόμου και μάλιστα επικίνδυνων εγκληματιών.
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Ο Νόμος Παρασκευόπουλου είναι φυσικά θέμα, κύρια, του Υπουργείου Δικαιοσύνης, από κει και πέρα, ότι θα πρέπει να υπάρχει έλεγχος σε ανθρώπους οι οποίοι αποφυλακίζονται και οι οποίοι έχουν κάποια δραστηριότητα στη συνέχεια, αυτό είναι γεγονός. Κύρια, αφορά το Υπουργείο Δικαιοσύνης.
Δημοσιογράφος: Τροποποιήσεις λέτε ότι πρέπει να υπάρξουν αν κατάλαβα καλά.
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Αυτό είναι κάτι το οποίο μπορούμε να δούμε, αλλά δεν θα πρέπει να επηρεάζει και τη βούληση ενός ανθρώπου ο οποίος έπεσε σε παραβατικότητα και θέλει να ενταχθεί στην κοινωνία, πρέπει να εντάσσουμε τους ανθρώπους που βρέθηκαν σε κάποια φάση, εκτός νόμου, να εντάσσονται στη συνέχεια στην κοινωνία. Αυτή είναι η κύρια αποστολή και από κει και πέρα όμως θα πρέπει να υπάρχει και έλεγχος.
Δημοσιογράφος: Ταυτόχρονα η αντιπολίτευση σας κατηγορεί, η αξιωματική κυρίως, ότι ένας από τους λόγους που αυξήθηκε η εγκληματικότητα ήταν ότι διαλύσατε την Ομάδα ΔΙ.ΑΣ. και ότι δεν υπάρχουν αστυνομικοί να παίζουν το ρόλο που έπαιζε αυτή η ομάδα.
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Οι ίδιοι οι Διοικητές, οι πρώτοι Διοικητές της Ομάδας ΔΕΛΤΑ, όχι ΔΙ.ΑΣ. , έχουν περιγράψει το ρόλο τον οποίο έπαιζαν αυτές οι ομάδες, έχουν κάνει κριτική στον τρόπο δράσης αυτών των ομάδων. Και ξέρετε κάτι; Εγώ δεν θα επιτρέψω σε κανέναν, σε καμιά δύναμη του κρατικού μηχανισμού, της Ελληνικής Αστυνομίας εννοώ, για την οποία είμαι υπεύθυνος πολιτικά, να παίζει ρόλο χωρίς καν έλεγχο. Αυτές οι ομάδες ενεργούσαν χωρίς έλεγχο, ουσιαστικά χωρίς Διοικητές σε κάθε τμήμα, σε κάθε διμοιρία, ήταν ένα μεγάλο σύνολο, ένα τσούρμο θα έλεγα που ενεργούσε αυθόρμητα.
Δημοσιογράφος: Συγνώμη, ήταν ένα τσούρμο και ενεργούσε αυθόρμητα με τι σκοπό; Γιατί είχαν γίνει πολλά αν θυμάμαι καλά και με τις διαδηλώσεις με την Ομάδα ΔΕΛΤΑ.
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Ακριβώς, υπήρχαν οι διαδηλωτές από τη μία μεριά και υπήρχαν οι αντιδιαδηλωτές, αν είναι σωστός ο όρος, από την άλλη μεριά. Αυτό προκαλούσε μεγάλες εντάσεις, προκαλούσε, ουσιαστικά πυροδοτούσε τα επεισόδια και νομίζω σε μια περίοδο στην οποία θέλουμε να δημιουργήσουμε κλίμα ευνοϊκό για την οικονομική ανάπτυξη, για τις συναινέσεις, για την πρόοδο της κοινωνίας μας, ιδιαίτερα σε μια εποχή μετά την οικονομική κρίση, δεν χρειάζεται να έχουμε ομάδες που πυροδοτούν εντάσεις.
Δημοσιογράφος: Η αντιπολίτευση κύριε Υπουργέ, σας κατηγορεί συχνά για ανοχή απέναντι στο Ρουβίκωνα και για άλλες συλλογικότητες του αντιεξουσιαστικού χώρου, για την παραβατικότητα των Εξαρχείων, να το πούμε σχηματικά. Πιστεύετε ότι είναι άδικη, υπερβολική αυτή η κριτική; Σας ρωτώ γιατί και οι κάτοικοι της περιοχής έχουν πάρα πολλά παράπονα για καταστροφή των περιουσιών τους, για τη δυσκολία του να κινηθούν το βράδυ ελεύθερα.
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Να σας θυμίσω πότε δημιουργήθηκαν, πότε ξεκίνησαν τα προβλήματα στα Εξάρχεια; Ίσως το έχουμε ξεχάσει όλοι, αλλά πόσες δεκαετίες πριν ξεκίνησαν τα προβλήματα στα Εξάρχεια; Να σας θυμίσω πότε δημιουργήθηκε και τι ρόλο έπαιξε το κράτος στην δημιουργία του τεράστιου προβληματικού χώρου της Δυτικής Αττικής; Για την οποία, βέβαια, κουβέντα δεν λέει η Νέα Δημοκρατία και αν θέλετε να συγκρίνουμε την παραβατικότητα, την εγκληματικότητα και τα προβλήματα που υπάρχουν σε όλους αυτούς τους χώρους; Ποιος άλλος τόλμησε να κάνει επιχειρήσεις εναντίον των ναρκωτικών, των κυκλωμάτων των ναρκωτικών μέσα στα Εξάρχεια; Βλέπετε τι γίνετε όλα αυτά τα χρόνια απέναντι σε αυτά τα κυκλώματα των ναρκωτικών. Τα ναρκωτικά πυροδοτούν και άλλες καταστάσεις. Το ίδιο και στη Δυτική Αττική. Πόσο έχει ηρεμήσει η Δυτική Αττική αυτή τη στιγμή; Δεν λέω έχουν εξαλειφθεί τα προβλήματα, όπως δεν έχουν εξαλειφθεί και στα Εξάρχεια τα προβλήματα και αν θέλετε να με ρωτήσετε αν είμαι ευχαριστημένος, θα σας πω όχι, υπάρχει τεράστιο έργο που πρέπει να γίνει ακόμη.
Δημοσιογράφος: Να τα βάλουμε λίγο σε μία τάξη κύριε Υπουργέ; Όντως υπάρχει και θέμα με τον Ρουβίκωνα, υπάρχει και θέμα με τα Εξάρχεια. Ας πάμε πρώτα στα Εξάρχεια. Πού είναι το πρόβλημα συνέχεια με τους μπαχαλάκηδες και εκτιμάτε, γιατί είχα ακούσει κάποια φορά να αφήνετε υπονοούμενα ότι κάποιοι από αυτούς μπορεί να είναι κάτι σαν μπροστά από εμπόρους ναρκωτικών, ή κάποιοι εμπόριο με αυτούς.
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Είναι αλήθεια ότι οι μπαχαλάκηδες έχουν εξυπηρετήσει πολλές καταστάσεις και ιστορικά αν θέλετε, αυτές οι ομάδες, που κινούνται μεταξύ της παραβατικότητας και μιας επίφασης πολιτικής αντίληψης, για μένα δεν υπάρχει πολιτική αντίληψη στις δράσεις τους, υπάρχει μια αντίδραση την οποία εκμεταλλεύονται διάφοροι, για διάφορες ομάδες που κινούνται γύρω από το ποινικό έγκλημα και την παραβατικότητα. Έχουμε διαπιστώσει σε ορισμένες περιπτώσεις συνέργειες μεταξύ κυκλωμάτων ναρκωτικών και μπαχαλάκηδων. Αυτοί προσπαθούν να αφήσουν αυτό το χώρο, να κρατήσουν αυτό το χώρο υπό τον έλεγχο τους, εμείς προσπαθούμε να ελέγξουμε αυτόν τον χώρο και γι΄ αυτό υπάρχει αυτή η αντιπαράθεση. Η αντιπαράθεση αυτή το τελευταίο διάστημα έχει λίγο μειωθεί, θα συνεχίσουμε όμως και θα εντείνουμε τους ελέγχους και γύρω από το Πολυτεχνείο και όπου δρουν αυτές οι ομάδες.
Δημοσιογράφος: Πολλοί λένε ότι είναι ίσως και μια ευκαιρία να μπείτε στο Πολυτεχνείο. Λειτουργεί πολλές φορές, οι σχολές λειτουργούν λεν και το φαντάζομαι αυτό ως επιχείρημα, λειτουργούν ως ένα άντρο εξορμήσεων, μέσα στο οποίο ουσιαστικά ανεφοδιάζονται, βγαίνουν, προετοιμάζονται.
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Αυτό σε ένα βαθμό είναι Δημοσιογράφος: Δεν υιοθετώ την κατάργηση του ασύλου, προσέξτε έτσι, μην παρεξηγηθώ.
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Ακριβώς. Εκεί θα το πάω ότι είναι αληθές ως ένα βαθμό, χρησιμοποιούν αυτούς τους χώρους τους πανεπιστημιακούς, κάποιες από αυτές τις ομάδες για τους λόγους που είπατε, όμως θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί. Δεν θα πρέπει με βάση την επιχειρησιακή αποτελεσματικότητα και μόνο, να καταργήσουμε αντιλήψεις που έχουν εδραιωθεί γύρω από το πανεπιστημιακό άσυλο και τις αρχές του δημοκρατικού ελέγχου θα πρέπει να συνδυαστούν αυτά τα πράγματα. αντιλήψεις γενικότερης επέλασης στη περιοχή ή στους πανεπιστημιακούς χώρους προκειμένου να εξαλειφτούν τα προβλήματα είναι αντιλήψεις λανθασμένες και τις οποίες στο κάτω - κάτω της γραφής δεν είδαμε να χρησιμοποιούν αποτελεσματικά οι κυβερνήσεις της Δεξιάς τόσα χρόνια. Μάλλον πιο αποτελεσματικοί είμαστε εμείς με τις ισόρροπες λύσεις στις προβληματικές περιοχές, παρά αυτοί που διακήρυξαν την αντίληψη του άσπρου - μαύρου.
Δημοσιογράφος: Για τα πανεπιστήμια και τα Εξάρχεια, να μείνουμε λίγο σε αυτό, υπάρχει μια εικόνα φοβερή στα πανεπιστήμια, το ξέρετε έτσι; Υπάρχουν σχολές μέσα στις οποίες γίνεται παραεμπόριο. Στην Πανεπιστημιούπολη – Ζωγράφου, μπαίνουν και κλέβουν υπολογιστές καθηγητών οι οποίοι τρέμουν και να κάνουν καταγγελίες. Αστυνομικοί δίπλα, υπάρχει ένας πεζόδρομος στον οποίο διακινούν ναρκωτικά κάτω από το φως του ήλιου. Όλη αυτή η κατάσταση, εντάξει το πανεπιστημιακό άσυλο αλλά αυτή η κατάσταση ανομίας, τι θα πείτε σε έναν φοιτητή που κουράστηκε για να περάσει σε ένα πανεπιστήμιο και έχει βρεθεί σε αυτό τον χώρο μετά;
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Το θέμα της ασφάλειας στα πανεπιστήμια είναι ένα θέμα, το οποίο συζητάμε με τον αρμόδιο Υπουργό Παιδείας. Αυτή τη στιγμή υπάρχει μία επιτροπή, απλής αναφοράς των προβλημάτων, αλλά που ψάχνει λύσεις και πιστεύουμε πολύ σύντομα ότι θα ανακοινωθούν κάποια θέματα. Με τον κύριο Γαβρόγλου είμαστε σε στενή συνεργασία για αυτό το θέμα που πράγματι υπάρχει.
Δημοσιογράφος: Θα γίνει ανακοινώσεις δηλαδή οι οποίες θα αφορούν τι; Την αστυνόμευση γύρω από τους πανεπιστημιακούς χώρους;
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Περιμένετε λίγο και θα δείτε ότι θα ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα. Την κύρια ευθύνη την έχει το Υπουργείο Παιδείας βέβαια για αυτούς τους χώρους και με την αρμοδιότητα του Υπουργείου Παιδείας έχει συγκληθεί αυτή η επιτροπή ώστε να συμβάλουμε.
Δημοσιογράφος: Τώρα δεν ξέρω, αν ήσασταν σε μία ξένη χώρα και μία οργάνωση, εδώ, αν σε μία πρεσβεία δικιά μας, σε μία άλλη χώρα. Μας επιτίθεται μία οργάνωση όπως ο Ρουβίκωνας, τι θα λέγατε; Μήπως δημιουργεί πρόβλημα αυτό τελικά κύριε Υπουργέ; Τύχαμε στην Πρεσβεία του Ισραήλ, στο Προξενείο της Τουρκίας και όχι μία φορά, για παράδειγμα στο Ισραήλ Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Ξέχασα πριν να αναφερθώ στον Ρουβίκωνα και να μη νομιστεί ότι αποφεύγω. Υπάρχουν περιπτώσεις που ο Ρουβίκωνας έχει παραβεί το νόμο και έχουν συλληφθεί άτομα του Ρουβίκωνα και έχουν προσαχθεί στη Δικαιοσύνη. Υπάρχουν και περιπτώσεις που η συγκεκριμένη οργάνωση έκανε ακτιβιστικές πράξεις και έριξε προκηρύξεις, οπότε εκεί, μπορεί να μην είναι αρεστές πράξεις πολιτικά σε εμάς αλλά είναι μέσα στα πλαίσια τα επιτρεπόμενα σε όλες τις χώρες του κόσμου. Εμείς έχουμε σκοπό και το κάνουμε, καταβάλουμε προσπάθεια ώστε να μην υπερβαίνει οποιαδήποτε ομάδα τα όρια του νόμου και από εκεί και πέρα έχει τον λόγο η Δικαιοσύνη βέβαια.
Δημοσιογράφος: Σκέφτεστε να αλλάξετε το νομικό πλαίσιο σε ορισμένα θέματα;
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Το νομοθετικό πλαίσιο πρέπει να αλλάξει. Σε ορισμένες περιπτώσεις που βλέπουμε, όπου η εγκληματικότητα έχει αλλάξει μορφές σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Αυτά είναι ζητήματα που μας απασχολούν και βέβαια, πάντα σε συνεργασία με το Υπουργείο δικαιοσύνης.
Δημοσιογράφος: Εγώ λέω, αναφέρομαι κυρίως στον Ρουβίκωνα. Πολλοί λένε για παράδειγμα ότι υπό προϋποθέσεις, αν συνεχιστούν αυτές οι επιθέσεις σε Πρεσβείες, μπορεί να χαρακτηριστεί ακόμα και ως εγκληματική οργάνωση. Δεν συμμερίζομαι την άποψη, αλλά την έχω διαβάσει, την έχω ακούσει, έχω δει προτάσεις σχετικές.
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Τον κύριο λόγο στην εξέταση αυτού του ζητήματος και έχουμε ζητήσει βέβαια και τις προτάσεις των νομικών, έχει το Υπουργείο Δικαιοσύνης, έχουν οι νομικοί, οι οποίοι θα πρέπει να δουν τα λεπτά όρια ανάμεσα στο τι επιτρέπεται και τι όχι.
Δημοσιογράφος: Αυτό το εξετάζεται λέτε, έχετε και προτάσεις νομικών.
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Έχουμε ζητήσει τις απόψεις νομικών πάνω σε αυτά τα ζητήματα.
Δημοσιογράφος: Φαντάζομαι θα είδατε σήμερα το πρωτοσέλιδο του «Ριζοσπάστη», καταγγέλλουν αστυνομική αυθαιρεσία και βία σε βάρος διαδηλωτών χθες στο αντιπολεμικό συλλαλητήριο, έχουν φωτογραφίες, οι οποίες δείχνουν πολύ βίαια επεισόδια.
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Στο συγκεκριμένο σημείο, στο άγαλμα του Τρούμαν, που έγιναν τα επεισόδια, γιατί δεν έγιναν επεισόδια κατά την πορεία, είμαστε πολύ προσεκτικοί απέναντι σε πορείες που έχουν σχέση με έκφραση πολιτικών θέσεων ή με διεκδίκηση κοινωνικών ζητημάτων, κοινωνικών δικαιωμάτων.
Στο συγκεκριμένο σημείο, τα μέλη αυτά της ΚΝΕ του ΚΚΕ πήγαν να γκρεμίσουν το άγαλμα του Τρούμαν, αντέδρασε η αστυνομία όπως όφειλε. Αντέδρασε βέβαια, αν θέλετε, περισσότερο βίαια και υπήρξε, η σύγκρουση ήταν ιδιαίτερα βίαιη. Εμείς προσπαθούμε και η κατεύθυνση η οποία έχει δοθεί στη Ελληνική Αστυνομία είναι να τηρούνται οι ισορροπίες, να μην ξεπερνούν τα όρια. Στη συγκεκριμένη περίπτωση φαίνεται ότι ξεπεράστηκαν τα όρια.
Δημοσιογράφος: Άρα διατάζετε ΕΔΕ;
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Θα δούμε αυτή τη στιγμή και εξετάζουμε το θέμα.
Δημοσιογράφος: Τώρα λένε, είδα και δημοσιεύματα κύριε Υπουργέ, πως αισθάνεται μία Κυβέρνηση η οποία είναι αριστερή με τα αριστερά ΜΑΤ, ουσιαστικά να χτυπάει διαδηλωτές όταν ήρθε στην εξουσία με την υπόσχεση αφοπλισμού των ΜΑΤ. Θα μου πείτε ίσως παιδικές αμαρτίες αλλά έτσι είναι.
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Δεν είναι ευχάριστο καθόλου να έχουμε κλούβες των ΜΑΤ μέσα στην πόλη αλλά ξέρετε νομίζω ότι δεν είναι και τόσο συχνό φαινόμενο σε άλλες πρωτεύουσες ενώ είναι άλλα φαινόμενα σε άλλες πρωτεύουσες πολύ πιο επικίνδυνα βέβαια, αλλά δεν είναι συχνό φαινόμενο σε άλλες πρωτεύουσες ενέργειες σαν και αυτές που έχουμε δει στις τελευταίες, σε κάποιες διαδηλώσεις, ξεπερνιόνται τα όρια από διάφορες ομάδες διαδηλωτών και εκεί πράγματι υπάρχει πρόβλημα. Πιστεύω ότι τώρα που είμαστε σε μια φάση ξεπεράσματος της οικονομικής κρίσης και πάνε τα πράγματα να ομαλοποιηθούν, θα υπάρξει και μια ψυχραιμότερη αντίληψη και των ανθρώπων που διαδηλώνουν απέναντι στον κρατικό μηχανισμό. Δεν είναι πάντοτε ο κρατικός μηχανισμός ο εχθρός και δεν είναι πάντοτε…
Δημοσιογράφος: Δηλαδή καταγγέλλετε ουσιαστικά τους διαδηλωτές για επιθέσεις στην Αστυνομία; Για επιθέσεις στα ΜΑΤ;
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Υπάρχουν περιπτώσεις, όχι σε όλες τις περιπτώσεις, αλλά υπάρχουν περιπτώσεις που υπήρξαν επιθέσεις απέναντι στα ΜΑΤ και υπήρξαν και περιπτώσεις αν θέλετε που και η αντίδραση των ΜΑΤ δεν ήταν η σωστή. Πιστεύω ότι σιγά - σιγά αποκαθίσταται μια ισορροπία και να σας θυμίσω ποια ήταν η κατάσταση πριν τρια χρόνια στο κέντρο της Αθήνας. Τι γινόταν με τα σύννεφα των δακρυγόνων που δεν μπορούσες να πλησιάσεις το κέντρο σχεδόν κάθε ημέρα.
Δημοσιογράφος: Εννοείται τα επεισόδια με τους αναρχικούς αλλά φαντάζομαι δεν ήρθατε με αυτές τις υποσχέσεις στην εξουσία ότι θα κάνετε τα ίδια πράγματα με τους προηγούμενους;
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Ναι, αλλά ας κάνουμε, να μην υπήρξε απόλυτη ηρεμία μέσα στην Αθήνα αλλά ας κάνουμε μια σύγκριση της κατάστασης της προηγούμενης με τη κατάσταση τη τωρινή. Τι γίνεται τώρα με τις διάφορες διαδηλώσεις και τι γινότανε παλιά. Με το που ξεκίναγε μια διαδήλωση ξεκίναγαν και τα δακρυγόνα. Αυτά τα φαινόμενα δεν τα βλέπετε, βλέπετε σε πολύ πιο αραιή αν όχι σπάνια περίπτωση χρήση δακρυγόνων και ειδικά βομβίδων δακρυγόνων που είναι ιδιαίτερα δραστικές, σχεδόν δεν βλέπετε καθόλου και βλέπετε μόνο τη χρήση των δακρυγόνων με τις φυσούνες εκεί που και αυτό θα πρέπει να σταματήσει όπως θα πρέπει να σταματήσουν και οι βιαιότητες από κάθε πλευρά. Οι διαδηλώσεις πρέπει να γίνονται αλλά θα πρέπει να γίνονται με κάποιο σεβασμό στους κανόνες εκατέρωθεν.
Δημοσιογράφος: Κύριε Τόσκα υπάρχουν προκάτοχοι σας στο Υπουργείο Δημόσιας Τάξης τότε, Προστασίας του Πολίτη σήμερα, όπως ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης ή ο Νίκος Δένδιας, δύο παραδείγματα αναφέρω ενδεικτικά, που απολαμβάνουν μεγάλης εμπιστοσύνης και εκτίμησης ακόμα και από πολιτικούς τους αντιπάλους. Εσείς τι πιστεύετε για αυτούς τώρα που έχετε κάτσει στην ηλεκτρική καρέκλα;
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Η θέση του Υπουργού ειδικά του Υπουργού σε αυτήν την ηλεκτρική καρέκλα, κυρία Σπανού, είναι να συμβάλει με ότι δυνάμεις έχει στη γενικότερη προσπάθεια για την ασφάλεια, αλλά μιας ασφάλειας με διαστάσεις σύγχρονες, προσαρμοσμένη στα τωρινά δεδομένα. Και όπως οι προκάτοχοί μου πρόσφεραν αυτό που μπόρεσαν και αυτό που νόμιζαν σωστό και εγώ προσπαθώ να βοηθήσω στην αντιμετώπιση καταστάσεων δύσκολων.
Έχουμε τα τελευταία χρόνια να αντιμετωπίσουμε καταστάσεις που έχουν σχέση με το έγκλημα που περνάει διασυνοριακά με μεγάλη ευκολία σε όλο τον κόσμο, με πολύ μεγαλύτερη ευκολία από ότι προηγούμενα χρόνια που ήταν τα σύνορα κλειστά.
Έχουμε το μεταναστευτικό που είναι σε έξαρση μετά το 2015, με εναλλασσόμενες καταστάσεις, δύσκολες και βέβαια με τις εντάσεις και τους πολέμους να μην μειώνονται δυστυχώς στην περιοχή. Η χώρα μας πυλώνας σταθερότητας και ασφάλειας και ας τονίσω και το τελευταίο σκέλος, το οποίο δεν τονίζουμε μόνο εμείς για να ευλογήσουμε τα γένια μας: Π Αμερικανός Πρέσβης προχθές πάλι τόνισε το πόσο ασφαλής είναι η χώρα και κάλεσε τους Αμερικανούς πολίτες να επισκεφθούν ως τουρίστες την χώρα μας. Τονίζεται από όλες τις πλευρές και νομίζω ότι αυτό δεν είναι τυχαίο.
Έχει επιτευχθεί με πολύ μεγάλες προσπάθειες και με πολύ αγώνα και να θυμίσω αν θέλετε και κάποια πράγματα που έχουν ξεχαστεί, όπως ο χρόνος περνάει, τι έγινε στην Ειδομένη, τι έγινε στα νησιά, τι έγινε με την αντιμετώπιση πολλών εγκληματικών ομάδων αν θέλετε και της τρομοκρατίας. Πολύ δύσκολες καταστάσεις που νομίζω ότι ανταπεξήλθαμε.
Δημοσιογράφος : Θα πάω ένα - ένα σε αυτά κύριε Υπουργέ αλλά η Αντιπολίτευση παρόλο αυτά, η Αξιωματική πρωτίστως αλλά νομίζω και η Χαριλάου Τρικούπη ζητούν την παραίτησή σας σε κάθε ευκαιρία.
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Ναι, η Αντιπολίτευση ελλείψει προτάσεων σε άλλους τομείς, όπως είναι η οικονομία, όπως είναι εθνικά θέματα, όπως είναι άλλα ζητήματα δεν μπορεί να ανεχθεί ότι σε ένα χώρο που τον θεωρούσε προνομιακό της -κακώς βέβαια γιατί κανένας χώρος δεν ανήκει σε ένα κόμμα- η κυβέρνηση η δική μας έχει δώσει λύσεις σε πολλά ζητήματα. Και έχει δώσει αν θέλετε μια άλλη δυναμική και έχει δώσει ένα άλλο ηθικό στα μέλη των σωμάτων ασφαλείας και μια άλλη αντιμετώπιση.
Τα μέλη των Σωμάτων Ασφαλείας, οι αστυνομικοί και οι πυροσβέστες βέβαια, δεν είναι άνθρωποι β’ κατηγορίας που τους θεωρούσαν άλλες κυβερνήσεις. Εμείς δείξαμε και την εκτίμησή μας απέναντί τους και αυτοί μας το ανταπέδωσαν και διορθώνουμε ότι μπορούμε σε αυτές τις δύσκολες καταστάσεις, σε καταστάσεις και περιόδους που ούτε είναι εύκολο να δώσεις αυξήσεις οικονομικές, ούτε μπορεί να βελτιώσεις σε μία μέρα άλλα πράγματα. Κάποιες δυνατότητες τέτοιες είχαν προηγούμενες κυβερνήσεις αλλά δεν τις αξιοποίησαν.
Δημοσιογράφος: Να πούμε και κάτι χρηστικό κύριε Υπουργέ; Θα αλλάξουν οι ταυτότητες;
Υπουργός: Ναι, αυτές τις ημέρες είμαστε έτοιμοι να βγάλουμε στον αέρα την προκήρυξη της διαδικασίας, βέβαια χθες συγκλήθηκε η Κομισιόν και συζήτησε το θέμα των προδιαγραφών των ταυτοτήτων. Εμείς ως τώρα στις προδιαγραφές μας είχαμε συμπεριλάβει τις προδιαγραφές της Ε.Ε. που ίσχυαν μέχρι τώρα. Αν κάτι αλλάξει σήμερα - αύριο μπορεί να μας καθυστερήσει γύρω στις 10 μέρες προκειμένου να προσαρμοστούμε, αλλά ναι είναι ένα ζήτημα που επιτέλους προχωράει.
Δημοσιογράφος: Πότε θα ‘ ρθουνε οι νέες ταυτότητες, πότε θα είμαστε υποχρεωμένοι να έχουμε νέες ταυτότητες;
Υπουργός: Κανονικά με απόφαση που είχε ληφθεί στην Ε.Ε. το 2001, έπρεπε το 2006 οι Έλληνες πολίτες να έχουν καινούριες ταυτότητες.
Δημοσιογράφος: Ναι επειδή από το 2006 έχουν περάσει 12 χρόνια. Πότε εκτιμάτε ότι θα έχουμε νέες ταυτότητες.
Υπουργός: Από τότε δεν είχει γίνει καμία ενέργεια – καμία. Εμείς ξεκινήσαμε από το πιο απλό, από τις προδιαγραφές και μετά από πολλές εργασίες, πολύ προετοιμασία που έγινε, είμαστε στο σημείο αυτό που λέμε ότι εντός των επόμενων ημερών θα προκηρυχθεί η διαδικασία. Πιστεύουμε ότι αρχές του 2019 θα αρχίσουν να βγαίνουν οι πρώτες ταυτότητες. Αυτές τις ταυτότητες θα τις παίρνουν αυτοί που βγάζουν για πρώτη φορά, οι νέοι κυρίως άνθρωποι που βγάζουν ταυτότητα και επίσης όσοι θέλουν, θα έχει ένα κόστος κάτω από 10 ευρώ και συν τη φωτογραφία.
Δημοσιογράφος: Και να ξαναγυρίσω λίγο στη προηγούμενη κουβέντα που λέγαμε για τους αστυνομικούς ότι δεν υπάρχει δυνατότητα αυξήσεων. Ερώτημα πρώτον, είναι αδικημένοι οι άντρες και οι γυναίκες της ΕΛ.ΑΣ. και των υπολοίπων Σωμάτων Ασφαλείας;
Υπουργός: Αδικημένοι στα οικονομικά θέματα αναφέρεστε;
Δημοσιογράφος: Στα οικονομικά θέματα.
Υπουργός: Ναι, είναι άνθρωποι οι οποίοι αμείβονται με χαμηλούς μισθούς, υπάρχει ένα μεγάλο μέρος από αυτούς τους ανθρώπους που είναι όλη τη μέρα στο πεζοδρόμιο, σε δύσκολες συνθήκες, μονότονες πολλές φορές συνθήκες, όταν φυλάνε ένα κτίριο είναι ξέρετε το ψυχολογικό βάρος είναι αρκετό, γιατί είναι μονότονη η δουλειά, δεν έχει εναλλαγές…
Δημοσιογράφος: …και επικίνδυνη που έρχονται αντιμέτωποι με κακοποιούς.
Υπουργός: Επικίνδυνη σε αρκετές περιπτώσεις, δυστυχώς σε αυτή τη φάση δεν μπορεί να γίνουν αυξήσεις στους μισθούς.
Δημοσιογράφος: Μπορεί να είναι προτεραιότητα οι άνθρωποι αυτή όταν η χώρα βγει από τα μνημόνια, όταν τα οικονομικά το επιτρέψουν, εννοώ άμεσα;
Υπουργός: Θα πρέπει να είναι, εμείς εν τω μεταξύ κοιτάζουμε να διορθώσουμε τα θεσμικά θέματα, τα οποία δεν έχουν οικονομικό κόστος και είναι και κάτι το οποίο λέω και στους συνδικαλιστές και στην Ηγεσία της Αστυνομίας και του Πυροσβεστικού Σώματος. Επειδή ξέρω το χώρο των ενστόλων, λόγω της προϋπηρεσίας μου στις Ένοπλες Δυνάμεις. Μπορούμε να διορθώσουμε και έχουμε διορθώσει αρκετά θεσμικά θέματα που δεν έχουν οικονομικό κόστος ώστε να έχουμε κάνει αυτές τις αλλαγές, τις ανέξοδες όπως είπα αυτό το διάστημα που δεν μπορούμε να κάνουμε πολλά πράγματα στα οικονομικά.
Δημοσιογράφος: Η κατάσταση που έλεγε πριν η Αγγελική στην Ελληνική Αστυνομία, δηλαδή υπάρχουν περιπολικά; Πώς αντιμετωπίζεται αυτό το πρόβλημα τις έλλειψης υλικού πολλές φορές που γεννά η κρίση;
Δημοσιογράφος: Και οι συνδικαλιστές της Αστυνομίας έχουν κάνει πολλές φορές πολύ μεγάλο παράπονο, για το πρόβλημα των υποδομών.
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Το θέμα της ανανέωσης στόλου, όταν λέμε στόλο, εννοούμε γύρω στα 10.000 αυτοκίνητα και μοτοσυκλέτες της Ελληνικής Αστυνομίας, είναι κάτι στο οποίο δεν δόθηκε προτεραιότητα μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες, μετά το 2004. Ένας μικρός αριθμός μόνο ανανεώθηκε από τότε, με αποτέλεσμα να επιβαρυνθούν με πάρα πολλά χιλιόμετρα τα αυτοκίνητα και οι μοτοσυκλέτες. Εμείς ξεκινήσαμε με ευρωπαϊκά χρήματα, αυτό μπορούμε αυτή τη στιγμή, την ανανέωση.
Ήδη οι διαδικασίες που δεν είναι εύκολες διαδικασίες έχουν αρχίσει και αποδίδουν και ήδη αρχίσαμε να παραλαμβάνουμε οχήματα. Μέχρι το τέλος του έτους αυτού και αρχές του ’19 θα έχει ανανεωθεί το 11% περίπου του στόλου της Ελληνικής Αστυνομίας.
Δημοσιογράφος: Μέχρι πότε το 11% ανανέωση;
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Τέλος ’18 αρχές ’19, θα έχει ανανεωθεί το 11% περίπου τους στόλου της Ελληνικής Αστυνομίας. Δεν είναι μεγάλο νούμερο αλλά αυτό μπορούμε να κάνουμε αυτή τη στιγμή. Δυστυχώς θα έπρεπε να είχαν δοθεί προτεραιότητες σε αυτό τον τομέα που δεν δόθηκαν και κοιτάζουμε παράλληλα μήπως βρούμε και άλλες λύσεις αλλά είναι σε εξέταση αυτή τη στιγμή από το Υπουργείο Οικονομικών.
Δημοσιογράφος: Ο ακροατής μας ο κύριος Παναγιωτίδης, κύριε Τόσκα, αναφέρεται στην αντιπυρική περίοδο που έχει ήδη ξεκινήσει νωρίς και ρωτάει ποιος είναι ο βαθμός ετοιμότητας αυτή τη στιγμή σε εναέρια και όχι μόνο μέσα.
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Η αντιπυρική περίοδος τυπικά - νομικά αρχίζει 1η Μαΐου. Βέβαια τα προβλήματα έχουν αρχίσει πιο πριν, λόγω διαφοροποίησης των κλιματολογικών συνθηκών παγκόσμια και στη χώρα μας ή και της αδιαφορίας, της μη τήρηση των κανόνων από κάποιους που πάνε να κάψουν κλαδιά ενώ φυσάει ή πάνε να κάψουν δεν ξέρω τι, έξω από το σπίτι τους ενώ φυσάει.
Θα πρέπει να προσέχουν όλοι οι πολίτες λοιπόν, γιατί από ένα τέτοιο περιστατικό άρπαξε φωτιά στην Ηλεία αυτές τις ημέρες και ευτυχώς ελέγχθηκε με τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των πυροσβεστών. Εμείς έχουμε κάνει όλες τις ενέργειες ώστε έγκαιρα να έχουμε τα πυροσβεστικά ελικόπτερα και τα ιπτάμενα μέσα.
Στείλαμε για πρώτη φορά κινητήρες και τους περιμένουμε μέσα στο Μάιο των περίφημων Καναντέρ στην Αμερική για ανακατασκευή, των παλιών Καναντέρ αυτών που χρονολογούνται από το 1974, αλλά δυστυχώς τότε που υπήρχαν χρήματα δεν φρόντισε κανένας να ανανεώσει το στόλο των πυροσβεστικών αεροσκαφών και τώρα και να θέλει δεν βρίσκει γιατί παγκόσμια δεν παράγονται τέτοια αεροπλάνα.
Είναι τεράστια προβλήματα, είμαστε σε συνεργασία με άλλες χώρες. Με το Γάλλο ομόλογό μου συζητήσαμε αυτά τα θέματα πριν ένα περίπου μήνα το θέμα της ανανέωσης των πυροσβεστικών αεροσκαφών σε ευρωπαϊκό επίπεδο, της δημιουργίας δηλαδή ενός πανευρωπαϊκού στόλου ή πυροσβεστικών αεροσκαφών σε συνεννόηση με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Γίνονται προσπάθειες από όλες τις χώρες, έχουν πρόβλημα όλες οι χώρες του νότου της Ευρώπης. Παρόλο αυτά εμείς θα έχουμε διασφαλίσει για αυτό το καλοκαίρι, θα έχουμε περισσότερα πυροσβεστικά αεροπλάνα ή ελικόπτερα, πολύ περισσότερα από ότι είχαμε πέρυσι, παρότι κοστίζουν πάρα πολύ.
Δημοσιογράφος: Παρόλο αυτά σας φοβίζει η περίοδος που έρχεται;
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Τα κλιματολογικά φαινόμενα έχουν διαφοροποιηθεί με ανέμους μεγάλης έντασης σε όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού αλλά και τώρα έχουμε φαινόμενα μετεωρολογικά στα οποία δεν είχαμε συνηθίσει. Για παράδειγμα κυκλώνες δεν υπήρχαν στην Ελλάδα. Υπήρχαν στην Αμερική, υπήρχαν σε άλλες περιοχές και έχουμε και μεγαλύτερη ξηρασία.
Αυτά είναι φαινόμενα τα οποία θα πρέπει να τα λάβουμε υπόψη μας, μια τελευταία, περσινή μελέτη του Ινστιτούτου Lancet λέει ότι μέχρι το τέλος του αιώνα 7 στους 10 Ευρωπαίους πολίτες θα έχουν πληγεί από φαινόμενα που έχουν σχέση με τη διαφοροποίηση της φύσης, των μετεωρολογικών δεδομένων. Άρα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι στο θέμα της Πολιτικής Προστασίας και να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε πολύ πιο σοβαρά αυτά τα θέματα σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Δημοσιογράφος: Τώρα όπως μας τα λέτε και πάμε λίγο πιο έτσι και μονολεκτικές και οι ερωτήσεις, ούτε ψύλλος στον κόρφο σας με τόσα προβλήματα και μεταξύ άλλων έχουμε, όπως προανήγγειλε ουσιαστικά χθες από τη συχνότητα μας ο Υπουργός Δικαιοσύνης, ο κύριος Σταύρος Κοντονής, την απελευθέρωση εντός του Μαΐου των 8 Τούρκων στρατιωτικών. Πώς θα τους φυλάτε; Εδώ έρχονται, παίρνουν Γκιουλενιστές από άλλες χώρες, μπορεί κάποιος να τους επιτεθεί. Υπάρχει πρόβλημα; Υπάρχει δυνατότητα να φύγουν στο εξωτερικό; Τι ακριβώς συμβαίνει κύριε Υπουργέ;
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Κύριε Σκουρή, η χώρα μας δεν είναι ούτε Κόσσοβο, που έγιναν τέτοια περιστατικά αλλά ούτε και Αφρίν ή Συρία που μπαινοβγαίνει η Τουρκία. Στη χώρα μας υπάρχει ασφάλεια, στη χώρα μας υπάρχουν σοβαρές δυνάμεις και Ένοπλες Δυνάμεις και δυνάμεις ασφάλειας και δεν υπάρχει περίπτωση να διανοηθεί κάποιος να κάνει, να πειράξει οποιονδήποτε βρίσκεται μέσα στην ελληνική επικράτεια. Επομένως εμείς θα διασφαλίσουμε τους όποιους ανθρώπους βρίσκονται στην επικράτειά μας χωρίς κανένα πρόβλημα.
Δημοσιογράφος: Αυτό ισχύει και για τους Γκιουλενιστές; Γιατί είδαμε τον κύριο Γιλντιρίμ να το θέτει πρόσφατα ως θέμα στον κύριο Τσίπρα.
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Οι όποιες πολιτικές δραστηριότητες πολιτών άλλων χωρών δεν θα επιτραπούν στο έδαφος το δικό μας, παρά μόνο αν είναι μέσα στο πλαίσιο των νόμων των δικών μας. Αν θέλουν κάποιοι να ασκήσουν δραστηριότητα έκνομη ας πάνε όπου θέλουν, έξω από την επικράτεια τη δική μας, γιατί εδώ δεν υπάρχει περίπτωση.
Δεν είναι ευπρόσδεκτοι άνθρωποι εδώ, οι οποίοι θα ασκήσουν πολιτική δραστηριότητα απέναντι σε γειτονικές χώρες ή σε άλλες χώρες με τις οποίες έχουμε καλές σχέσεις. Αυτό είναι ξεκαθαρισμένο, το δείξαμε και τις παραμονές της επίσκεψης Ερντογάν όταν συνελήφθη μια ομάδα ανθρώπων, Τούρκων πολιτών, οι οποίοι είχαν έκνομη δραστηριότητα και το έχουμε δείξει και σε άλλες περιπτώσεις.
Δημοσιογράφος: Τώρα υπάρχει άλλο ένα θέμα, αυτές οι ακροδεξιές ομάδες που συλλαμβάνετε τελευταία, συνδέονται με τη «Χρυσή Αυγή», έχετε ενδείξεις τέτοιες;
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Στην περίπτωση της Φαβέλας στον Πειραιά φάνηκε ότι κάποιοι από αυτούς τους ανθρώπους είχαν σχέση με τη «Χρυσή Αυγή», πρωτοξάδερφα είναι έτσι, μη κοροϊδευόμαστε και εμείς τους δείξαμε ότι δεν μπορούν να κάνουν ό,τι θέλουν, δεν μπορούν να πειράζουν έλληνες πολίτες ή μετανάστες ή οποιονδήποτε νομίζουν αυτοί ότι θεωρούν εύκολο στόχο για να δείξουν τις αντιλήψεις τις δικές τους.
Το αβγό του φιδιού δεν υπάρχει περίπτωση να το αφήσουμε να γεννηθεί στον ελληνικό χώρο. Ο χώρος ο δικός μας γενικώς έχει υποφέρει από τις ακροδεξιές, φασιστικές, ναζιστικές αντιλήψεις. Έχουμε θρηνήσει χιλιάδες θύματα στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και επομένως δεν υπάρχει καμία περίπτωση να ανεχθούμε δραστηριότητα από αυτούς τους χώρους. Όσο πιο γρήγορα το καταλάβουν, τόσο το καλύτερο και για αυτούς και για τον περίγυρό τους.
Δημοσιογράφος: Κύριε Τόσκα το τελευταίο θέμα, υπάρχει έντονη κοινωνική αγωνία για τις διαρρήξεις και ληστείες σε σπίτια. Μια με τον παππού που πυροβόλησε το ληστή του, μια με τον επιχειρηματία που πυροβολήθηκε από το ληστή του. Ο κόσμος αναρωτιέται που είναι ο αστυνομικός της γειτονιάς, τι έχει γίνει αυτή η εξαγγελία;
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Δυσάρεστες καταστάσεις και εμείς προσπαθούμε ακριβώς γι αυτό το λόγο, να κατεβάσουμε στο δρόμο όσο το δυνατόν περισσότερους αστυνομικούς είτε αυτοί βρίσκονται στα γραφεία είτε βρίσκονταν στις ομάδες ΔΙ.ΑΣ. και είχαν αποσπαστεί από εκεί, είτε βρίσκονταν στη φύλαξη προσώπων ή χώρων.
Αυτή είναι η επιδίωξή μας, η Ελληνική Αστυνομία να γίνει μια Υπηρεσία που προσφέρει υπηρεσίες στο δρόμο, στον απλό πολίτη και όχι στα γραφεία. Όπως βλέπετε και το είδατε αυτές τις μέρες με τους 800 που με μεγάλη αποφασιστικότητα πήραμε σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα από διάφορα πρόσωπα και παρά τις γκρίνιες, τις αντιδράσεις εμείς προχωράμε σε αυτή τη κατεύθυνση.
Δεν είμαστε ευχάριστοι σε κάποιους που τους πήραμε αστυνομικούς. Έχω ήδη δεχθεί χτυπήματα κάτω από τη μέση από κάποιους που δεν τολμούν να πουν βέβαια «γιατί μου πήρατε τον αστυνομικό» αλλά χτυπούν με άλλες προφάσεις. Εμείς όμως είμαστε αποφασισμένοι να εξυπηρετήσουμε τον απλό πολίτη είτε αρέσει σε κάποιους που τους χαλάμε τις συνήθειες, είτε όχι.
Δημοσιογράφος: Ναι αλλά βλέπουμε και πολλούς αστυνομικούς στα γήπεδα.
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Αυτό είναι ένα μεγάλο ζήτημα κύριε Σκουρή και ίσως είμαστε η μοναδική χώρα στην Ευρώπη, στην οποία οι αστυνομικοί βρίσκονται μέσα στα γήπεδα στη διάρκεια του αγώνα.
Δημοσιογράφος: Πρότασή σας είναι να μην είναι;
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Και η πρόταση η δική μου και η πρόταση του κυρίου Βασιλειάδη είναι να μην υπάρχουν αστυνομικοί στη διάρκεια του αγώνα και να μπαίνουν μόνο όταν διαταραχθεί η τάξη, όπως γίνεται στο εξωτερικό, μετά από αίτημα του υπεύθυνου ασφαλείας του γηπέδου. Ο έλεγχος σε αυτούς που μπαίνουν στο γήπεδο να γίνεται αποκλειστικά από ανθρώπους του γηπέδου, της ομάδας τέλος πάντων και αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να γίνει πάρα πολύ γρήγορα ώστε και οι αστυνομικοί να αποδεσμευτούν αλλά και να υπάρξει μια άλλη αντίληψη μέσα στο γήπεδο.
Δημοσιογράφος: Από το καλοκαίρι που έρχεται ουσιαστικά από τη νέα περίοδο να γίνει αυτό.
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Ακριβώς.
Δημοσιογράφος: Αγγελική, νομίζω ότι ήταν χείμαρρος ο Υπουργός, ρωτήσαμε σχεδόν όλα. Να σας πω τι δεν ρωτήσαμε, δεν ρωτήσαμε Τζιχαντιστές φοβάστε; Και το λέω και σε συνδυασμό με το προσφυγικό.
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Παρότι δεν έχουμε εντοπίσει οργανωμένες ομάδες Τζιχαντιστών στη χώρα μας και το δεν έχουμε εντοπίσει σχετίζεται με τις έρευνες που έχουν γίνει σε μεγάλη έκταση, με τους ανθρώπους των bloko
247».
Ακολουθεί το απομαγνητοφωνημένο κείμενο της συνέντευξης:
Δημοσιογράφος: Κύριε Υπουργέ σας ευχαριστούμε πάρα πολύ που ανταποκριθήκατε στην πρόσκληση και είστε εδώ σήμερα μαζί μας.
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Καλημέρα κύριε Σκουρή και ευχαριστώ για την πρόσκληση.
Δημοσιογράφος: Λοιπόν, από πού να ξεκινήσουμε;
Δημοσιογράφος: Από πού να πρωτοξεκινήσουμε; Ο κόσμος ξέρετε, μας έχουν στείλει ήδη ερωτήσεις, ανησυχούν πάρα πολύ για το έγκλημα στην καθημερινότητα για θέματα ασφάλειας που αφορούν τους πολίτες στα σπίτια τους, στους δρόμους που κινούνται. Είναι όλοι ενήμεροι για τους αριθμούς που έχει δημοσιοποιήσει η Ελληνική Αστυνομία που δείχνουν κάποια μείωση του εγκλήματος, παρόλα αυτά πολλοί αισθάνονται ανασφάλεια. Άδικο έχουν;
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Γι’ αυτό το λόγο, παρότι το έγκλημα και η παραβατικότητα όπως δείχνουν τα στατιστικά της αστυνομίας έχει μειωθεί στη διάρκεια του προηγούμενου χρόνου αλλά και τα πρώτα στοιχεία του α’ τριμήνου του ’18 αυτό ακριβώς δείχνουν.
Παρόλο αυτά εμείς παίρνουμε τα μέτρα μας, συνεχώς προσαρμοζόμαστε στις ανάγκες ασφάλειας και αυτό φάνηκε με τις αποφάσεις, τις οποίες πήραμε αυτές τις ημέρες ώστε να κατέβουν στο πεζοδρόμιο 800 αστυνομικοί που μέχρι τώρα φύλασσαν πρόσωπα και χώρους. Να προσαρμόζουμε τις τακτικές μας, να προσαρμόζουμε τις δυνάμεις μας ακριβώς για να αυξήσουμε το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών.
Δημοσιογράφος: Τώρα κύριε Υπουργέ, μιας και είπατε ότι πήρατε από πρόσωπα και στόχους. Πόσοι φυλάνε στόχους και πόσους πήρατε, πόσους παραλάβατε και πόσους έχετε σύνολο που φυλάνε πρόσωπα και στόχους.
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Κύριε Σκουρή μέχρι το 2016 ο αριθμός των αστυνομικών που φύλασσαν πρόσωπα και χώρους συνεχώς αυξανόταν. Νομίζω δεν θυμάστε ποτέ να έγινε μείωση έστω και ενός αστυνομικού από πρόσωπα ή χώρους. Όλοι ήθελαν να κάνουν τον καλό, έδιναν στον οποιοδήποτε, αστυνομικό λες και οι αστυνομικοί ήταν ιδιοκτησία τους και αυτό γινόταν από τις προηγούμενες κυβερνήσεις.
Εμείς για πρώτη φορά το 2016, μειώσαμε τους αστυνομικούς που φύλασσαν πρόσωπα κατά 450 άτομα, ήταν ο στόχος μας λίγο παραπάνω. 450 άτομα μειώσαμε και τώρα μειώνουμε 800 άτομα. Θα συνεχιστεί αυτή η προσπάθεια μέχρι να φτάσουμε το επίπεδο των άλλων ευρωπαϊκών χωρών, που δεν βλέπετε αυτό το φαινόμενο που είναι μία στρέβλωση.
Δημοσιογράφος: Παρεμπιπτόντως δεν ξέρω εάν αληθεύουν οι πληροφορίες που λένε ότι δέχεστε και πολλές πιέσεις για να μην πάρετε αστυνομικούς, πολύ περισσότερο από οτιδήποτε άλλο. Αυτές είναι οι μεγαλύτερες πιέσεις που δέχεστε ως Υπουργός; Είναι αλήθεια αυτό;
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Στο τηλέφωνο μου υπάρχουν πάρα πολλές κλήσεις από ανθρώπους που πιστεύουν ότι πρέπει να έχουν αστυνομικούς είτε να παίζουν το ρόλο σεκιούριτι είτε για να τους έχουν ως ορντινάτσα. Ο αστυνομικός δεν είναι ούτε ορντινάτσα ούτε σεκιούριτι. Ο αστυνομικός είναι για να φυλάει τον πολίτη, ιδιαίτερα τον απλό πολίτη, ο οποίος δεν έχει τη δυνατότητα να προστατευτεί με κάποιους τρόπους και κάποιους επώνυμους, δεν έχω αντίρρηση, οι οποίοι πράγματι κινδυνεύουν όχι όμως αυτούς που είτε θέλουν να δείχνουν το “κοινωνικό status ” και ότι βρίσκονται στην εξουσία ούτε κάποιους οι οποίοι έχουν φαντασιακές αντιλήψεις περί ασφάλειας.
Δημοσιογράφος: Συνεργαστήκατε πολύ καλά με τη Νέα Δημοκρατία από ότι καταλάβαμε για αυτό το συγκεκριμένο ζήτημα. Είχε κάνει και μία πρόταση ο κ. Μητσοτάκης.
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Ναι η δική μας προσπάθεια και ο σχεδιασμός είχε ξεκινήσει εδώ και αρκετό καιρό, πάνω από ένα μήνα και κάποια στιγμή το κατάλαβε αυτό ο κύριος Μητσοτάκης και θέλησε να πει ότι συνεισφέρει με προσωπικό, με αστυνομικούς οι οποίοι φυλάσσουν τα κτίρια της Νέας Δημοκρατίας. Οι απαιτήσεις οι δικές μας δεν είναι μόνο για συγκεκριμένους χώρους, είναι σε μεγαλύτερη έκταση. Πάντως εγώ χαίρομαι όταν γίνονται αποδεκτές οι προτάσεις μας και θα καλούσα βέβαια και κάποιους οι οποίοι από τη μία λένε ότι είναι υπέρ της μείωσης των αστυνομικών για τη φύλαξη προσώπων αλλά μάλλον εννοούν άλλους ανθρώπους και όχι τον εαυτό τους να συμβάλλουν και αυτοί με ειλικρινές τρόπο για το κοινό καλό.
Δημοσιογράφος: Τώρα είστε ικανοποιημένος από την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας;
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Ποτέ δεν θα είμαι απόλυτα ικανοποιημένος μέχρι να υπάρξει πολύ σημαντική μείωση της εγκληματικότητας. Δυστυχώς όμως παγκόσμια το έγκλημα βρίσκει τρόπους και διεισδύει στις κοινωνίες, εκμεταλλευόμενο τα κοινωνικά προβλήματα και εκμεταλλευόμενο διάφορους χώρους. Κάνουμε πολύ μεγάλες προσπάθειες, αλλάζει μορφές συνεχώς το έγκλημα. Η μείωση των συνοριακών ελέγχων του έχει επιτρέψει να κινείται πιο εύκολα και γι’ αυτό κάνουμε συνεργασίες με άλλες χώρες, κάνουμε συνεργασίες με Υπηρεσίες άλλων χωρών, προκειμένου να χτυπήσουμε το έγκλημα, προκειμένου να μειώσουμε την εγκληματικότητα.
Δημοσιογράφος: Τώρα, δεν ξέρω αν συμφωνείτε με το Νόμο Παρασκευόπουλο. Διαβάζω τελευταία, ότι επίκειται νέο κύμα αποφυλακίσεων, βάση το Νόμου και μάλιστα επικίνδυνων εγκληματιών.
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Ο Νόμος Παρασκευόπουλου είναι φυσικά θέμα, κύρια, του Υπουργείου Δικαιοσύνης, από κει και πέρα, ότι θα πρέπει να υπάρχει έλεγχος σε ανθρώπους οι οποίοι αποφυλακίζονται και οι οποίοι έχουν κάποια δραστηριότητα στη συνέχεια, αυτό είναι γεγονός. Κύρια, αφορά το Υπουργείο Δικαιοσύνης.
Δημοσιογράφος: Τροποποιήσεις λέτε ότι πρέπει να υπάρξουν αν κατάλαβα καλά.
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Αυτό είναι κάτι το οποίο μπορούμε να δούμε, αλλά δεν θα πρέπει να επηρεάζει και τη βούληση ενός ανθρώπου ο οποίος έπεσε σε παραβατικότητα και θέλει να ενταχθεί στην κοινωνία, πρέπει να εντάσσουμε τους ανθρώπους που βρέθηκαν σε κάποια φάση, εκτός νόμου, να εντάσσονται στη συνέχεια στην κοινωνία. Αυτή είναι η κύρια αποστολή και από κει και πέρα όμως θα πρέπει να υπάρχει και έλεγχος.
Δημοσιογράφος: Ταυτόχρονα η αντιπολίτευση σας κατηγορεί, η αξιωματική κυρίως, ότι ένας από τους λόγους που αυξήθηκε η εγκληματικότητα ήταν ότι διαλύσατε την Ομάδα ΔΙ.ΑΣ. και ότι δεν υπάρχουν αστυνομικοί να παίζουν το ρόλο που έπαιζε αυτή η ομάδα.
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Οι ίδιοι οι Διοικητές, οι πρώτοι Διοικητές της Ομάδας ΔΕΛΤΑ, όχι ΔΙ.ΑΣ. , έχουν περιγράψει το ρόλο τον οποίο έπαιζαν αυτές οι ομάδες, έχουν κάνει κριτική στον τρόπο δράσης αυτών των ομάδων. Και ξέρετε κάτι; Εγώ δεν θα επιτρέψω σε κανέναν, σε καμιά δύναμη του κρατικού μηχανισμού, της Ελληνικής Αστυνομίας εννοώ, για την οποία είμαι υπεύθυνος πολιτικά, να παίζει ρόλο χωρίς καν έλεγχο. Αυτές οι ομάδες ενεργούσαν χωρίς έλεγχο, ουσιαστικά χωρίς Διοικητές σε κάθε τμήμα, σε κάθε διμοιρία, ήταν ένα μεγάλο σύνολο, ένα τσούρμο θα έλεγα που ενεργούσε αυθόρμητα.
Δημοσιογράφος: Συγνώμη, ήταν ένα τσούρμο και ενεργούσε αυθόρμητα με τι σκοπό; Γιατί είχαν γίνει πολλά αν θυμάμαι καλά και με τις διαδηλώσεις με την Ομάδα ΔΕΛΤΑ.
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Ακριβώς, υπήρχαν οι διαδηλωτές από τη μία μεριά και υπήρχαν οι αντιδιαδηλωτές, αν είναι σωστός ο όρος, από την άλλη μεριά. Αυτό προκαλούσε μεγάλες εντάσεις, προκαλούσε, ουσιαστικά πυροδοτούσε τα επεισόδια και νομίζω σε μια περίοδο στην οποία θέλουμε να δημιουργήσουμε κλίμα ευνοϊκό για την οικονομική ανάπτυξη, για τις συναινέσεις, για την πρόοδο της κοινωνίας μας, ιδιαίτερα σε μια εποχή μετά την οικονομική κρίση, δεν χρειάζεται να έχουμε ομάδες που πυροδοτούν εντάσεις.
Δημοσιογράφος: Η αντιπολίτευση κύριε Υπουργέ, σας κατηγορεί συχνά για ανοχή απέναντι στο Ρουβίκωνα και για άλλες συλλογικότητες του αντιεξουσιαστικού χώρου, για την παραβατικότητα των Εξαρχείων, να το πούμε σχηματικά. Πιστεύετε ότι είναι άδικη, υπερβολική αυτή η κριτική; Σας ρωτώ γιατί και οι κάτοικοι της περιοχής έχουν πάρα πολλά παράπονα για καταστροφή των περιουσιών τους, για τη δυσκολία του να κινηθούν το βράδυ ελεύθερα.
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Να σας θυμίσω πότε δημιουργήθηκαν, πότε ξεκίνησαν τα προβλήματα στα Εξάρχεια; Ίσως το έχουμε ξεχάσει όλοι, αλλά πόσες δεκαετίες πριν ξεκίνησαν τα προβλήματα στα Εξάρχεια; Να σας θυμίσω πότε δημιουργήθηκε και τι ρόλο έπαιξε το κράτος στην δημιουργία του τεράστιου προβληματικού χώρου της Δυτικής Αττικής; Για την οποία, βέβαια, κουβέντα δεν λέει η Νέα Δημοκρατία και αν θέλετε να συγκρίνουμε την παραβατικότητα, την εγκληματικότητα και τα προβλήματα που υπάρχουν σε όλους αυτούς τους χώρους; Ποιος άλλος τόλμησε να κάνει επιχειρήσεις εναντίον των ναρκωτικών, των κυκλωμάτων των ναρκωτικών μέσα στα Εξάρχεια; Βλέπετε τι γίνετε όλα αυτά τα χρόνια απέναντι σε αυτά τα κυκλώματα των ναρκωτικών. Τα ναρκωτικά πυροδοτούν και άλλες καταστάσεις. Το ίδιο και στη Δυτική Αττική. Πόσο έχει ηρεμήσει η Δυτική Αττική αυτή τη στιγμή; Δεν λέω έχουν εξαλειφθεί τα προβλήματα, όπως δεν έχουν εξαλειφθεί και στα Εξάρχεια τα προβλήματα και αν θέλετε να με ρωτήσετε αν είμαι ευχαριστημένος, θα σας πω όχι, υπάρχει τεράστιο έργο που πρέπει να γίνει ακόμη.
Δημοσιογράφος: Να τα βάλουμε λίγο σε μία τάξη κύριε Υπουργέ; Όντως υπάρχει και θέμα με τον Ρουβίκωνα, υπάρχει και θέμα με τα Εξάρχεια. Ας πάμε πρώτα στα Εξάρχεια. Πού είναι το πρόβλημα συνέχεια με τους μπαχαλάκηδες και εκτιμάτε, γιατί είχα ακούσει κάποια φορά να αφήνετε υπονοούμενα ότι κάποιοι από αυτούς μπορεί να είναι κάτι σαν μπροστά από εμπόρους ναρκωτικών, ή κάποιοι εμπόριο με αυτούς.
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Είναι αλήθεια ότι οι μπαχαλάκηδες έχουν εξυπηρετήσει πολλές καταστάσεις και ιστορικά αν θέλετε, αυτές οι ομάδες, που κινούνται μεταξύ της παραβατικότητας και μιας επίφασης πολιτικής αντίληψης, για μένα δεν υπάρχει πολιτική αντίληψη στις δράσεις τους, υπάρχει μια αντίδραση την οποία εκμεταλλεύονται διάφοροι, για διάφορες ομάδες που κινούνται γύρω από το ποινικό έγκλημα και την παραβατικότητα. Έχουμε διαπιστώσει σε ορισμένες περιπτώσεις συνέργειες μεταξύ κυκλωμάτων ναρκωτικών και μπαχαλάκηδων. Αυτοί προσπαθούν να αφήσουν αυτό το χώρο, να κρατήσουν αυτό το χώρο υπό τον έλεγχο τους, εμείς προσπαθούμε να ελέγξουμε αυτόν τον χώρο και γι΄ αυτό υπάρχει αυτή η αντιπαράθεση. Η αντιπαράθεση αυτή το τελευταίο διάστημα έχει λίγο μειωθεί, θα συνεχίσουμε όμως και θα εντείνουμε τους ελέγχους και γύρω από το Πολυτεχνείο και όπου δρουν αυτές οι ομάδες.
Δημοσιογράφος: Πολλοί λένε ότι είναι ίσως και μια ευκαιρία να μπείτε στο Πολυτεχνείο. Λειτουργεί πολλές φορές, οι σχολές λειτουργούν λεν και το φαντάζομαι αυτό ως επιχείρημα, λειτουργούν ως ένα άντρο εξορμήσεων, μέσα στο οποίο ουσιαστικά ανεφοδιάζονται, βγαίνουν, προετοιμάζονται.
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Αυτό σε ένα βαθμό είναι Δημοσιογράφος: Δεν υιοθετώ την κατάργηση του ασύλου, προσέξτε έτσι, μην παρεξηγηθώ.
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Ακριβώς. Εκεί θα το πάω ότι είναι αληθές ως ένα βαθμό, χρησιμοποιούν αυτούς τους χώρους τους πανεπιστημιακούς, κάποιες από αυτές τις ομάδες για τους λόγους που είπατε, όμως θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί. Δεν θα πρέπει με βάση την επιχειρησιακή αποτελεσματικότητα και μόνο, να καταργήσουμε αντιλήψεις που έχουν εδραιωθεί γύρω από το πανεπιστημιακό άσυλο και τις αρχές του δημοκρατικού ελέγχου θα πρέπει να συνδυαστούν αυτά τα πράγματα. αντιλήψεις γενικότερης επέλασης στη περιοχή ή στους πανεπιστημιακούς χώρους προκειμένου να εξαλειφτούν τα προβλήματα είναι αντιλήψεις λανθασμένες και τις οποίες στο κάτω - κάτω της γραφής δεν είδαμε να χρησιμοποιούν αποτελεσματικά οι κυβερνήσεις της Δεξιάς τόσα χρόνια. Μάλλον πιο αποτελεσματικοί είμαστε εμείς με τις ισόρροπες λύσεις στις προβληματικές περιοχές, παρά αυτοί που διακήρυξαν την αντίληψη του άσπρου - μαύρου.
Δημοσιογράφος: Για τα πανεπιστήμια και τα Εξάρχεια, να μείνουμε λίγο σε αυτό, υπάρχει μια εικόνα φοβερή στα πανεπιστήμια, το ξέρετε έτσι; Υπάρχουν σχολές μέσα στις οποίες γίνεται παραεμπόριο. Στην Πανεπιστημιούπολη – Ζωγράφου, μπαίνουν και κλέβουν υπολογιστές καθηγητών οι οποίοι τρέμουν και να κάνουν καταγγελίες. Αστυνομικοί δίπλα, υπάρχει ένας πεζόδρομος στον οποίο διακινούν ναρκωτικά κάτω από το φως του ήλιου. Όλη αυτή η κατάσταση, εντάξει το πανεπιστημιακό άσυλο αλλά αυτή η κατάσταση ανομίας, τι θα πείτε σε έναν φοιτητή που κουράστηκε για να περάσει σε ένα πανεπιστήμιο και έχει βρεθεί σε αυτό τον χώρο μετά;
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Το θέμα της ασφάλειας στα πανεπιστήμια είναι ένα θέμα, το οποίο συζητάμε με τον αρμόδιο Υπουργό Παιδείας. Αυτή τη στιγμή υπάρχει μία επιτροπή, απλής αναφοράς των προβλημάτων, αλλά που ψάχνει λύσεις και πιστεύουμε πολύ σύντομα ότι θα ανακοινωθούν κάποια θέματα. Με τον κύριο Γαβρόγλου είμαστε σε στενή συνεργασία για αυτό το θέμα που πράγματι υπάρχει.
Δημοσιογράφος: Θα γίνει ανακοινώσεις δηλαδή οι οποίες θα αφορούν τι; Την αστυνόμευση γύρω από τους πανεπιστημιακούς χώρους;
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Περιμένετε λίγο και θα δείτε ότι θα ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα. Την κύρια ευθύνη την έχει το Υπουργείο Παιδείας βέβαια για αυτούς τους χώρους και με την αρμοδιότητα του Υπουργείου Παιδείας έχει συγκληθεί αυτή η επιτροπή ώστε να συμβάλουμε.
Δημοσιογράφος: Τώρα δεν ξέρω, αν ήσασταν σε μία ξένη χώρα και μία οργάνωση, εδώ, αν σε μία πρεσβεία δικιά μας, σε μία άλλη χώρα. Μας επιτίθεται μία οργάνωση όπως ο Ρουβίκωνας, τι θα λέγατε; Μήπως δημιουργεί πρόβλημα αυτό τελικά κύριε Υπουργέ; Τύχαμε στην Πρεσβεία του Ισραήλ, στο Προξενείο της Τουρκίας και όχι μία φορά, για παράδειγμα στο Ισραήλ Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Ξέχασα πριν να αναφερθώ στον Ρουβίκωνα και να μη νομιστεί ότι αποφεύγω. Υπάρχουν περιπτώσεις που ο Ρουβίκωνας έχει παραβεί το νόμο και έχουν συλληφθεί άτομα του Ρουβίκωνα και έχουν προσαχθεί στη Δικαιοσύνη. Υπάρχουν και περιπτώσεις που η συγκεκριμένη οργάνωση έκανε ακτιβιστικές πράξεις και έριξε προκηρύξεις, οπότε εκεί, μπορεί να μην είναι αρεστές πράξεις πολιτικά σε εμάς αλλά είναι μέσα στα πλαίσια τα επιτρεπόμενα σε όλες τις χώρες του κόσμου. Εμείς έχουμε σκοπό και το κάνουμε, καταβάλουμε προσπάθεια ώστε να μην υπερβαίνει οποιαδήποτε ομάδα τα όρια του νόμου και από εκεί και πέρα έχει τον λόγο η Δικαιοσύνη βέβαια.
Δημοσιογράφος: Σκέφτεστε να αλλάξετε το νομικό πλαίσιο σε ορισμένα θέματα;
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Το νομοθετικό πλαίσιο πρέπει να αλλάξει. Σε ορισμένες περιπτώσεις που βλέπουμε, όπου η εγκληματικότητα έχει αλλάξει μορφές σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Αυτά είναι ζητήματα που μας απασχολούν και βέβαια, πάντα σε συνεργασία με το Υπουργείο δικαιοσύνης.
Δημοσιογράφος: Εγώ λέω, αναφέρομαι κυρίως στον Ρουβίκωνα. Πολλοί λένε για παράδειγμα ότι υπό προϋποθέσεις, αν συνεχιστούν αυτές οι επιθέσεις σε Πρεσβείες, μπορεί να χαρακτηριστεί ακόμα και ως εγκληματική οργάνωση. Δεν συμμερίζομαι την άποψη, αλλά την έχω διαβάσει, την έχω ακούσει, έχω δει προτάσεις σχετικές.
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Τον κύριο λόγο στην εξέταση αυτού του ζητήματος και έχουμε ζητήσει βέβαια και τις προτάσεις των νομικών, έχει το Υπουργείο Δικαιοσύνης, έχουν οι νομικοί, οι οποίοι θα πρέπει να δουν τα λεπτά όρια ανάμεσα στο τι επιτρέπεται και τι όχι.
Δημοσιογράφος: Αυτό το εξετάζεται λέτε, έχετε και προτάσεις νομικών.
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Έχουμε ζητήσει τις απόψεις νομικών πάνω σε αυτά τα ζητήματα.
Δημοσιογράφος: Φαντάζομαι θα είδατε σήμερα το πρωτοσέλιδο του «Ριζοσπάστη», καταγγέλλουν αστυνομική αυθαιρεσία και βία σε βάρος διαδηλωτών χθες στο αντιπολεμικό συλλαλητήριο, έχουν φωτογραφίες, οι οποίες δείχνουν πολύ βίαια επεισόδια.
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Στο συγκεκριμένο σημείο, στο άγαλμα του Τρούμαν, που έγιναν τα επεισόδια, γιατί δεν έγιναν επεισόδια κατά την πορεία, είμαστε πολύ προσεκτικοί απέναντι σε πορείες που έχουν σχέση με έκφραση πολιτικών θέσεων ή με διεκδίκηση κοινωνικών ζητημάτων, κοινωνικών δικαιωμάτων.
Στο συγκεκριμένο σημείο, τα μέλη αυτά της ΚΝΕ του ΚΚΕ πήγαν να γκρεμίσουν το άγαλμα του Τρούμαν, αντέδρασε η αστυνομία όπως όφειλε. Αντέδρασε βέβαια, αν θέλετε, περισσότερο βίαια και υπήρξε, η σύγκρουση ήταν ιδιαίτερα βίαιη. Εμείς προσπαθούμε και η κατεύθυνση η οποία έχει δοθεί στη Ελληνική Αστυνομία είναι να τηρούνται οι ισορροπίες, να μην ξεπερνούν τα όρια. Στη συγκεκριμένη περίπτωση φαίνεται ότι ξεπεράστηκαν τα όρια.
Δημοσιογράφος: Άρα διατάζετε ΕΔΕ;
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Θα δούμε αυτή τη στιγμή και εξετάζουμε το θέμα.
Δημοσιογράφος: Τώρα λένε, είδα και δημοσιεύματα κύριε Υπουργέ, πως αισθάνεται μία Κυβέρνηση η οποία είναι αριστερή με τα αριστερά ΜΑΤ, ουσιαστικά να χτυπάει διαδηλωτές όταν ήρθε στην εξουσία με την υπόσχεση αφοπλισμού των ΜΑΤ. Θα μου πείτε ίσως παιδικές αμαρτίες αλλά έτσι είναι.
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Δεν είναι ευχάριστο καθόλου να έχουμε κλούβες των ΜΑΤ μέσα στην πόλη αλλά ξέρετε νομίζω ότι δεν είναι και τόσο συχνό φαινόμενο σε άλλες πρωτεύουσες ενώ είναι άλλα φαινόμενα σε άλλες πρωτεύουσες πολύ πιο επικίνδυνα βέβαια, αλλά δεν είναι συχνό φαινόμενο σε άλλες πρωτεύουσες ενέργειες σαν και αυτές που έχουμε δει στις τελευταίες, σε κάποιες διαδηλώσεις, ξεπερνιόνται τα όρια από διάφορες ομάδες διαδηλωτών και εκεί πράγματι υπάρχει πρόβλημα. Πιστεύω ότι τώρα που είμαστε σε μια φάση ξεπεράσματος της οικονομικής κρίσης και πάνε τα πράγματα να ομαλοποιηθούν, θα υπάρξει και μια ψυχραιμότερη αντίληψη και των ανθρώπων που διαδηλώνουν απέναντι στον κρατικό μηχανισμό. Δεν είναι πάντοτε ο κρατικός μηχανισμός ο εχθρός και δεν είναι πάντοτε…
Δημοσιογράφος: Δηλαδή καταγγέλλετε ουσιαστικά τους διαδηλωτές για επιθέσεις στην Αστυνομία; Για επιθέσεις στα ΜΑΤ;
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Υπάρχουν περιπτώσεις, όχι σε όλες τις περιπτώσεις, αλλά υπάρχουν περιπτώσεις που υπήρξαν επιθέσεις απέναντι στα ΜΑΤ και υπήρξαν και περιπτώσεις αν θέλετε που και η αντίδραση των ΜΑΤ δεν ήταν η σωστή. Πιστεύω ότι σιγά - σιγά αποκαθίσταται μια ισορροπία και να σας θυμίσω ποια ήταν η κατάσταση πριν τρια χρόνια στο κέντρο της Αθήνας. Τι γινόταν με τα σύννεφα των δακρυγόνων που δεν μπορούσες να πλησιάσεις το κέντρο σχεδόν κάθε ημέρα.
Δημοσιογράφος: Εννοείται τα επεισόδια με τους αναρχικούς αλλά φαντάζομαι δεν ήρθατε με αυτές τις υποσχέσεις στην εξουσία ότι θα κάνετε τα ίδια πράγματα με τους προηγούμενους;
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Ναι, αλλά ας κάνουμε, να μην υπήρξε απόλυτη ηρεμία μέσα στην Αθήνα αλλά ας κάνουμε μια σύγκριση της κατάστασης της προηγούμενης με τη κατάσταση τη τωρινή. Τι γίνεται τώρα με τις διάφορες διαδηλώσεις και τι γινότανε παλιά. Με το που ξεκίναγε μια διαδήλωση ξεκίναγαν και τα δακρυγόνα. Αυτά τα φαινόμενα δεν τα βλέπετε, βλέπετε σε πολύ πιο αραιή αν όχι σπάνια περίπτωση χρήση δακρυγόνων και ειδικά βομβίδων δακρυγόνων που είναι ιδιαίτερα δραστικές, σχεδόν δεν βλέπετε καθόλου και βλέπετε μόνο τη χρήση των δακρυγόνων με τις φυσούνες εκεί που και αυτό θα πρέπει να σταματήσει όπως θα πρέπει να σταματήσουν και οι βιαιότητες από κάθε πλευρά. Οι διαδηλώσεις πρέπει να γίνονται αλλά θα πρέπει να γίνονται με κάποιο σεβασμό στους κανόνες εκατέρωθεν.
Δημοσιογράφος: Κύριε Τόσκα υπάρχουν προκάτοχοι σας στο Υπουργείο Δημόσιας Τάξης τότε, Προστασίας του Πολίτη σήμερα, όπως ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης ή ο Νίκος Δένδιας, δύο παραδείγματα αναφέρω ενδεικτικά, που απολαμβάνουν μεγάλης εμπιστοσύνης και εκτίμησης ακόμα και από πολιτικούς τους αντιπάλους. Εσείς τι πιστεύετε για αυτούς τώρα που έχετε κάτσει στην ηλεκτρική καρέκλα;
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Η θέση του Υπουργού ειδικά του Υπουργού σε αυτήν την ηλεκτρική καρέκλα, κυρία Σπανού, είναι να συμβάλει με ότι δυνάμεις έχει στη γενικότερη προσπάθεια για την ασφάλεια, αλλά μιας ασφάλειας με διαστάσεις σύγχρονες, προσαρμοσμένη στα τωρινά δεδομένα. Και όπως οι προκάτοχοί μου πρόσφεραν αυτό που μπόρεσαν και αυτό που νόμιζαν σωστό και εγώ προσπαθώ να βοηθήσω στην αντιμετώπιση καταστάσεων δύσκολων.
Έχουμε τα τελευταία χρόνια να αντιμετωπίσουμε καταστάσεις που έχουν σχέση με το έγκλημα που περνάει διασυνοριακά με μεγάλη ευκολία σε όλο τον κόσμο, με πολύ μεγαλύτερη ευκολία από ότι προηγούμενα χρόνια που ήταν τα σύνορα κλειστά.
Έχουμε το μεταναστευτικό που είναι σε έξαρση μετά το 2015, με εναλλασσόμενες καταστάσεις, δύσκολες και βέβαια με τις εντάσεις και τους πολέμους να μην μειώνονται δυστυχώς στην περιοχή. Η χώρα μας πυλώνας σταθερότητας και ασφάλειας και ας τονίσω και το τελευταίο σκέλος, το οποίο δεν τονίζουμε μόνο εμείς για να ευλογήσουμε τα γένια μας: Π Αμερικανός Πρέσβης προχθές πάλι τόνισε το πόσο ασφαλής είναι η χώρα και κάλεσε τους Αμερικανούς πολίτες να επισκεφθούν ως τουρίστες την χώρα μας. Τονίζεται από όλες τις πλευρές και νομίζω ότι αυτό δεν είναι τυχαίο.
Έχει επιτευχθεί με πολύ μεγάλες προσπάθειες και με πολύ αγώνα και να θυμίσω αν θέλετε και κάποια πράγματα που έχουν ξεχαστεί, όπως ο χρόνος περνάει, τι έγινε στην Ειδομένη, τι έγινε στα νησιά, τι έγινε με την αντιμετώπιση πολλών εγκληματικών ομάδων αν θέλετε και της τρομοκρατίας. Πολύ δύσκολες καταστάσεις που νομίζω ότι ανταπεξήλθαμε.
Δημοσιογράφος : Θα πάω ένα - ένα σε αυτά κύριε Υπουργέ αλλά η Αντιπολίτευση παρόλο αυτά, η Αξιωματική πρωτίστως αλλά νομίζω και η Χαριλάου Τρικούπη ζητούν την παραίτησή σας σε κάθε ευκαιρία.
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Ναι, η Αντιπολίτευση ελλείψει προτάσεων σε άλλους τομείς, όπως είναι η οικονομία, όπως είναι εθνικά θέματα, όπως είναι άλλα ζητήματα δεν μπορεί να ανεχθεί ότι σε ένα χώρο που τον θεωρούσε προνομιακό της -κακώς βέβαια γιατί κανένας χώρος δεν ανήκει σε ένα κόμμα- η κυβέρνηση η δική μας έχει δώσει λύσεις σε πολλά ζητήματα. Και έχει δώσει αν θέλετε μια άλλη δυναμική και έχει δώσει ένα άλλο ηθικό στα μέλη των σωμάτων ασφαλείας και μια άλλη αντιμετώπιση.
Τα μέλη των Σωμάτων Ασφαλείας, οι αστυνομικοί και οι πυροσβέστες βέβαια, δεν είναι άνθρωποι β’ κατηγορίας που τους θεωρούσαν άλλες κυβερνήσεις. Εμείς δείξαμε και την εκτίμησή μας απέναντί τους και αυτοί μας το ανταπέδωσαν και διορθώνουμε ότι μπορούμε σε αυτές τις δύσκολες καταστάσεις, σε καταστάσεις και περιόδους που ούτε είναι εύκολο να δώσεις αυξήσεις οικονομικές, ούτε μπορεί να βελτιώσεις σε μία μέρα άλλα πράγματα. Κάποιες δυνατότητες τέτοιες είχαν προηγούμενες κυβερνήσεις αλλά δεν τις αξιοποίησαν.
Δημοσιογράφος: Να πούμε και κάτι χρηστικό κύριε Υπουργέ; Θα αλλάξουν οι ταυτότητες;
Υπουργός: Ναι, αυτές τις ημέρες είμαστε έτοιμοι να βγάλουμε στον αέρα την προκήρυξη της διαδικασίας, βέβαια χθες συγκλήθηκε η Κομισιόν και συζήτησε το θέμα των προδιαγραφών των ταυτοτήτων. Εμείς ως τώρα στις προδιαγραφές μας είχαμε συμπεριλάβει τις προδιαγραφές της Ε.Ε. που ίσχυαν μέχρι τώρα. Αν κάτι αλλάξει σήμερα - αύριο μπορεί να μας καθυστερήσει γύρω στις 10 μέρες προκειμένου να προσαρμοστούμε, αλλά ναι είναι ένα ζήτημα που επιτέλους προχωράει.
Δημοσιογράφος: Πότε θα ‘ ρθουνε οι νέες ταυτότητες, πότε θα είμαστε υποχρεωμένοι να έχουμε νέες ταυτότητες;
Υπουργός: Κανονικά με απόφαση που είχε ληφθεί στην Ε.Ε. το 2001, έπρεπε το 2006 οι Έλληνες πολίτες να έχουν καινούριες ταυτότητες.
Δημοσιογράφος: Ναι επειδή από το 2006 έχουν περάσει 12 χρόνια. Πότε εκτιμάτε ότι θα έχουμε νέες ταυτότητες.
Υπουργός: Από τότε δεν είχει γίνει καμία ενέργεια – καμία. Εμείς ξεκινήσαμε από το πιο απλό, από τις προδιαγραφές και μετά από πολλές εργασίες, πολύ προετοιμασία που έγινε, είμαστε στο σημείο αυτό που λέμε ότι εντός των επόμενων ημερών θα προκηρυχθεί η διαδικασία. Πιστεύουμε ότι αρχές του 2019 θα αρχίσουν να βγαίνουν οι πρώτες ταυτότητες. Αυτές τις ταυτότητες θα τις παίρνουν αυτοί που βγάζουν για πρώτη φορά, οι νέοι κυρίως άνθρωποι που βγάζουν ταυτότητα και επίσης όσοι θέλουν, θα έχει ένα κόστος κάτω από 10 ευρώ και συν τη φωτογραφία.
Δημοσιογράφος: Και να ξαναγυρίσω λίγο στη προηγούμενη κουβέντα που λέγαμε για τους αστυνομικούς ότι δεν υπάρχει δυνατότητα αυξήσεων. Ερώτημα πρώτον, είναι αδικημένοι οι άντρες και οι γυναίκες της ΕΛ.ΑΣ. και των υπολοίπων Σωμάτων Ασφαλείας;
Υπουργός: Αδικημένοι στα οικονομικά θέματα αναφέρεστε;
Δημοσιογράφος: Στα οικονομικά θέματα.
Υπουργός: Ναι, είναι άνθρωποι οι οποίοι αμείβονται με χαμηλούς μισθούς, υπάρχει ένα μεγάλο μέρος από αυτούς τους ανθρώπους που είναι όλη τη μέρα στο πεζοδρόμιο, σε δύσκολες συνθήκες, μονότονες πολλές φορές συνθήκες, όταν φυλάνε ένα κτίριο είναι ξέρετε το ψυχολογικό βάρος είναι αρκετό, γιατί είναι μονότονη η δουλειά, δεν έχει εναλλαγές…
Δημοσιογράφος: …και επικίνδυνη που έρχονται αντιμέτωποι με κακοποιούς.
Υπουργός: Επικίνδυνη σε αρκετές περιπτώσεις, δυστυχώς σε αυτή τη φάση δεν μπορεί να γίνουν αυξήσεις στους μισθούς.
Δημοσιογράφος: Μπορεί να είναι προτεραιότητα οι άνθρωποι αυτή όταν η χώρα βγει από τα μνημόνια, όταν τα οικονομικά το επιτρέψουν, εννοώ άμεσα;
Υπουργός: Θα πρέπει να είναι, εμείς εν τω μεταξύ κοιτάζουμε να διορθώσουμε τα θεσμικά θέματα, τα οποία δεν έχουν οικονομικό κόστος και είναι και κάτι το οποίο λέω και στους συνδικαλιστές και στην Ηγεσία της Αστυνομίας και του Πυροσβεστικού Σώματος. Επειδή ξέρω το χώρο των ενστόλων, λόγω της προϋπηρεσίας μου στις Ένοπλες Δυνάμεις. Μπορούμε να διορθώσουμε και έχουμε διορθώσει αρκετά θεσμικά θέματα που δεν έχουν οικονομικό κόστος ώστε να έχουμε κάνει αυτές τις αλλαγές, τις ανέξοδες όπως είπα αυτό το διάστημα που δεν μπορούμε να κάνουμε πολλά πράγματα στα οικονομικά.
Δημοσιογράφος: Η κατάσταση που έλεγε πριν η Αγγελική στην Ελληνική Αστυνομία, δηλαδή υπάρχουν περιπολικά; Πώς αντιμετωπίζεται αυτό το πρόβλημα τις έλλειψης υλικού πολλές φορές που γεννά η κρίση;
Δημοσιογράφος: Και οι συνδικαλιστές της Αστυνομίας έχουν κάνει πολλές φορές πολύ μεγάλο παράπονο, για το πρόβλημα των υποδομών.
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Το θέμα της ανανέωσης στόλου, όταν λέμε στόλο, εννοούμε γύρω στα 10.000 αυτοκίνητα και μοτοσυκλέτες της Ελληνικής Αστυνομίας, είναι κάτι στο οποίο δεν δόθηκε προτεραιότητα μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες, μετά το 2004. Ένας μικρός αριθμός μόνο ανανεώθηκε από τότε, με αποτέλεσμα να επιβαρυνθούν με πάρα πολλά χιλιόμετρα τα αυτοκίνητα και οι μοτοσυκλέτες. Εμείς ξεκινήσαμε με ευρωπαϊκά χρήματα, αυτό μπορούμε αυτή τη στιγμή, την ανανέωση.
Ήδη οι διαδικασίες που δεν είναι εύκολες διαδικασίες έχουν αρχίσει και αποδίδουν και ήδη αρχίσαμε να παραλαμβάνουμε οχήματα. Μέχρι το τέλος του έτους αυτού και αρχές του ’19 θα έχει ανανεωθεί το 11% περίπου του στόλου της Ελληνικής Αστυνομίας.
Δημοσιογράφος: Μέχρι πότε το 11% ανανέωση;
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Τέλος ’18 αρχές ’19, θα έχει ανανεωθεί το 11% περίπου τους στόλου της Ελληνικής Αστυνομίας. Δεν είναι μεγάλο νούμερο αλλά αυτό μπορούμε να κάνουμε αυτή τη στιγμή. Δυστυχώς θα έπρεπε να είχαν δοθεί προτεραιότητες σε αυτό τον τομέα που δεν δόθηκαν και κοιτάζουμε παράλληλα μήπως βρούμε και άλλες λύσεις αλλά είναι σε εξέταση αυτή τη στιγμή από το Υπουργείο Οικονομικών.
Δημοσιογράφος: Ο ακροατής μας ο κύριος Παναγιωτίδης, κύριε Τόσκα, αναφέρεται στην αντιπυρική περίοδο που έχει ήδη ξεκινήσει νωρίς και ρωτάει ποιος είναι ο βαθμός ετοιμότητας αυτή τη στιγμή σε εναέρια και όχι μόνο μέσα.
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Η αντιπυρική περίοδος τυπικά - νομικά αρχίζει 1η Μαΐου. Βέβαια τα προβλήματα έχουν αρχίσει πιο πριν, λόγω διαφοροποίησης των κλιματολογικών συνθηκών παγκόσμια και στη χώρα μας ή και της αδιαφορίας, της μη τήρηση των κανόνων από κάποιους που πάνε να κάψουν κλαδιά ενώ φυσάει ή πάνε να κάψουν δεν ξέρω τι, έξω από το σπίτι τους ενώ φυσάει.
Θα πρέπει να προσέχουν όλοι οι πολίτες λοιπόν, γιατί από ένα τέτοιο περιστατικό άρπαξε φωτιά στην Ηλεία αυτές τις ημέρες και ευτυχώς ελέγχθηκε με τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των πυροσβεστών. Εμείς έχουμε κάνει όλες τις ενέργειες ώστε έγκαιρα να έχουμε τα πυροσβεστικά ελικόπτερα και τα ιπτάμενα μέσα.
Στείλαμε για πρώτη φορά κινητήρες και τους περιμένουμε μέσα στο Μάιο των περίφημων Καναντέρ στην Αμερική για ανακατασκευή, των παλιών Καναντέρ αυτών που χρονολογούνται από το 1974, αλλά δυστυχώς τότε που υπήρχαν χρήματα δεν φρόντισε κανένας να ανανεώσει το στόλο των πυροσβεστικών αεροσκαφών και τώρα και να θέλει δεν βρίσκει γιατί παγκόσμια δεν παράγονται τέτοια αεροπλάνα.
Είναι τεράστια προβλήματα, είμαστε σε συνεργασία με άλλες χώρες. Με το Γάλλο ομόλογό μου συζητήσαμε αυτά τα θέματα πριν ένα περίπου μήνα το θέμα της ανανέωσης των πυροσβεστικών αεροσκαφών σε ευρωπαϊκό επίπεδο, της δημιουργίας δηλαδή ενός πανευρωπαϊκού στόλου ή πυροσβεστικών αεροσκαφών σε συνεννόηση με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Γίνονται προσπάθειες από όλες τις χώρες, έχουν πρόβλημα όλες οι χώρες του νότου της Ευρώπης. Παρόλο αυτά εμείς θα έχουμε διασφαλίσει για αυτό το καλοκαίρι, θα έχουμε περισσότερα πυροσβεστικά αεροπλάνα ή ελικόπτερα, πολύ περισσότερα από ότι είχαμε πέρυσι, παρότι κοστίζουν πάρα πολύ.
Δημοσιογράφος: Παρόλο αυτά σας φοβίζει η περίοδος που έρχεται;
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Τα κλιματολογικά φαινόμενα έχουν διαφοροποιηθεί με ανέμους μεγάλης έντασης σε όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού αλλά και τώρα έχουμε φαινόμενα μετεωρολογικά στα οποία δεν είχαμε συνηθίσει. Για παράδειγμα κυκλώνες δεν υπήρχαν στην Ελλάδα. Υπήρχαν στην Αμερική, υπήρχαν σε άλλες περιοχές και έχουμε και μεγαλύτερη ξηρασία.
Αυτά είναι φαινόμενα τα οποία θα πρέπει να τα λάβουμε υπόψη μας, μια τελευταία, περσινή μελέτη του Ινστιτούτου Lancet λέει ότι μέχρι το τέλος του αιώνα 7 στους 10 Ευρωπαίους πολίτες θα έχουν πληγεί από φαινόμενα που έχουν σχέση με τη διαφοροποίηση της φύσης, των μετεωρολογικών δεδομένων. Άρα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι στο θέμα της Πολιτικής Προστασίας και να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε πολύ πιο σοβαρά αυτά τα θέματα σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Δημοσιογράφος: Τώρα όπως μας τα λέτε και πάμε λίγο πιο έτσι και μονολεκτικές και οι ερωτήσεις, ούτε ψύλλος στον κόρφο σας με τόσα προβλήματα και μεταξύ άλλων έχουμε, όπως προανήγγειλε ουσιαστικά χθες από τη συχνότητα μας ο Υπουργός Δικαιοσύνης, ο κύριος Σταύρος Κοντονής, την απελευθέρωση εντός του Μαΐου των 8 Τούρκων στρατιωτικών. Πώς θα τους φυλάτε; Εδώ έρχονται, παίρνουν Γκιουλενιστές από άλλες χώρες, μπορεί κάποιος να τους επιτεθεί. Υπάρχει πρόβλημα; Υπάρχει δυνατότητα να φύγουν στο εξωτερικό; Τι ακριβώς συμβαίνει κύριε Υπουργέ;
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Κύριε Σκουρή, η χώρα μας δεν είναι ούτε Κόσσοβο, που έγιναν τέτοια περιστατικά αλλά ούτε και Αφρίν ή Συρία που μπαινοβγαίνει η Τουρκία. Στη χώρα μας υπάρχει ασφάλεια, στη χώρα μας υπάρχουν σοβαρές δυνάμεις και Ένοπλες Δυνάμεις και δυνάμεις ασφάλειας και δεν υπάρχει περίπτωση να διανοηθεί κάποιος να κάνει, να πειράξει οποιονδήποτε βρίσκεται μέσα στην ελληνική επικράτεια. Επομένως εμείς θα διασφαλίσουμε τους όποιους ανθρώπους βρίσκονται στην επικράτειά μας χωρίς κανένα πρόβλημα.
Δημοσιογράφος: Αυτό ισχύει και για τους Γκιουλενιστές; Γιατί είδαμε τον κύριο Γιλντιρίμ να το θέτει πρόσφατα ως θέμα στον κύριο Τσίπρα.
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Οι όποιες πολιτικές δραστηριότητες πολιτών άλλων χωρών δεν θα επιτραπούν στο έδαφος το δικό μας, παρά μόνο αν είναι μέσα στο πλαίσιο των νόμων των δικών μας. Αν θέλουν κάποιοι να ασκήσουν δραστηριότητα έκνομη ας πάνε όπου θέλουν, έξω από την επικράτεια τη δική μας, γιατί εδώ δεν υπάρχει περίπτωση.
Δεν είναι ευπρόσδεκτοι άνθρωποι εδώ, οι οποίοι θα ασκήσουν πολιτική δραστηριότητα απέναντι σε γειτονικές χώρες ή σε άλλες χώρες με τις οποίες έχουμε καλές σχέσεις. Αυτό είναι ξεκαθαρισμένο, το δείξαμε και τις παραμονές της επίσκεψης Ερντογάν όταν συνελήφθη μια ομάδα ανθρώπων, Τούρκων πολιτών, οι οποίοι είχαν έκνομη δραστηριότητα και το έχουμε δείξει και σε άλλες περιπτώσεις.
Δημοσιογράφος: Τώρα υπάρχει άλλο ένα θέμα, αυτές οι ακροδεξιές ομάδες που συλλαμβάνετε τελευταία, συνδέονται με τη «Χρυσή Αυγή», έχετε ενδείξεις τέτοιες;
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Στην περίπτωση της Φαβέλας στον Πειραιά φάνηκε ότι κάποιοι από αυτούς τους ανθρώπους είχαν σχέση με τη «Χρυσή Αυγή», πρωτοξάδερφα είναι έτσι, μη κοροϊδευόμαστε και εμείς τους δείξαμε ότι δεν μπορούν να κάνουν ό,τι θέλουν, δεν μπορούν να πειράζουν έλληνες πολίτες ή μετανάστες ή οποιονδήποτε νομίζουν αυτοί ότι θεωρούν εύκολο στόχο για να δείξουν τις αντιλήψεις τις δικές τους.
Το αβγό του φιδιού δεν υπάρχει περίπτωση να το αφήσουμε να γεννηθεί στον ελληνικό χώρο. Ο χώρος ο δικός μας γενικώς έχει υποφέρει από τις ακροδεξιές, φασιστικές, ναζιστικές αντιλήψεις. Έχουμε θρηνήσει χιλιάδες θύματα στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και επομένως δεν υπάρχει καμία περίπτωση να ανεχθούμε δραστηριότητα από αυτούς τους χώρους. Όσο πιο γρήγορα το καταλάβουν, τόσο το καλύτερο και για αυτούς και για τον περίγυρό τους.
Δημοσιογράφος: Κύριε Τόσκα το τελευταίο θέμα, υπάρχει έντονη κοινωνική αγωνία για τις διαρρήξεις και ληστείες σε σπίτια. Μια με τον παππού που πυροβόλησε το ληστή του, μια με τον επιχειρηματία που πυροβολήθηκε από το ληστή του. Ο κόσμος αναρωτιέται που είναι ο αστυνομικός της γειτονιάς, τι έχει γίνει αυτή η εξαγγελία;
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Δυσάρεστες καταστάσεις και εμείς προσπαθούμε ακριβώς γι αυτό το λόγο, να κατεβάσουμε στο δρόμο όσο το δυνατόν περισσότερους αστυνομικούς είτε αυτοί βρίσκονται στα γραφεία είτε βρίσκονταν στις ομάδες ΔΙ.ΑΣ. και είχαν αποσπαστεί από εκεί, είτε βρίσκονταν στη φύλαξη προσώπων ή χώρων.
Αυτή είναι η επιδίωξή μας, η Ελληνική Αστυνομία να γίνει μια Υπηρεσία που προσφέρει υπηρεσίες στο δρόμο, στον απλό πολίτη και όχι στα γραφεία. Όπως βλέπετε και το είδατε αυτές τις μέρες με τους 800 που με μεγάλη αποφασιστικότητα πήραμε σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα από διάφορα πρόσωπα και παρά τις γκρίνιες, τις αντιδράσεις εμείς προχωράμε σε αυτή τη κατεύθυνση.
Δεν είμαστε ευχάριστοι σε κάποιους που τους πήραμε αστυνομικούς. Έχω ήδη δεχθεί χτυπήματα κάτω από τη μέση από κάποιους που δεν τολμούν να πουν βέβαια «γιατί μου πήρατε τον αστυνομικό» αλλά χτυπούν με άλλες προφάσεις. Εμείς όμως είμαστε αποφασισμένοι να εξυπηρετήσουμε τον απλό πολίτη είτε αρέσει σε κάποιους που τους χαλάμε τις συνήθειες, είτε όχι.
Δημοσιογράφος: Ναι αλλά βλέπουμε και πολλούς αστυνομικούς στα γήπεδα.
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Αυτό είναι ένα μεγάλο ζήτημα κύριε Σκουρή και ίσως είμαστε η μοναδική χώρα στην Ευρώπη, στην οποία οι αστυνομικοί βρίσκονται μέσα στα γήπεδα στη διάρκεια του αγώνα.
Δημοσιογράφος: Πρότασή σας είναι να μην είναι;
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Και η πρόταση η δική μου και η πρόταση του κυρίου Βασιλειάδη είναι να μην υπάρχουν αστυνομικοί στη διάρκεια του αγώνα και να μπαίνουν μόνο όταν διαταραχθεί η τάξη, όπως γίνεται στο εξωτερικό, μετά από αίτημα του υπεύθυνου ασφαλείας του γηπέδου. Ο έλεγχος σε αυτούς που μπαίνουν στο γήπεδο να γίνεται αποκλειστικά από ανθρώπους του γηπέδου, της ομάδας τέλος πάντων και αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να γίνει πάρα πολύ γρήγορα ώστε και οι αστυνομικοί να αποδεσμευτούν αλλά και να υπάρξει μια άλλη αντίληψη μέσα στο γήπεδο.
Δημοσιογράφος: Από το καλοκαίρι που έρχεται ουσιαστικά από τη νέα περίοδο να γίνει αυτό.
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Ακριβώς.
Δημοσιογράφος: Αγγελική, νομίζω ότι ήταν χείμαρρος ο Υπουργός, ρωτήσαμε σχεδόν όλα. Να σας πω τι δεν ρωτήσαμε, δεν ρωτήσαμε Τζιχαντιστές φοβάστε; Και το λέω και σε συνδυασμό με το προσφυγικό.
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Παρότι δεν έχουμε εντοπίσει οργανωμένες ομάδες Τζιχαντιστών στη χώρα μας και το δεν έχουμε εντοπίσει σχετίζεται με τις έρευνες που έχουν γίνει σε μεγάλη έκταση, με τους ανθρώπους των bloko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
ΝΤΙΜΙΤΡΟΦ: ΑΝ ΗΤΑΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΟΝΟ ΤΟ ΟΝΟΜΑ, ΘΑ ΤΑ ΕΙΧΑΜΕ ΒΡΕΙ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ